Connect with us

Art Visual

La història mai explicada dels Golpes Bajos

Publicat fa

el

“Golpes Bajos. Escenas olvidadas. La història oral de Golpes Bajos” és el llibre acabat de publicar que explica la història veraç de la mítica banda “Golpes Bajos”, narrada per la veu dels seus quatre protagonistes principals i col·laboradors més pròxims, revelant tot allò que ningú havia explicat fins ara o havia quedat relegat pel transcurs del temps. Un llibre de Xavier Valiño.

“Malos tiempos para la lírica” va ser, sens dubte, la cançó més emblemàtica dels Golpes Bajos, la més recordada. Però la seva realitat, la qual relata aquest llibre, es correspon més amb un altre títol d’una de les seves cançons “Escenas olvidadas”.

Golpes Bajos va créixer en un paisatge gris i dur, amb la reconversió naval de Vigo al seu voltant, i part dels seus ritmes recollien aquesta influència, sumats als textos de Germán Coppini, afligits i tendents al personal. No obstant això, les seves innovadores i atrevides troballes lírique van aconseguir una enorme acollida, marcant amb les seves cançons part d’aquella nova època que refulgia en el tema cultural després de la transició.

En aquestes Escenes oblidades, Xavier Valiño traça la història dels Golpes Bajos narrada en la veu dels seus quatre protagonistes principals i dels col·laboradors més pròxims, revelant tot allò que ningú havia explicat fins ara o havia quedat relegat pel transcurs del temps. Hi ha el abans del grup (desconegut, tret el pas Coppini per Siniestro Total), i també el que cada un va fer després de la dissolució.

Alhora, s’indaga en els seus discos, cançons i en tot el que va deixar aquesta aventura de tres anys: històries a la carretera amb les seves respectives anècdotes, aparicions en pantalla, mètodes de treball, el seu posicionament davant de diferents qüestions, les relacions amb les discogràfiques, la repercussió comercial, el distanciament, el final… En resum, la crònica oral i detallada d’una de les més inoblidables i inspirades formacions de la nostra música.


Amb pròleg de Iván Ferreiro

Xavier Valiño (Cospeito, Galícia), arqueòleg musical, àvid lector i viatger empedreït, va començar fent ràdio quan els components de Golpes Bajos donaven els seus primers passos en la música, va publicar el seu primer fanzine comentant amb el debut del grupmadrileny Rock-Ola. Des de llavors ha col·laborat a la televisió, ha publicat en diversos diaris i revistes (“Efe Eme”, “Ruta 66”, “Mondo Sonoro”, “Zona de Obras”, “Quadernos Efe Eme” …), ha participat en diversos congressos i conferències, ha comissariat exposicions relacionades amb el rock i manté webs com Ultrasonica.info o Similarrock.com.

A més de ser coautor de “Political world”, ha escrit altres set llibres: “Rock bravú”, “El gran circo del rock: Anécdotas, curiosidades y falsos mitos”, “Retratos pop. Conversaciones con…”, “A censura na produción fonográfica”, “Veneno en dosis camufladas. La censura en los discos de pop-rock en el franquismo”, “Elvis Costello, el hombre que pudo reinar”, i “La cara oculta de la luna. Las 50 portadas esenciales del rock”.

Golpes Bajos. Escenas olvidadas. La historia oral de Golpes Bajos
Te 232 pàgines + 16 de fotos en color (total: 248 pàginas).
Format: 17 x 24 cm.
19,95€
Editat per Efe Eme.

Continue Reading

Art Visual

El duet de música electrònica TREZOR presenta el clip GET DOWN

Published

on

By

El duet de música electrònica, TREZOR estrena el clip GET DOWN, gravat amb un iphone i rodat a diferents botigues de vinils de Barcelona, és la darrera entrega visual del seu disc EQUALITY. Mar (Murfila) i Way, estan preparant per a la propera temporada nou material sota la producció de Stefano Maccarrone de Abuela Studios, responsable dels treballs de Rigoberta Baldini, Carlos Sadness i Delafé i les Flores Azules entre d’altres.

TREZOR ha presentat diversos clips en plataformes socials, utilitzant cadascun com a altaveu per reivindicar problemàtiques socials: B-SIDE, MY PASSENGER, HUNGRY VAMPIRES, BECOME A ROBOT creant el moviment SOCIAL DANCE, música de ball per combatre l’homofòbia, transfòbia, racisme, sexisme, propagant missatges de diversitat i tolerància.

Amb GET DOWN volen homenatjar les botigues de discos i reivindicar el vinil com a suport musical, un objecte que ajuda l’oient a valorar i entendre la filosofia que hi ha darrere de cada treball discogràfic.

TREZOR: “A vegades, anar a comprar un disc resulta millor que el mateix disc. El ritual de desenvolupar-lo, l’electricitat estàtica, l’olor de tinta, el frec sensual del microsolc amb els rovells dels dits… Desplaceu l’agulla delicadament i espereu que el misteri es resolgui. Els més nostàlgics seguim dignificant la música a les botigues de discos, per sentir-nos descobridors de tresors, per retre homenatge a la cultura corrent i per embolicar-nos en un ritual únic de diàlegs musicals amb el propietari del local. No oblidem mai, que hi ha aquests llocs de culte d’on pots sortir amb el millor disc de la teva vida, literalment, entre les teves mans. A les botigues de discos la cultura musical es comparteix gràcies a persones simplement apassionades com Lupen. Volem agrair a Crokan’s Mutant Store per deixar-nos rodar aquest videoclip al seu espai ple d’art i amor.”

Continuar llegint

El més vist

underground.cat # Espai de reflexió permanent sobre el putu underground i les seves conseqüències.