Connect with us

Art Visual

Jornades «Futurs del disseny gràfic. Noves pràctiques i significats»

Publicat fa

el

Des de finals del XX, el disseny es troba en un estat de redefinició dels seus límits i categories professionals. Avui parlem d’un disseny més centrat en la creativitat i la innovació que en els productes en si mateixos.

Pel que es refereix al disseny gràfic, en particular, com un més dels àmbits del disseny en general, ha experimentat el pas d’una economia basada en els productes a una altra que, almenys teòricament, circula entorn dels serveis, la informació i el coneixement. Com a conseqüència, està patint notables transformacions en les seves pràctiques i paradigmes no solament perquè, gràcies a la tecnologia, han aparegut noves especialitats sinó, també, perquè la societat actual té noves demandes. No obstant això, i malgrat els canvis, encara contínua vigent l’opinió de Milton Glaser quan, al començament de la dècada de 2000 i sense deixar d’al·ludir a la responsabilitat social del dissenyador gràfic, assenyalava: «El propòsit del disseny gràfic és moure a les persones a l’acció, o informar-les. Si part d’aquest paper consisteix a crear un entorn social benigne, tant millor».

A l’ADG-FAD volen saber què pensen els dissenyadors sobre totes aquestes transformacions, com les viuen i com estan influint en el seu treball quotidià. Volen conèixer quines són les seves opinions però, també, quins els seus dubtes i, per això, els agradaria que junts poguéssin reflexionar sobre quin pot ser el futur del disseny gràfic en la seva relació amb les persones, institucions i empreses així com amb altres disciplines.

Per això, amb la col·laboració del Museu del Disseny, com a part de les activitats paral·leles a l’exposició permanent de disseny gràfic inaugurada enguany “Dissenyes o Treballes”, el 21 i 22 de febrer de 2019 organitzaran les Jornades «Futurs del Disseny Gràfic. Noves pràctiques i significats».

Precedides d’un cicle de conferències promogut pel Museu del Disseny, aquestes Jornades s’obren als coneixements i perspectives dels membres de l’ADG-FAD. Per tant, conviden a tots els seus socis a participar en un esdeveniment que considerem molt necessari per entendre què està passant actualment en el disseny gràfic i per albirar nous panorames. No obstant això, no volen deixar de costat a altres professionals (dissenyadors, investigadors, professors, etc.) i estudiants en general, encara que no formin part de la seva organització. Per això, també, esperen la seva assistència i participació.

La seva intenció és oferir un fòrum en el qual els professionals del disseny (entesos en un sentit ampli que inclou també a professors, investigadors, experts i divulgadors) puguin donar a conèixer els seus treballs, recerques, propostes teòriques i reflexions ben fonamentades sobre la situació del disseny gràfic en l’actualitat i sobre les seves perspectives de futur. Creuen que junts poden pensar en com afrontar aquest futur.

Les Jornades es divideix en dos blocs:

1) 21-22/02/19 Presentacions
2) 22/02/19 Meses de treball

1. Presentacions

El tipus de projectes i treballs que se poden presentar a les Jornades és el següent:

-Treballs en els quals el disseny gràfic hagi estat un element estratègic en projectes de disseny de serveis, disseny per a tots, disseny sostenible, branding, disseny d’informació, comunicació, activisme polític i disseny social, entre d’altres camps.
-Resultats definitius o preliminars de recerques teòriques i teòric-pràctiques sobre els nous enfocaments, metodologies i àmbits de pràctica del disseny gràfic. (UX/UI, realitat augmentada, aplicacions per a dispositius mòbils, 3D, gràfica audiovisual, co-disseny, Design Thinking, Disseny Centrat en la Persona, tendències del disseny gràfic, etc…)
-Projectes d’innovació docent. Desenvolupaments de sistemes o metodologies innovadors la validesa de les quals estigui demostrada tant en la pràctica del disseny com en la docència.
-Recerques sobre museologia i conservació del patrimoni del disseny gràfic.

Instruccions generals per participar

2. Meses de treball

Com és habitual, el propòsit de les meses de treball és el de promoure el diàleg entre els participants amb la finalitat d’analitzar temes específics relacionats, en aquest cas, amb el futur del disseny gràfic. Amb aquestes sessions ens agradaria arribar a conclusions que puguin convertir-se en recomanacions o directrius sobre els temes tractats en cadascuna d’elles.

En aquestes Jornades proposem els cinc temes i taules de treball.

Informació i inscripcions de les meses de treball

Més informació
adg@adg-fad.org
93 256 67 50

Art Visual

Los Manises publica el videoclip de “A todo voler”, cançó del seu nou disc “Todas Son Correctas”

Published

on

By

Ja fa dos mesos de la publicació de “Todas Son Correctas”, el nou disc de Los Manises. Des d’aleshores els d’Elx han anat presentant-lo en una gira de sales i festivals que el 27 de maig que ve els portarà a la sala Trashcan de Madrid en el marc del festival Sound Isidro.

Víctor i Rubén (aka Lamanisè) són, a més d’uns grandíssims col·legues, una gran font d’inspiració per als Duiiiiiiilo. El guió del vídeo es va desenvolupar dins d’un Opel Kadett GSI sense aire condicionat. Viatjant des de València fins a Albacete amb el tema en bucle, s’anaven imaginant situacions delirants amb el Dr. Rubén i Profe Vic com a protagonistes. El resultat els ha fet tornar a creure en l’ésser humà, en el poder del cartró, en què el capitalisme menteix i que la realitat supera la ficció.

Des de la seva primera demo per allà 2016, Los Manises no han deixat d’experimentar i donar voltes a la “música de guitarres” que compon la base del seu so. La seva obsessió per trobar nous camins d’expressió s’apuntala en la varietat de les seves influències modernes (des de Tears for Fears a Mew passant per Talking Heads o Silver Apples), sent el Folk i el Genre World els seus dos pilars. Tot això dóna lloc a una proposta vibrant i inclassificable que transita entre escenes i gèneres de manera molt natural i orgànica.

Pel que fa a la lírica, Víctor i Rubén viuen còmodes en un discurs 100% autoreferencial que els serveix com a pretext per fer música junts. Entre el Chinchón i la Dama d’Elx aconsegueixen portar totes les bromes internes a l’àmbit musical, arribant a resignificar-les ia generar interessants reflexions.

Després de la publicació de “Aristocracia y Underground” (Montgrí, 2020), un EP de 5 cançons el desenvolupament de les quals va quedar frenat per la pandèmia, tornen amb “Todas Son Correctas” (Montgrí, 2023), el seu primer disc de llarga durada al que, per primer cop, treballen la producció amb algú extern. I-Ace (Antifan, Agorazein) ha estat l’escollit per entrar al món dels Manises. Un món que, tot i ser tan propi, ha pogut ser comprès pel productor a la perfecció. I de quina manera! I-Ace i la seva visió més propera al Hip-Hop i als sons electrònics ha estat totalment determinant en el resultat final del disc, sabent contemporitzar a cada moment quin de “tots els camins són possibles” era el bo per a cada cançó.

“Todas Son Correctas” és una d’aquelles portes que només Los Manises saben obrir. Ara ballar, ara pensar. Ara matemàtiques, ara plàstica. Ara simple, ara complex. Ara estàtic, ara elàstic. Tots els camins són vàlids, totes són correctes.

Continuar llegint

El més vist

underground.cat # Espai de reflexió permanent sobre el putu underground i les seves conseqüències.