Connect with us

Festival

El BIS Festival torna amb quatre dates a la Deskomunal

Publicat fa

el

En els darrers anys, tothom ha parlat (i encara parla) de crisi general que afecta com és lògic també a la cultura, això és un fet, i entre d’altres també ha afectat i afecta (molt) a l’àmbit que ens interesa, és a dir al nostre col·lectiu, el relacionat amb la música. Això sí, pràcticament tot el món afirma convençut que aquesta no afecta la creativitat. També és un fet. Només hem de veure la quantitat de propostes musicals de qualitat que es multipliquen al nostre país. Aquesta creativitat amb salut de ferro necessita però per expandir-se minimament unes estructures que la crisi impideix desenvolupar, i les perspectives no son gaire bones pels propers anys.

Potser és el moment propici per a que la iniciativa la prenguin actors lleugers, cervells inquiets, gent amb ganes de que els actes creatius es multipliquin. Com? Amb estructures petites, amor pel que fas, confiança en el teu criteri, voluntat de compartir i necessitat de cercar en d’altres que pensen com tu. La paràlisi ha afectat (i afecta) molts sectors culturals que no acaben de poder equilibrar oferta i demanda. Els temps complicats obliguen a fer un treball d’ingeni i apostar per la unió amb els semblants.  La unió fa la força, i cal força per tirar endavant. Per aquest motiu anys enrere neixia el BIS, el festival Barcelona Independent Sessions. Perquè malgrat la crisi, alguna cosa es tenia que fer i la música no podia parar.

Música independent, gestionada de manera independent, que dona forma a un important col·lectiu de discogràfiques, empreses de gestió, músics inquiets, plataformes de comunicació… La intenció del BIS ha estat sempre la d’agrupar al voltant d’una fira discogràfica tots aquests agents culturals, i especialment alguns dels segells més actius, interessants i reputats de Barcelona, molts d’ells amb petites estructures sensa gaire capacitat de creixement. Segells de vegades amb amplis catàlegs, amb inqüestionables encerts artístics i amb una bona base de fidels seguidors que confien en ells a l’hora de triar ràpid quina serà la seva pròxima referència. No només parlem de segells, sino que també hauriem de afeixir als inquiets responsables de plataformes d’agitació musical de la ciutat des de diferents bassants, que també tenen cabuda. A més tot acompanyat per música en directe (no podía faltar), amb una cuidada selecció musical. El BIS neixia l’any 2013 amb intenció de continüitat, i des de la primera edició, al març d’aquell any, i després de vàries ediciones, aquí estem i volem seguir.

Gran part dels segells i col·lectius que participen en aquesta proposta són independents i establerts a Barcelona. Uns des de fa més temps que d’altres, però tots amb les mateixes ganes de continuar endavant, o tan sols començar, alimentats per una passió comuna: l’amor a la música. Tots són petites empreses o, en la seva gran majoria, estan gestionades per autònoms i no poden disposar d’una gran plantilla. Parlem d’una a màxim quatre o cinc persones, en el cas que a més es dediquin a fer produccions o qualsevol tipus d’activitat complementària, que els ajudi a obrir el vano de possibilitats per a poder aconseguir beneficis. I per això la majoria acaba sent discogràfica, empresa de booking, management i agència de comunicació, per oferir un ‘tot en un’ a l’artista. Amb diferents estils de música, amb grups locals, de fora de Catalunya i fins i tot internacionals, tots destaquen pel seu tracte personal i proper amb les bandes.  Sense un gran pressupost per fer promoció i sovint basant la seva comunicació en el boca a orella i en canals molt específics (abans eren fanzines i programes de ràdio, avui continua la ràdio i triomfa internet i les xarxes socials). Pels segells independents és vital el cercle de col·laboradors i per això cada un s’ha nodrit, i es nodreix, d’una petita xarxa de dissenyadors gràfics, organitzadors de concerts, periodistes musicals, fotògrafs, etc. que se’ls permetia i permet que el control de tot el procés de creació d’un disc fora / sigui total.

A la manera que es coneix internacionalment com DIY (do it yourself), és a dir, independència creativa i productiva pel que fa als canals habituals comercials. Molts dels segells independents venen els seus discos a través de la seva pròpia web; però necessiten també d’un altre element fonamental com és la botiga a peu de carrer. Les grans superfícies i macro botigues no donen suport a les referències independents. Els seus prestatges i aparadors estan ocupats per la música dels artistes més comercials i els que destaquen en vendes. Els petits segells es troben a més amb l’obligació d’arribar a aquestes grans botigues a través d’un distribuïdor. Això significa una minva encara més gran del seu marge de benefici. Les petites botigues sí que aposten pels segells independents; però també ho tenen difícil per sobreviure. La raó: el canvi d’hàbit dels consumidors. Per què pagar per una cosa que pots sentir o descarregar on line? Per aquestes raons, i potser no tant per la crisi econòmica existent, i per poder acabar amb el tancament de segells i botigues que viuen de la música (o pretenen fer-ho) és essencial que sorgeixin iniciatives que ajudin a canviar o millorar aquesta realitat. És absolutament necessari fer crides. S’ha de continuar insistint en educar (a totes les edats i potser més a les noves generacions) en l’amor a la cultura i a la música en particular. I s’ha de fer comprendre, que la indústria musical es compon d’una cadena que no es pot trencar, si es vol que continuï funcionant.

AGENDA BIS FESTIVAL
19/3 COMANDO SUZIE + CENTAUROS
20/3 DIAMANTE NEGRO + LA CLARIDAD
26/3 ALBERTO MONTERO + FLAMARADAS
27/3 FRANCISCO NIXON + MARIALLUÏSA

Barcelona Independent Sessions, el BIS, neix de la necessitat d’ajuntar esforços per part de segells discogràfics independents de Barcelona. Neix com una proposta per dinamitzar la indústria musical actual a la ciutat, i potenciar la venda de discos, recolzada per concerts. En uns moments en els quals la cultura en general i el món de la música en particular passen per un dels seus pitjors moments, el BIS vol esdevenir un aparador efectiu i útil pels petits segells independents de la ciutat o aquí establerts. Aquest esdeveniment és una proposta perquè cap d’ells es quedi esperant agònicament al moment de baixar la persiana (molts ja ho han hagut de fer). El BIS  sorgeix de voler posar en comú esforços, aprofitant i constatant que tots caminem en la mateixa direcció i compartim el mateix interès: la passió per la música i el desig que aquesta arribi al major nombre de gent possible a través del major nombre de vies.  Tot i la crisi generalitzada, el BIS aposta per oferir un mercat discogràfic que aporti referències (incloent-hi les darreres novetats) a un preu molt reduït per animar públic de totes les edats (i sobretot al més jove) a comprar música en format físic. Que aprenguin a combinar el format físic i l’on-line i que entenguin que així estan ajudant a segells i a grups a continuar endavant. Aquest és un projecte que vol generar una trobada musical, que perduri en el temps i tingui continuïtat.

Festival

La quarta edició del festival de música Maresme Sound aposta pels artistes locals

Published

on

By

Mataró acollirà el penúltim cap de setmana de març la quarta edició del festival Maresme Sound. Entre els dies 21 i 24, se celebraran 7 concerts en diversos escenaris de la localitat: Casal Aliança, Dòria Llibres, Pati del Cafè Nou i Espai Polivalent del Cafè Nou. 

Somebody, Sayo, Slow Connection, Cara Antiga, Tiger Mosquito, Carles Soriano i Sapo y Rana Dj Set seran els 7 artistes que presentaran els seus últims i més celebrats treballs al Maresme Sound. El cartell és una clara aposta de l’organització pels talents locals, confirmant l’excel·lent estat de l’escena musical de la capital del Maresme.

Somebody, pseudònim d’Agustí Calbet, serà l’encarregat de donar el tret de sortida al festival i és l’únic artista del cartell que no és originari de la comarca. Pujarà a l’escenari de Dòria Llibres el 21 de març a les 20.30 hores. El músic del Baix Montseny dona vida a un univers estètic, poètic i sonor que captiva i enamora. El seu so emergeix del cor del bedroom pop i està inspirat per la música alternativa nord-americana dels anys noranta, recordant a grans figures com Built to Spill, Elliott Smith i Pavement.

Paulina Mendes Balde, coneguda artísticament com a Sayo, és una cantant de rareses senegaleses establerta a Vilassar de Mar. Actuarà a l’Espai Polivalent del Cafè Nou el divendres 22 de març a les 20.30 hores. Amb influències que van des del R&B fins a la bachata i els ritmes africans, Sayo incorpora sons i melodies que reflecteixen la seva riquesa cultural i musical. La seva veu mel·líflua i un estil propi transporta els seus oients a través d’un viatge sonor carregat d’emoció i passió.

El 23 de març, a partir de les 20.30 hores, tindran lloc 3 dels 7 concerts de la quarta edició del Maresme Sound, que se celebraran al Casal Aliança. El grup de Mataró Slow Connection oferirà una experiència musical única que captura l’essència de diverses influències i estils, destacant en l’escena actual amb la fusió de sons inspirats pel shoegaze, el lo-fi i l’electrònica.

Cara Antigua presentarà les seves primeres cançons al festival, que van des del dormitori fins a la pista de ball, amb una forta influència pop. A través de les seves lletres, l’artista explora històries incòmodes que parlen de pèrdua i rancúnia. 

El quartet local Tiger Mosquito tancarà el cartell de la tercera jornada del Maresme Sound amb un concert carregat del seu explosiu rock’n’roll. El grup nascut a Mataró ha actuat en sales i festivals de tota la península, compartint escenari amb figures internacionals com Radioactivity, Wesley Fuller, Kid Congo, Les Lullies i Kurt Baker, entre d’altres.

L’últim dia de festival cedirà el protagonisme a dos artistes de Mataró, Carles Soriano i Sapo y Rana Dj Set, que actuaran a l’escenari del Pati del Cafè Nou a les 12 hores. Després d’anys de dedicació a diversos projectes musicals i col·laboracions, Carles Soriano fa un pas ferm en la seva carrera amb el llançament del seu primer EP en solitari, “Òrbita Lunar”. Aquesta nova aventura musical d’estil pop-rock representa un punt culminant per a l’artista, que ha aconseguit elevar les seves cançons a noves cotes de qualitat gràcies a la col·laboració de talentosos músics i professionals de renom.

Sapo i Rana DJ Set és un nou i vibrant duo de discjòqueis que fusiona el garatge i el rock’n’roll més clàssic amb l’electrònica i el punk ballable, creant una experiència sonora fresca i plena d’energia contagiosa.

Més informació i venda d’entrades a www.maresmesound.com

Continuar llegint

El més vist

underground.cat # Espai de reflexió permanent sobre el putu underground i les seves conseqüències.