Connect with us

Festival

El BIS Festival torna amb quatre dates a la Deskomunal

Publicat fa

el

En els darrers anys, tothom ha parlat (i encara parla) de crisi general que afecta com és lògic també a la cultura, això és un fet, i entre d’altres també ha afectat i afecta (molt) a l’àmbit que ens interesa, és a dir al nostre col·lectiu, el relacionat amb la música. Això sí, pràcticament tot el món afirma convençut que aquesta no afecta la creativitat. També és un fet. Només hem de veure la quantitat de propostes musicals de qualitat que es multipliquen al nostre país. Aquesta creativitat amb salut de ferro necessita però per expandir-se minimament unes estructures que la crisi impideix desenvolupar, i les perspectives no son gaire bones pels propers anys.

Potser és el moment propici per a que la iniciativa la prenguin actors lleugers, cervells inquiets, gent amb ganes de que els actes creatius es multipliquin. Com? Amb estructures petites, amor pel que fas, confiança en el teu criteri, voluntat de compartir i necessitat de cercar en d’altres que pensen com tu. La paràlisi ha afectat (i afecta) molts sectors culturals que no acaben de poder equilibrar oferta i demanda. Els temps complicats obliguen a fer un treball d’ingeni i apostar per la unió amb els semblants.  La unió fa la força, i cal força per tirar endavant. Per aquest motiu anys enrere neixia el BIS, el festival Barcelona Independent Sessions. Perquè malgrat la crisi, alguna cosa es tenia que fer i la música no podia parar.

Música independent, gestionada de manera independent, que dona forma a un important col·lectiu de discogràfiques, empreses de gestió, músics inquiets, plataformes de comunicació… La intenció del BIS ha estat sempre la d’agrupar al voltant d’una fira discogràfica tots aquests agents culturals, i especialment alguns dels segells més actius, interessants i reputats de Barcelona, molts d’ells amb petites estructures sensa gaire capacitat de creixement. Segells de vegades amb amplis catàlegs, amb inqüestionables encerts artístics i amb una bona base de fidels seguidors que confien en ells a l’hora de triar ràpid quina serà la seva pròxima referència. No només parlem de segells, sino que també hauriem de afeixir als inquiets responsables de plataformes d’agitació musical de la ciutat des de diferents bassants, que també tenen cabuda. A més tot acompanyat per música en directe (no podía faltar), amb una cuidada selecció musical. El BIS neixia l’any 2013 amb intenció de continüitat, i des de la primera edició, al març d’aquell any, i després de vàries ediciones, aquí estem i volem seguir.

Gran part dels segells i col·lectius que participen en aquesta proposta són independents i establerts a Barcelona. Uns des de fa més temps que d’altres, però tots amb les mateixes ganes de continuar endavant, o tan sols començar, alimentats per una passió comuna: l’amor a la música. Tots són petites empreses o, en la seva gran majoria, estan gestionades per autònoms i no poden disposar d’una gran plantilla. Parlem d’una a màxim quatre o cinc persones, en el cas que a més es dediquin a fer produccions o qualsevol tipus d’activitat complementària, que els ajudi a obrir el vano de possibilitats per a poder aconseguir beneficis. I per això la majoria acaba sent discogràfica, empresa de booking, management i agència de comunicació, per oferir un ‘tot en un’ a l’artista. Amb diferents estils de música, amb grups locals, de fora de Catalunya i fins i tot internacionals, tots destaquen pel seu tracte personal i proper amb les bandes.  Sense un gran pressupost per fer promoció i sovint basant la seva comunicació en el boca a orella i en canals molt específics (abans eren fanzines i programes de ràdio, avui continua la ràdio i triomfa internet i les xarxes socials). Pels segells independents és vital el cercle de col·laboradors i per això cada un s’ha nodrit, i es nodreix, d’una petita xarxa de dissenyadors gràfics, organitzadors de concerts, periodistes musicals, fotògrafs, etc. que se’ls permetia i permet que el control de tot el procés de creació d’un disc fora / sigui total.

A la manera que es coneix internacionalment com DIY (do it yourself), és a dir, independència creativa i productiva pel que fa als canals habituals comercials. Molts dels segells independents venen els seus discos a través de la seva pròpia web; però necessiten també d’un altre element fonamental com és la botiga a peu de carrer. Les grans superfícies i macro botigues no donen suport a les referències independents. Els seus prestatges i aparadors estan ocupats per la música dels artistes més comercials i els que destaquen en vendes. Els petits segells es troben a més amb l’obligació d’arribar a aquestes grans botigues a través d’un distribuïdor. Això significa una minva encara més gran del seu marge de benefici. Les petites botigues sí que aposten pels segells independents; però també ho tenen difícil per sobreviure. La raó: el canvi d’hàbit dels consumidors. Per què pagar per una cosa que pots sentir o descarregar on line? Per aquestes raons, i potser no tant per la crisi econòmica existent, i per poder acabar amb el tancament de segells i botigues que viuen de la música (o pretenen fer-ho) és essencial que sorgeixin iniciatives que ajudin a canviar o millorar aquesta realitat. És absolutament necessari fer crides. S’ha de continuar insistint en educar (a totes les edats i potser més a les noves generacions) en l’amor a la cultura i a la música en particular. I s’ha de fer comprendre, que la indústria musical es compon d’una cadena que no es pot trencar, si es vol que continuï funcionant.

AGENDA BIS FESTIVAL
19/3 COMANDO SUZIE + CENTAUROS
20/3 DIAMANTE NEGRO + LA CLARIDAD
26/3 ALBERTO MONTERO + FLAMARADAS
27/3 FRANCISCO NIXON + MARIALLUÏSA

Barcelona Independent Sessions, el BIS, neix de la necessitat d’ajuntar esforços per part de segells discogràfics independents de Barcelona. Neix com una proposta per dinamitzar la indústria musical actual a la ciutat, i potenciar la venda de discos, recolzada per concerts. En uns moments en els quals la cultura en general i el món de la música en particular passen per un dels seus pitjors moments, el BIS vol esdevenir un aparador efectiu i útil pels petits segells independents de la ciutat o aquí establerts. Aquest esdeveniment és una proposta perquè cap d’ells es quedi esperant agònicament al moment de baixar la persiana (molts ja ho han hagut de fer). El BIS  sorgeix de voler posar en comú esforços, aprofitant i constatant que tots caminem en la mateixa direcció i compartim el mateix interès: la passió per la música i el desig que aquesta arribi al major nombre de gent possible a través del major nombre de vies.  Tot i la crisi generalitzada, el BIS aposta per oferir un mercat discogràfic que aporti referències (incloent-hi les darreres novetats) a un preu molt reduït per animar públic de totes les edats (i sobretot al més jove) a comprar música en format físic. Que aprenguin a combinar el format físic i l’on-line i que entenguin que així estan ajudant a segells i a grups a continuar endavant. Aquest és un projecte que vol generar una trobada musical, que perduri en el temps i tingui continuïtat.

Festival

BOCA, el festival de música creat per i per a adolescents, completa el cartell amb Santa Salut i Munic HB

Published

on

By

BOCA, el festival de música per a joves d’entre 14 i 17 anys, completa el cartell de la seva segona edició, que tindrà lloc el dissabte 2 de març al Hall del CCCBde Barcelona. Després d’haver anunciat el mes de desembre passat als dos primers artistes confirmats, Kuu i Martigo, ara anuncia la resta del line up amb dos noms molt potents: Santa Salut i Munic HB.  Les entrades per al BOCA ja estan a la venda en la plataforma DICE per 5€

BOCA es tradueix en una proposta única que es distingeix per la seva innovació, diversitat i accessibilitat, i que a més ha estat guardonat amb el premi Impulsa Cultura, gràcies al projecte participatiu i de co-creació Muntem Un Festival, creat per un Consell Jove, un grup de joves d’entre 15 i 19 anys i que s’encarrega d’organitzar i gestionar el festival. Així doncs, BOCA va més enllà de ser simplement un esdeveniment de música per a adolescent i fet per ídem, sinó que és un espai que advoca pels drets culturals d’aquesta població, brindant-los un entorn segur, acollidor i divertit per a viure una experiència cultural, col·lectiva i presencial.

Santa Salut

Encapçalant el cartell del BOCA estarà la sabadellenca Santa Salut, que arribarà al festival trepitjant fort i captivarà al públic juvenil amb els seus temes de temàtica social, revolucionària i feminista amb ritmes energètics. L’artista va debutar en petits escenaris en 2018 amb la seva primera maqueta “Converses Internes”, que incloïa hits com ara Bala Perdida, Herida Abierta, 90 Retro o Marcada i, des de llavors no ha parat de créixer fins a omplir sales i festivals de renom. Ara, presenta el seu nou disc “Discordia“, que la portarà de gira per tota Espanya, Europa i fins i tot LATAM. D’altra banda, estarà Munic HB (imatge principal), que és sens dubte un dels noms revelació de la present temporada en la música urbana en castellà. Nascut també a Sabadell però d’origen gambiano, el jove s’ha proposat a revolucionar el panorama amb la seva proposta musical i els seus temes que van del trap melòdic fins a les seves arrels en el afrobeat i el amapiano. Gràcies a que “ShazamPredictions” x Apple Music ho va posar en les seves llistes, va poder embarcar-se en una extensa gira per tota la península, destacant que va ser teloner de Duki en el Wizink Center i el Palau Sant Jordi. En el BOCA 2024, presentarà el seu nou i acabat d’estrenar EP al costat de Kabasaki “UN DÍA MALO PARA CELEBRAR“.

Una de les primeres artistes confirmades per al Festival BOCA va ser Kuu que, malgrat tenir tan sols 19 anys, ja porta un temps experimentant amb la música a l’estudi amb Roots, el productor d’artistes nacionals de la talla de The Tyets i Mushka. Kuu té les idees molt clares i ja sap que el pop electrònic és el seu camí dins la indústria, per la qual cosa a partir de 2024 començarà a publicar els seus primers temes. D’altra banda, l’altre artista ja confirmat és Martigo que, en molt poc temps, s’ha posicionat com la nova joia emergent de l’escena urbana de Mataró. El jove combina el reggaeton i el pop per a crear temes vibrants i ballables, acompanyats amb lletres molt intenses. Martigo ja ha llançat un mixtape, el qual va compondre completament en català i va batejar com XARNEGO. Un projecte que inclou 8 temes com Sakura o Surt el Sol, i que juntament amb tots els altres tocarà al BOCA.

BOCA va néixer a partir del programa ‘Muntem un Festival’– una proposta educativa innovadora que es va integrar des de 2016 als centres públics de secundària de Barcelona, i on  l’alumnat de l’ESO treballa en el disseny, producció i realització d’un mini festival de música exclusivament per a la seva franja d’edat, acompañat per una comunitat de professionals de la indústria de la música. Després de l’èxit de la seva primera edició, dóna recer a un grup que normalment és exclòs de la cultura dels festivals: els adolescents menors d’edat. Així, BOCA vol ser una plataforma d’exhibició per als artistes locals, i donar lloc a un festival on tinguin cabuda dinàmiques d’oci de diferents sensibilitats amb la condició d’aconseguir una major transversalitat dins dels gustos i preferències de lxs jovxs, en un entorn completament adolescent.
Amb aquest propòsit, el Festival BOCA es concep com un espai cultural i social propi per a joves d’entre 14 i 17 anys, on poden explorar la connexió amb la música en directe i potenciar la seva creativitat natural a través de diverses activitats multidisciplinàries. Aquest projecte innovador de co-creació prioritza l’accés equitatiu a la cultura per als joves, fomenta la seva participació cultural en els espais públics, impulsa l’activisme cultural i defensa els drets culturals de la comunitat adolescent. Com era d’esperar, el festival es presenta com un esdeveniment feminista i inclusiu, que compta amb un Punt Lila. Aquest espai segur i respectuós garanteix que tots els assistents es sentin benvinguts i a gust en un entorn 100% adolescent.

El Consell Jove 2023/2024 encarregat d’organitzar, gestionar i co-crear aquesta edició del festival és molt divers i representa un ampli ventall de barris de la ciutat. Està format per quinze noves incorporacions, joves d’entre 15 i 19 anys, i està acompanyat per cinc participants del Consell Jove del BOCA de 2022, lxs quals actuen com mentorxs per a ajudar les noves generacions a poder créixer dins del projecte després de la seva passada experiència. Això  els va portar a més a estar nominats en els Music Cities Awards 2023 als EUA, i a guanyar el Premi Impulsa Cultura 2023 de la Fundació Catalunya Cultura, un premi que impulsa, secunda i visibilitza al projecte presentat en el programa IMPULSA CULTURA que més ha destacat per la seva excel·lència artística i capacitat transformadora.  

Què: Festival BOCA
Quan: dissabte 2 de març 2024
On: Hall del CCCB (C/Montalegre, 5)
Quant: 5€ 

Continuar llegint

El més vist

underground.cat # Espai de reflexió permanent sobre el putu underground i les seves conseqüències.