Connect with us

Festival

El BIS Festival torna amb quatre dates a la Deskomunal

Publicat fa

el

En els darrers anys, tothom ha parlat (i encara parla) de crisi general que afecta com és lògic també a la cultura, això és un fet, i entre d’altres també ha afectat i afecta (molt) a l’àmbit que ens interesa, és a dir al nostre col·lectiu, el relacionat amb la música. Això sí, pràcticament tot el món afirma convençut que aquesta no afecta la creativitat. També és un fet. Només hem de veure la quantitat de propostes musicals de qualitat que es multipliquen al nostre país. Aquesta creativitat amb salut de ferro necessita però per expandir-se minimament unes estructures que la crisi impideix desenvolupar, i les perspectives no son gaire bones pels propers anys.

Potser és el moment propici per a que la iniciativa la prenguin actors lleugers, cervells inquiets, gent amb ganes de que els actes creatius es multipliquin. Com? Amb estructures petites, amor pel que fas, confiança en el teu criteri, voluntat de compartir i necessitat de cercar en d’altres que pensen com tu. La paràlisi ha afectat (i afecta) molts sectors culturals que no acaben de poder equilibrar oferta i demanda. Els temps complicats obliguen a fer un treball d’ingeni i apostar per la unió amb els semblants.  La unió fa la força, i cal força per tirar endavant. Per aquest motiu anys enrere neixia el BIS, el festival Barcelona Independent Sessions. Perquè malgrat la crisi, alguna cosa es tenia que fer i la música no podia parar.

Música independent, gestionada de manera independent, que dona forma a un important col·lectiu de discogràfiques, empreses de gestió, músics inquiets, plataformes de comunicació… La intenció del BIS ha estat sempre la d’agrupar al voltant d’una fira discogràfica tots aquests agents culturals, i especialment alguns dels segells més actius, interessants i reputats de Barcelona, molts d’ells amb petites estructures sensa gaire capacitat de creixement. Segells de vegades amb amplis catàlegs, amb inqüestionables encerts artístics i amb una bona base de fidels seguidors que confien en ells a l’hora de triar ràpid quina serà la seva pròxima referència. No només parlem de segells, sino que també hauriem de afeixir als inquiets responsables de plataformes d’agitació musical de la ciutat des de diferents bassants, que també tenen cabuda. A més tot acompanyat per música en directe (no podía faltar), amb una cuidada selecció musical. El BIS neixia l’any 2013 amb intenció de continüitat, i des de la primera edició, al març d’aquell any, i després de vàries ediciones, aquí estem i volem seguir.

Gran part dels segells i col·lectius que participen en aquesta proposta són independents i establerts a Barcelona. Uns des de fa més temps que d’altres, però tots amb les mateixes ganes de continuar endavant, o tan sols començar, alimentats per una passió comuna: l’amor a la música. Tots són petites empreses o, en la seva gran majoria, estan gestionades per autònoms i no poden disposar d’una gran plantilla. Parlem d’una a màxim quatre o cinc persones, en el cas que a més es dediquin a fer produccions o qualsevol tipus d’activitat complementària, que els ajudi a obrir el vano de possibilitats per a poder aconseguir beneficis. I per això la majoria acaba sent discogràfica, empresa de booking, management i agència de comunicació, per oferir un ‘tot en un’ a l’artista. Amb diferents estils de música, amb grups locals, de fora de Catalunya i fins i tot internacionals, tots destaquen pel seu tracte personal i proper amb les bandes.  Sense un gran pressupost per fer promoció i sovint basant la seva comunicació en el boca a orella i en canals molt específics (abans eren fanzines i programes de ràdio, avui continua la ràdio i triomfa internet i les xarxes socials). Pels segells independents és vital el cercle de col·laboradors i per això cada un s’ha nodrit, i es nodreix, d’una petita xarxa de dissenyadors gràfics, organitzadors de concerts, periodistes musicals, fotògrafs, etc. que se’ls permetia i permet que el control de tot el procés de creació d’un disc fora / sigui total.

A la manera que es coneix internacionalment com DIY (do it yourself), és a dir, independència creativa i productiva pel que fa als canals habituals comercials. Molts dels segells independents venen els seus discos a través de la seva pròpia web; però necessiten també d’un altre element fonamental com és la botiga a peu de carrer. Les grans superfícies i macro botigues no donen suport a les referències independents. Els seus prestatges i aparadors estan ocupats per la música dels artistes més comercials i els que destaquen en vendes. Els petits segells es troben a més amb l’obligació d’arribar a aquestes grans botigues a través d’un distribuïdor. Això significa una minva encara més gran del seu marge de benefici. Les petites botigues sí que aposten pels segells independents; però també ho tenen difícil per sobreviure. La raó: el canvi d’hàbit dels consumidors. Per què pagar per una cosa que pots sentir o descarregar on line? Per aquestes raons, i potser no tant per la crisi econòmica existent, i per poder acabar amb el tancament de segells i botigues que viuen de la música (o pretenen fer-ho) és essencial que sorgeixin iniciatives que ajudin a canviar o millorar aquesta realitat. És absolutament necessari fer crides. S’ha de continuar insistint en educar (a totes les edats i potser més a les noves generacions) en l’amor a la cultura i a la música en particular. I s’ha de fer comprendre, que la indústria musical es compon d’una cadena que no es pot trencar, si es vol que continuï funcionant.

AGENDA BIS FESTIVAL
19/3 COMANDO SUZIE + CENTAUROS
20/3 DIAMANTE NEGRO + LA CLARIDAD
26/3 ALBERTO MONTERO + FLAMARADAS
27/3 FRANCISCO NIXON + MARIALLUÏSA

Barcelona Independent Sessions, el BIS, neix de la necessitat d’ajuntar esforços per part de segells discogràfics independents de Barcelona. Neix com una proposta per dinamitzar la indústria musical actual a la ciutat, i potenciar la venda de discos, recolzada per concerts. En uns moments en els quals la cultura en general i el món de la música en particular passen per un dels seus pitjors moments, el BIS vol esdevenir un aparador efectiu i útil pels petits segells independents de la ciutat o aquí establerts. Aquest esdeveniment és una proposta perquè cap d’ells es quedi esperant agònicament al moment de baixar la persiana (molts ja ho han hagut de fer). El BIS  sorgeix de voler posar en comú esforços, aprofitant i constatant que tots caminem en la mateixa direcció i compartim el mateix interès: la passió per la música i el desig que aquesta arribi al major nombre de gent possible a través del major nombre de vies.  Tot i la crisi generalitzada, el BIS aposta per oferir un mercat discogràfic que aporti referències (incloent-hi les darreres novetats) a un preu molt reduït per animar públic de totes les edats (i sobretot al més jove) a comprar música en format físic. Que aprenguin a combinar el format físic i l’on-line i que entenguin que així estan ajudant a segells i a grups a continuar endavant. Aquest és un projecte que vol generar una trobada musical, que perduri en el temps i tingui continuïtat.

Festival

Maresme Sound celebrarà la seva segona edició

Published

on

By

El cicle de acústics Maresme Sound presenta el cartell per a l’edició 2021-22, amb presència d’artistes de l’escena independent catalana i grups emergents de Mataró i la seva comarca. Aquest any el festival organitzat per Dòria Llibres i Aiguamoll Música en col·laboració amb Cultura Mataró s’allargarà 9 mesos en diferents escenaris de la ciutat, com el tercer pis de la llibreria Dòria, el pati de centre d’art Ca l’Arenas o els jardins de la masia de Can Boet. En total 11 artistes o bandes entre els quals destaquen Ferran Palau, amb el seu pop metafísic en format acústic, Anna Andreu, una de les revelacions de l’any, Albert Freixas, presentant el seu tercer disc d’estudi “chroma” i Carola Ortiz que acaba d’estrenar “Pecata Beata”, el seu nou treball.

Com sempre, el Maresme Sound estarà a la banda de la producció local, programant bandes i artistes emergents com Black Fanegas, Carles Duart o els Tiger Mosquito a més dels vallesans Zesc, editats pel segell mataroní Càmping Records. Aquest any la música electrònica local tindrà el seu espai amb els projectes DLuiset, Dirty & Harry i Talcö.

Albert Freixas serà l’encarregat d’obrir la segona edició del cicle en Dòria Llibres el 18 de setembre a partir de les 20h. Un concert intimista d’un artista amb una dilatada trajectòria, en què el jazz, el folk, el blues, estils que formen part de la seva cultura musical, seran els protagonistes. Les entrades per a tots els concerts del Maresme Sound es podran comprar per anticipat a la llibreria Dòria.

Mesures Covid-19
L’organització ha posat en marxa un seguit de mesures per fer de festival a un esdeveniment segur i responsable. És per això que la venda d’entrades serà anticipada i s’hauran de recollir a Dòria Llibres abans de l’inici dels concerts. L’ús de la mascareta i de gel hidroalcohólico serà obligatori, es disposaran els seients per mantenir la distància social.

Maresme Sound està organitzat per Dòria Llibres i l’associació cultural Aiguamoll Música, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Mataró i Cultura Mataró.

Tot el cartell del Maresme Sound – 2021 – 2022
https://open.spotify.com/playlist/3u3ZIHregXPTQxAjSYua9h?si=075ab511c85c44f5

Albert Freixas
18 setembre a les 20h
Dòria Llibres, 6€
https://open.spotify.com/artist/15XR3k2wheQrIuewbDBjz0

Ferran Palau
2 octubre a les 20h
Ca l’Arenas, 12€
https://open.spotify.com/artist/7h0Xj4rDQMndEq2JsZZVzM

Black Fanegas
6 novembre a les 20h
Dòria Llibres, 6€
https://open.spotify.com/artist/2C9q0XbjAZn5eXPMIxxS3v

Dirty & Harry + Talcö
4 desembre a les 19h
Dòria Llibres, 6€
https://open.spotify.com/artist/6f3tva5Q0BaE00EedUMMuI
https://open.spotify.com/artist/0ZWdiumd0TeVCRPZXz5VNW

DLuiset
29 gener a les 20h
Dòria Llibres, 6€
https://open.spotify.com/artist/7gVzvmLNwI5OLPzw13mtyR

Carles Duart
26 febrer a les 20h
Dòria Llibres, 6€
https://open.spotify.com/artist/1fnocExPqB3IkZh9jEazsA

Carola Ortiz
26 març a les 20h
Ca l’Arenas, 6€
https://open.spotify.com/artist/7jsniXNrpaOTOC753IMgM0

Anna Andreu
30 abril a les 20h
Ca L’Arenas, 10€
https://open.spotify.com/artist/6q1LUKfe8RVjcHUoTSZ7Jy

Zesc + Tiger Mosquito
21 maig a les 19h
Can Boet, 8€
https://open.spotify.com/artist/3yej97cfaBAo50RS9KBqEW
https://open.spotify.com/artist/2TWx8FXa1cJPr0i7fXdi9x

Continuar llegint

El més vist

underground.cat # Espai de reflexió permanent sobre el putu underground i les seves conseqüències.