Connect with us

Art Visual

Meet a Designer, iniciativa per crear una comunitat de dissenyadors

Publicat fa

el

El dijous 18 d’octubre va tenir lloc el primer esdeveniment de MaD (Meet a Designer), una iniciativa espontània de sis dissenyadors de Madrid que han decidit començar a fomentar una nova visió del sector, més social, més unida i que faci de l’heterogeneïtat un punt de força i no una causa de fragmentació.

Paloma Àvila (Half & Twice), Francesco Furno Pablo Galeano (relajaelcoco), Gema Navarro (Rifle), Santos Henarejos i Wences Sanz han passat de quedar al bar per parlar dels problemes del sector a impulsar una iniciativa que fomenti l’acció més enllà de la queixa.

En aquest sentit el MaD és un experiment que intenta reunir a tot tipus de dissenyadors de Madrid per parlar sobre el disseny, sense importar l’edat o el nivell professional, i definir com es pot canviar la ciutat. Sobretot, com pot crear una millora a mitjà i llarg termini perquè tots els agents del sector generin una xarxa que impulsi un canvi concret.

L’ESDEVENIMENT

El primer MaD es va celebrar en el IED Innovation Lab de Carabanchel. Un lloc amb un ambient especial, idoni per plantejar el naixement d’una activitat ambiciosa que ha rebut ja el suport de 100 professionals. Aquests companys van participar amb actitud positiva en unes taules de treball i van debatre entorn del lema plantejat com a temàtica principal de la primera trobada: “Què pot fer el disseny per la ciutat de Madrid.”

El to de la trobada va ser informal perquè els organitzadors volien recrear un espai distès per al diàleg i l’anàlisi. “Ens hem adonat que, per a molts, ha estat un moment necessari i fonamental per parar i analitzar el context”, afirmen.

En total es van generar 10 taules de treball, cadascuna formada per dos professionals d’àrees diferents del sector del disseny estratègic, editorial, branding, de serveis, digital, interactiu/audiovisual, en les quals perfils junior i sènior s’ajuntaren per parlar dels punts forts i febles del nostre sector i per crear unes conclusions que serveixin de base per als següents esdeveniments MaD.

ELS OBJECTIUS A CURT I LLARG TERMINI

Meet a Designer vol bastir ponts entre tots els creatius de la ciutat de Madrid, perquè només a través del diàleg es pot aconseguir tenir una millor percepció del propi sector. Un dels objectius és reduir aquesta bretxa generacional entre junior i sènior que s’ha anat creant amb els anys. Meet a Designer pretén compartir unes conclusions després del debat de cada esdeveniment, que resumeixi els punts més importants i fomenti la lliure difusió de coneixement que permeti a tots els dissenyadors, no solament als assistents, ser partícips d’aquest nou moviment.

EL DESENVOLUPAMENT

Alguns membres del col·lectiu havien organitzat ja altres esdeveniments, des de “Ladies, Wine and Design Madrid” de Paloma Àvila, als “PlayRestart” de Wences Sanz. En aquest cas, es volia trencar amb l’esquema tradicional de comunicació unidireccional i aconseguir que les tots els participants poguessin donar la seva opinió.

El format final va sorgir després de molts mesos de conceptualització, tenint clar des del principi que la millor estructura per fomentar la relació entre dissenyadors és realitzar taules rodones mixtes en les quals cadascú conegui a persones d’altres sectors i empreses, fomentant el diàleg i la transferència de coneixement entre disciplines i trajectòries.

El primer MaD ha estat un trampolí per a noves idees, però alhora una experiència necessària per millorar dinàmiques, perfeccionar l’estructura i aconseguir un entorn propici per al diàleg i l’anàlisi.

Amb la satisfacció d’haver aconseguit els objectius en aquesta primera edició, MaD es prepara per al següent esdeveniment en el qual es comptarà amb altres agents implicats en el sector. L’ADG hi tornarà a col·laborar per aportar experiència i, sobre tot, per aprendre’n.

www.adg-fad.org

Art Visual

“De cara / esmolada”, el nou videoclip de Remei de Ca la Fresca

Published

on

By

“Tant que dius, però tant que feies. Senyors grans empaitant nenes. Però ara va i canvies de lema, no fos cas que et portem problemes…”

Remei de Ca la Fresca estrena avui divendres el nou videoclip “De cara / Esmolada”, extret del recent i aclamat disc “L’ham de la pregunta”. El clip està realitzat per Paloma Lambert i en la cançó compten amb una col·laboració vocal de Carme Vives (Reïna).

Nascuts a les profunditats del Montseny en aquell desconcertant 2020, Remei de Ca la Fresca s’ha revelat en pocs anys com una de les bandes més inquietes, inclassificables i guerreres del nostre panorama musical. Mai amagats, sempre de cara, ara presenten el seu esperat segon àlbum, “L’ham de la pregunta”, produït per Ildefons Alonso (El Petit de Cal Eril) i Artur Piera.

Avui mateix ofereixen el primer concert de l’any a Girona (Neu! Festival, entrades exhaurides) i aquest gener també actuaran a Cardedeu, Vic, Gósol i Lleida. Al febrer se’ls podrà veure a Manresa i Barcelona (Iridia Fest).

D’ells ja sabíem que volien ocupar-te el xalet. O potser aquest només era el primer pas. Perquè les reivindicacions de Remei de Ca la Fresca van més enllà i ho abasten tot. Amb un discurs feréstec, alhora esmolat i poètic, desafien tota frontera estilística i disparen al mort i a qui el vetlla. Se’n riuen del que diran, defugen tot eufemisme, posen en dubte els discursos oficials i assenyalen culpables amb ànim de lucre. Ens posen davant del mirall.

Remei de Ca la Fresca són Artur Piera, Xantal Rodríguez, Víctor Inskipp i Iago Rueda. El quartet arbucienc es va donar a conèixer en guanyar el concurs Erra Forta, armats amb unes castanyoles i una fusta de planxar, i tot seguit van publicar sota el segell Indian Runners un disc debut homònim (2021) que va ser rebut amb entusiasme i els va portar a girar intensament arreu del país. El seguirien unes sorprenents adaptacions de M.I.A. (“Tot el que volem és okupar-te el xalet”) i Underworld. I pel camí, alegries com el premi del jurat obtingut al festival internacional de llengües minoritàries Suns Europe, celebrat recentment a Udine (Itàlia).

La primera pista que van donar d’aquest nou disc fou el corprenedor single “Tots els tons de la ràbia”, basat en un poema de la palestina Rafeef Ziadah. Tot seguit descobririen Mal de muntanya, un clam contra la privatització dels recursos hídrics on denunciaven que “no és el clima qui ens amenaça, hi ha culpables amb ànim de lucre”. O aquell dard de tres minuts anomenat Fusta d’artista, amb la mira apuntant a aquells senyors que manen tant i parlen tan bé.

Però cap de les 12 cançons del nou disc és inocua, totes apunten de manera quirúrgica a algun capil·lar del sistema patriarcal o del capitalisme. El casat amb fills que vol una nena. La necessitat imposada d’escollir, escollir, escollir. I com a via d’alliberament, la bruixeria i la poesia, que es vindrien a ser el mateix i es fonen en la “Lisèrgica espardenya” que els va dedicar Maria Callís.

PRIMERS CONCERTS 2025
10/01 Girona – Neu! Festival / El Foment EXHAURIT
11/01 Cardedeu – Tarambana / Off Tastautors
24/01 Vic – Jazz Cava
25/01 Gósol – Festival Esquimal
31/01 Lleida – Cafè del Teatre
01/02 Manresa – Ateneu la Sèquia
14/02 Barcelona – Paral·lel 62 / Irídia Fest

Continuar llegint

El més vist

underground.cat # Espai de reflexió permanent sobre el putu underground i les seves conseqüències.