Art Visual
ADG-FAD obre la convocatòria per participar a la 50a edició dels premis ADG Laus de Disseny Gràfic i Comunicació Visual
L’Associació de Dissenyadors Gràfics i Directors d’Art de FAD (ADG-FAD) dóna el tret de sortida a l’assenyalada 50a edició dels premis ADG Laus per als professionals de el disseny gràfic, la publicitat i la comunicació visual, que podran inscriure els seus millors treballs des del 7 de gener fins el 10 de febrer de 2020.
Els premis ADG Laus de Disseny Gràfic i Comunicació Visual s’atorguen amb l’objectiu de reconèixer l’excel·lència en la comunicació gràfica. Són els premis de disseny gràfic de referència i de major prestigi de l’Estat espanyol, la celebració del grafisme que s’ha convertit en una referència essencial per conèixer les propostes creatives rellevants de l’any. Els ADG Laus són un trampolí per als estudiants i dissenyadors emergents, la consagració dels professionals i el reconeixement a les empreses i institucions que inverteixen en disseny.
La convocatòria dels ADG Laus s’obre per a tots els treballs impresos, publicats, emesos, visionats online o editats durant l’any 2019 en les següents categories: Disseny Gràfic, Digital, Publicitat, Audiovisuals i Estudiants. Els projectes podran inscriure al web de l’ADG-FAD a partir de el 7 de gener i fins al 10 de febrer.
En aquesta edició d’aniversari el jurat està format per reconeguts professionals nacionals i internacionals de el sector com Liza Enebeis (Studio Dumbar), Omar Sosa, Ena Cardenal de la Nuez, Aino Hantttu (Hanzo), Conor Cronin, Nacho Padilla, Ana Zelich, Marc Sancho (Estimada), Alistair Webb (Made Thought), Carol Mompart, Albert Porta (Pràctica) o Anna Gasulla (GAS), entre d’altres.
La novetat més destacada d’enguany afecta el premi Laus Aporta, que pretén fer visible la contribució de el disseny a la societat amb projectes que, a través de la comunicació visual, han aconseguit tenir un impacte social, econòmic o cultural positiu. Aquest premi, tradicionalment atorgat a alguna de les peces presentades en qualsevol categoria sota criteri de l’jurat, passa a convertir-se en un apartat a competició on els professionals podran inscriure els seus projectes en base als requisits de valor social afegit. A més, els diners que es recaptin d’aquestes inscripcions es donarà per col·laborar amb el projecte “Creativitat a del principi”, una iniciativa desenvolupada per Creu Roja en col·laboració amb professionals de el disseny gràfic, que utilitza la creativitat com a eina per poder transformar la realitat que envolta a nenes i nens en risc d’exclusió.
Un any més, la Junta Directiva d’ADG-FAD concedirà el premi Laus d’Honor a la trajectòria professional i Laus Empreses i Entitats com a reconeixement a aquelles institucions que sobresurten per la seva llarga, fructífera i inspiradora relació amb el disseny.
L’estudi Achos!, soci de ADG-FAD, ha estat el seleccionat enguany per desenvolupar la campanya dels premis ADG Laus 2020, sent fidels a l’estil provocador que els va fer coneguts per enganyar el mateix Stefan Sagmeister, per partir un Laus en trossos i repartir-ho entre els seus col·laboradors o per ser experts en campanyes virals basades en fake news.
La campanya, que en clau d’humor versa sobre el “dopatge” en la creativitat, es podrà seguir a través de les xarxes socials de ADG-FAD i els mitjans col·laboradors de la campanya. És probable que alguns estudis arribin a rebre recipients per recollir mostres d’orina o sang durant el període de promoció dels premis.
El llibre i el trofeu de la 50a edició
El Magabook ADG Laus 2020, el llibre que recull les obres premiades d’aquesta 50a edició, serà dissenyat pel també soci de ADG-FAD Albert Romagosa, es desvetllarà a la Nit ADG Laus. Inclourà també una sèrie d’entrevistes i articles al voltant dels guanyadors de l’Laus d’Honor, el Laus Empreses i Entitats i membres de jurat.
En la seva 50a edició, des de la primera celebrada el 1964, ADG-FAD vol homenatjar a tots els que han passat pels Laus i els han convertit en el premi més prestigiós d’Espanya de el sector i ho farà a través de diferents accions comunicatives al llarg dels mesos, culminant en una Nit ADG Laus, la cerimònia i festa de lliurament dels trofeus Laus, que tindrà lloc al juny durant la Barcelona Design Week completament renovada i modernitzada.
A més, mirant cap al futur, l’associació ha decidit repensar els materials que conformen el seu icònic trofeu dissenyat per Tomás Vellvé el 1969 i aprofitar l’efemèride per presentar un trofeu Laus fet de materials sostenibles i respectuosos amb el medi ambient. L’estudi de disseny de producte especialitzat en economia circular Oiko ha estat l’encarregat d’aquesta reconceptualització.
Aquesta línia d’acció afectarà també diplomes i, especialment, a tots els materials que es demanen per presentar-se als ADG Laus 2020, que han de ser reciclables 100% a risc de quedar desqualificats si no és així.
Finalment, i només a raó d’aquest aniversari, els projectes professionals premiats amb un Bronze Laus rebran també un petit trofeu.
Inscripció de les obres
La inscripció als premis ADG Laus només pot realitzar-se a través de la inscripció online.
Un cop registrades totes les peces i completat el pagament corresponent, s’ha de procedir a l’enviament del material.
Art Visual
“De cara / esmolada”, el nou videoclip de Remei de Ca la Fresca
“Tant que dius, però tant que feies. Senyors grans empaitant nenes. Però ara va i canvies de lema, no fos cas que et portem problemes…”
Remei de Ca la Fresca estrena avui divendres el nou videoclip “De cara / Esmolada”, extret del recent i aclamat disc “L’ham de la pregunta”. El clip està realitzat per Paloma Lambert i en la cançó compten amb una col·laboració vocal de Carme Vives (Reïna).
Nascuts a les profunditats del Montseny en aquell desconcertant 2020, Remei de Ca la Fresca s’ha revelat en pocs anys com una de les bandes més inquietes, inclassificables i guerreres del nostre panorama musical. Mai amagats, sempre de cara, ara presenten el seu esperat segon àlbum, “L’ham de la pregunta”, produït per Ildefons Alonso (El Petit de Cal Eril) i Artur Piera.
Avui mateix ofereixen el primer concert de l’any a Girona (Neu! Festival, entrades exhaurides) i aquest gener també actuaran a Cardedeu, Vic, Gósol i Lleida. Al febrer se’ls podrà veure a Manresa i Barcelona (Iridia Fest).
D’ells ja sabíem que volien ocupar-te el xalet. O potser aquest només era el primer pas. Perquè les reivindicacions de Remei de Ca la Fresca van més enllà i ho abasten tot. Amb un discurs feréstec, alhora esmolat i poètic, desafien tota frontera estilística i disparen al mort i a qui el vetlla. Se’n riuen del que diran, defugen tot eufemisme, posen en dubte els discursos oficials i assenyalen culpables amb ànim de lucre. Ens posen davant del mirall.
Remei de Ca la Fresca són Artur Piera, Xantal Rodríguez, Víctor Inskipp i Iago Rueda. El quartet arbucienc es va donar a conèixer en guanyar el concurs Erra Forta, armats amb unes castanyoles i una fusta de planxar, i tot seguit van publicar sota el segell Indian Runners un disc debut homònim (2021) que va ser rebut amb entusiasme i els va portar a girar intensament arreu del país. El seguirien unes sorprenents adaptacions de M.I.A. (“Tot el que volem és okupar-te el xalet”) i Underworld. I pel camí, alegries com el premi del jurat obtingut al festival internacional de llengües minoritàries Suns Europe, celebrat recentment a Udine (Itàlia).
La primera pista que van donar d’aquest nou disc fou el corprenedor single “Tots els tons de la ràbia”, basat en un poema de la palestina Rafeef Ziadah. Tot seguit descobririen “Mal de muntanya”, un clam contra la privatització dels recursos hídrics on denunciaven que “no és el clima qui ens amenaça, hi ha culpables amb ànim de lucre”. O aquell dard de tres minuts anomenat “Fusta d’artista”, amb la mira apuntant a aquells senyors que manen tant i parlen tan bé.
Però cap de les 12 cançons del nou disc és inocua, totes apunten de manera quirúrgica a algun capil·lar del sistema patriarcal o del capitalisme. El casat amb fills que vol una nena. La necessitat imposada d’escollir, escollir, escollir. I com a via d’alliberament, la bruixeria i la poesia, que es vindrien a ser el mateix i es fonen en la “Lisèrgica espardenya” que els va dedicar Maria Callís.
PRIMERS CONCERTS 2025
10/01 Girona – Neu! Festival / El Foment EXHAURIT
11/01 Cardedeu – Tarambana / Off Tastautors
24/01 Vic – Jazz Cava
25/01 Gósol – Festival Esquimal
31/01 Lleida – Cafè del Teatre
01/02 Manresa – Ateneu la Sèquia
14/02 Barcelona – Paral·lel 62 / Irídia Fest
-
Festival6 anys ago
El Salt Mortal sacseja les bases de l’underground amb el cartell de la seva quarta edició
-
Novetats discogràfiques6 anys ago
El Petit de Cal Eril publica el nou disc “Energia fosca”
-
Novetats discogràfiques6 anys ago
Les Cruet anuncien el llançament del nou disc “Cérvols, astres” pel 22 de febrer
-
Imperdible6 anys ago
Mercat de Nadal i Flamenc al Konvent de Berga