Art Visual
El Trapezi celebra 25 anys omplint Reus de circ, del 12 al 16 de maig
La 25à edició de la Fira Trapezi arribarà el proper maig convertint novament la ciutat de Reus en l’epicentre del món del Circ. La Fira Internacional de Circ de Catalunya es tornarà a retrobar amb el públic entre el 12 i el 16 de maig després d’haver hagut de suspendre l’edició del “Trapezi en Viu” el passat octubre a causa de la pandèmia.
Enguany, el Trapezi torna apostant pel talent de casa nostra, amb una programació formada exclusivament per companyies catalanes i espanyoles. En aquest sentit, Leandro Mendoza, director artístic de la Fira Trapezi, ha explicat que “volem aprofitar la celebració d’aquest quart de segle del Trapezi per recolzar més que mai al sector professional del circ de casa nostra, les noves creacions i impulsar la creativitat i la connexió amb el públic”.
La Fira Trapezi esdevé el perfecte aparador per mostrar el millor talent del circ contemporani actual, amb espais de creació i projecció i trobades que conviden a la reflexió, el debat i el diàleg de la professió entre programadors i artistes. Una fira ja consolidada i reconeguda com la Fira per excel·lència dels millors espectacles de circ. En aquest sentit, les jornades professionals repetiran el format híbrid de l’any passat amb xerrades presencials que es podran seguir presencialment i virtual.
El cartell d’aquesta 25a edició ha estat encarregat a Marc Sardà, un il·lustrador de Reus format professionalment en el camp de la il·lustració publicitària. La seva feina més personal gira al voltant de la investigació en el món de les joguines, els objectes enginyosos i les matemàtiques recreatives. La imatge del cartell de la 25a Fira Trapezi mostra un torrent de situacions i objectes abstractes que envaeixen l’espai gràfic, mentre graviten al voltant de l’emblema de la Fira: L’Elefant del Trapezi.
L’autor ens explica que la imatge és producte de l’encreuament de dues sensacions: “Per una part la sensació de “ciutat envaïda de Circ”. Per l’altra, és el reflex d’una sensació prou contemporània, la sensació d’estar contínuament bombardejats per conceptes dispars, que reclamen la nostra atenció de manera sorollosa, absurda i constant.” Els colors triats són llaminers, intensos i optimistes. Busquen funcionar com un element catàrtic i volen donar resposta a la necessitat d’alegria.”
LA PROGRAMACIÓ DE LA 25a EDICIÓ
La Fira es prepara per celebrar la seva 25ena edició amb actuacions presencials complint totes les mesures sanitàries del moment i, per aquest motiu, també s’ha decidit allargar-la en el temps amb un dia més de festival, per tal d’espaiar més les actuacions.
Durant cinc dies, la Fira Trapezi portarà a Reus més d’una trentena de companyies catalanes i espanyoles per mostrar el talent del millor circ contemporani actual. La programació s’ha adaptat a les circumstàncies vetllant sempre per l’excel·lència i la promoció del talent. L’edició d’enguany presentarà diversos nous espectacles i re-estrenes.
Enguany, la Fira Trapezi continua apostant per les coproduccions i presenta, en aquesta 25a edició, el segon episodi de l’última producció de la companyia Psirc “Després de tot”. Es tracta d’un espectacle concebut com un conjunt de relats traduïts en diversos episodis de diferents formats i suports que seran estrenats en diferents contextos al llarg del 2021 i conclourà l’any 2022 en una gran obra escènica. La investigació i la proposta dramatúrgica de la peça explora el gènere literari de les sagues i es planteja com una epopeia sobre la quotidianitat d’existències concebudes des del marge en un espai/temps actual on la vida es replanteja a diari. En aquest sentit, cada episodi és concebut com un spin-off no consecutiu que excava en l’interior de cada personatge de la saga per explorar la seva dimensió tràgica i mitològica. A la Fira Trapezi d’enguany Psirc interpretarà “Episodi 1: Any 2020 ( any 0). De quan Zeus es va fer vegà” i estrenarà Episodi 2: Any 2023 ( any 3 d.T). De quan Alexa va comprar la seva roba a Humana.”
Un altre dels plats forts serà l’espectacle “Desdèmona”, d’Alba Sarraute i les Ofèlies, una coproducció del Grec 2020 Festival de Barcelona i Camaleònica Produccions que presenta una reformulació en clau femenina del clàssic Shakespearià Otel·lo a través del cos, la música i, especialment les tècniques de circ. Es tracta d’un espectacle de gran format, adaptat i dirigit per la catalana Alba Sarraute. En aquest sentit, “Desdèmona” esdevé una nova mostra del talent multidisciplinari de la clown, actriu, intèrpret musical i acròbata catalana, amb una llarga trajectòria.
La 25a edició del Trapezi també serà escenari de dues estrenes de nivell en l’àmbit del circ català. En primer lloc, el pallasso Leandre presenta el seu nou espectacle “Fly Me to the Moon”, en el que conjuntament amb Laura Miralbés ens portarà un tàndem de bicicleta per a dues persones i interpretaran un viatge possible de dos pallassos cap a la lluna. Per altra banda, els mítics Los Galindos estrenaran “Mort de Riure” un espectacle on tres pallassos s’enfronten a un gir inesperat i fugint de la justícia buscaran complicitat amb el públic i fer que tothom s’arrisqui a morir de riure.
D’entre les companyies estatals, el Trapezi d’enguany comptarà la companyia Nueveuno, que presentaran el seu nou espectacle “Suspensión”, amb coreografies espectaculars de malabars, manipulació d’objectes, acrobàcies i màgia. “Suspensión” és la segona creació de la companyia madrilenya després de l’exitosa trajectòria de la seva primera estrena “Sinergia 3.0”.
El Trapezi, també celebrarà el seu quart de segle amb molt de Rock&Roll. De la mà de la companyia Rolabola, que presenta l’espectale “Rock Cirk”, circ i rock es fusionaran en un espectacle que es desenvolupa amb un llenguatge corporal, expressiu i musical, ple d’humor, on la sorpresa i el risc ens mantindran captivats en tot moment. D’altra banda, un altre espectacle d’allò més dinàmic és “Aureo” de la companyia Uparte, un col·lectiu d’acrobàcies d’alt nivell tècnic en un espai en el qual les relacions entre objectes i persones van ser calculades amb precisió i argument.
La clausura d’aquesta 25a edició de la Fira Trapezi anirà a càrrec de la Cia Pistacatro i la seva Orquestra de Malabares, un espectacle d’allò més especial que relaciona música i circ amb sis malabaristes i una banda municipal. Un concert on els malabaristes formen un ballet aeri i els músics de la banda, fora de la seva zona de confort, participen gairebé com a actors en un espectacle teatral tocant temes i estils fora del comú.
Enguany, també es repetirà el format audiovisual amb memòries poètiques, peces audiovisuals que acosten els processos creatius dels artistes i les companyies al públic general amb la voluntat de difondre el circ des d’una nova perspectiva. Es tracta d’un format iniciat l’any passat fruit de la reformulació del Trapezi a causa de la situació de pandèmia que va tenir molt bona rebuda tant per part dels artistes, com programadors i públic general. En aquest sentit, la organització aposta per mantenir aquesta iniciativa amb la voluntat de repetir-la en futures edicions.
Les entrades es podran adquirir properament a través del web www.trapezi.cat
Art Visual
“De cara / esmolada”, el nou videoclip de Remei de Ca la Fresca
“Tant que dius, però tant que feies. Senyors grans empaitant nenes. Però ara va i canvies de lema, no fos cas que et portem problemes…”
Remei de Ca la Fresca estrena avui divendres el nou videoclip “De cara / Esmolada”, extret del recent i aclamat disc “L’ham de la pregunta”. El clip està realitzat per Paloma Lambert i en la cançó compten amb una col·laboració vocal de Carme Vives (Reïna).
Nascuts a les profunditats del Montseny en aquell desconcertant 2020, Remei de Ca la Fresca s’ha revelat en pocs anys com una de les bandes més inquietes, inclassificables i guerreres del nostre panorama musical. Mai amagats, sempre de cara, ara presenten el seu esperat segon àlbum, “L’ham de la pregunta”, produït per Ildefons Alonso (El Petit de Cal Eril) i Artur Piera.
Avui mateix ofereixen el primer concert de l’any a Girona (Neu! Festival, entrades exhaurides) i aquest gener també actuaran a Cardedeu, Vic, Gósol i Lleida. Al febrer se’ls podrà veure a Manresa i Barcelona (Iridia Fest).
D’ells ja sabíem que volien ocupar-te el xalet. O potser aquest només era el primer pas. Perquè les reivindicacions de Remei de Ca la Fresca van més enllà i ho abasten tot. Amb un discurs feréstec, alhora esmolat i poètic, desafien tota frontera estilística i disparen al mort i a qui el vetlla. Se’n riuen del que diran, defugen tot eufemisme, posen en dubte els discursos oficials i assenyalen culpables amb ànim de lucre. Ens posen davant del mirall.
Remei de Ca la Fresca són Artur Piera, Xantal Rodríguez, Víctor Inskipp i Iago Rueda. El quartet arbucienc es va donar a conèixer en guanyar el concurs Erra Forta, armats amb unes castanyoles i una fusta de planxar, i tot seguit van publicar sota el segell Indian Runners un disc debut homònim (2021) que va ser rebut amb entusiasme i els va portar a girar intensament arreu del país. El seguirien unes sorprenents adaptacions de M.I.A. (“Tot el que volem és okupar-te el xalet”) i Underworld. I pel camí, alegries com el premi del jurat obtingut al festival internacional de llengües minoritàries Suns Europe, celebrat recentment a Udine (Itàlia).
La primera pista que van donar d’aquest nou disc fou el corprenedor single “Tots els tons de la ràbia”, basat en un poema de la palestina Rafeef Ziadah. Tot seguit descobririen “Mal de muntanya”, un clam contra la privatització dels recursos hídrics on denunciaven que “no és el clima qui ens amenaça, hi ha culpables amb ànim de lucre”. O aquell dard de tres minuts anomenat “Fusta d’artista”, amb la mira apuntant a aquells senyors que manen tant i parlen tan bé.
Però cap de les 12 cançons del nou disc és inocua, totes apunten de manera quirúrgica a algun capil·lar del sistema patriarcal o del capitalisme. El casat amb fills que vol una nena. La necessitat imposada d’escollir, escollir, escollir. I com a via d’alliberament, la bruixeria i la poesia, que es vindrien a ser el mateix i es fonen en la “Lisèrgica espardenya” que els va dedicar Maria Callís.
PRIMERS CONCERTS 2025
10/01 Girona – Neu! Festival / El Foment EXHAURIT
11/01 Cardedeu – Tarambana / Off Tastautors
24/01 Vic – Jazz Cava
25/01 Gósol – Festival Esquimal
31/01 Lleida – Cafè del Teatre
01/02 Manresa – Ateneu la Sèquia
14/02 Barcelona – Paral·lel 62 / Irídia Fest
-
Festival6 anys ago
El Salt Mortal sacseja les bases de l’underground amb el cartell de la seva quarta edició
-
Novetats discogràfiques6 anys ago
El Petit de Cal Eril publica el nou disc “Energia fosca”
-
Novetats discogràfiques6 anys ago
Les Cruet anuncien el llançament del nou disc “Cérvols, astres” pel 22 de febrer
-
Imperdible6 anys ago
Mercat de Nadal i Flamenc al Konvent de Berga