Bandes
“Frenetic Outlaws” és el nou single del trio català Groove Nazar, que anticipa el que serà el seu segon àlbum
En quatre minuts, el temps que sol durar de mitjana una cançó poden passar moltes coses. Pot explotar la nau Starship d’Elon Musk després de ser llançada a l’espai, es pot assolir un orgasme, remuntar una final de Champions o fer una tanda de HIIT. El que no és normal és la quantitat de coses que ocorren a “Frenetic Outlaws”, la nova cançó de la banda catalana Groove Nazar, que funciona com a single d’avançament del que serà el seu segon àlbum, a la venda el 9 de juny.
A nivell líric “Frenetic Outlaws” planteja una història que podria servir com a esborrany per a un guió de cinema: parla de dues ànimes bessones que cometen un desafortunat acte de robatori que, altrament, hauria estat el seu bitllet d’anada a la llibertat. Però el contratemps fa que la protagonista abandoni la seva parella i s’endinsi en un camí encara més fosc que el que havien decidit seguir junts. Només amb això Jim Jarmusch ja en té prou per esbossar la seva propera pel·lícula.
Encara que és sobretot a nivell musical en què més coses passen durant els gairebé quatre minuts de “Frenetic Outlaws”. En un exercici difícil de classificar, però increïblement estimulant, el trio català evoca sabors antics sovint associats a bandes com The Black Keys, Dead Weather o Fantastic Negrito, duts a terme amb una actitud incisiva i directa similar a la de Royal Blood o Paramore . Però aquest rock, diguem-ne, brut, de carretera, amb aires del sud i de stoner, és només la punta de l’iceberg. Sota la superfície, poblant estrofes i tornades que semblen canviar a cada escolta, podem apreciar traces de blues i soul rock, pistes que ens condueixen al costat més funkarró i, per descomptat, groove, molt groove.
Fent de la base rockera un camp adobat per a l’experimentació, Groove Nazar busquen per sobre de tot això, el groove: l’element fonamental de la música que ens fa moure el cap; que no es mesura ni es teoritza, simplement se sent. Ara bé, l’altre element fonamental al conjunt barceloní és el terme turc natzar, proporcionat per un dels seus components, del mateix origen. Parlem d’un concepte tipus “mal d’ull” que et condueix pel mal camí, que et fa estar alerta perquè a la cantonada tot es pot torçar cap al costat que menys t’imaginaves. Imagina’t: tota una vida conduint-te pel bon camí perquè, de sobte, en quatre minuts…tot es posi potes enlaire.
Groove Nazar és un projecte eclèctic i transversal format per Osman Konuray, Alex Albalà i Jacin Castrillo que pren el “groove” com a denominador comú de totes les seves creacions, aquest element fonamental en la música que ens fa moure el cap. Romàntic, però diabòlic; de vegades malenconiós, però sobretot enèrgic. Amb un element sorpresa a les seves composicions, la banda està alimentada pel desig d’explorar territoris desconeguts. Riffs devastadors de compàs partit acompanyats d’una percussió poderosa o de dolces harmonies vocals, segurament trobaràs un gir fosc, el natzar turc per mal d’ull que et farà sentir còmodament inquiet. Preparant-se per publicar el seu segon àlbum a la primavera de 2023, la banda continua perfeccionant la seva màgia negra i està destinada a atrapar més ànimes aquest any.
Bandes
LAS NUBES, les de Miami porten el seu eixordador directe a Europa al febrer
Las Nubes creuaran l’Atlàntic per primera vegada al febrer per marcar-se una gira per Europa d’una mica més de dues setmanes (19 dies, 5 països, 18 concerts) en què estaran presentant en directe el seu recent àlbum d’estudi “Tormentas malsanes”, amb qui gent com Iggy Pop, Thurston Moore (Sonic Youth) o Albina Cabrera (KEXP) han caigut rendits als peus.
I és que la banda procedent de Miami n’és una altra que ha decidit trepitjar l’accelerador, no frenar i veure on els porta l’assumpte: a finals del 2023 publicaven el doble single “Enredados / Drop in” amb Daydream Library, segell de Thurston Moore de Sonic Youth; al juny feien el mateix amb ‘Tormentas malsanas”, el seu segon àlbum d’estudi que veia la llum a Amèrica via Sweat Records Records i Godless America ia Europa via Spinda Records; a l’agost es llançaven a la carretera per la Costa Oest dels Estats Units per presentar-lo en societat; i fa unes quantes setmanes es publicava la seva esperada sessió en directe per a KEXP.
‘Tormentas malsanas’ sortia publicat el passat 14 de juny a Europa a través de la Noisy Series de Spinda Records, formant així part d’una col·lecció en què també hi ha títols de les argentines Fin del Mundo, els xilens Adelaida i els gallecs Battosai, i ho feia en edicions limitades en vinil i compact disc – disponibles aquí.
-
Festival6 anys ago
El Salt Mortal sacseja les bases de l’underground amb el cartell de la seva quarta edició
-
Novetats discogràfiques6 anys ago
El Petit de Cal Eril publica el nou disc “Energia fosca”
-
Novetats discogràfiques6 anys ago
Les Cruet anuncien el llançament del nou disc “Cérvols, astres” pel 22 de febrer
-
Imperdible6 anys ago
Mercat de Nadal i Flamenc al Konvent de Berga