Novetats discogràfiques
Dura Lex critiquen el consumisme a base de new punk al seu primer single “Bees and Honey”

“Bees and Honey” és el primer single de Dura Lex que servirà d’avançament de l’EP que la banda barcelonina estrenarà passat l’estiu i que publicarà Magic Mountain Records.
“Bees and Honey” són les paraules que s’usen a l’argot “slang” britànic per referir-se a “money”, així que la cançó fa una subtil crítica al voltant dels diners, el consumisme i l’acumulació material.
En un delirant videoclip, el cantant de Dura Lex ens canta amb “spoken word” sobre una base contundent mentre, darrere seu, desfilen imatges d’obrers i abelles per igual, sense distinció, com si la societat i el sistema capitalista fos el nostre propi rusc.
La banda beu de l’herència del punk ’77, del garatge i del rock escandinau, però amb aquest EP pretén dir alguna cosa nova dins l’escena punk, afegint-se a la nova onada que sorgeix a UK, Irlanda i Austràlia amb bandes com IDLES , Otherkin, Soft Play, Play Dead, Viagra Boys o Rascalton.
El proper mes de setembre estaran actuant al Gambeat Weekend de Barcelona compartint cartell amb Biznaga, Los Peyotes i Sandré, entre d’altres. La cita serà el 15 i 16 de setembre a la Sala Upload de Barcelona. Entrades ja a la venda aquí.

Dura Lex neix a Barcelona en un moment indeterminat a principis de la dècada dels 20 de les cendres de diverses formacions anteriors. Robert i Ignasi provenen de PennyCocks i professaven un punk clàssic d’arrel ’77, projectes al qual s’havia sumat Carles, que també militava els Lád Cúig. Tots tres, a les acaballes de la banda, van brindar de matinada al menjador d’una festa de skinheads a Münster amb un licor rosa amb purpurina i es van prometre que, passés el que passés, seguirien tocant junts. Després de trencar-se el cap, diverses proves i gairebé perdre la fe, van contactar amb Juanito, que provenia del món del power pop -Enamorados-, el R&B -Ian Kay- i l’Oi! -Va optar K95- i van comprovar que les energies entre tots quatre funcionaven.
Durant un parell d’anys, amb una pandèmia pel mig, la banda es va centrar a trobar un so que els identifiqués. Tenien clar que volien trencar amb tota l’herència punk que els precedia, però encara no havien trobat la recepta ideal que els convencés. La primera aposta, sota el nom de Éxode, va ser per un punk/rock proper al power-pop enèrgic i amfetamínic basat en el que estaven fent altres bandes com Bad Nerves, Radioactivity o Sonic Avenues. Però, al cap de poc temps es van adonar que volien protagonitzar un canvi més radical i agafar un camí cap al Noise Punk o New Punk per poder experimentar amb les dissonàncies, amb l’spoken word en comptes de les melodies vocals i amb uns ritmes i estructures més lliures.
Amb totes aquestes inquietuds, amb la idea de buscar constantment una evolució en el seu so, i ja sota el nom de Dura Lex, graven les seves primeres cançons que publicaran en un EP homònim amb el segell barceloní Magic Mountain Records. Quatre cançons que són quatre apostes, quatre declaracions d’intencions, no tan sols del que ja és Dura Lex, sinó del que pot arribar a ser.

Novetats discogràfiques
MINIBÚS INTERGALÀCTIC, fes de la psicodèlia el refugi de la teva ment

Entre l’edició d’un disc i un altre, molts artistes aprofiten per tocar en directe, per compondre nova música o, senzillament, per viure. Minibús Intergalàctic, a més de tot això, també s’han proposat publicar un nou EP. Música Humana: Thalassa, que així es diu, és l’interstici que separarà Meditacions des dels Miratges Mercúrics, el seu àlbum de debut publicat fa menys d’un any, a l’abril del 2024, de la que serà la seva continuació, un segon disc que arribarà a finals del 2025 o principis del 2026, de nou sota el segell NEU!.
El quintet català, format a principis d’aquesta dècada a la ciutat de Girona, va aprofitar el premi del concurs Salt a la Fama que van guanyar el 2023, que consistia a gravar a l’estudi Soundclub de Salt amb el productor Lluís Costa, per rescatar idees musicals que, per un motiu o un altre, havien quedat excloses del seu acabat de publicar primer llarg. El resultat són quatre talls ben diferents entre si, però que destil·len i delimiten de manera succinta les seves coordenades estilístiques.
“Música Humana: Thalassa(NEU!) és un treball compost per quatre temes que destil·len les coordenades i referències estilístiques de la banda: pop 60s, acid folk i rock 70s sobre vernís psicodèlic“
Vam conèixer i ens vam enamorar de Minibús Intergalàctic per la seva explosiva barreja de rock psicodèlic, acid folk i pop seixanter; i això és, en essència, el que trobem a Música Humana: Thalassa. Partint del fet que el seu terreny de joc és la psicodèlia, toquen diferents pals acostant-se a les seves influències per amarar-se’n. Al jangle pop de The Byrds, a “There She Goes Again“ de la Velvet i al pop clàssic d’harmonies lluminoses a “No tinc temps“, per començar. Una cançó autoversionada que obria el seu primer EP, per cert. O al space rock psicodèlic de Spacemen 3 a “Tots els llocs són lluny (caminant amb Clopixol)“, aquella llarga i creixent cançó concebuda gairebé com un viatge que comença tranquil i acaba sorollós.
El tercer camp d’exploració estilística de Minibús Intergalàctic, el de l’acid folk, queda brillantment representat a Música Humana: Thalassa amb “Senyor artiller“, una peça amb arrels en el folk setanter britànic i en Led Zeppelin, però que es va desenvolupant amb ramificacions que treuen el cap en el protoheavy, en les balades metal o en la influència de bandes com Graveyard. Finalment, “Thalassa“ tanca l’EP oferint-nos un espai segur, oníric i psicodèlic on flotar i balancejar-nos al marge del món; un paisatge sonor que fins i tot podria recordar-nos al post-rock shoegaze de Mogwai.
Aquest últim fragment, totalment instrumental, resulta a més una materialització perfecta de la temàtica que subjau a l’EP: la construcció, gestió i utilització d’aquells espais mentals alternatius que ens allunyen de la realitat, tant per bé com per mal. Pot ser per fugir del buit existencial, per protegir-te d’un món que et sobrepassa, per enfrontar-te als teus propis dimonis o, senzillament, per procrastinar. Al final, parlem d’una forma d’evasió per a la qual, sens dubte, la psicodèlia és el millor combustible. Així doncs, puja a Música Humana: Thalassa i gaudeix dels llocs de la teva ment on et portarà!
Imatge x Jordi Paredes.

Concerts,
Divendres 21 de març > Salt @ La Mirona
Sábado 22 de marzo > Igualada @ La Bastida
Divendres 28 de març > Girona @ Festival Strenes
Dissabte 29 de març > El Prat de Llobregat @ La Capsa
Dissabte 26 d’abril > La Cellera de Ter
Dissabte 10 de maig > Vila-seca @ FiM
Diumenge 11 de maig > Granollers @ Festival MiniBeat
Dissabte 11 de juliol > Barcelona @ Festival Cruïlla
-
Festival6 anys ago
El Salt Mortal sacseja les bases de l’underground amb el cartell de la seva quarta edició
-
Novetats discogràfiques6 anys ago
El Petit de Cal Eril publica el nou disc “Energia fosca”
-
Novetats discogràfiques6 anys ago
Les Cruet anuncien el llançament del nou disc “Cérvols, astres” pel 22 de febrer
-
Imperdible6 anys ago
Mercat de Nadal i Flamenc al Konvent de Berga