Connect with us

Bolos

Lunaria, experiències de músiques i arts atmosfèriques amb Sylvaine (solo) + Ulmus (duo) el 15 de juny a Olot

Publicat fa

el

La noruega Kathrine Shepard, al capdavant del seu projecte Sylvaine, forma part de la nova fornada d’artistes que, aportant nous punts de vista i noves sensibilitats, han renovat el món de les músiques fosques i el metal del segle XXI liderat per veus femenines. 

Juntament amb companyes de generació com Chelsea Wolfe, Emma Ruth Rundle o Anna von Hausswolff, Sylvaine enarbora l’estàndard de les músiques que beuen a parts iguals tant de la tradició i l’espiritualitat de països nòrdics com del metal i rock gòtic de les darreries del segle XX, on paisatges ambientals i distorsió s’encreuen de manera natural, creant mons únics i especials que fan que cada recital seu sigui un petit ritual entre artista i públic.

Presentarà -en un format íntim i poc habitual de veure- adaptacions de temes dels seus quatre LPs i les cançons del seu últim EP Eg Er Framand, on aprofundeix en el folklore de la seva terra i en la seva llengua materna, el noruec, per primer cop protagonista en detriment de l’anglès.

Ulmus és el projecte en solitari de Xavi Forné, reconegut cartellista de concerts sota la marca Error! Design i músic de dilatada trajectòria en l’underground d’aquest país. Des del hardcore iniciàtic d’Amunike Lehendakari a principis dels 2000 fins a la densitat del doom metal instrumental de Mälammar a dia d’avui passant pel postrock de Syberia o Carontte, poques són les vies que no ha explorat i que evidencien l’aspecte polièdric del personatge. 

En aquest cas, Ulmus (nom llatí de l’om) neix el 2013 com a teràpia arran d’una agorafòbia i ens mostra la seva faceta més íntima, on hi busca llum en períodes de foscor. Amb l’acompanyament d’Elías Egido (eh!, Standstill) al contrabaix, la guitarra de Forné vesteix melodies delicades i suaus dinàmiques que s’intercalen amb moments d’intensitat i explosió.

Havent compartit escenari amb noms referencials de l’escena com Amenra, Mono o Sangre de Muérdago, el seu últim treball és light/darkness, on hi destaquen la col·laboració de la mateixa Sylvaine a “Ritual”   

El concert serà a l’espai Barberí, antiga foneria artística i actualment seu de l’estudi d’arquitectura RCR Arquitectes (Premi Pritzker 2017). L’aforament és molt limitat, serà un concert íntim i únic.

Portes: 18:30
Inici: 19:00
ENTRADES

Organitza: Col·lectiu LUNARIA
Espai: RCRarquitectes

No toleraran actituds masclistes, feixistes, xenòfobes i/o homofòbiques a qualsevol gènere.

Bolos

BRIGHTON 64, últim disc, última gira

Published

on

By

BRIGHTON 64, el llegendari grup de Barcelona, tancarà durant els propers mesos la seva prolífica i exitosa carrera. Serà un comiat llarg i intens, que inclourà la publicació d’un disc amb cançons noves, dos projectes cinematogràfics i una gira final que els farà viatjar una vegada més per tots els racons del país.

El nou disc es troba en ple procés de gravació i es publicarà amb el segell BCore Disc la tardor d’enguany. Inclourà un total de deu cançons amb títols com «Lennon nunca estuvo aquí», «Juguete roto», «2024» o «Hemos tenido suerte».

L’última gira començarà coincidint amb la publicació del disc i continuarà al llarg de l’any vinent, amb dos concerts finals a la sala El Sol de Madrid i la sala Apolo de Barcelona, previstos per a finals del 2026.

Paral·lelament, el grup treballa en un documental que repassarà la seva trajectòria i també en la banda sonora d’una pel·lícula de ficció, el rodatge de la qual s’iniciarà la tardor de 2025.

Els membres de BRIGHTON 64 volen compartir aquest comunicat, adreçat als seus nombrosos i fidels seguidors:

«Es fa difícil donar una notícia com aquesta, i tots els que ens coneixeu sabreu que per a nosaltres és doblement difícil, perquè la nostra identificació amb el grup ha estat absoluta des de temps immemorials. La trajectòria d’un grup acostuma a tenir un principi i un final, i creiem que aquest moment ha arribat per a nosaltres. La primera etapa de BRIGHTON 64 es va acabar de manera abrupta, amb un concert estrany a la plaça de toros de Tomelloso, l’estiu del 1989, i aquell final va ser el reflex d’una carrera plena d’alts i baixos, alegries i decepcions. La segona etapa, que va començar l’any 2011, ha estat més estable i gratificant, però també ha provocat un cert desgast, i sobretot, la sensació d’haver assolit uns objectius que mai no hauríem imaginat el dia que vam fundar el grup. Hem publicat dotzenes de cançons i hem fet centenars de concerts davant d’un públic que ha anat canviant lleugerament al llarg dels anys, però el nucli del qual són uns seguidors acèrrims que per a nosaltres han estat el veritable combustible que ens impulsava a tirar endavant. El fet que els concerts més recents hagin estat dels més apoteòsics de la nostra carrera, i la solidesa i el respecte musical i personal que hem aconseguit entre els cinc membres del grup ens ajuden a pensar que aquest és un bon moment per acabar: acabar mentre encara estem en bona forma.

Però en aquesta ocasió no volem marxar sense acomiadar-nos de tots els que ens heu seguit, estimat i protegit al llarg dels anys. I ens agradaria que aquest comiat fos especial. Especial, per a nosaltres, vol dir treure un últim disc amb temes nous, cançons que puguin fer companyia en el futur  les cançons de sempre; i especial significa també tocar en directe a totes les ciutats que ens han acollit, perquè mai ens ha fet mandra sortir a la carretera i fer quilòmetres per trobar-nos amb la nostra gent. Esperem que es vagin confirmant una pila de dates al llarg dels propers mesos i que ho puguem celebrar junts.

BRIGHTON 64 ha estat per a nosaltres una forma de vida, i tenim nombroses proves, inesborrables i constants, que per a vosaltres també ho ha estat. Per aquesta raó, no podem estar més contents. Moltes gràcies i fins aviat».

Ricky Gil, Albert Gil, Jordi Fontich, Eric Herrera, David Abadía.

Continuar llegint

El més vist

underground.cat # Espai de reflexió permanent sobre el putu underground i les seves conseqüències.