Connect with us

Bolos

Joan Colomo presenta el seu nou àlbum “Disc Trist” al Picnic Beat del Poble Espanyol

Publicat fa

el

Cada cop que escolto el nou disc del Colomo, em quedo tocat. Serà que estem totes i tots en un moment fràgil: veníem d’un món que ignorava el precipici a cop de story, i que de sobte s’ha quedat a les fosques, buscant -amb distància, por i higiene de mans- l’interruptor del llum al final del túnel. Sota aquestes circumstàncies, quan algú parla amb lucidesa i ens retrata amb honestedat, ens desarmem. 

Però no és tristesa el que sento quan l’escolto. En Joan diu a Cançó Animada que “volia publicar un disc alegre i no tornar a publicar un altre disc trist“. Jo crec que Disc Trist és tan depriment com encoratjador. Amarg i dolç. Tot al mateix temps, i en extrems oposats. Per això ens remou, perquè la força de les lletres d’aquest nou àlbum -potser el llibret més brillant que ha signat mai Joan Colomo- rau en la contradicció.

Cinisme amb el cor a la mà. Optimisme contra tota esperança. Del #totaniràbé al “tot va una mica malament”. Melodies bressoladores plenes de frases destructives: “jo només vull marxar, si és que puc parar de vomitar“, canta en falset a En un Món Paral·lel, mentre somia amb una dimensió utòpica que ens salvi del capitalisme de la dopamina. Energia per buscar sortides, però també certesa de la nostra inevitable autodestrucció. Salvem les balenes, i salvem la crema de contenidors (Salvem el Planeta!).

També la sonoritat conté pols oposats: una producció molt treballada, 100% pop, que sona a diva mainstream i a gravació Do It Yourself. Posar samplers de les seves filles cantant en el single del disc n’és el millor exemple. En destaco la textura de la veu del Joan (enregistrada a mig camí entre l’estudi Nautilus d’Arenys i el seu pis a Camp d’en Grassot), propera, delicada, sense ínfules de stadium rock. 

Colomo es vesteix amb capes de sintetitzadors mentre es despulla d’artificis per parlar-nos dels seus defectes (Currículum) i les seves pors (Cançó de la Por). Al cap i a la fi, un concert de Joan Colomo sol ser això: hits atemporals combinats amb confessions privades, converses de sobretaula amb el seu teclista i amic Guille Caballero, cançons interrompudes… Tot és part de la litúrgia d’un espectacle que enalteix la sinceritat i abraça l’error com a company inseparable de l’encert. Una actitud d’agrair en temps d’èxits de ficció (Espectacular), empaquetats en selfies somrients i sold outs amb el 30% d’aforament.

Disc Trist és un retrat dolç i amarg del desconcert vital que tots duem a dins. El desconcert és una càrrega i alhora una força motriu, per canviar un món que no entenem però que sabem injust (En Bernat i la Maria). Per combatre allò que no sabem resoldre, però que no ens cansem d’assenyalar. Per conviure amb les nostres contradiccions i limitacions, i per exigir, com la cançó que tanca el disc (Avui), el dret a ser feliços malgrat tota la tristor.

Edi Pou – músic, periodista i activista cultural


Dissabte 19 de juny
A partir de les 16:30h
Poble Espanyol, Barcelona
Entrades aquí

Bolos

Chilemúsica participarà al Mercat de Música Viva de Vic

Published

on

By

Chilemúsica estarà present al Mercat de Música Viva de Vic (MMVV) que reunirà representants de tots els sectors de la indústria musical, entre el 15 i 18 de setembre a Catalunya. Aquest any l’esdeveniment ha hagut de reinventar-se per rebre a assistents de manera presencial prenent tots els protocols de cura, després de tants mesos de confinament. Comptarà, novament, amb concerts en directe, showcases, speed meetings, pitchings i jornades de treball. Realitzat per primera vegada el 1989, actualment, MMVV té xarxes internacionals de professionals i genera nous espais de creació fomentant la col·laboració entre artistes de tot el món.

A la versió 2021, Chilemúsica participarà al MMVV a través de dos fronts: des de la indústria i de la música en viu. Francisca Sandoval, gerent general de la marca sectorial, viatjarà a Espanya per integrar el panell Global Music Match 2021: l’experiència Catalano – Xilena el divendres 17 de setembre a les 16:00 hores al Plató Carpa Atlàntida, Vic. Aquesta iniciativa busca millorar i desenvolupar les bases de fans internacionals dels artistes, com també fomentar intercanvis, la connexió i generació de xarxes i aliances a llarg termini entre els seus participants. A més participarà en les rodes de negocis.

“Després d’un llarg període on només hem tingut presència digital –Chilemúsica va començar la seva gestió al 2020, any de la pandemia-, ens emociona moltíssim tornar a connectar presencialment en esdeveniments i instàncies de participació musical. Esperem que el format híbrid sigui el primer esglaó per tornar a el tracte i el vincle que dóna l’experiència de el tu a tu, aviat. És esperançador per a la música i els espectacles que això comenci a donar els primers senyals de retrobament entre el públic i la indústria completa“, indica Francisca Sandoval a dies de marxar cap al Mercat.

MÚSICA XILENA EN VIU

Una tornada als escenaris i una reunió cerimonial entre el públic i els artistes. Dos músics que han posat el nom de Xile al mapa, donaran concerts en viu en escenaris de Mercat. Es tracta de Manuel García i Ana Tijoux.

Manuel García ha reprès la seva gira a Espanya després de el llançament del seu àlbum “Compañera de este viaje” (Témpera Producciones, 2021). Al marc de MMVV, actuarà de forma gratuïta el 18 de setembre a les 20:00 hores a l’escenari Teatre R. Montanyà – L’Atlàntida amb un aforament de 800 persones.

Manuel García és un dels cantautors xilens més destacats de l’última dècada. Guanyador de el Premi Nacional de la Música el 2008, compta amb set àlbums d’estudi com a solista. Aquest cop, torna a Catalunya per presentar el seu recentment publicat disc a veu i guitarra solista.

A part de la seva presentació a MMVV, setembre serà un mes important en l’agenda del músic. La seva primera data serà a La Salà de València el diumenge 12 de setembre, seguida pel Centre Artesà Tradicionàrius de Gràcia de Barcelona, ​​el divendres 17 de setembre. Després donarà un concert a la Sala Galileu Galilei de Madrid el dimarts, 21 de setembre. En tots els concerts s’esperen convidats que seran anunciats en breu.

Recentment, García i el cantautor espanyol Juan Gómez Canca, El Kanka, es van unir per fer una versió de “La Aguja” en un àlbum homenatge a Silvio Rodríguez anomenat Caminant. La producció musical ha estat a càrrec de Bruno Esteban i ha comptat amb la participació de diversos músics d’Espanya, Mèxic i Xile. El single serà part, a més, del seu pròxim disc antològic en un recorregut antològic a través de la seva pròpia història musical.

Una mica més tard, en MMVV, Ana Tijoux es presentarà el mateix dia 18 de setembre a les 22:30 hores, però en un altre escenari: Carpa Atlàntida, l’aforament és de 1000 persones.

Fa pocs mesos va estrenar una cançó al costat de el projecte electrònic The Bloody Beetroots de Tom Morello. “Lightning Over Mexico” inclòs en el disc The Catastrophist.

Tijoux desborda les fronteres gràcies a la poderosa trajectòria com a solista que va iniciar a finals dels 2000 i que l’ha convertit en la figura xilena de més rellevància internacional de la seva generació. El seu primer àlbum de l’any 2007, “Kaos“, va ser aclamat per la premsa i el públic local immediatament i, a més, va rebre una nominació de MTV llatí, el que la va portar a publicar també aquest treball en el segell nord-americà National Records. Va ser creixent la seva fama internacional amb el disc 1977 que li va permetre obtenir una nominació el 2011 a el premi Grammy per Millor Àlbum Rock / Alternatiu Llatí i a ser inclosa a la banda sonora de la reconeguda sèrie nord-americana, Breaking Bad. Així mateix, als Premis Grammy Llatins, ha estat nominada amb “La Bala” a “Millor àlbum de música urbana” (2012) i amb “Sacar la voz” (2013). Al 2014, va aconseguir un premi Grammy Llatí amb “Universos Paralelos” al costat de Jorge Drexler a la Categoria “Cançó de l’any” i, l’any 2014, va ser nominada amb “Vengo”, en la categoria “Millor cançó urbana”.

Per aquests dies, l’artista es troba aprofitant les obertures en aquest període de pandèmia, reprenent compromisos i presentant-se en diferents instàncies com el Festival Anti Xenofòbia de Sax el 25 setembre; Stroika (Fira Mediterrània) a Manresa el 16 d’octubre i BIME LIVE a Bilbao el 30 d’aquest mateix mes.

Continuar llegint

El més vist

underground.cat # Espai de reflexió permanent sobre el putu underground i les seves conseqüències.