Connect with us

Novetats discogràfiques

El Monte del Oso publica el seu nou disc “Son los demás los que estan equivocados”

Publicat fa

el

Era el 2014 quan Luis, Ion i Edu s’ajuntaven per tocar i xerrar sobre les seves bandes de referència: REM, Husker Dü, Dinosaur Jr, Replacements o Sonic Youth. D’aquelles quedades de tarda a la nit va sortir el seu primer àlbum “Esto tiene que doler”, amb aquest himne homònim que obria el disc.

Han passat 8 anys i tres discos, concerts amb gent com The Jesus and Mary Chain, Teenage Fanclub, Res Surf o Marky Ramone, però la fórmula segueix inalterada: contundència, guitarres i aquesta barreja excel·lent de distorsió punk i melodies pop que sembla que a la banda li surt sense forçar el més mínim.

I amb aquests ingredients surt aquest nou i 4t LP titulat “Son los demás los que estan equivocados”. Potser enarborant l’optimisme i combatent el derrotisme que ens envolta de pandèmia. I segur que, coneixent la banda i escoltant els seus missatges, molt lluny de l’altaneria i creure’s en possessió de la veritat.

Deu temes amb lletres que el mateix valen com a al·legat inconformista i contra allò establert “Otro día en la Tierra” , que com a lloança a les rutines ben enteses i al viure sense grans aspiracions “Siempre”. Un repertori ple de reflexions de ledat adulta; la fugacitat del temps, el patiment gratuït, l’amargor de la nostàlgia, el penediment o l’anti-manifest al somiador, zero estrateg i alhora poc ambiciós a “Abajo los buenos estrategas”. També temàtiques actuals com a “Feliz Violencia” que tracta l’agressivitat de la superpositivitat “instagramer” o el retrat de la societat que ens envolta, hiper-ambiciosa i amarada de competitivitat a “A la carrera”.

El disc també inclou “Suzko Bola”, un tema en què la veu i guitarra de Gorka Urbizu (Berri Txarrak, Katamalo, Peiremans+), ensambla de manera super natural amb el trio. Sinergia de tall power pop en què la confluència de textures en veus i part instrumental es fusionen per crear un nou so per a tots dos.

“Son los demás los que están equivocados” és un disc que t’empeny a la fortalesa, la solidesa i l’aclaparador del Monte del Oso des del primer, fins a l’últim tema. Rapidesa, enllaç de temes, sense respirs, molt en la línia dels seus directes, però també amb espai per a la dinàmica i la sorollosa calma característica d’alguna de les seves cançons.

Novetats discogràfiques

Caja de ordenación número 4 publica “Pla especial”, el nou àlbum del duet de post tot

Published

on

By

Caja de ordenación número 4 està format per Dèlia (Meconio, Ratpenat) i Dadavid (Tiznao, Decurs, N.I.T, Ratpenat), talents clau per entendre el DIY ibèric des de fa més d’una dècada. Formen part d’un dels col·lectius fonamentals a Barcelona, Ojalá estë mi bici, així com del segell SubPost. Ara, amb dos àlbums publicats (l’últim ‘Terra negra’ de 2022) i innombrables gires i quilòmetres d’escenari al darrere, el duet de Fogars de La Selva presenta el seu tercer treball d’estudi, el títol del qual fa referència al silenci administratiu amb el que es va aprovar al pla d’ordenació del Montnegre-Corredor, el 1989. Operació gràcies a la qual avui dia l’administració pública continua expropiant habitatges a zones forestals, dibuixant amb això un setge hostil a llocs en plena naturalesa, com és el cas de la Serra de l’Esquirol, on habiten la Dèlia i en Dadavid: benvinguts a “Pla especial“.

Per primera vegada el disc ha estat enregistrat, produït i mesdclat pel mateix duet a casa seva, i bona part dels temes es van acabar durant les sessions d’estudi. Sessions que han aconseguit capturar una distribució dels plànols acústics que amplifica la contundència de l’àlbum, així com ajuda a gaudir encara més de la gestió del tempo, dels silencis lírics i de la tensió narrativa que el duet manega magistralment a les cançons. Treball pel qual, a més d’incorporar instrumentació inèdita fins ara (baix, oscil·ladors i sintetitzadors), van comptar amb la participació de músics de la talla d’Stef Ketteringham (Shield your eyes, Reciprocate, Price Attack), Balty Albiol (KLS, Trompeta i responsable del disseny de l’àlbum) o Robert Martínez (Usnea, Muzak, Mutan Monkey).

Amb homenatge al mític programa de ràdio alternativa ‘Maximum clatellot’ inclòs, odes a la literatura com “Llegir ens farà lliures” o “La libreta”, i viscerals peces com ‘2021’ o l’emocionant ‘Re-estàrter’… ‘Pla especial ‘ consolida Caja de ordenación número 4 com una de les bandes més transgressores de l’actualitat. Un combo intransigentment personal, la música del qual no només és capaç de projectar un emocionant i idiosincràsic imaginari poètic, sinó que directament escapa a comparacions d’estil estanques. La Dèlia i en David transcendeixen el gènere musical per adoptar atributs de les arts escèniques, de l’spoken word i fins i tot de l’art contemporani. La seva música -i els seus imponents directes- suposen una experiència impactant, inexplicable, crua i intimidant però alhora sofisticada. Una proposta que és política alhora de filosòfica i que menta allò artístic en estat pur.

Ens trobem davant d’una de les poques bandes de rock veritablement personals de l’actualitat. Un duet que imprimeix veritat i bellesa esmolada a les seves cançons i que és capaç d’assolir allò que pràcticament ningú no aconsegueix entreveure en l’escena d’oci cultural actual. És a dir, induir la nostra sublimació. Canviar-nos.

EL REPETIDOR

Continuar llegint

El més vist

underground.cat # Espai de reflexió permanent sobre el putu underground i les seves conseqüències.