Connect with us

Novetats discogràfiques

Ana Curra ens presenta el seu nou single “Aphrodita la monarca”, un himne subversiu i reivindicatiu a cop de Kafka Punk

Publicat fa

el

Torna la dama de la foscor al nostre país amb la cançó que necessita el present que ens ocupa. Una etapa inèdita i transcendental que passarà a la història per posar sobre la taula les virtuts i les debilitats humanes, en temps de desconcert i desesperança que només poden sonar com ho fa aquesta nova obra mestra.

Marcada per l’ímpetu punk que recorre l’ADN de l’Ana Curra (Parálisis Permanente) des dels inicis de la seva carrera a principis dels vuitanta, l’artista es revela aquesta vegada com una antiga migrant espacial Aphrodita, que fa molt de temps va haver d’abandonar el nostre planeta per poder sobreviure. I torna a la Terra ara, just ara; en aquest precís moment en què els nostres plantejaments planen sobre l’essència de la nostra condició, sobre l’arrel de la nostra raó de ser i ens qüestionem més que mai aquest “qui som, on anem i d’on venim”.

A través d’aquesta al·legoria subversiva i infecciosa que neix de l’instint més vehement, i alhora més inquietant i poètic, serem testimonis de com “Aphrodita”, que compta amb les seves pròpies tares genètiques, experimenta amb els humans per salvar l’espècie. I ho farà recorrent a la saviesa, al record de la papallona Monarca en el seu propi procés de transformació partint de l’ou, passant per ser larva i crisàlide, per acabar encarnant una nova existència. Una metamorfosi terroríficament bella la que ens relata Ana Curra amb aquest al·legat femme necessari, que reivindica l’esforç, l’aliança, el valor i la valentia de la dona, en el context d’un matriarcat alien.

“Afrodita la monarca” arriba acompanyada d’un imponent videoclip, obra de la genialitat creativa de Petra Muguruza, resurrecció identitària de l’Ander Manero (Sestao, 1987). Una artista que ha aixecat tot un cosmos al voltant de la cançó de Curra i que explica així: «Un tema amb tot el vigor del so de “L’acte” però amb el luxe de la perspectiva femenina que Parálisis Permanente mai no va poder tenir. Un univers elaborat que no deixa de parlar de tema tan universal com la vida, la mort i la metamorfosi de l’etern renéixer».

La socialització, el veritable sentit del concepte “espècie invasora” i la moralitat humana queden oberts a debat a través d’aquesta cançó, que arriba disposada a trontollar consciències com el pitjor dels somnis o el més bonic dels malsons.

FICHA TÉCNICA DE “APHRODITA LA MONARCA”
Grabació: Estudio “El Purgatorio”.
Tècnic de so: Óscar Moreno.
Producció: Ana Curra.
Masterizació: Barry Sage.
Lletra i Música: Ana Curra.

Músics,
Ana Curra: Voz, piano i sintes
Iñaki Rodríguez: Guitarra i coros
Pilar Román: Baix i coros.
Iván Santana: Batería i coros.

VIDEOCLIP: Video realitzat i dirigit per Petra Muguruza & Ander Manero, al front d’un extens repartiment i equip tècnic.
Localizació: Rodat a “Txirbilenea” (antiga ubicació de Altos Hornos Vizcaya, avui centre artístic i social) de Sestao, a l’agost de 2021.

Bandes

“Leoncio Badía”, primer avançament del nou LP dels Futuro Terror, que se separen

Published

on

By

Diverses notícies en una. La primera és que Futuro Terror ens presenten “Leoncio Badía”, el single d’avançament del que serà el seu nou LP, “Presente”, que estarà als carrers el 20 d’octubre en una edició limitada en vinil de 12”. La segona és que Futuro Terror se separen, ho deixen. La tercera és que faran un concert de comiat el 22 de desembre a la sala Copérnico, a Madrid, al costat dels seus amics de Sudor. La quarta és que la prevenda del vinil de “Presente” ja està oberta.

Superada la muntanya russa d’emocions d’aquestes tres notícies, hi anem per parts. “Leoncio Badía” és el tema amb què s’obre “Presente”, un disc de 7 cançons que ens torna als Futuro Terror que sempre vam voler, que necessitem, que en aquests 11 anys ens han acompanyat, sempre presents malgrat haver-se’n situat (també sempre) elegantment al marge de la voràgine de la indústria. “Presente” serà el cinquè àlbum de la banda, el cinquè en una trajectòria impecable en què no ha sobrat ni un disc, ni un sol tema, en la intersecció perfecta de punk, pop, i les millors lletres que s’han vist a Espanya en molt de temps.

Per compondre i gravar “Presente” Futuro Terror s’han pres el seu temps. Ho han gravat en dues tandes diferents i en dos estudis diferents (Harrisound amb Alex Román i Millenia amb Diego Escriche), i ha estat barrejat per Jose Pazos. El disseny de l’edició en vinil és obra de Óscar Mezquita. Tot a València, tot queda a casa.

La portada de “Presente”, com la del seu single d’avançament, és negra, és el no-res, tot s’apaga. Estant, com està, el terror en el present, el futur ja no existeix, el futur ja és aquí, i ja no hi ha lloc a Futuro Terror. No és possible un comiat més íntegre que aquest.

Tot i que moltes vegades Futuro Terror ha estat etiquetat com a “post-punk” aquesta és la primera vegada en què realment les cançons mostren una clara intenció en aquesta direcció, deixant enrere les estructures clàssiques, progressions i mottos del punk i del pop per endinsar-se en altres territoris. “Leoncio Badía” n’és una mostra.

Cadascuna de les cançons de “Presente” té una història, però per ara ens centrarem en aquest avaçament Leoncio Badía, que llegeixi la premsa ho haurà vist, va ser un republicà a qui van encarregar enterrar els represaliats a les fosses comunes de la duríssima repressió que va tenir lloc a la Comunitat Valenciana a les acaballes de la guerra. Leoncio es va preocupar d’afegir a cada cadàver algun element personal perquè, si algun dia en el futur algú recuperava aquests cossos, pogués identificar els seus familiars. Un gest a cegues d’un home que va triar arriscar-se per un futur que potser ni tan sols arribaria a conèixer mai. I amb aquesta elegia a Leoncio, Futuro Terror torna una vegada més els peus a la terra enmig del mar de mentides, llocs comuns i soroll que embarulla el nostre dia a dia.

“Leoncio Badía” ja es pot escoltar a totes les plataformes, aquí els enllaços. El vinil de “Presente” es pot comprar en prevenda a la web de Humo Internacional. I les entrades per al concert a Copérnico són a la venda aquí.

Continuar llegint

El més vist

underground.cat # Espai de reflexió permanent sobre el putu underground i les seves conseqüències.