Connect with us

Bandes

Yawners publica el videoclip de la cançó Paranormal, amb la col·laboració de Cala Vento

Publicat fa

el

Fa gairebé un any de la publicació de “Duplo” (Montgrí, 2022), el segon disc de Yawners. I fa gairebé un any que Elena Nieto i els seus, Teresa Iñesta (Aiko El Grupo, Repion) i Tomás Rey de Viñas (Monteperdido, Ordesa), porten girant sense parar per mig món.

La gira de “Duplo” ha estat molt àmplia tant en quantitat de concerts com a distància recorreguda. Cançons com “Suena Mejor”, “Rivers Cuomo” o “Paranormal” han anat creixent mentre viatjaven no només per les sales espanyoles, sinó també per França, Anglaterra, Bèlgica, Luxemburg, Holanda o Suïssa.

Nominat a millor disc de l’any als Premis Ruido ia dalt de diverses llistes del millor de l’any, “Duplo” ha consolidat definitivament Yawners com una de les bandes de rock del panorama estatal a tenir en compte.

Per celebrar tot això, publiquem el videoclip de “Paranormal” (feat. Cala Vento), enregistrat al concert de presentació de “Duplo” a La Nau de Barcelona per Pau Garriga @apupau amb l’ajuda i les fotos de Josep Anton Rosell.

En un món ple d’especialistes, on abunda allò concret i allò determinat, moltes vegades se’ns oblida que som éssers complexos i polifacètics. La dualitat és present en infinitat de moments del nostre dia a dia, i cada cop ens costa més prendre les nostres pròpies decisions perquè difícilment hi ha una sola manera de veure les coses.

Aquesta realitat és la que ha portat Yawners, alter ego d’Elena Nieto, a publicar “Duplo” (Montgrí, 2022), un disc de guitarres 90s que transgredeix allò precís i concret sense grans pretensions, des de la humilitat d’una noia de vint i tants anys atrapada a la complexitat de la seva habitació.

Després del seu encert disc debut “Just Calm Down” (La Castanya, 2019) amb un impacte internacional envejable (ressenyes a NPR, DIY Magazine, The Line of Best Fit, etc…) I presència a festivals internacionals com l’SXSW d’Austin o Eurosonic a Groningen ), Duplo serà coeditat a tot el món per Big Scary Monsters (UK i Europa), casa de grups com American Football o Modern Baseball; Counter Intuitive (USA i Canadà); Inpartmaint Inc. (Japó) i Montgrí (Espanya i Amèrica Llatina).

A diferència del seu predecessor, aquest disc està escrit meitat en espanyol, meitat en anglès, i una cançó (Honey) fins i tot s’atreveix a coquetejar amb els dos idiomes alhora. En aquest sentit, es converteix en un canvi de paradigma per al món guitarrer 90s que alinea Duplo amb músiques contemporànies on la multiplicitat d’idiomes és cada cop més habitual dins d’un mateix àlbum.

Si entrem en detall, el disc ve carregat de cançons rodones amb una contundència sonora i una malenconia omnipresents. Sona millor recull el FOMO que t’empeny a fer coses que no faries, Belong la desubicació física d’algú que no sap quina és la seva llar, The House (Say my name) dibuixa què passa quan vols anar a un lloc, però només si tu col·lega t’acompanya i Rivers Cuomo evoca l’angoixa del full en blanc en una mena de crit d’ajuda al líder de Weezer. El mateix que, per cert, ha manifestat diverses vegades que li sembla una cançó estupenda.

Totes aquestes situacions no són gens singulars (exceptuant que Rivers Cuomo hagi donat públicament la seva opinió sobre una cançó de Yawners), sinó absolutament normals, i aquesta és la gran màgia d’aquest disc, que aconsegueix normalitzar la confusió intrínseca del nostre dia a dia, empatitzar amb les nostres pors i les nostres inseguretats, i acompanyar aquests moments en què allò transcendental s’apodera de les nostres ments i paralitza qualsevol capacitat de reacció.

“Duplo” ha estat presentat amb una extensa gira per Europa (Paris, Bristol, Oxford, Manchester, Londres, Hamburg, Montreux, etc…) i una altra per Espanya, a més de la seva presència a festivals com el Festival Tomavistes o el BBK Live.

Bandes

ROKO BANANA fitxen per Aloud Music

Published

on

By

No ha de ser casual que cada molt poc temps una banda de Banyoles ens faci sentir que hi passa alguna cosa. Després d’un periple de recerca intensa d’un so, un llenguatge i un univers propi, Roko Banana han aconseguit trobar-se a “Fins que surti el sol”, el seu nou treball i el primer que editaran amb Aloud Music (co-editat amb Saltamarges) el proper 3 de maig. L’edició serà en vinil (limitada a 200 còpies de color vermell) i digital.

“El Cel” és el primer single d’avançament, que podrem escoltar aquest proper divendres a totes les plataformes. Aquest primer single es presenta amb un videoclip dirigit per Manel Serrat, protagonitzat per Abril Martí i Anna Mendiola, produït per L’Upuntvuit, amb fotografia d’Atzar Vilanova i amb disseny de so de Pau Brugada.

Aquest mateix dia, Roko Banana obriran el concert d’Aiko el Grupo a La2, per al qual pots aconseguir entrades anticipades aquí.

Amb aquest single, Aloud Music comença a treballar en la distribució digital amb La Cúpula Music, després d’abandonar 2 distribuïdores (en només 2 anys) que han estat absorbides per una multinacional, cosa que pels principis morals d’Aloud els impedeixen continuar treballant plegats.

Roko Banana són un trio d’indie-rock de Banyoles formats el 2017 per Mak Dzinovic (guitarra i veu), Àlex Abad (bateria i veu) i Edu Rodríguez (baix i veu).

El seu segon disc, El Veïnat (2021) els va fer merèixer l’atenció de premsa i alguns concursos per la seva barreja entre ràbia i calma melòdica, apostant per una sonoritat agressiva amb estructures encarades al math rock i al punk modern. El 2022, l’EP “Finalment principis” consolida el seu estil propi, que ells mateixos diuen pot ser la banda sonora de la teva decadència.

Si hi ha un punt possible d’unió entre Biffy Clyro, Lysistrata, L’Hereu Escampa i La Paloma, són ells. El que ve és molt seriós, queda dit.

Continuar llegint

El més vist

underground.cat # Espai de reflexió permanent sobre el putu underground i les seves conseqüències.