Bandes
Yawners publica el videoclip de la cançó Paranormal, amb la col·laboració de Cala Vento

Fa gairebé un any de la publicació de “Duplo” (Montgrí, 2022), el segon disc de Yawners. I fa gairebé un any que Elena Nieto i els seus, Teresa Iñesta (Aiko El Grupo, Repion) i Tomás Rey de Viñas (Monteperdido, Ordesa), porten girant sense parar per mig món.
La gira de “Duplo” ha estat molt àmplia tant en quantitat de concerts com a distància recorreguda. Cançons com “Suena Mejor”, “Rivers Cuomo” o “Paranormal” han anat creixent mentre viatjaven no només per les sales espanyoles, sinó també per França, Anglaterra, Bèlgica, Luxemburg, Holanda o Suïssa.
Nominat a millor disc de l’any als Premis Ruido ia dalt de diverses llistes del millor de l’any, “Duplo” ha consolidat definitivament Yawners com una de les bandes de rock del panorama estatal a tenir en compte.
Per celebrar tot això, publiquem el videoclip de “Paranormal” (feat. Cala Vento), enregistrat al concert de presentació de “Duplo” a La Nau de Barcelona per Pau Garriga @apupau amb l’ajuda i les fotos de Josep Anton Rosell.
En un món ple d’especialistes, on abunda allò concret i allò determinat, moltes vegades se’ns oblida que som éssers complexos i polifacètics. La dualitat és present en infinitat de moments del nostre dia a dia, i cada cop ens costa més prendre les nostres pròpies decisions perquè difícilment hi ha una sola manera de veure les coses.
Aquesta realitat és la que ha portat Yawners, alter ego d’Elena Nieto, a publicar “Duplo” (Montgrí, 2022), un disc de guitarres 90s que transgredeix allò precís i concret sense grans pretensions, des de la humilitat d’una noia de vint i tants anys atrapada a la complexitat de la seva habitació.
Després del seu encert disc debut “Just Calm Down” (La Castanya, 2019) amb un impacte internacional envejable (ressenyes a NPR, DIY Magazine, The Line of Best Fit, etc…) I presència a festivals internacionals com l’SXSW d’Austin o Eurosonic a Groningen ), Duplo serà coeditat a tot el món per Big Scary Monsters (UK i Europa), casa de grups com American Football o Modern Baseball; Counter Intuitive (USA i Canadà); Inpartmaint Inc. (Japó) i Montgrí (Espanya i Amèrica Llatina).

A diferència del seu predecessor, aquest disc està escrit meitat en espanyol, meitat en anglès, i una cançó (Honey) fins i tot s’atreveix a coquetejar amb els dos idiomes alhora. En aquest sentit, es converteix en un canvi de paradigma per al món guitarrer 90s que alinea Duplo amb músiques contemporànies on la multiplicitat d’idiomes és cada cop més habitual dins d’un mateix àlbum.
Si entrem en detall, el disc ve carregat de cançons rodones amb una contundència sonora i una malenconia omnipresents. Sona millor recull el FOMO que t’empeny a fer coses que no faries, Belong la desubicació física d’algú que no sap quina és la seva llar, The House (Say my name) dibuixa què passa quan vols anar a un lloc, però només si tu col·lega t’acompanya i Rivers Cuomo evoca l’angoixa del full en blanc en una mena de crit d’ajuda al líder de Weezer. El mateix que, per cert, ha manifestat diverses vegades que li sembla una cançó estupenda.
Totes aquestes situacions no són gens singulars (exceptuant que Rivers Cuomo hagi donat públicament la seva opinió sobre una cançó de Yawners), sinó absolutament normals, i aquesta és la gran màgia d’aquest disc, que aconsegueix normalitzar la confusió intrínseca del nostre dia a dia, empatitzar amb les nostres pors i les nostres inseguretats, i acompanyar aquests moments en què allò transcendental s’apodera de les nostres ments i paralitza qualsevol capacitat de reacció.
“Duplo” ha estat presentat amb una extensa gira per Europa (Paris, Bristol, Oxford, Manchester, Londres, Hamburg, Montreux, etc…) i una altra per Espanya, a més de la seva presència a festivals com el Festival Tomavistes o el BBK Live.

Bandes
“Frenetic Outlaws” és el nou single del trio català Groove Nazar, que anticipa el que serà el seu segon àlbum

En quatre minuts, el temps que sol durar de mitjana una cançó poden passar moltes coses. Pot explotar la nau Starship d’Elon Musk després de ser llançada a l’espai, es pot assolir un orgasme, remuntar una final de Champions o fer una tanda de HIIT. El que no és normal és la quantitat de coses que ocorren a “Frenetic Outlaws”, la nova cançó de la banda catalana Groove Nazar, que funciona com a single d’avançament del que serà el seu segon àlbum, a la venda el 9 de juny.
A nivell líric “Frenetic Outlaws” planteja una història que podria servir com a esborrany per a un guió de cinema: parla de dues ànimes bessones que cometen un desafortunat acte de robatori que, altrament, hauria estat el seu bitllet d’anada a la llibertat. Però el contratemps fa que la protagonista abandoni la seva parella i s’endinsi en un camí encara més fosc que el que havien decidit seguir junts. Només amb això Jim Jarmusch ja en té prou per esbossar la seva propera pel·lícula.
Encara que és sobretot a nivell musical en què més coses passen durant els gairebé quatre minuts de “Frenetic Outlaws”. En un exercici difícil de classificar, però increïblement estimulant, el trio català evoca sabors antics sovint associats a bandes com The Black Keys, Dead Weather o Fantastic Negrito, duts a terme amb una actitud incisiva i directa similar a la de Royal Blood o Paramore . Però aquest rock, diguem-ne, brut, de carretera, amb aires del sud i de stoner, és només la punta de l’iceberg. Sota la superfície, poblant estrofes i tornades que semblen canviar a cada escolta, podem apreciar traces de blues i soul rock, pistes que ens condueixen al costat més funkarró i, per descomptat, groove, molt groove.
Fent de la base rockera un camp adobat per a l’experimentació, Groove Nazar busquen per sobre de tot això, el groove: l’element fonamental de la música que ens fa moure el cap; que no es mesura ni es teoritza, simplement se sent. Ara bé, l’altre element fonamental al conjunt barceloní és el terme turc natzar, proporcionat per un dels seus components, del mateix origen. Parlem d’un concepte tipus “mal d’ull” que et condueix pel mal camí, que et fa estar alerta perquè a la cantonada tot es pot torçar cap al costat que menys t’imaginaves. Imagina’t: tota una vida conduint-te pel bon camí perquè, de sobte, en quatre minuts…tot es posi potes enlaire.
Groove Nazar és un projecte eclèctic i transversal format per Osman Konuray, Alex Albalà i Jacin Castrillo que pren el “groove” com a denominador comú de totes les seves creacions, aquest element fonamental en la música que ens fa moure el cap. Romàntic, però diabòlic; de vegades malenconiós, però sobretot enèrgic. Amb un element sorpresa a les seves composicions, la banda està alimentada pel desig d’explorar territoris desconeguts. Riffs devastadors de compàs partit acompanyats d’una percussió poderosa o de dolces harmonies vocals, segurament trobaràs un gir fosc, el natzar turc per mal d’ull que et farà sentir còmodament inquiet. Preparant-se per publicar el seu segon àlbum a la primavera de 2023, la banda continua perfeccionant la seva màgia negra i està destinada a atrapar més ànimes aquest any.

-
Festival4 anys ago
El Salt Mortal sacseja les bases de l’underground amb el cartell de la seva quarta edició
-
Novetats discogràfiques4 anys ago
El Petit de Cal Eril publica el nou disc “Energia fosca”
-
Imperdible5 anys ago
Mercat de Nadal i Flamenc al Konvent de Berga
-
Novetats discogràfiques4 anys ago
Les Cruet anuncien el llançament del nou disc “Cérvols, astres” pel 22 de febrer