Bolos
La Castanya celebra els 10 anys amb Hot Snakes, The Van Pelt, Fasher i White Magic
La Castanya, discogràfica independent i agència de contractació, ha batejat el sarau pels seus 10 anys com la Castanya X i ho celebren amb dues jornades repartides entre Madrid i Barcelona. El cartell de la Castanya X compta amb quatre bandes internacionals de primer ordre pels amants de l’underground, Hot Snakes (San Diego, Sub Pop Records), The Van Pelt (Nova York, la Castanya), Flasher (Washington, DC, Domino Recording Company) i White Magic (Los Angeles, Drag City Records). Des d’aquí, volem aprofitar per felicitar el desè aniversari de La Castanya i per la feina feta durant aquesta dècada de militancia alternativa.
Hot Snakes acaben de tornar després de 14 anys d’aturada amb el millor disc fins a dia d’avui, Jericho Sirens, publicat pel mític segell de Seattle Sub Pop. Els de Sant Diego, liderats a la veu per Rick Fröberg i la increïble guitarra de John Reis -amb membres de grups com Bard Pond, OFF! i Earthless entre les seve files- són segurament un dels millors directes que puguis veure actualment. Amb tres discos imprescindibles publicats a principis dels dos mil, el seu nou àlbum porta al grup al següent nivell redoblant la seva aposta pel post-hardcore i el punk. Jericho Sirens ha aconseguit satisfer les expectatives de crítica i públic dels dos costats de l’Atlàntic.
The Van Pelt aterren per presentar les reedicions dels seus dos discos de culte editats per la Castanya, amb les dues úniques dates previstes a Europa aquest 2018. L’any passat es van celebrar vint anys de la publicació de Sultans of Sentiment, un disc referent de l’underground novaiorquès que va il·luminar els soterranis de la Costa Est i Europa durant els anys noranta. La forma de cantar i escriure de Chris Leo va marcar la personalitat d’unes cançons, que amb el pas del temps han seguit creixent fins al punt de tornar-se atemporals. Amb un nou disc al cap, serà una bona oportunitat per veure als de New Jersey abans que tornin per presentar el nou disc.
Flasher vénen de Washington DC i el formen Emma Baker a la bateria, Taylor Mulitz a la guitarra i Daniel Saperstein al baix. Constant Image és el nom del seu àlbum de debut a Domino Records, un treball entre shoegaze i el punk, a estones afilat com una fulla d’afeitar, a estones com en un núvol. El disc es publica després d’un EP homònim que ja era una radiant declaració d’intencions i que va veure la llum al 2016 a través de Sister Polygon Records, col·lectiu del qual Mulitz forma part al costat dels seus excompanys de Priests i que ha donat a conèixer una nova fornada de grups de la rica escena underground local, com Downtown Boys o Snail Mail.
White Magic és l’artista, cantant i compositora Mira Billotte, tocant acompanyada o en solitari i viatjant amb daf , caixa shruti i un desplegament de cançons a capel·la. Una veritable trobairitz -terme amb el qual es coneixia a les trobadores occitanes medievals- en ple segle XXI. La veu de Billotte evoca a Nico i a Cathernie Ribeiro amb tocs de Grace Slick, el seu so abasta des de la sorollosa psicodèlia fins al tràngol meditatiu, fluint del folk tradicional al experimental, una música d’arrel commovedora i mística. White Magic ha editat els discos a Through the Sun Door, Dat Rosa Mel Apibus i Dark Stars amb el mític segell de Chicago Drag City, casa d’artistes com Joanna Newsom o Ty Segall i ha girat al costat d’artistes com Angel Olsen, Animal Collective, Sonic Youth i Bonnie Prince Billy.
Divendres 16 de novembre — Teatro Barceló, Madrid → Anticipada en Wegow
18.00 — Portes
18.30 — White Magic
19.25 — Flasher
20.20 — The Van Pelt
21.30 — Hot Snakes
Dissabte 17 de novembre — Sala Apolo, Barcelona → Anticipada en Wegow
18.00 — Portes
18.45 — White Magic
19.40 — Flasher
20.35 — The Van Pelt
21.55 — Hot Snakes
00.00 – 03.00 — Afterparty a Sala VOL amb DJ Jettoki i Marc Goodfella
Art Visual
“De cara / esmolada”, el nou videoclip de Remei de Ca la Fresca
“Tant que dius, però tant que feies. Senyors grans empaitant nenes. Però ara va i canvies de lema, no fos cas que et portem problemes…”
Remei de Ca la Fresca estrena avui divendres el nou videoclip “De cara / Esmolada”, extret del recent i aclamat disc “L’ham de la pregunta”. El clip està realitzat per Paloma Lambert i en la cançó compten amb una col·laboració vocal de Carme Vives (Reïna).
Nascuts a les profunditats del Montseny en aquell desconcertant 2020, Remei de Ca la Fresca s’ha revelat en pocs anys com una de les bandes més inquietes, inclassificables i guerreres del nostre panorama musical. Mai amagats, sempre de cara, ara presenten el seu esperat segon àlbum, “L’ham de la pregunta”, produït per Ildefons Alonso (El Petit de Cal Eril) i Artur Piera.
Avui mateix ofereixen el primer concert de l’any a Girona (Neu! Festival, entrades exhaurides) i aquest gener també actuaran a Cardedeu, Vic, Gósol i Lleida. Al febrer se’ls podrà veure a Manresa i Barcelona (Iridia Fest).
D’ells ja sabíem que volien ocupar-te el xalet. O potser aquest només era el primer pas. Perquè les reivindicacions de Remei de Ca la Fresca van més enllà i ho abasten tot. Amb un discurs feréstec, alhora esmolat i poètic, desafien tota frontera estilística i disparen al mort i a qui el vetlla. Se’n riuen del que diran, defugen tot eufemisme, posen en dubte els discursos oficials i assenyalen culpables amb ànim de lucre. Ens posen davant del mirall.
Remei de Ca la Fresca són Artur Piera, Xantal Rodríguez, Víctor Inskipp i Iago Rueda. El quartet arbucienc es va donar a conèixer en guanyar el concurs Erra Forta, armats amb unes castanyoles i una fusta de planxar, i tot seguit van publicar sota el segell Indian Runners un disc debut homònim (2021) que va ser rebut amb entusiasme i els va portar a girar intensament arreu del país. El seguirien unes sorprenents adaptacions de M.I.A. (“Tot el que volem és okupar-te el xalet”) i Underworld. I pel camí, alegries com el premi del jurat obtingut al festival internacional de llengües minoritàries Suns Europe, celebrat recentment a Udine (Itàlia).
La primera pista que van donar d’aquest nou disc fou el corprenedor single “Tots els tons de la ràbia”, basat en un poema de la palestina Rafeef Ziadah. Tot seguit descobririen “Mal de muntanya”, un clam contra la privatització dels recursos hídrics on denunciaven que “no és el clima qui ens amenaça, hi ha culpables amb ànim de lucre”. O aquell dard de tres minuts anomenat “Fusta d’artista”, amb la mira apuntant a aquells senyors que manen tant i parlen tan bé.
Però cap de les 12 cançons del nou disc és inocua, totes apunten de manera quirúrgica a algun capil·lar del sistema patriarcal o del capitalisme. El casat amb fills que vol una nena. La necessitat imposada d’escollir, escollir, escollir. I com a via d’alliberament, la bruixeria i la poesia, que es vindrien a ser el mateix i es fonen en la “Lisèrgica espardenya” que els va dedicar Maria Callís.
PRIMERS CONCERTS 2025
10/01 Girona – Neu! Festival / El Foment EXHAURIT
11/01 Cardedeu – Tarambana / Off Tastautors
24/01 Vic – Jazz Cava
25/01 Gósol – Festival Esquimal
31/01 Lleida – Cafè del Teatre
01/02 Manresa – Ateneu la Sèquia
14/02 Barcelona – Paral·lel 62 / Irídia Fest
-
Festival6 anys ago
El Salt Mortal sacseja les bases de l’underground amb el cartell de la seva quarta edició
-
Novetats discogràfiques6 anys ago
El Petit de Cal Eril publica el nou disc “Energia fosca”
-
Novetats discogràfiques6 anys ago
Les Cruet anuncien el llançament del nou disc “Cérvols, astres” pel 22 de febrer
-
Imperdible6 anys ago
Mercat de Nadal i Flamenc al Konvent de Berga