Connect with us

Bolos

Aliment presenta el seu tercer disc “Brother” a Madrid i Barcelona

Publicat fa

el

Aquest cap de setmana Aliment presenten el seu flamant tercer disc editat per La Castanya amb dues dates, Madrid i Barcelona. “Brother” és el títol escollit per a un àlbum on el trio de Girona explora la seva faceta post-punk més fosca i intensa per parlar de la llum que desprèn l’amistat més efusiva. Un retorn discogràfic que ha convençut amb escreix als fans i que està captivant a nous seguidors.

Aliment celebra la posada de llarg d’aquest tercer disc aquest divendres 30 a Madrid, sala Wurlitzer Ballroom,  acompanyats per Golpe de Gracia i Plataforma, i dissabte 1 de desembre a sala Sidecar de Barcelona amb Purgatorii i Plataforma.

Més enllà de la fantasia del garatge, els anys i la vida, han fet que els Aliment acumulin tones de dolor que impossibiliten qualsevol cop de teatre sobre de l’escenari. Aliment es mostren foscos i incòmodes, encara que al final tot és una qüestió de proporció, no de negació. És per això que, de sobte, enmig de la cruesa, floreix una mica d’esperança i durant 20 segons et regalen una tornada power pop preciosista que s’esvaeix abans que puguis alçar el puny. Holy Slap (La Castanya, 2012) i Silverback hi són, però ocults, perquè la boira i la penombra tornen de nou. Encara queda llum, l’hem vist, però perquè sigui bella i autèntica ha de suggerir-se, mai convertir-se en pornografia.

Gravat en dues sessions diferents a La Atlantida Estudio (Barcelona), Brother (La Castanya, 2018) ens descobreix uns Aliment que s’han oblidat conscientment d’una forma de fer música basada en la cançó pop rodona i anfetamínica, al més pur estil dels Marked Men. Ara flirtegen amb el post-punk de Protomartyr, Sievehead, Dïat i Institute (“New Human”, “Sacred Secret”), elevant al podi aquests puntejos de guitarra que amenacen a escardar-ho tot. També assistim a noves formes, com aquells moments més Parquet Courts “Maze”, “Black Cross” i aquests passatges constituïts per una repetició rítmica que es mantenen fins a l’extenuació, fins al cansament, fins al deliri “Dystopia”, “Snake Bite”. Tot això es barreja amb quadres instrumentals eteris i preciosos “A Blazing Torch” heretats de l’escola danesa (Var, Iceage, Lower). “Brother” és una maquinària perfecta que esfondra tòpics, i, esperem, generarà de nous.

De cara a les bandes que els acompanyaran, Golpe de Gracia acaben de treure el seu k7 demo, coeditada pels segells San Nikasio RCS i Siete Picos RCS. Sis temes propis i una versió, que et porten als anys d’acer de les perifèries de Paris i als anys de plom dels carrers d’Euskadi. Sense embuts reivindiquen als Cika, els Rip els silens, anti-règim o els Blitz. Xirimiri, guillotina i formigó. Actualment estan preparant el seu proper EP que gravaran al gener, on deixen clara la seva fília per les Hienes i el seu menyspreu per Sabino Arana. Oi! del d’abans del qual no entén d’etiquetes ni democràcies. Plataforma són un trio de Barcelona i fan punk.

Divendres 30 de noviembre 2018
22.00h – Wurlitzer Ballroom, Madrid
8€ Anticipada aquí

Dissabte 1 de desembre 2018
21.00h – Sidecar, Barcelona
8€ Anticipada aquí

Art Visual

“De cara / esmolada”, el nou videoclip de Remei de Ca la Fresca

Published

on

By

“Tant que dius, però tant que feies. Senyors grans empaitant nenes. Però ara va i canvies de lema, no fos cas que et portem problemes…”

Remei de Ca la Fresca estrena avui divendres el nou videoclip “De cara / Esmolada”, extret del recent i aclamat disc “L’ham de la pregunta”. El clip està realitzat per Paloma Lambert i en la cançó compten amb una col·laboració vocal de Carme Vives (Reïna).

Nascuts a les profunditats del Montseny en aquell desconcertant 2020, Remei de Ca la Fresca s’ha revelat en pocs anys com una de les bandes més inquietes, inclassificables i guerreres del nostre panorama musical. Mai amagats, sempre de cara, ara presenten el seu esperat segon àlbum, “L’ham de la pregunta”, produït per Ildefons Alonso (El Petit de Cal Eril) i Artur Piera.

Avui mateix ofereixen el primer concert de l’any a Girona (Neu! Festival, entrades exhaurides) i aquest gener també actuaran a Cardedeu, Vic, Gósol i Lleida. Al febrer se’ls podrà veure a Manresa i Barcelona (Iridia Fest).

D’ells ja sabíem que volien ocupar-te el xalet. O potser aquest només era el primer pas. Perquè les reivindicacions de Remei de Ca la Fresca van més enllà i ho abasten tot. Amb un discurs feréstec, alhora esmolat i poètic, desafien tota frontera estilística i disparen al mort i a qui el vetlla. Se’n riuen del que diran, defugen tot eufemisme, posen en dubte els discursos oficials i assenyalen culpables amb ànim de lucre. Ens posen davant del mirall.

Remei de Ca la Fresca són Artur Piera, Xantal Rodríguez, Víctor Inskipp i Iago Rueda. El quartet arbucienc es va donar a conèixer en guanyar el concurs Erra Forta, armats amb unes castanyoles i una fusta de planxar, i tot seguit van publicar sota el segell Indian Runners un disc debut homònim (2021) que va ser rebut amb entusiasme i els va portar a girar intensament arreu del país. El seguirien unes sorprenents adaptacions de M.I.A. (“Tot el que volem és okupar-te el xalet”) i Underworld. I pel camí, alegries com el premi del jurat obtingut al festival internacional de llengües minoritàries Suns Europe, celebrat recentment a Udine (Itàlia).

La primera pista que van donar d’aquest nou disc fou el corprenedor single “Tots els tons de la ràbia”, basat en un poema de la palestina Rafeef Ziadah. Tot seguit descobririen Mal de muntanya, un clam contra la privatització dels recursos hídrics on denunciaven que “no és el clima qui ens amenaça, hi ha culpables amb ànim de lucre”. O aquell dard de tres minuts anomenat Fusta d’artista, amb la mira apuntant a aquells senyors que manen tant i parlen tan bé.

Però cap de les 12 cançons del nou disc és inocua, totes apunten de manera quirúrgica a algun capil·lar del sistema patriarcal o del capitalisme. El casat amb fills que vol una nena. La necessitat imposada d’escollir, escollir, escollir. I com a via d’alliberament, la bruixeria i la poesia, que es vindrien a ser el mateix i es fonen en la “Lisèrgica espardenya” que els va dedicar Maria Callís.

PRIMERS CONCERTS 2025
10/01 Girona – Neu! Festival / El Foment EXHAURIT
11/01 Cardedeu – Tarambana / Off Tastautors
24/01 Vic – Jazz Cava
25/01 Gósol – Festival Esquimal
31/01 Lleida – Cafè del Teatre
01/02 Manresa – Ateneu la Sèquia
14/02 Barcelona – Paral·lel 62 / Irídia Fest

Continuar llegint

El més vist

underground.cat # Espai de reflexió permanent sobre el putu underground i les seves conseqüències.