Novetats discogràfiques
Ja és aquí el catorzè disc de Lagartija Nick inspirat en la desconeguda obra poètica de Luis Buñuel
Després de cinc suggeridors avenços arriba, per fi, el nou disc de Lagartija Nick al complet. Els granadins són una màquina incansable que, després dels seus més de 30 anys de carrera, i d’haver explorat racons que ningú més ha gosat explorar, segueixen sorprenent com el primer dia. Darrere seu, reposen discos tan transgressors com Inercia (1992), Omega (1996), Val del Omar (1998) o Los Cielos Cabizajos (2019), per citar-ne alguns. En aquest cas, reten homenatge a un altre cineasta també transgressor, Luis Buñuel (Calanda 1900 – Mèxic 1983), àmpliament conegut per una obra cinematogràfica difícil de categoritzar.
Entre les activitats programades per al festival de cinema Abycine, celebrat a Albacete el 2017, va tenir lloc un particular concert/homenatge de Lagartija Nick a la producció cinematogràfica de Luis Buñuel. Per a aquest espectacle la formació granadina va assumir el repte de crear una banda sonora original per a una passejada visual per tota la filmografia de l’aragonès.
Antonio Arias, líder de Lagartija Nick, va compondre una sèrie de cançons que servissin de suport a les impactants imatges de Buñuel i per això va recórrer a una de les facetes menys conegudes del cineasta, la seva poesia.
L’experiència va ser tan tremendament positiva que va germinar com l’embrió d’un nou projecte. Després d’aquest enllumenament inicial, Antonio Arias i Lagartija Nick continuen indagant a la poesia de Luis Buñuel i donen forma definitiva al disc que, igual que el poemari original, es titula “El perro andaluz”.
Lagartija Nick se submergeix amb aquest treball a l’univers oníric i surrealista de Luis Buñuel a partir de la seva faceta menys coneguda i més sorprenent. Un Buñuel poeta (“El perro andaluz”, 1927) que anticipa a la seva poesia molts dels elements que resultarien claus en la seva àmplia trajectòria cinematogràfica.
Per crear l’atmosfera avantguardista del poemari, Lagartija Nick s’inspira en les músiques de principis del segle XX; jazz, foxtrot, charleston, two-step, etc. Estils que van influir decisivament en un jove Buñuel que, als “felices años veinte”, tocava el violí i es mostrava bon coneixedor de la seva música contemporània. Les cançons del disc “Bacanal“ o ”Polisoir milagroso” en són un bon exemple amb uns sorprenents arranjaments orquestrals creats i dirigits per David Montañés, que ja va col·laborar amb la banda en el seu anterior treball, “Los cielos cabizbajos” (Montgrí, 2019 )
Les músiques populars aragoneses impregnen així mateix el treball. Hi ha molts elements musicals comuns entre Andalusia i Aragó, com la jota i el fandango, que els granadins transiten amb el seu so característic que ha fet de la banda un referent inqüestionable. El tema “Al meternos en el lecho” inclou l’instrument “chicotén” i els tambors finals recreen l’esperit de Calanda. “Olor a Santidad” s’inspira en l’Himne de la Mare de Déu de Casbes de l’Alt Aragó.
Imatge prinipal per Antonio Garcia Olmedo
Novetats discogràfiques
BRIGADE LOCO presenten “ETEN”, primer avançament del seu nou disc, “Bide Baten Esanahia”
La banda Gipuzkoana Brigade Loco torna amb força i grans novetats per a aquest 2025. El seu proper disc, titulat “Bite Naten Esanahia”, veurà la llum el 21 de febrer, i com a primer avançament presenten “Eten“, un single carregat d’energia que reflecteix l’essència renovada del grup.
A més, el grup sorprendrà els seus seguidors amb un projecte audiovisual únic. Divendres 10 de gener, s’estrena al Bergarako Seminarixoa la pel·lícula de Brigade Loco, un emocionant projecte dirigit per Beñat Goia, que inclou els videoclips dels tres singles que publicaran properament. Aquest esdeveniment marca l´inici d´una etapa innovadora i ambiciosa per a la banda, que amplia la seva proposta creativa més enllà de la música.
En paraules de la banda: “La cançó ETEN explica la història d’una amistat, de diferents etapes a la vida, i la necessitat de parar per avançar. Simbolitza la nostra relació com a grup, tot el camí recorregut fins ara, i els amics que hem conegut.
És el tema que obre el disc, apareixen el nostre antic guitarrista Mikel i el nostre amic ja conegut com a “actor de Brigade”, Jokin, parlant des de la nostàlgia i sent alhora un final i un començament per a la nova etapa de Brigade Loco.
Aquest tercer treball que hem realitzat constarà de 11 cançons una mica més introspectives comparades amb les anteriors, sense deixar enrere el compromís, la lluita interna, les emocions i els valors del grup.
És un disc que portem treballant-lo any i mig ia més hem tingut el plaer de comptar amb la gran ajuda de Miguel Peral com a productor.
En resum, serà un disc que manté l’essència de la banda deixant un clar progrés grupal.”
ETEN, com tot el disc, s’ha enregistrat a l’estudi Sound of Sirens a Iruñea durant els mesos d’octubre i novembre del 2024. I la lletra d’aquest tema que presenten ha estat escrita per Maitane Arteaga. Ha estat gravat, barrejat i masteritzat de la mà de Julen Urzaiz, i ha comptat amb la producció musical de Miguel Peral i Julen Urzaiz.
La banda també està a punt per conquerir els escenaris amb una gira que començarà el proper 7 de febrer a Londres. Aquesta sèrie de concerts promet ser una celebració del seu nou treball i una trobada inoblidable amb una base de fans creixent.
Entrades ja a la venda a www.hfmncrew.cat
-
Festival6 anys ago
El Salt Mortal sacseja les bases de l’underground amb el cartell de la seva quarta edició
-
Novetats discogràfiques6 anys ago
El Petit de Cal Eril publica el nou disc “Energia fosca”
-
Novetats discogràfiques6 anys ago
Les Cruet anuncien el llançament del nou disc “Cérvols, astres” pel 22 de febrer
-
Imperdible6 anys ago
Mercat de Nadal i Flamenc al Konvent de Berga