Art Visual
Flamingo Films ens presenta “HERE”, una impressionant oda a la natura i la connexió humana
“Here”, quart llargmetratge de Bas Devos, es va alçar amb el FIPRESCI i el premi a Millor Pel·lícula Encounters a la Berlinale i va participar a la secció Zabaltegi de Sant Sebastià. Aquesta producció belga ens convida, amb un humanisme contagiós, a posar l’atenció en la natura i en els altres i donar temps al temps.
La seva estrena a cinemes arriba el 18 d’octubre de la mà de Flamingo Films.
SINOPSI
Stefan, un obrer de la construcció romanès que viu a Brussel·les, és a punt de tornar al seu país. Cuina una gran olla de sopa amb el que té a la nevera per repartir-la com a comiat entre amics i familiars. Just quan està llest per anar-se’n, coneix una noia que està preparant un doctorat sobre molses, l’espècie vegetal més antiga coneguda. La capacitat d’atenció de la jove cap al que és gairebé invisible hi deixa una empremta profunda.
Reflexions de Bas Devos sobre “Here” ampliades a pressbook
Bas Devos (Bèlgica, 1983) ha dirigit els curtmetratges ‘Taurus’ (2005), ‘Pillar’ (2006), ‘The Close’ (2009) i ‘We Know’ (2013). El 2014 va debutar al llargmetratge amb ‘Violet’, que va obtenir el Grand Prix del Jurat Internacional Generation 14 plus de la Berlinale i va ser seleccionat per al festival New Directors New Films de Nova York. El 2019 va participar amb la seva següent pel·lícula, ‘Hellhole’, a la secció Panorama de Berlín, i aquell mateix any va estrenar ‘Ghost Tropic’ a la Quinzena de Realitzadors de Cannes. Amb Here, el seu quart llargmetratge, va tornar a Berlín, aquesta vegada dins de la secció Encounters, on va obtenir el premi a la millor pel·lícula i el FIPRESCI.
HERE
2023 – Bélgica
Neerlandés · Francés · Rumano · Chino
84′ – 2K – DCP
EQUIP TÈCNIC
Escrita i dirigida per – Bas Devos
Ajudant de direcció – Sofie Tusschans
Director de Fotografia – Grimm Vandekerckhove
Muntatge – Dieter Diependaele
Disseny de producció – Špela Tušar
Disseny de vestuari – Manon Blom
Disseny de so – Boris Debackere
Barreja – Benoit Biral
Música – Brecht Ameel
Producció – Marc Goyens
Productora – Quetzalcoatl International
EQUIP ARTÍSTIC
Stefan – Stefan Gota
ShuXiu – Liyo Gong
Cedric – Cedric Luvuezo
Mihai – Teodor Corban
Saadia – Saadia Bentaïeb
Anca – Alina Constantin
ShuHuan – ShuHuang Wang
Art Visual
“De cara / esmolada”, el nou videoclip de Remei de Ca la Fresca
“Tant que dius, però tant que feies. Senyors grans empaitant nenes. Però ara va i canvies de lema, no fos cas que et portem problemes…”
Remei de Ca la Fresca estrena avui divendres el nou videoclip “De cara / Esmolada”, extret del recent i aclamat disc “L’ham de la pregunta”. El clip està realitzat per Paloma Lambert i en la cançó compten amb una col·laboració vocal de Carme Vives (Reïna).
Nascuts a les profunditats del Montseny en aquell desconcertant 2020, Remei de Ca la Fresca s’ha revelat en pocs anys com una de les bandes més inquietes, inclassificables i guerreres del nostre panorama musical. Mai amagats, sempre de cara, ara presenten el seu esperat segon àlbum, “L’ham de la pregunta”, produït per Ildefons Alonso (El Petit de Cal Eril) i Artur Piera.
Avui mateix ofereixen el primer concert de l’any a Girona (Neu! Festival, entrades exhaurides) i aquest gener també actuaran a Cardedeu, Vic, Gósol i Lleida. Al febrer se’ls podrà veure a Manresa i Barcelona (Iridia Fest).
D’ells ja sabíem que volien ocupar-te el xalet. O potser aquest només era el primer pas. Perquè les reivindicacions de Remei de Ca la Fresca van més enllà i ho abasten tot. Amb un discurs feréstec, alhora esmolat i poètic, desafien tota frontera estilística i disparen al mort i a qui el vetlla. Se’n riuen del que diran, defugen tot eufemisme, posen en dubte els discursos oficials i assenyalen culpables amb ànim de lucre. Ens posen davant del mirall.
Remei de Ca la Fresca són Artur Piera, Xantal Rodríguez, Víctor Inskipp i Iago Rueda. El quartet arbucienc es va donar a conèixer en guanyar el concurs Erra Forta, armats amb unes castanyoles i una fusta de planxar, i tot seguit van publicar sota el segell Indian Runners un disc debut homònim (2021) que va ser rebut amb entusiasme i els va portar a girar intensament arreu del país. El seguirien unes sorprenents adaptacions de M.I.A. (“Tot el que volem és okupar-te el xalet”) i Underworld. I pel camí, alegries com el premi del jurat obtingut al festival internacional de llengües minoritàries Suns Europe, celebrat recentment a Udine (Itàlia).
La primera pista que van donar d’aquest nou disc fou el corprenedor single “Tots els tons de la ràbia”, basat en un poema de la palestina Rafeef Ziadah. Tot seguit descobririen “Mal de muntanya”, un clam contra la privatització dels recursos hídrics on denunciaven que “no és el clima qui ens amenaça, hi ha culpables amb ànim de lucre”. O aquell dard de tres minuts anomenat “Fusta d’artista”, amb la mira apuntant a aquells senyors que manen tant i parlen tan bé.
Però cap de les 12 cançons del nou disc és inocua, totes apunten de manera quirúrgica a algun capil·lar del sistema patriarcal o del capitalisme. El casat amb fills que vol una nena. La necessitat imposada d’escollir, escollir, escollir. I com a via d’alliberament, la bruixeria i la poesia, que es vindrien a ser el mateix i es fonen en la “Lisèrgica espardenya” que els va dedicar Maria Callís.
PRIMERS CONCERTS 2025
10/01 Girona – Neu! Festival / El Foment EXHAURIT
11/01 Cardedeu – Tarambana / Off Tastautors
24/01 Vic – Jazz Cava
25/01 Gósol – Festival Esquimal
31/01 Lleida – Cafè del Teatre
01/02 Manresa – Ateneu la Sèquia
14/02 Barcelona – Paral·lel 62 / Irídia Fest
-
Festival6 anys ago
El Salt Mortal sacseja les bases de l’underground amb el cartell de la seva quarta edició
-
Novetats discogràfiques6 anys ago
El Petit de Cal Eril publica el nou disc “Energia fosca”
-
Novetats discogràfiques6 anys ago
Les Cruet anuncien el llançament del nou disc “Cérvols, astres” pel 22 de febrer
-
Imperdible6 anys ago
Mercat de Nadal i Flamenc al Konvent de Berga