Connect with us

Art Visual

Sitges2024 completa la constel·lació del millor Fantàstic del món

Publicat fa

el

Ángel Sala i Mònica Garcia i Massagué protagonitzen la roda de premsa més esperada pels fans del Festival. Avui presentem, davant els assistents a Casa SEAT, tots els títols que s’han estat cuinant en secret des dels primers anuncis del passat mes de juliol. Eminències del gènere, clàssics incontestables, els noms del moment i les operas primasque marcaran tendència conviuen en el line-up complet de la 57a edició del Festival. Ha arribat el moment de començar a emplenar les vostres llistes de desitjos.

Dos nous premiats de luxe
L’actor Geoffrey Rush, millor conegut com el capità Barbossa a la saga Pirates del Carib, serà guardonat amb el Gran Premi Honorífic d’aquesta edició del festival. Guanyador d’un Oscar al Millor Actor per Shine i dos BAFTAs al Millor Actor Secundari per El discurso del rey i Elizabeth: La edad de oro, l’intèrpret australià també ha abraçat el cinema de gènere en pel·lícules com Dioses de EgiptoMystery Men o House on Haunted Hill (1999). L’actor vindrà al Festival, on també es projectarà la seva última pel·lícula, The Rule of Jenny Pen, com a part de la Secció Oficial a Competició.

D’altra banda, el cineasta Alexandre Aja rebrà enguany el Premi Màquina del Temps. El realitzador francès porta més de dues dècades explorant tots els racons del terror, des de l’slasher en el seu celebrat remake de Las colinas tienen ojos a les animalades a Infierno bajo el agua o Piraña 3D. Aja tornarà a Sitges, on la seva polèmica Alta Tensión es va emportar tres guardons al 2004, per a rebre aquest reconeixement i, ja de pas, presentar-nos la seva última pel·lícula: Nunca te sueltes (Never Let Go), la qual s’encarregarà de posar el punt i final al Festival.

Aquests guardons se sumen als premiats ja anunciats al juliol: Mike Flanagan, Nick Frost, Heather Lagenkamp, Ovidio G. Assonitis, Christophe Gans, Fred Dekker Fabio Testi

Presentació inauguració i clausura
Se sol dir que no importa com es comença, sinó com s’acaba. A Sitges no hi estem d’acord, així que hem decidit començar i acabar el festival per la porta gran.

Aquesta edició donarà el tret de sortida amb un convidat de luxe. La pel·lícula inaugural serà Presence, el nou film del guanyador de la Palma d’Or i de l’Oscar Steven Soderbergh. El polifacètic director estatunidenc, responsable de títols com Ocean’s Eleven, Contagio, Sexo mentiras y cintas de video, Traffic o Solaris (entre molts altres), presentarà en el festival el seu nou llargmetratge, un intrigant relat sobre una família amenaçada per una misteriosa presència. Després del seu èxit a l’última edició del festival de Sundance i Toronto, Presence serà presentada a Sitges amb la presència (mai millor dit) del seu director.

D’altra banda, encara que abans us hem fet un petit spoiler, anunciem Nunca te sueltes (Never Let Go) d’Alexandre Aja com a pel·lícula de clausura, un conte sobrenatural a una cabanya al bosc protagonitzat per Halle Berry.

Els jurats per a aquesta edició
No pot haver-hi un bon festival sense un bon grup de jurats. Com cada any, estem orgullosos dels nombrosos professionals que estaran deliberant per les nostres sales. Tal com vam anunciar al juliol, el jurat de la Secció Oficial estarà format pel director i guionista Fred Dekker (qui també rebrà el Premi Honorífic Màquina del Temps), el compositor i escriptor cinematogràfic anglès Stephen Thrower, la cineasta madrilenya Carlota Pereda, el cineasta francès Christophe Gans (qui també rebrà el Premi Méliès Career) i la directora del Fantastic Fest, Lisa Dreyer.

D’altra banda, en el jurat Méliès d’Argent participaran el guionista i investigador Álex Mendíbil, la directora ucraïnesa Marysia Nikitiuk i la investigadora nord-irlandesa Victoria McCollum. Del Jurat Blood Window i de la secció Òrbita s’encarregaran la productora Roxana Ramos, el director i muntador estatunidenc Douglas Buck i la productora Nahikari Ipiña. El periodista José Enrique Monterde, la programadora Rebecca de Pas i la crítica de cinema Olivia Cooper-Hadjian seran el jurat de Noves Visions.

El jurat de la secció Anima’t reunirà l’animadora Bill Kopp, a Verónica Buide, presidenta de l’associació MIA (Dones en la Indústria de l’Animació), i l’il·lustrador Juanjo Sáez. La directora de vestuari Nerea Torrijos, el director Ivan Villamel i li critiqui de cinema Mariona Borull s’encarregaran de la secció Brigadoon.

Nous títols a la Secció Oficial
Encara que ja us vam regalar un petit avanç al juliol, encara ens quedaven moltes cares per revelar (algunes ja conegudes, unes altres encara per descobrir) per a completar la Secció Oficial Fantàstic a Competició d’aquesta edició del festival.

Asif Kapadia, director de Senna, Amy o Diego Maradona, abandona el seu idil·li amb el biopic per a abraçar els seus orígens vinculats al cinema fantàstic. Ho farà amb 2073, un llargmetratge inspirat en La Jetée de Chris Marker que deambula entre la ciència-ficció i el documental. Pel seu costat, el cineasta que ens va enamorar al 2019 amb el seu ¿Dónde está mi cuerpo? torna a visitar-nos, aquesta vegada amb Meanwhile on EarthJérémy Clapin es llança a l’acció en imatge real amb aquest relat d’extraterrestres que va generar molt bones reaccions al passat festival de Berlín. Els que aterren directament de Venècia seran els germans Quay, monòlits de l’animació experimental. Ens presenten la tenebrosa Sanatorium Under the Sign of the Hourglass, una fantasmagoria stop-motion que embogirà als fans de Phill Tippet.

Activistes, desaparicions i un planeta estrany. L’actriu Adèle Exarchopoulos, habitual indiscutible del festival, protagonitza Planet B de la realitzadora francesa Aude-Llegeixi RapinAislinn Clarke farà el salt de Midnight X-Treme, on va sorprendre l’any 2018 amb la seva The Devil’s Doorway, a la Secció Oficial. Aquesta vegada ens regala la inquietant Fréwaka, una relectura del folklore irlandès que va fer tremolar al festival de Locarno. J.T. Mollner, responsable d’Ángeles y forajidos, abandona als cowboys per a convidar-nos a Strange Darling a una nit romàntica amb un assassí en sèrie. No tan romàntica serà la sessió de Basileia, el debut en format llarg de la cineasta italiana Isabella Torre, una misteriosa expedició arqueològica amb ressons lovecraftians.

Després del seu pas pel festival al 2021 amb Atrapados en la oscuridad, el neozelandès James Ashcroft ens obrirà les portes de The Rule of Jenny Pen, un thriller geriàtric amb ancians assassins protagonitzat per l’homenatjat Geoffrey Rush i John Lithgow. Des d’Àsia ens visita Li Yang amb la seva Escape from the 21st Century, un divertit conte sobre viatges en el temps i esternuts. El cinema d’acció del realitzador xinès torna a les nostres pantalles després de sorprendre’ns al 2012 amb la seva opera primaLee’s Adventure. I des del Brasil ens arriba una interessant sessió doble. D’una banda, Marco Dutra torna a la Secció Oficial, després de fer-ho amb el seu As boas maneirasal 2011, amb el cru retrat de dos recollidors d’animals morts a Bury Your Dead. Per l’altre, Davi Pretto, director de les aplaudides Castanha i Rifle, posarà a dialogar el sobrenatural amb el western en la seva nova Continent.

La noruega Tallulah Hazekamp Schwab es llançarà per primera vegada al cinema de gènere amb Mr. K, un thriller claustrofòbic sobre un hotel amb complex d’Overlook. I necessitarem tornar a posar-nos la mascareta, perquè Thibault Emin ens porta l’adaptació a llargmetratge del seu curt Else, al qual es desplega una estranya pandèmia sense forma. Finalment, l’actriu Élise Otzenberger s’estrenarà en la direcció amb Call of Water, una odissea de ciencia ficció familiar arran de mar.

Una col·lecció de sessions molt especials
La nova Secció Oficial del festival, Sitges Collection, dona el tret de sortida amb la ja anunciada La sustancia de Coralie Fargeat. L’últim film de la directora de Revenge, guanyadora del premi a la Millor Direcció (i Millor Direcció Novel!) a Sitges 2017, va causar una autèntica histèria col·lectiva a la passada edició del festival de Cannes. Protagonitzada per Demi MooreMargaret Qualley i Dennis Quaid, la pel·lícula explora l’arquetip del doppelganger des de l’òptica de la sèrie Z i de l’univers celebrity.

El llegendari edifici Dakota torna a obrir les seves portes en Apartment 7A, l’esperada preqüela de La semilla del diablo. Després de l’aplaudida presència de Relic a l’edició pandèmica del festival, la directora Natalie Erika James pren les regnes d’aquest pròleg maleït que es pregunta, de la mà de les actrius Julia Garner i Dianne Wiest, què va passar abans que Rosemary es mudés a Nova York. Arriba del festival de Venècia i aterra a Sitges L’orto americano, la nova pel·lícula del mestre italià Pupi Avati, protagonitzada per Filippo Scotti i Rita Tushingham. El responsable d’obres cabdals del giallo com La casa dalle finestre che ridono i col·laborador de Lamberto Bava presenta en aquesta ocasió el monocromàtic relat d’un jove psicòpata amb ambicions literàries.

No podríem imaginar un Sitges sense ell: Nicolas Cage tornarà enguany a les nostres pantalles amb Arcadian de Benjamin Brewer. El reconegut director de videoclips segueix les seves caminades pel setè art en aquest survival patern-filial que també compta amb la presència del jove Jaeden Martell, sempre fidel al cinema de terror. Qui també adoptarà el paper de pare serà l’Elijah Wood, un altre amic del festival, a Bookworm d’Ant Timpson. El cineasta repeteix amb Wood després de l’èxit a Sitges de Come to Daddy, aquesta vegada amb una aventura familiar amenaçada per una bèstia mitològica.

El cinema asiàtic, com no podria ser d’una altra forma, també serà present a aquesta nova secció. Després de passar per Sitges al 2017 amb la seva divertidíssima Your Spiritual Temple Sucks, el cineasta taiwanès John Hsupresentarà la seva nova pel·lícula Dead Talents Society, una comèdia paranormal amb ànima de creepypasta sobre uns fantasmes ansiosos per convertir-se en llegenda urbana. A l’altra cara de la moneda estarà Exorcism Chronicles: The Beginning, de Kim Dong-Chul, un malson animat que combina animació 2D i 3D. Aquesta adaptació d’una de les webtoons coreanes més populars dels últims anys va ser estrenada a la passada edició del festival Annecy.

Seguint amb l’animació, naufragarà a les costes de Sitges Robot Salvaje, l’últim film del mestre estatunidenc Chris Sanders. El responsable de pel·lícules com Lilo & Stitch o Cómo entrenar a tu dragón desplega una odissea robòtica doblada per un elenc de luxe, entre els quals destaquen a la versió original Lupita Nyong’oPedro Pascal i Mark Hamill, i a la versió doblada al castellà, Macarena García i Álvaro Morte. D’aventures animades va la cosa, perquè Diplodocus de Wojtek Wawszczyk també tindrà el seu espai en la secció. El cineasta polonès, encarregat dels efectes visuals de Yo Robot, debuta al llargmetratge amb aquesta acolorida proposta.

Més enllà de Sitges Collection, acollirem també algunes de les ja mítiques sessions especials del festival, començant per la esperadísima El misterio de Salem’s Lot, l’última adaptació a la pantalla gran de l’icònic relat de Stephen King. Gary Dauberman, director d’Annabelle vuelve a casa i guionista de les Itd’Andy Muschietti, presentarà el nou descens als inferns del novel·lista Ben Mears, interpretat en aquesta ocasió per Lewis Pullman. El tàndem de cineastes Bridget Savage Col·le i Danielle Krudy torna a pedalar a House of Spoils, un intens thriller sobre el caos a la cuina, a partir de les angoixes d’una chef que lluita per la supervivència del seu restaurant. Després de Derribad al hombre, les estatunidenques coreografien un malson a la cuina protagonitzat per Ariana DeBoseArian Moayed i Barbie Ferreira.

Una altra parella que no podia faltar a la cita són Alexandre Bustillo Julien Maury. A The Soul Eater ens submergiran en la tèrbola atmosfera d’una recerca policial que pretén resoldre una esgarrifosa sèrie de desaparicions de nens a un apartat poble. Destry Allyn Spielberg, filla del mític director estatunidenc, s’estrena en el llargmetratge amb Please Don’t Feed the Children de la mà de l’actor Giancarlo Esposito. Finalment, tornem a acollir a altres sospitosos habituals de Sitges, ja que Hidenori Inoue torna a portar-nos l’esperit teatral del kabuki amb Rose & Samurai 2: Return of the Pirate Queen.

Àsia torna a conquerir Òrbita
Un any més es torna a confirmar que les perifèries del gènere continuen sent liderades pels cineastes asiàtics; la nostra secció Òrbita continua sent testimoni d’això. Des de Hong Kong aterra The Goldfinger de Felix Chong, un thriller d’acció amb esperit dels anys vuitanta liderat per un elenc de luxe, on destaquen Tony Leung i Andy Lau. Al igual que aquests actors, també ha col·laborat amb Wong Kar-wai el realitzador xinès Xu Haofeng. Després de l’èxit de El maestro ens narra a 100 Yards l’intens duel pel lideratge d’una acadèmia de wushu.

Corea del Sud ens regala The Roundup: Punishment de Heo Myeong Haeng, director de Cazadores en tierra inhóspita, al qual el ja mític actor Ma Dong-seok completa la quarta part d’aquesta exitosa franquícia d’acció detectivesca. També és sud-coreana i policial la nova pel·lícula de Ryoo Seung-wan, l’encarregat d”’Escape from Mogadishu. A I, The Executioner, l’assassinat d’un professor sembra dubtes sobre l’existència d’un assassí en sèrie. Per part seva, Lee Jong-pil ens deixarà sense alè amb Escape, a la qual un sergent nord-coreà intentarà donar caça a un desertor. Tanca l’alineació asiàtica primerament, des de Hong Kong, Kim-Wai Yuen amb The Moon Thieves, una sofisticada intriga que gira al voltant d’una trama de robatoris de rellotges; i després el japonès Nobuhiro Yamashita (((qui aquest any fa doblet al Festival amb la seva Ghost Cat Anzu))) amb un angoixant thriller al qual només li fa falta dos actors, Confession.

Aquesta edició d’Òrbita també dóna la benvinguda a vells coneguts del festival. Els germans Marco i Antonio Manetti continuaran adaptant els fumetti d’Angela i Luciana Giussani a Diabolik Quién Eres? (Diabolik: Who Are You?). El cineasta congolès Jean Luc Herbulot torna després de projectar el seu Saloum al Noves Visions del 2021. En aquesta ocasió ens porta Zero, un asfixiant llargmetratge que es pregunta d’on surten les bombes que tenen els seus protagonistes lligades al pit. El belga Fabrice Du Welz també coneix Sitges bastant bé, ja que alguns dels seus anteriors treballs, com Adoration o Alleluia, ja han impactat en les nostres pantalles. Un policia que vol prendre’s la justícia pel seu compte serà el seu nou pretext per a tornar a visitar-nos amb Maldoror, un dels grans sismes de l’últim Festival de Venècia.

Posarà el punt i final a la secció Òrbita l’esperada Beating Hearts, un romanç violent que va poder veure’s al passat festival de Cannes. Gilles Lellouche, actor habitual de Quentin Dupieux, s’encarrega de dirigir a l’elenc habitual d’aquest mateix (Adèle Exarchopoulos, Vincent Lacoste, Jean-Pascal Zadi) en aquest retrat kitsch d’una relació poc esperançadora.

Panorama, una constel·lació del terror actual
La secció Panorama ens ofereix les premieres espanyoles d’alguns dels títols de terror que més conversa han generat durant els últims mesos. Cristian Ponce, director d’un dels majors fenòmens de l’edició del 2021, Historia de lo oculto, torna a Sitges amb A Mother’s Embrace, un survival horror ambientat al 1996. El mexicà Isaac Ezbán, habitual del festival, també serà present a la secció amb el seu nou film Párvulos: Hijos del apocalipsis, la història de tres joves que amaguen quelcom molt fosc al seu soterrani.

El danès Ole Bornedal presentarà a El vigilante nocturno: Demonios heredados (Nightwatch: Demons Llauri Forever) a un Nikolaj Coster-Waldau enfrontat amb els seus traumes del passat, l’ucraïnès Pavlo Ostrikovdesplegarà una solitària odissea a l’espai amb U Are the Universe i l’estatunidenc Brandon Espy retratarà a Mr. Crocket a un presentador de programes infantils segrestador de nens, que bé podria ser una versió afroamericana (i molt passada de rosca) del mític Freddy Krueger. Per la seva banda, Paul Evans Thomas coreografia una versió rural d’Impacto de Brian De Palma a Within the PinesSpider One s’imagina un monstre de malson devorador de mares a Little BitesMercedes Bryce Morgan construeix un temptador laberint de sexe, mentides i supervivència a Bone Lake i Tata Sidharta imagina a un adolescent amb capacitat per a entrar als somnis aliens a Respati.

El letó Marcis Lacis traurà del taüt el seu Touched by Eternity, una comèdia vampírica art-house, l’italià Francesco Carnesecchi s’anirà de caça amb la seva fosca Resvrgis i el japonès Jun’ichi Yasuda es posarà meta amb l’esbojarrada comèdia A Samurai in Time. Acabem el repàs a Panorama amb Push, de David Charbonier i Justin Powell, l’horror històric de The Damnedde Thordur Palsson, la recerca d’un caçador de monstres desaparegut a Kryptic de Kourtney Roy, l’exploració d’un tenebrós edifici a Tenement de Sokyou Chea i Inrasothythep Neth, i les arts marcials a l’univers comatós d’Inexternal de Kim-Wai Yuen.

Noves Visions, noves mirades
La secció Noves Visions continua sent l’espai ideal per a descobrir aquestes petites joies que potser encara no estan generant tanta conversa, però que sens dubte començaran a fer-ho. Donem el tret de sortida anunciant una sessió especial a la qual podrem gaudir de la remasterització en 4K i el muntage “Director’s Cut” de la pel·lícula de culte The Fall de Tarsem Singh. El cineasta indi plasma a aquesta aclaparadora extravagància, guanyadora del premi a Millor Pel·lícula al Sitges 2007, l’esperit inconformista d’aquesta secció. El mateix pot dir-se del cinema del francès Bertrand Mandico, qui serà l’encarregat de clausurar la secció amb el seu indescriptible Dragon Dilatation. Aquest díptic d’assajos fílmics promet posar el festival potes enlaire, tal com ho va fer en el seu pas pel festival de Locarno. També podrà veure’s a Noves Visions l’últim curtmetratge de Don Hertzfeldt, director de It’s Such a Beautiful Day i World of Tomorrow, qui torna amb el seu minimalisme existencialista a l’odissea musical ME.

A competició estarà Sew Torn, de Freddy Macdonald, un dels thrillers més addictius de la temporada; Love me de Sam i Andy Zuchero, una peculiar història d’amor entre una boia i un satèl·lit interpretats per Kristen Stewart i Steven YeunWitte Wieven de Didier Koning, un conte de terror medieval que va impactar al festival de Rotterdam; Your Monster de Caroline Lindy, retrat d’un monstre encantador protagonitzat per Melissa Barrera, i Electric Child de Simon Jaquemet, un distòpic pacte fáustico amb la Intel·ligència Artificial. També es passaran per la secció The Killers, l’antologia hitman coreana de Jong-kwan Kim, Deok Roh, Hang-jun Chang i Myung-Es Lee; Los hiperbóreos (The Hyperboreans), la raresa esotèrica xilena de Joaquín CociñaCristóbal LeónGazer, la paranoia discronométrica de Ryan J. Sloan, i Pepe, la increïble faula sobre els hipopòtams de Pablo Escobar a càrrec de Nelson Carlo de los Santos Arias.

Completen el menú els atípics viatges en el temps de Things Will Be Different, de Michael Felker, el combat entre adolescents inconformistes i esperits malignes a Spirit in the blood de Carly May Borgstrom, l’horror cultista de Body Odyssey de Grazia Tricarico, els surrealistes viatges temporals de She Loved Blossoms More, de Yannis Veslemes, els relats illencs a la mexicana d’Un cuento de pescadores, d’Edgar Nito, i el malson metacinematogràfic d’It Doesn’t Get Any Better Than This, de Rachel Kempf i Nick Toti.

El cinema d’animació brilla a Anima’t
Per molt que l’animació sigui present a moltíssims altres racons del Festival, Anima’t continua sent un any més el seu santuari. Adam Elliot, director de la més que aplaudida -i plorada- Mary and Max, ens torna a obrir les portes del seu fosc univers de claymation amb la seva nova pel·lícula, Memorias de un caracol (Memoir of a Snail). Una de les figures més importants del stop-motion contemporani narra en aquesta ocasió la relació entre una solitària nena aficionada al col·leccionisme i una excèntrica anciana anomenada Pinky. Tot el contrari a la foscor d’Elliot ens aportarà la brillant The Colors Within, el nou film de Naoko Yamada. La responsable de joies de l’anime japonès com A Silent Voice dibuixa la història d’una estudiant sinestèsica que pot veure als altres com a colors.

Des de la Xina ens arriba The Umbrella Fairy, estrena com a realitzador del director d’art Jie Shen, un conte de fades capaç de fusionar el folklore xinès amb l’animació japonesa. Després d’imaginar On the White Planet, l’animador sud-coreà Hur Bum-wook s’atreveix amb Pig that survived foot-and-mouth disease, la irònica història sobre un porc que vol serhumà i un humà que vol ser un animal. Ricardo Curtis i Rodrigo Perez-Castro col·laboren per primera vegada a la divertida Night of the Zoopocalypse, una apocalipsi 3D causada per un meteorit que converteix als animals en zombis bavosos mutants. Finalment, l’argentí David Bisbano, director de Rodencia y el diente de la princesa, imagina una odissea familiar borgiana a Dalia y el libro rojo, mentre que el pakistanès Usman Riaz es llança al llargmetratge amb l’antibel·licista The Glassworker. Tanquem el teló amb la projecció especial de Guillot i Llebre salven el bosc (Fox & Hare save the forest), on l’holandesa Mascha Halberstad, directora de l’aplaudida Knor (Oink Oink), narra l’animada odissea de dos millors amics a la recerca d’un mussol desaparegut.

Freaks, ullals i homenatges als clàssics
Som conscients que les integrants de la secció Sitges Clàssics d’aquesta edició no necessiten cap presentació. Enguany es podrà gaudir a aquest gabinet d’obres mestres títols com La matanza de Texas de Tobe Hopper, monòlit del slasher estatunidenc que es projectarà en una impactant còpia en 35mm. Presentem també la remasterització en 4K del clàssic del kaiju eiga Godzillad’Ishirō Honda. També homenatjarem a alguns dels premiats durant el festival, com per exemple a l’actriu Heather Lagenkamp amb la projecció de Pesadilla en Elm Street de Wes Craven, a l’actor Fabio Testi amb la de Revolver de Sergio Sollima i al cineasta Fred Dekker amb una sessió de la seva Night of the Creeps. Tanquem la secció amb la projecció de la seqüela apòcrifa Alien 2de Ciro Ippolito.

A més, amb motiu del leitmotiv d’aquesta edició, dediquem una retrospectiva a l’univers dels freaks, començant amb Freaks, és clar, i Garras humanas de Tod Browning i El rostro d’Ingmar Bergman, passant per Santa Sangred’Alejandro JodorowskyExtrañas criaturas de Ray Dennis Steckler i The Funhouse de Tobe Hopper, per a acabar amb Balada triste de trompeta d’Álex de l’Església i La casa de los 1000 cadáveres de Rob Zombie, aquesta última remasteritzada en 4K.

La no-ficció es refugia a Sitges Documental
Vivint una actualitat tan terrorífica i surrealista, no tindria sentit que el festival obviés la no-ficció. És per això que enguany Sitges Documenta torna amb molta força. No podem entendre Sitges sense Dario Argento, així afegim als documentals anunciats al juliol Deep Argento de Giancarlo Rolandi i Steve Della Casa, un personal viatge per la vida del mestre de giallo, fins ara sempre relativament desconeguda. Rupert Russell presenta The Last Sacrifice, un aterridor documento sobre l’assassinat de Charles Walton, esdeveniment que va inspirar The Wicker Man i va donar origen al folk horror. Per si no fos prou paganisme, Scott Cummings ens porta Realm of Satan, un experimental retrat de l’Església de Satán.

Al terreny nacional Víctor Matellano, un habitual del Festival, presenta un nou documental sobre la llegendària figura de Paul Naschy, un dels grans noms del cinema de terror espanyol. Es titula Llámame Paul i formarà part de Sitges Documenta. Una altra participant espanyola a la secció serà Ishiro Honda: Memoirs of a Film Director de Jonathan Bellés, un dels grans experts en kaiju eiga d’aquest país. En aquest cas, se centra en la carrera com a director Ishiro Honda, conegut per ser el director de Godzilla, Japón bajo el terror del monstruo (1954). 

Serialidad espanyola
Des del Festival de Sitges es continua apostant per les sèries, tant nacionals com internacionals. En aquest cas, podem anunciar ja la presència d’Invisible, de Disney+, inspirada en el best seller homònim de Eloy Moreno i dirigida per Paco Caballero. En la sèrie vivim un cas de bullying a través dels ulls d’un nen de 12 anys que sofreix un accident molt greu. En plena recuperació, revelarà al seu psicòleg que té un poder molt especial: el de la invisibilitat. La sèrie està protagonitzada pel jove actor Eric Seijo, al costat d’Aura Garrido, Miki Esparbé, Diego Montejo, Liv Dobner i Izan Fernández, entre altres. Una altra proposta que es presenta a Sitges és Hay algo en el bosque, una sèrie espanyola de vuit capítols amb ressons de la trilogia Evil Dead en la qual un grup d’estranys es troben en unes cabanyes aïllades, on descobreixen que els extraterrestres, els criminals i els monstres són només alguns dels perills que aguaiten en el bosc. La sèrie, que s’estrenarà posteriorment en el canal de terror DARK, està dirigida per Nicolás Amelio-Ortiz i Gastón Haag i compta amb un repartiment coral que inclou a Iván Massagué, Angy Fernández, Zorion Eguileor, Alfonso Agra, Carmen Ruiz, Tomás Pozzi, Laura Laprida, Daniel Ibáñez i Javier Botet, entre altres.

Midnight X-Treme, per als no matiners
Aneu preparant el cafè, perquè Midnight X-Treme, la secció per a la gent amb insomni, torna a obrir les seves portes. L’incansable Joe Begos, encarregat de bogeries vistes al festival com Bliss o Christmas Bloody Christmas, torna a casa amb Jimmy & Sitggs, un al·lucinogen malson de drogues, alcohol i alienígenes rodada en 16mm. Frankie Freako de Steven Kostanski, un dels directors de The Void, promet una surrealista festa amb una estranya criatura. L’incansable Lowell Dean estarà amb nosaltres per partida doble, doncs ens porta Die Alone, un ‘nen amb amnèsia vs zombis’, i Dark Match, un ‘lluitadors de wrestling vs cultistas’. També ens visita Las motosierras cantan (Chainsaws Were Singing) de Sander Maran, una hilarant pel·lícula d’acció-terror-gore-musical-comèdia-serie B arribada d’Estònia.

Completen l’insomni títols com Operation Undead de Kome Kongkiat KomesiriFly Em To The Saitama: From Biwa Lake With Love de Hideki TakeuchiHell Hole de John Adams i Toby PoserGrafted de Sasha Rainbow, Plastic Guns de Jean-Christophe MeurisseThe Beast Hand de Taichiro Natsume i 1978 de Nicolás i Luciano Onetti.

Brigadoon, café per als molt cafeters
La secció Brigadoon torna a presentar-se com el punt de trobada d’aquesta cinefília enamorada dels títols i veus més desacomplexades del cinema de gènere. Amb una completa selecció de curts, documentals, llargs, i trobades/homenatges amb artistes sempre a reivindicar, Brigadoon farà les delícies dels paladars més inquiets amb propostes com Traumatika, de Pierre TsigaridisTripping the Dark Fantastic de Lg WhiteMonster on a plane d’Ezra Tsegaye i Year 10 de Ben Goodger. Posa la cirereta al pastís la reposició dels 360 minuts de la minisèrie de The Stand (Apocalipsis), que comptarà amb presentació i col·loqui de la mà del seu director Mick Garris i del premiat Mike Flanagan.

Sitges Family, fantàstic per a tots els públics
Com que el cinema de gènere no coneix edats, el Festival torna a reivindicar les propostes familiars més fascinants del moment a Sitges Family. Entre les pel·lícules seleccionades enguany trobem John Vardar vs the Galaxy de Gaudi Cvetanovski, la primera pel·lícula d’animació de la història de Macedònia del Nord, Pigsy de Li Wei Chiu, guanyadora del Taipei Film Fest, o The Worlds Divide de Denver Jackson, creador de la sèrie Esluna: The First Monolith, entre moltes altres.

Horror Girls, segona edició de luxe
Després de l’èxit de la seva primera edició, Sitges torna a acollir Horror Girls, unes jornades dedicades al cinema de gènere fantàstic europeu i la creació femenina que posen de manifest com el talent de les autores es valora en cadascuna de les fases de la cadena de valor del producte cinematogràfic. Dins del marc d’Horror Girls podrem gaudir d’una trobada amb l’actriu Heather Langenkamp (Nancy Thompson a Pesadilla en Elm Street, Pesadilla en Elm Street 3: Los guerreros del sueño i La nueva pesadilla de Wes Craven), qui rebrà el Premi Màquina del Temps a aquesta edició del Festival, i d’una conversa entre Coralie Fargeat (directora de La sustancia i Revenge) i Carlota Pereda (directora de Cerdita i La ermita), dues de les veus més provocadores i fresques del terror contemporani.

Entre les diferents activitats, també proposem taules rodones sobre producció i distribució amb Priscilla Smith, Manon Barat, Antonia Nava, Nahikari Ipiña, Nuria Valls i Enrique López Lavigne; sessions sobre el tractament de les dones protagonistes al cinema de gènere amb Lauren LaVera, Desirée de Fes, Iván Fund, Mònica Garcia Massagué, Heidi Honeycutt i Victoria McCollum; i converses entre parelles de realitzadors sobre les seves experiències en la direcció (Paco Plaza i Denisse Castro, Marysia Nikitiuk i Paul Urkijo, Veronika Franz i Severin Fiala).

Art Visual

REMEI DE CA LA FRESCA estrena el nou single i videoclip “Fusta d’artista”

Published

on

By

Ell arriba i el món s’atura. Ell entra a la sala i tothom li fa cas. Ell parla (que bé que parla!) i tothom li riu les gràcies. I el seu ego creix i creix i creix. Té un do diví i ho sap ell millor que ningú. La gent l’admira. Té fusta d’artista, té fusta d’alcalde.

Però potser és hora de dir-li les coses pel seu nom:
SEMPRE ENS CAURÀS MALAMENT
SEMPRE ENS CAURÀS MALAMENT
SEMPRE ENS CAURÀS MALAMENT
SEMPRE ENS CAURÀS MALAMENT

Remei de Ca la Fresca contraataca amb nova música, amb les cançons que formaran part aquesta tardor del seu esperat nou àlbum “L’ham de la pregunta”. Primer va ser “Mal de Muntanya”, ara aquest dard de tres minuts que es diu “Fusta d’artista”. Van afinant la punteria, assenyalant els seus objectius i regant-los ara amb cruesa, ara amb sarcasme. Amb crit feréstec i guitarra esmolada.

Rebobinem: Nascuts a les profunditats del Montseny en aquell desconcertant 2020, Remei de Ca la Fresca s’ha revelat des de llavors com una de les bandes més inquietes i inclassificables del nostre panorama musical. Es van donar a conèixer en guanyar el concurs Erra Forta, armats amb unes castanyoles i una fusta de planxar, i tot seguit van publicar sota el segell Indian Runners un disc debut homònim que va ser rebut amb entusiasme. El seguirien unes sorprenents adaptacions d’Underworld i M.I.A. i el corprenedor single “Tots els tons de la ràbia”, basat en un poema de la palestina Rafeef Ziadah.

Remei de Ca la Fresca són Artur Piera, Xantal Rodríguez, Víctor Inskipp i Iago Rueda. “Fusta d’artista” és el segon avançament del seu segon àlbum, que compta amb producció d’Ildefons Alonso (El Petit de Cal Eril) i apareixerà la tardor de 2024. Per cert, que el grup n’acaba d’anunciar el títol: es dirà “L’ham de la pregunta”

Continuar llegint

El més vist

underground.cat # Espai de reflexió permanent sobre el putu underground i les seves conseqüències.