Connect with us

Bolos

Chilemúsica participarà al Mercat de Música Viva de Vic

Publicat fa

el

Chilemúsica estarà present al Mercat de Música Viva de Vic (MMVV) que reunirà representants de tots els sectors de la indústria musical, entre el 15 i 18 de setembre a Catalunya. Aquest any l’esdeveniment ha hagut de reinventar-se per rebre a assistents de manera presencial prenent tots els protocols de cura, després de tants mesos de confinament. Comptarà, novament, amb concerts en directe, showcases, speed meetings, pitchings i jornades de treball. Realitzat per primera vegada el 1989, actualment, MMVV té xarxes internacionals de professionals i genera nous espais de creació fomentant la col·laboració entre artistes de tot el món.

A la versió 2021, Chilemúsica participarà al MMVV a través de dos fronts: des de la indústria i de la música en viu. Francisca Sandoval, gerent general de la marca sectorial, viatjarà a Espanya per integrar el panell Global Music Match 2021: l’experiència Catalano – Xilena el divendres 17 de setembre a les 16:00 hores al Plató Carpa Atlàntida, Vic. Aquesta iniciativa busca millorar i desenvolupar les bases de fans internacionals dels artistes, com també fomentar intercanvis, la connexió i generació de xarxes i aliances a llarg termini entre els seus participants. A més participarà en les rodes de negocis.

“Després d’un llarg període on només hem tingut presència digital –Chilemúsica va començar la seva gestió al 2020, any de la pandemia-, ens emociona moltíssim tornar a connectar presencialment en esdeveniments i instàncies de participació musical. Esperem que el format híbrid sigui el primer esglaó per tornar a el tracte i el vincle que dóna l’experiència de el tu a tu, aviat. És esperançador per a la música i els espectacles que això comenci a donar els primers senyals de retrobament entre el públic i la indústria completa“, indica Francisca Sandoval a dies de marxar cap al Mercat.

MÚSICA XILENA EN VIU

Una tornada als escenaris i una reunió cerimonial entre el públic i els artistes. Dos músics que han posat el nom de Xile al mapa, donaran concerts en viu en escenaris de Mercat. Es tracta de Manuel García i Ana Tijoux.

Manuel García ha reprès la seva gira a Espanya després de el llançament del seu àlbum “Compañera de este viaje” (Témpera Producciones, 2021). Al marc de MMVV, actuarà de forma gratuïta el 18 de setembre a les 20:00 hores a l’escenari Teatre R. Montanyà – L’Atlàntida amb un aforament de 800 persones.

Manuel García és un dels cantautors xilens més destacats de l’última dècada. Guanyador de el Premi Nacional de la Música el 2008, compta amb set àlbums d’estudi com a solista. Aquest cop, torna a Catalunya per presentar el seu recentment publicat disc a veu i guitarra solista.

A part de la seva presentació a MMVV, setembre serà un mes important en l’agenda del músic. La seva primera data serà a La Salà de València el diumenge 12 de setembre, seguida pel Centre Artesà Tradicionàrius de Gràcia de Barcelona, ​​el divendres 17 de setembre. Després donarà un concert a la Sala Galileu Galilei de Madrid el dimarts, 21 de setembre. En tots els concerts s’esperen convidats que seran anunciats en breu.

Recentment, García i el cantautor espanyol Juan Gómez Canca, El Kanka, es van unir per fer una versió de “La Aguja” en un àlbum homenatge a Silvio Rodríguez anomenat Caminant. La producció musical ha estat a càrrec de Bruno Esteban i ha comptat amb la participació de diversos músics d’Espanya, Mèxic i Xile. El single serà part, a més, del seu pròxim disc antològic en un recorregut antològic a través de la seva pròpia història musical.

Una mica més tard, en MMVV, Ana Tijoux es presentarà el mateix dia 18 de setembre a les 22:30 hores, però en un altre escenari: Carpa Atlàntida, l’aforament és de 1000 persones.

Fa pocs mesos va estrenar una cançó al costat de el projecte electrònic The Bloody Beetroots de Tom Morello. “Lightning Over Mexico” inclòs en el disc The Catastrophist.

Tijoux desborda les fronteres gràcies a la poderosa trajectòria com a solista que va iniciar a finals dels 2000 i que l’ha convertit en la figura xilena de més rellevància internacional de la seva generació. El seu primer àlbum de l’any 2007, “Kaos“, va ser aclamat per la premsa i el públic local immediatament i, a més, va rebre una nominació de MTV llatí, el que la va portar a publicar també aquest treball en el segell nord-americà National Records. Va ser creixent la seva fama internacional amb el disc 1977 que li va permetre obtenir una nominació el 2011 a el premi Grammy per Millor Àlbum Rock / Alternatiu Llatí i a ser inclosa a la banda sonora de la reconeguda sèrie nord-americana, Breaking Bad. Així mateix, als Premis Grammy Llatins, ha estat nominada amb “La Bala” a “Millor àlbum de música urbana” (2012) i amb “Sacar la voz” (2013). Al 2014, va aconseguir un premi Grammy Llatí amb “Universos Paralelos” al costat de Jorge Drexler a la Categoria “Cançó de l’any” i, l’any 2014, va ser nominada amb “Vengo”, en la categoria “Millor cançó urbana”.

Per aquests dies, l’artista es troba aprofitant les obertures en aquest període de pandèmia, reprenent compromisos i presentant-se en diferents instàncies com el Festival Anti Xenofòbia de Sax el 25 setembre; Stroika (Fira Mediterrània) a Manresa el 16 d’octubre i BIME LIVE a Bilbao el 30 d’aquest mateix mes.

Art Visual

“De cara / esmolada”, el nou videoclip de Remei de Ca la Fresca

Published

on

By

“Tant que dius, però tant que feies. Senyors grans empaitant nenes. Però ara va i canvies de lema, no fos cas que et portem problemes…”

Remei de Ca la Fresca estrena avui divendres el nou videoclip “De cara / Esmolada”, extret del recent i aclamat disc “L’ham de la pregunta”. El clip està realitzat per Paloma Lambert i en la cançó compten amb una col·laboració vocal de Carme Vives (Reïna).

Nascuts a les profunditats del Montseny en aquell desconcertant 2020, Remei de Ca la Fresca s’ha revelat en pocs anys com una de les bandes més inquietes, inclassificables i guerreres del nostre panorama musical. Mai amagats, sempre de cara, ara presenten el seu esperat segon àlbum, “L’ham de la pregunta”, produït per Ildefons Alonso (El Petit de Cal Eril) i Artur Piera.

Avui mateix ofereixen el primer concert de l’any a Girona (Neu! Festival, entrades exhaurides) i aquest gener també actuaran a Cardedeu, Vic, Gósol i Lleida. Al febrer se’ls podrà veure a Manresa i Barcelona (Iridia Fest).

D’ells ja sabíem que volien ocupar-te el xalet. O potser aquest només era el primer pas. Perquè les reivindicacions de Remei de Ca la Fresca van més enllà i ho abasten tot. Amb un discurs feréstec, alhora esmolat i poètic, desafien tota frontera estilística i disparen al mort i a qui el vetlla. Se’n riuen del que diran, defugen tot eufemisme, posen en dubte els discursos oficials i assenyalen culpables amb ànim de lucre. Ens posen davant del mirall.

Remei de Ca la Fresca són Artur Piera, Xantal Rodríguez, Víctor Inskipp i Iago Rueda. El quartet arbucienc es va donar a conèixer en guanyar el concurs Erra Forta, armats amb unes castanyoles i una fusta de planxar, i tot seguit van publicar sota el segell Indian Runners un disc debut homònim (2021) que va ser rebut amb entusiasme i els va portar a girar intensament arreu del país. El seguirien unes sorprenents adaptacions de M.I.A. (“Tot el que volem és okupar-te el xalet”) i Underworld. I pel camí, alegries com el premi del jurat obtingut al festival internacional de llengües minoritàries Suns Europe, celebrat recentment a Udine (Itàlia).

La primera pista que van donar d’aquest nou disc fou el corprenedor single “Tots els tons de la ràbia”, basat en un poema de la palestina Rafeef Ziadah. Tot seguit descobririen Mal de muntanya, un clam contra la privatització dels recursos hídrics on denunciaven que “no és el clima qui ens amenaça, hi ha culpables amb ànim de lucre”. O aquell dard de tres minuts anomenat Fusta d’artista, amb la mira apuntant a aquells senyors que manen tant i parlen tan bé.

Però cap de les 12 cançons del nou disc és inocua, totes apunten de manera quirúrgica a algun capil·lar del sistema patriarcal o del capitalisme. El casat amb fills que vol una nena. La necessitat imposada d’escollir, escollir, escollir. I com a via d’alliberament, la bruixeria i la poesia, que es vindrien a ser el mateix i es fonen en la “Lisèrgica espardenya” que els va dedicar Maria Callís.

PRIMERS CONCERTS 2025
10/01 Girona – Neu! Festival / El Foment EXHAURIT
11/01 Cardedeu – Tarambana / Off Tastautors
24/01 Vic – Jazz Cava
25/01 Gósol – Festival Esquimal
31/01 Lleida – Cafè del Teatre
01/02 Manresa – Ateneu la Sèquia
14/02 Barcelona – Paral·lel 62 / Irídia Fest

Continuar llegint

El més vist

underground.cat # Espai de reflexió permanent sobre el putu underground i les seves conseqüències.