Veus del punk
Unclu, el Col·lectiu Matxaca, i els primers concerts
LA COLUMNA DE L’UNCLU
Quan l’any 1977, amb 12 anys, vaig començar a comprar discos de rock, la veritat és que no havia vist mai en directe un grup de rock. Mai. Per la tele sí, però en directe, mai. Lo més rockero que havia tocat en un poble com La Roca fins a aquella data, segurament hauria estat La Trinca, que venien gairebé cada any per la Festa Major. Però allò que entenem per rock, zero. A La Roca encara vam haver d’esperar molts anys per fer-ho. Si descomptem a la Salseta del Poble-Sec, que també va tocar alguna vegada durant la Festa Major a principis dels 80’s, el primer concert de rock a La Roca el vam organitzar nosaltres, els del Col·lectiu Matxaca, a la Festa Major de l’any 1986, en un local buit de La Placeta que ens havia deixat el novio de la meva mare, on avui dia hi ha el Bar El Xamfrà i on abans hi va haver la LLibreria Paperots. Ens vam estrenar amb un cartell de luxe, l’ODI SOCIAL, SUBTERRANEAN KIDS i SKATALÀ. Com ja us havia explicat alguna vegada, l’endemà a les 8h. del matí tenia la guàrdia urbana a casa amb una resolució en què ens tancaven el local i ens prohibien seguir fent bolos els dies següents de les festes.
Imagino que tant la comissió de festes, com l’Ajuntament, com la gent del poble en general, consideraven que un concert de rock, en aquest cas de punk rock i ska, no era gens pedagògic per a la joventut, si no, no s’entén aquesta desídia i animadversió cap al rock que van tenir durant tants anys les forces “vives” de la població. La cosa no és que hagi millorat gaire, si exceptuem aquesta època gloriosa de La Roca Internacional Karatepunk, amb els concerts a l’antic escorxador i a La Nau durant gairebé 20 anys, morta o sent assassinada més aviat, a mans d’un govern socialista a l’any 2006, les èpoques de glòria del rock al meu poble, han estat més aviat escasses. Està clar que hi ha mogollón de pobles i ciutats que han estat molt pitjor que nosaltres, però ara mateix, cal reconèixer-ho, estem en hores baixes. El rock, en general, està en hores baixes, només has de veure la merda aquesta dels Grammys Llatins de l’altre dia a Sevilla, això és el que ara es porta. Per mi, com a bon boomer, això és un puto drama.
Per no haver-hi, ara mateix al meu poble, ja no hi ha ni tan sols el típic solista amb una guitarra espanyola o el duet amb el teclat i veu femenina, fent versions a l’hora del vermut a La Placeta i que animaven una mica el cotarro. També ho van prohibir. Hi havia queixes. Sempre hi ha queixes amb el rock, i està clar, prohibir el rock és fàcil, no costa gens, en canvi, per moltes queixes que tinguis sobre altres temes, no sé com s’ho munten, però no acaben mai prohibint res.
És graciós que una de les escusses que sempre ens posaven per torpedinar els nostres concerts era que érem minoria i que hi havia molta altra gent al poble que no li agradava el que nosaltres fèiem. La meva resposta sempre era la mateixa, que facin com nosaltres, que s’organitzin i que s’espavilin per muntar les seves mogudes tal com fem nosaltres. La famosa minoria silenciosa que sempre utilitzen per justificar allò que no els agrada. Ho veiem contínuament. Està clar que aquesta minoria silenciosa no existeix i que mai ningú va sortir a la palestra per organitzar alguna cosa. En el fons és l’excusa perfecta perquè des de les institucions oficials puguin fer allò que a ells els interessi, és a dir, donar a la població la “cultura oficial”, la que es dóna com una farineta a un nadó, apropant la cullera fins a la boca perquè s’empassin el potet dolç que els han preparat amb molta cura. Aquesta és la veritable cultura oficial, la que han pactat algun polític en un despatx amb l’agència de contractació. Com veieu, no hi ha res més democràtic que la cultura oficial.
Suposo que avui en dia encara els fa més por això d’organitzar concerts de rock per a la joventut. Tenint en compte l’edat que tenim els rockeros, la seva gran preocupació seria trobar-se amb un grup de quarantons i cinquantons, movent el cap com bojos a primera fila, els més atrevits fins i tot obrint-se pas entre la gent fins a pujar a l’escenari, per a continuació llençar-se en planxa damunt dels seus propis fills mentre el got de cervesa els esquitxa la cara. Ho fan per protegir-los, n’estic segur, a més ho diu un decret del Departament d’Afers Socials de la Generalitat de Catalunya, per a la protecció a la infància i l’adolescència, i aquí sí que amb l’església hem topat.
UNCLU GARROT
Rascacordes a Zombi Pujol, Budellam, Againsters, Afganistan Yeyes i Culandra. Diu tonteries al Maximum Clatellot de Radio Pica. DJ Estraperlià.
Veus del punk
Bon viatge Raül aka Cloroxboy!
Pels qui éreu amistat amb en Raül aka Cloroxboy, sabeu que li apassionava la música, sobretot la música alternativa, independent, underground.
Bé, jo fa dies que volia fer un post amb tota la correlació de programes que en Raül havia vingut convidat al El Frenopàtic RadioShow. Que no en són pocs, però la feina, la mainada i el temps se m’en va volant que dóna gust. Així que aquest post l’escric per recordar la nostra passió per un grup que vam descobrir cadascú pel seu propi peu, en Raül possiblement abans que jo, com no, jeje!! Estic parlant dels nordamericans de Chicago PEGBOY. Una formació amb components molt mítics, i que encara que donàvem per perduda la possibilitat de tornar-los a veure, resulta que fa uns anyets que van fer alguna tornada i l’any passat el senyor Maurici, els va poder veure al Rebellion Punk Music Festival de Blackpool, UK. No sabeu pas les ganes que en Raül i servidor teníem de veure’ls, potser tingui la sort del veure’ls, però no podré gaudir-ho amb algú que li flipaven. Quina llàstima.
Bé, les dues samarretes que veieu, tenen una història molt xula i molt “do it yourself”, tant com en Raül, es dedicava a fer-ne per molta gent a qui admirava i apreciava. Una bon dia, va venir al pis del meus avis a SAlt disposat a fer samarretes fetes per un/a mateix/a i aquell dia, va ser genial, vam acabar fent-ne 3, una de les quals veieu. Recordo com li deia, “Raül, vols dir que amb 2 capes el groc agafarà bé sobre el negre??” i no content amb dues capes, n’hi vam fotre 2 més, 4 en total, podeu veure la diferència amb la meva i la seva, però contents com nens petits amb una piruleta, ja teníem les nostres samarretes de Pegboy fetes per nosaltres mateixos amb una plantilla. Aquell dia se m’ha quedat gravat per sempre més.
Aquesta foto, és del sisè Actitud FEST de Vidreres. Ara no recordo si la foto ens la va fer l’Anna o en Gerard, però com podeu veure, estàvem a ful de felicitat per una nova edició d’aquest petit i genial festival.
Com que m’agradaria que puguéssiu tornar a aquest post sovint, a sota els comentaris, us aniré linkant els programes que havia vingut a fer-me a n’el El Frenopàtic RadioShow de Ràdio Celrà. Així, serà una manera que els i les que vulgueu tornar-li a escoltar la veu, ho pugueu fer. En són una bona pila, alguns en solitari, d’altres els vam fer conjuntament. Però sempre amb aquella il·lusió de venir a la Ràdio a donar cultura musical i ha passar-s’ho d’àllò més bé. Així doncs us deixo amb el 1r especial que va venir a fer, com us dic, aniré posant el flyer i l’enllaç perquè pugueu escoltar-lo, ja que ara mateix es feina buscar-los tots de cop!! Salut i per molts anys puguem anar recordant aquesta gran persona que ens ha emplenat les nostres vides d’una manera o altre!! Bon viatge company!!
per Jordi Comas (en Crusty)
-
Festival6 anys ago
El Salt Mortal sacseja les bases de l’underground amb el cartell de la seva quarta edició
-
Novetats discogràfiques6 anys ago
El Petit de Cal Eril publica el nou disc “Energia fosca”
-
Novetats discogràfiques6 anys ago
Les Cruet anuncien el llançament del nou disc “Cérvols, astres” pel 22 de febrer
-
Imperdible6 anys ago
Mercat de Nadal i Flamenc al Konvent de Berga