Novetats discogràfiques
MIGUEL A. GARCÍA publica nou àlbum “Littentula”, un artefacte atemporal i avantguardista

En actiu des de fa més de dues dècades i amb una discografia que supera la desena d’àlbums (presentant els quals ha girat per Europa, Amèrica i Àsia, actuant ni més ni menys que l’Issue Project Room a Nova York, el Centro Nacional de las Artes a Ciudad de México, el Ftarri de Tòquio, el DOM Cultural Center de Moscou, l’Église Saint-Merry de París o l’Auditorio Nacional de Música de Madrid), Miguel A. García és tot un referent en música experimental i art sonor, tant per la seva obra com a compositor, com per la seva carrera a l’escena d’improvisació electroacústica. Trajectòria durant la qual l’artista de Bilbao ha col·laborat amb noms com Fernando Carvalho, Francisco López, Francisco Meirino, Ibon RG, Jean-Luc Guionnet, Juan Carlos Blancas o Seijiro Murayama, així com comissariat esdeveniments i festivals com el Zarata Fest, el Hotsetan a Azkuna Zentroa o el mític i extint Club Le Larraskito. Cursa immaculada, en fi, a la qual ara se suma aquesta obra davant de la qual ens trobem. Un doble àlbum amb què l’artista euskaldun ha aconseguit transmetre amb lucidesa el moment vital en què es troba i donar forma a aquest artefacte artístic atemporal i genuïnament avantguardista, anomenat «Littentula».
Com un modern Prometeu però usant com a matèria primera la documentació dels seus propis processos de captura (tant per a síntesi tímbrica, com per a composició), en aquest nou llarg García rubrica una íntima i atractiva invitació a la sublimació, mitjançant peces que són abstractes per naturalesa i que ostenten una sensibilitat brutal. Estimulant envit, que ha estat orquestrat pensant en músics amics de la talla de Garazi Gorostiaga, Enrike Hurtado i Garazi Navas, quins han convertit les seves partitures en una obra major que transcendeix gèneres i que es divideix en dos volums bessons, units per una nova bellesa artificial concebuda a partir dels gens del vell món.

Al primer disc de «Littentula», García oficia com a creador d’un autèntic escenari sonor, on allò orgànic transmutat ens remet al cicle de regeneració de la natura. Els quatre temes que el componen es desenvolupen a partir d’una mètrica dels batecs intrigant, que aconsegueix estimular i ampliar la nostra percepció sobre la cara oculta d’allò que és aparent. En el segon, aquesta lògica preconscient acaba derivant en una mena de convulsió a càmera lenta, d’espasme emmudit, velat, latent i estranyament intens, a través del qual arribem a intuir que en l’objecte de creació es manifesten l’aurora i l’ocàs. Joc de miralls, amb el qual Miguel A. García planteja davant nostre el doble oposat intrínsec més essencial. La vida

Novetats discogràfiques
“Increíble” és el nou avançament del proper disc de LORENA ÁLVAREZ que sortirà a la llum a la tardor

Després de “Guíame”, Lorena Álvarez ens desvetlla una altra de les cançons que componen el seu nou disc que veurà la llum a la tardor. “INCREÍBLE”, una fresca i estiuenca cançó d’aire rumber en què la cantautora asturiana fa de cor fort, converteix l’honestedat en una virtut, i ens parla d’aquells homes covards que davant d’una dona increïble, s’espanten i fugen corrents. Parla de ser valenta, de ser sincera i de lliurar el cor sencer en tot el que es fa, costi el que costi, cosa a què la inclassificable artista ens té acostumats.
Així com “Guíame” és una pregària, la història d’una dona trencada que traspassada per la tendresa, aprèn a recompondre’s una vegada i una altra, Increïble més aviat és un crit de sana ràbia, una cosa així com: no em vols? Tu t’ho perds! Lorena Álvarez, sempre empoderada! Recorrent a la gràcia i la tendresa!
S’acompanya en aquesta entrega de les gresques de Soleá Morente, que aporten l’aire festiu i flamenc a aquesta rumba a l’estil de Lorena, amant confessa del gènere.
“Increíble” ve acompanyada d’un vídeo així mateix increïble, un vídeo que també és un catàleg de les coses increïbles que fa la Lorena. Filmat per ella mateixa amb la càmera del mòbil als voltants del seu poble, San Antolín de Ibias, comptant amb l’ajuda dels seus veïns i amics.
LORENA ÁLVAREZ, A SU AIRE
Hi ha una nissaga d’artistes difícils de classificar, perquè la seva obra es resisteix a deixar-se limitar per una etiqueta. LORENA ÁLVAREZ (Sant Antolín de Ibias, 1983) pertany a aquesta nissaga. “Un vers lliure dins del panorama musical espanyol”, “cantautora punk”, “una ànima inquieta que destil·la espontaneïtat”, o “referent de la cançó d’autora contemporània” són algunes de les qualificacions de les quals ha estat objecte, però ella s’escapoleix, obcecada en no convertir-se en una lleona domesticada obligada a passar per un passo amb la ferma convicció que la poesia i la música encara tenen alguna cosa a dir en aquests temps i sobretot que l’art no és on ens volen fer creure que està.
Compositora, productora i intèrpret, també pintora, després de la publicació de La Cinta (Sones, 2011), el seu primer LP Anònim (Sones, 2012), l’EP Dinamita (Producciones Doradas, 2014), el LP Colección de Canciones Sencillas (Primavera Labels 2 els Rondadors de la Val D´Echo (El Volcán Música, 2021), LORENA ÁLVAREZ, que va irrompre en l´escena musical com un bufa d´aire fresc i de manera visionària va explorar i va reivindicar les possibilitats de la música folklòrica, ha aconseguit traspassar els límits habituals de la música tradicional i situar-la de la mà sense complexos.
-
Festival6 anys ago
El Salt Mortal sacseja les bases de l’underground amb el cartell de la seva quarta edició
-
Novetats discogràfiques6 anys ago
El Petit de Cal Eril publica el nou disc “Energia fosca”
-
Novetats discogràfiques6 anys ago
Les Cruet anuncien el llançament del nou disc “Cérvols, astres” pel 22 de febrer
-
Imperdible7 anys ago
Mercat de Nadal i Flamenc al Konvent de Berga