Connect with us

Bolos

L'”Hyper_O” de Carles Viarnès protagonitza el 30è aniversari del CCCB

Publicat fa

el

Carles Viarnès sorprèn amb “Hyper_O”, un arriscat doble salt sense xarxa. Ens trobem davant un disc construït a partir de modes gregorians on hi pren protagonisme un singular i innovador instrument, l’hiperorgue. Es presentarà en viu en escenaris com el festival Sónar, l’Auditori de Girona o l’Orgelpark d’Amsterdam.

Les composicions originals que conformen “Hyper_O” beuen dels modes gregorians, però flueixen amb màxima naturalitat en un context electrònic. És de fet una aposta per relligar tot el llegat del papa Gregori el Gran: d’una banda els modes musicals gregorians i de l’altra, els set pecats capitals i les set virtuts que els contrarresten. I elaborar-ne un discurs contemporani.

Però aquest disc suposa sobretot un repte tecnològic: explorar les possibilitats d’un innovador i singular instrument musical, l’hiperorgue, que és el gran protagonista d’aquest disc. Es tracta d’un orgue de tubs tradicional dotat de tecnologia midi, fet que permet expandir-ne les possibilitats amb una infinitat de sonoritats mai explorades gràcies a un sistema de control digital. L’orgue entra doncs en una nova era d’exploració de sensibilitats i textures.

Per l’enregistrament del disc (i també de cara a les actuacions en viu) s’ha treballat amb dos exemplars d’hiperorgue diferents, un d’ells amb tubs metàl·lics i l’altre de fusta, que permeten obtenir un ampli registre de matisos sonors. Han estat desenvolupats per Albert Blancafort (Orgues Blancafort OM), orguener amb llarga trajectòria i que lidera la investigació en aquest camp.

Produït per Joan Pons (el Petit de Cal Eril) i masteritzat per Heba Kadry, ens trobem amb tota seguretat davant el primer disc concebut i enregistrat amb hiperorgues a Catalunya. I s’emmarca en una tendència d’àmbit europeu que festivals de música avançada com el Sónar estan posant en primera línia, en un punt central de la innovació tecnològica musical.

Carles Viarnès és compositor i pianista, nascut a Igualada l’any 1975. Va estudiar a l’escolania de Montserrat, un context que sens dubte deixa empremta en la seva concepció de l’art i en les seves creacions musicals, i al Conservatori Superior de Música de Barcelona. Va obtenir els títols de Piano, Fagot, Teoria de la Música, Harmonia, Contrapunt, Composició, Anàlisi i Orquestració.

Tot i que fa temps que és present a l’escena musical catalana, la seva carrera ha agafat embranzida aquests darrers anys. A banda de presentar el seu darrer disc en espais emblemàtics, va fer una actuació immersiva amb Alba G. Corral per presentar “Nun” al Festival Sónar +D 2020.

L’any 2023 presentarà el seu nou disc “Hyper_O”, produït per Joan Pons (El Petit de Cal Eril) i que se sustenta d’una banda en melodies i modes gregorians i, pel que fa a la sonoritat, en una singular innovació, l’hiperorgue, instrument construït al Taller Blancafort OM.

És el punt d’aterratge d’una discografia que s’obre el 2012 amb “Urban Tactus” (Repetidor) i segueix amb una personal lectura del “Llibre Vermell de Montserrat” (Repetidor, 2013). El següent disc, “Schematismus” (2016), fou llançat internacionalment pel segell 1631 Recordings. Llavors vindrien “Nun” (Bankrobber, 2019) i els EPs “Ecos” (2020) i “Iam” (2021).

Ha actuat en festivals com Sónar, Eufònic, Embassa’t, Primavera Sound… i recintes com el Palau de la Música Catalana o els Teatros del Canal de Madrid. La seva música ha aparegut en obres teatrals, produccions escèniques, sèries de TV i pel·lícules, a mes de col·laborar amb nombrosos artistes visuals, de la dansa i de la paraula.

A cavall entre el minimalisme i la música contemporània, seguint el rastre de compositors com Górecki o Arvo Pärt, el pianista igualadí Carles Viarnès combina una sòlida formació clàssica amb pinzellades d’electrònica i experimentació. Sempre amb el piano de protagonista, amb referents com Nils Frahm, Max Richter o Hauschka, la música

de Carles Viarnès dibuixa uns paisatges cinemàtics i hipnòtics, aparentment estàtics però en constant moviment. Un univers sonor auster però emotiu. Fràgil i a la vegada melancòlic. Profund. Intemporal. Commovedor.

Viarnès s’ha centrat principalment en les seves pròpies composicions de música neoclàssica, experimental i electrònica, però la seva obra està influïda per músics de diferents estils: J.S. Bach, Miles Davis, Charlie Haden, Esbjörn Svensson, Mompou o Camarón de la Isla,

per citar-ne alguns. Explora noves vies en les textures musicals i la improvisació des de l’emoció, per tal d’arribar a altres nivells de consciència. L’experiència de la seva música no sempre és hedonista o comfortable, ja que proposa una trobada cara a cara, un diàleg construït des de les bases de les grandeses i les misèries.

Bolos

AUTOGRAMM anuncia les dates de la seva gira per la peninsula amb el single en vinil “Randy”

Published

on

By

Autogramm, els power-poperos de Seattle, Chicago i Vancouver acaben de llançar el seu últim single a Dirt Cult Records i Goodwill Records d’Alemanya. El single en vinil de 7” inclou la composició més recent de la banda, “Randy”, ia la cara b el tema “Jenny’s In A Sleep World” de les llegendes punk de Toronto, The Diodes, original del 1979. The Diodes han donat el seu entusiasta suport a la versió sintetitzada de la cançó. El nou senzill segueix la tradició d’Autogramm de crear coreables himnes new wave, però aquesta vegada amb un punt humorístic. El tema “Randy” originalment estava previst per ser inclòs en el seu darrer àlbum Music That Humans Can Play, però es va ometre ja que el tema del que tractava la seva lletra es va tornar incorrecte. Ja que s’autoanomenen “banda de gats” va ser natural que, després d’algunes deliberacions, decidissin tornar a gravar les veus i dediquessin el contingut de les lletres al gat del seu baterista: Randy.

El baterista The Silo explica la lletra que va escriure per a la cançó. “És una carta a un bon amic que necessita una petita empenta de confiança. Tothom necessita un impuls d’ego de vegades. Encara que sigui un gat”. Els oients es delectaran amb frases com “Si creus que vols saltar sobre aquest taulell, bé, nen, tens les eines. El món està buscant un tipus genial, i potser aquest tipus siguis tu”. “Randy” recordarà els oients a DEVO, amb ritmes de tic-tac, línies de baix motorik i un extravagant rebot que apunta subtilment a influències com The Dead Milkmen i The Cars. El guitarrista Lars Von Seattle descriu encertadament el nou llançament com: Nou punk pop per a al·lèrgics amants dels felins. Guitarres ardents, sintetitzadors ondulants, baixos impactants i bateries hàbilment copejades xoquen entre si per generar un esperit d’elevació per a aquest incon. El nou single d’Autogramm arriba juntament amb l’anunci de les dates de la gira espanyola d’aquest mes de març.

Gira març 2025
Dissabte 22 març: COX – TNT BLUES
Diumenge 23 març: GRANADA – PLANTA BAJA
Dilluns 24 març – Per confirmar
Dimarts 25 març: SEVILLA – EVEN
Dimecres 26 març: CÓRDOBA – HANGAR
Dijous 27 març: VALLADOLID – CIENTOCERO
Divendres 28 març: ALCALÁ DE HENARES – SALA EGO
Dissabte 29 març: MADRID – FUN HOUSE

Aquesta gira espanyola també serà la presentació del seu darrer àlbum “Music That Humans Can Play”, llançat en vinil i formats digitals a tot el món per Stomp Records (i Beluga Records a Europa). L’àlbum ja ha aparegut a les pàgines de la premsa internacional com Paste, Exclaim, Under the Radar, Goldmine, Austin Town Hall, Visions (DE), Musik Express (DE), Happy Mag (AU) i Rock ‘n’ Roll Army (ES). Amb el seu nou àlbum “Music That Humans Can Play” la banda es va entossudir a incorporar sons d’influències com The Fixx, David Bowi, Cheap Trick, The Boys, The Dickies, Jay Reatard i Prince. El resultat és un àlbum decididament coherent que encaixarà fàcilment a la secció dels 80s de la teva col·lecció de discos, amb cançons tan ben elaborades que probablement mereixin estar a la banda sonora de Fast Times at Ridgemont High.

Autogramm té una àmplia connexió amb les comunitats de l’art, el punk i el skateboarding de tot el món. Des dels seus inicis, Autogramm ha actuat a Canadà, Mèxic, Estats Units, Regne Unit i Europa en llocs notables com el Lexington de Londres, el Wild At Heart de Berlín i el Bottom of the Hill de San Francisco. El seu últim àlbum, No Rules, va pujar al # 1 a les llistes del campus d’Earshot, i va estar a les llistes durant cinc mesos a la ràdio universitària tant als EUA com al Canadà. El nou àlbum ja ha aparegut a WFMU NYC, Underground Garage NYC, The Rock 94.9 Toronto, KEXP Seattle, X92.9 Calgary i XRAY FM Portland.

Els membres de la banda són: Jiffy Marx dels Hard Drugs de Brooklyn, Night Court i Blood Meridian de Vancouver; CC Voltage dels Dysnea Boys de Berlín, Loyalties de Londres i Black Halos i Spitfires de Vancouver; Lars Von Seattle de Bread & Butter i The Catheters; The Silo de Black Mountain, Lightning Dust i Destroyer de Vancouver i, més recentment, Spun Out de Chicago. Music That Humans Can Play va ser gravat a Vancouver, BC, durant l’onada de calor d’agost del 2022. D’alguna manera, entre visites a la platja, barbacoes i un nadó, la banda va aconseguir gravar deu pistes en dos tòrrids estudis a la zona est de Vancouver. El resultat és un àlbum meravellosament genial amb música que atraurà tots els oients, des dels snobs de les botigues de discos, als golfs del garatge rock i fins i tot als trencacors del synth-pop.

Continuar llegint

El més vist

underground.cat # Espai de reflexió permanent sobre el putu underground i les seves conseqüències.