Connect with us

Imperdible

Mercat de Nadal i Flamenc al Konvent de Berga

Publicat fa

el

ART EN VENDA
Dissabte 22 Desembre 2018 – a partir de les 17h
Konvent.0 (Berga)

MERCAT D’ART I FLAMENC
Un dels pals de paller de Konvent és donar visibilitat a artistes i cultura. Són molt conscients de la dificultat que tenen els artistes a l’hora de generar recursos monetaris. Si el desembre de l’any passat és preguntaven quin era el PREU DE L’ART, aquest any al Konvent generen un espai on podreu adquirir pintures, escultures, dibuixos, etc… directament dels artistes.

NIT DE FLAMENC
Especial concert tablao de flamenc. El 2018 ha portat cada últim dissabte de final de mes, un concert de flamenc de la personal curatòria d’Alba Mondéjar. I volen tancar-ho amb ni més ni menys que un grapat de músics, bailaores, cantantes, palmerus i el que faci falta. Junts, tots, passi el que passi, serà gran i irrepetible.

EL PREU DE L’ART
L’art, la cultura de terra endins, és aquella que s’acosta més a nosaltres mateixos. Ens mimetitza. Té tants matisos com cares, i la percepció que tenim d’ell mateix, d’aquesta cosa abstracta, es converteix en un fenomen preciós, gairebé sobrenatural i força màgic. Tant és així, que fer-ne una definició seria, com a mínim, un pur intent de pedanteria. I tampoc és el nostre objectiu. El debat, però, encara que sigui absolutament laberíntic, enriqueix. Sempre. I ho fa, encara més, si la crítica de la vivència l’acompanya.

L’art, com la poesia de dir les coses, moltes vegades no es pot explicar i, de la mateixa manera, sovint no té preu. Pot ser etern, valdre la vida, i alhora, tan eteri com material. L’art és un quadre, però també una paraula. L’art és una escena, però també un bon plat a taula. L’art és l’altra mirada, però també la quotidianitat.

L’artista té dret a viure de la seva creació, o aquest és un dels paràmetres. Però gairebé sempre, la realitat és una altra. L’art és tan pur, que es converteix en una de les coses més fàcils de pervertir. Galeries, mecenes, obres revaloritzades, frivolitat, peces d’espectacle, la sort o, simplement, la pura necessitat per viure. Quantes vegades una obra no ha valgut res i, poc després, ha passat a tenir un preu inaccessible ? Qui aplica aquests barems? Quin és el preu de l’art? Konvent no deixa de plantejar-s’ho cada dia.

L’art, ha de ser ART en majúscules. Ha de parlar i ha de créixer. Els seus mestres, les persones que el viuen i el senten, l’han de defensar, han de fer cultura i, en la seva base, també han d’educar. La nova exposició de Konvent vol tractar tots aquests aspectes, i ho vol fer des de dins, convertint casa nostra en Hiroshima. Una bomba nuclear. Un punt i apart en la manera que fins ara s’havia treballat. Una taronja exprimida fins a la pell. Bonic, valent i autodestructiu. Volem que l’art ens faci renéixer, tensem la corda i ens llancem al mar.

Des del 25 de novembre i fins a final d’any, Konvent prepara la seva última exposició de l’any. Un debat en veu alta entre artistes i persones dedicades a l’art, que hi aportaran la seva particular visió i experiència. I tot això, amb un punt de mira on disparar: el preu de l’art. Són casos particulars reproduïts mundialment. Víctimes, botxins, vagabunds, multimilionaris i l’IBEX 35. Merda que es converteix en or, i or que es valora menys que una merda. Un fenomen digne d’analitzar i, encara més, d’explicar. Artistes que són cambrers. Ets artista? I de què treballes? O aquell tan habitual: Vine a tocar, que et pagaré el sopar. Cremem-ho tot per pujar muntanyes. Però siguem conscients; quan gires la moneda, també hi ha l’altra cara. I els tòpics tornen: Els diners no són felicitat i l’art és, per a l’autèntic artista, molt més que el seu preu material.

Així doncs, quin és el camí? Quin és l’error dels gestors culturals i dels mateixos artistes? El problema és una societat de pocs valors? Hi ha algun camí per aprendre a valorar l’art? Nascuts entre patrimoni, natura i hostilitat, i com l’engranatge que no s’atura, Konvent ho té clar: ferms, cal sacsejar des de dins.

Imperdible

El Pumarejo, clamor d’ajuda

Published

on

By

El Pumarejo és una associació cultural sense ànim de lucre situada a l’Hospitalet de Llobregat (BCN), sorgida al 2015, pretén engendrar art i incubar el teixit cultural emergent local i translocal. Un espai imprescindible per l’entramat cultural underground, un lloc on neixen coses, projectes, un escenari on es pot improvisar, presentar i mostrar el que et surti dels ovaris. Un projecte en lluita constant, no els agrada a les institucions ni conglomerats meinstream, un lloc on es fomenti el pensament lliure, els fa por. I principalment per aquest motiu, però també per molts d’altres. No volem que ens diguin el que hem de fer o pensar, per això, necessitem El Pumarejo.

Adjuntem comunicat: “Benvolgudes sòcies, després de sobreviure molts mesos sota la pressió de les circumstàncies en què hem aconseguit, contra tot pronòstic, seguir actives com a refugi cultural, ens hem vist empeses a crear una campanya de crowdfunding per sufragar els costos de les obres que ens veiem obligades a realitzar per poder tornar obrir les portes.

Si podeu fer-li una ullada a la campanya, on expliquem en detall la situació, i si decidiu col·laborar o compartir-la quedarem eternament agraïdes amb vosaltres. Sabem que són temps complicats per a totes i només el fet que estigueu llegint-nos ja significa molt per a nosaltres. Milions de gràcies per seguir al nostre costat.

Per poder seguir fent de refugi cultural autogestionat, no tenim altra alternativa que adaptar el local a aquest bizarro nou paradigma, el que implica una inversió financera important. Per això, i sumat a l’escassetat de recursos econòmics, ens veiem obligades un cop més a apel·lar a la vostra solidaritat i generositat a través d’aquesta campanya de recaptació de fons. El nostre objectiu és reunir el capital necessari per a realitzar les obres que ens permetin tornar a obrir les nostres portes el més aviat possible. Aquestes inclouen instal·lacions mínimes de major prioritat:

  • Ventilació = 7.000 €
  • Climatització = 3.250 €
  • Envans = 2.500 €
  • Senyalització = 900 €
  • Altres instal·lacions = 4.600 €

El nostre desig és mantenir el nostre compromís amb el complex entramat cultural / artístic durant molts anys més, perquè la nostra comunitat pugui seguir desenvolupant i compartint totes les seves expressions i creacions. Si hem arribat fins aquí, és realment gràcies a totes les sòcies, bandes i col·lectius vinculades amb el projecte i que han cregut en ell. És fàcil obviar però cada vegada que ho pensem veiem la glòria que ens manté a flotació i recordem per què vam començar aquesta aventura”.

Un cop vist el comunicat, costa ser optimista, però encara costa més ser pessimista. Ara més que mai hem d’estar units i lluitar per projectes com aquest. Tot el nostre suport i gasssssssssss! Amunt El Pumarejo!

Continuar llegint

El més vist

underground.cat # Espai de reflexió permanent sobre el putu underground i les seves conseqüències.