Connect with us

Novetats discogràfiques

LAS NUBES avancen el senzill “Pesada” i obren el pre-order del seu nou àlbum

Publicat fa

el

Las Nubes ens van presentar el 17 de maig “Pesada” com a últim senzill d’avançament de ‘Tormentas Malsanas”, segon àlbum d’estudi de la banda nord-americana que veurà la llum el 14 de juny –reserves aquí– ; i en què continuen desenvolupant un rock alternatiu ple de fuzz, melodies pop, actitud garage-punk i amb estructures que els acosten a gèneres com el dream pop i el shoegaze; i tot això amb lletres en anglès, castellà i portuguès.

La banda va ser fundada per Emile Milgrim i Ale Campos, dues dones clau dins l’escena noise de Miami, que han girat de llarg a llarg dels Estats Units al costat de bandes com Shannon and the Claims, Sheer Mag, Torche, o el llegendari Iggy Pop – van ser la primera formació íntegrament femenina de The Stooges– qui les ha avalat des de ja fa temps.

Després dels EPs ‘Matter that soils or blackens’ (2014), ‘Conveniently broken’ (2015) i ‘Some things to let go’ (2017), el 2019 la banda publica el seu àlbum debut, ‘SMVT’, en què ja mostra la seva característica barreja d’una actitud punk rock i un so dream pop, tot ple de fuzz, en diversos idiomes i amb un caràcter molt 90s. Un any després, el 2020, llançarien un nou EP compartit amb la banda Palomino Blond; i el 2022 el directe ‘Live Nubes’. I així és com arriben a Ecstatic Peace / Daydream Library (segell discogràfic de Thurston Moore de Sonic Youth), on llancen el 2023 unes primeres versions de les cançons “Enredados” i “Drop in”, que ara formen part del seu nou lliurament, ‘Tormentas Malsanas’.

El passat 19 d’abril publicaven un nou senzill titulat “Would Be”, on reflexionaven sobre les oportunitats perdudes a la vida amb un so que els apropava a formacions com Pixies, Hole o Lush. Ara, estan de tornada amb un últim avançament, “Pesada”, en què la banda es presenta en una faceta molt més propera a gèneres com l’stoner i el sludge per parlar sobre aquelles persones que sempre estan presumint de tot fins que arriba el moment de la veritat. Aquest nou senzill ve acompanyat d´un videoclip de Mariana Mendoza.

Ale y Emile son Las Nubes. Fotografía por © Sal Rispoli

Novetats discogràfiques

SOMADAMANTINA s’estrena a Humo Internacional amb un single de 7″

Published

on

By

Qui hi va ser ho sap: el nom de Somadamantina encara ressona amb força als caps de tots els que prestaven atenció al trap quan era encara un fenomen subterrani. Ja fa més d’una dècada des del moment en què va començar a reescriure la música espanyola per sempre amb un grapat d’artistes inclassificables. Res no va tornar a ser el mateix, ni al mainstream ni a l’underground. Des de llavors l’obra de Somadamantina (també coneguda com a Slim Kawasaki, Original Brillants o Cristina, segons a qui preguntis) no ha estat fàcil de seguir. Les seves cançons sobreviuen disperses entre Soundcloud, perfils recòndits de Youtube i publicacions esporàdiques per a segells de diferents països. Però si alguna cosa ha conservat a totes i cadascuna de les seves iteracions ha estat la màgia, ballant entre un trap gairebé místic i pop electrònic arrabassat, sent l’artista més especial de tota la seva generació.

Aquest single, “Celestial / Babyquieroverte”, és una petita gran celebració de les virtuts d’una artista excepcional. El 7″ porta dues cançons ja clàssiques del seu repertori que apareixen ara per primera vegada en format físic. A la cara A hi ha “Celestial”, que va sortir per primera vegada el 2021. En aquest tema Soma cavalca sobre un beat hipnòtic d’Eochi creant un hit eteri sobre com allò diví ens travessa i ens condiciona.

Un cop d’ull al vídeo ens dóna pistes sobre la potència multidisciplinària del projecte: gravat pel 80% BAUL, vocalista de Los Yolos, i editat per Lliure Briz, Somadamantina ens dóna la benvinguda al seu univers personal des d’una misteriosa estructura esfèrica. Aquesta construcció, obra de l’equip d’arquitectes Takk i construïda ad hoc per al vídeo, emmarca a la perfecció la barreja entre vulnerabilitat i duresa de la cançó. La cara B, per la seva banda, amaga “Babyquieroverte”, la reescriptura experimental que fan Nahshi i El Guincho de la seva ja clàssica “Al sol”, que obria “Magnanimity” (2018), el seu primer LP.

Dues peces que resumeixen una poètica, una manera de sentir la música i el món. Més que un simple disc de 7”, aquest single és un trosset d’història que serveix com alhora com a testimoni d’una dècada convulsa i com a introducció a l’univers d’una creadora única. I no s’esgotin, que encara que estiguem celebrant un passat gloriós, el present no ho és menys. Aquest setembre hi haurà un nou LP de Somadamantina. Fins aleshores es poden fer amb “Celestial / Babyquieroverte” a la botiga de Humo Internacional i esfullar margarides a la lenta espera. Val la pena, promès.

Continuar llegint

El més vist

underground.cat # Espai de reflexió permanent sobre el putu underground i les seves conseqüències.