Connect with us

Novetats discogràfiques

Fetus anuncia el llançament del nou EP “Històries de la carn i de la sang”

Publicat fa

el

Fetus celebra l’arribada de l’estiu amb un nou EP, un vinil de set polzades amb cinc noves cançons: “Històries de la carn i de la sang” es podria considerar la continuació o l’epíleg del seu darrer i aclamat àlbum “La Serra dels Perduts”. El llançament del nou EP serà divendres 7 de juliol, i ja s’ha obert el preorder en vinil 7 polzades d’edició limitada
 
Fetus eren un grup de punk-rock fins que van descobrir els romanços de Jaume Arnella. Després de dedicar-li un revolucionat homenatge al disc “Sota, cavall i rei”, des de llavors s’han dedicat a expandir en primera persona els camins assenyalats pel mestre. D’una banda, incorporant instruments folk a la seva sonoritat. De l’altra, amb cançons de collita pròpia que parteixen de l’imaginari popular, amb històries de quilòmetre zero.
 
Cinc d’aquestes històries, cinc noves cançons, són el material que trobem ara en aquest nou EP. D’una banda, els darrers singles que havia avançat darrerament el grup, començant per la revolucionada “Rabassa morta”, píndola de punk de garatge que entronca amb els orígens sonors del grup. I també és clar “La gran xefla”, l’himne composat per l’esdeveniment homònim que van organitzar recentment al Festival Ítaca i que va reunir una colla d’amics a l’escenari.
 
Però encara queden tres temes inèdits. Obre el disc “Senglar Atropellat Scooter Club”, oda en clau power-pop a les lambrettes que patrullen per les carreteres de les Gavarres. “Snack i mat” és la recreació d’un crim no resolt perpetrat fa tres dècades al Baix Empordà (Carles Porta, ens reps?). I finalment “Numeraris del tendrum”, un cant a la bona taula i la gent que l’envolta.

En el terreny musical, el punk-rock i la cançó de taverna marca de la casa s’endinsen de nou en el folk nostrat. La tríada guitarra/baix/bateria conviu ara amb els sons tradicionals de l’acordió diatònic, el sac de gemecs o el flabiol. Els empordanesos consoliden aliats de luxe com Carles Belda (acordió diatònic), Ricard Ros (sac de gemecs, whistles, bouzouki) o Guillem Caballero (Els Surfing Sirles, Chaqueta de Chándal, als teclats), al costat del trio bàsic format per Adrià Cortadellas (veu i guitarra), Telm Terradas (baix) i Adrià Jiménez (bateria). Joan Colomo reincideix com a productor musical i el disseny gràfic el signa Branca Studio.
 
“Històries de la carn i de la sang” pren el nom del recull de contes curts i tèrbols d’Agustí Esclasans, publicat per primera vegada l’any 1928. Aquest nou EP de Fetus apareix l’estiu de 2023 sota el segell musical Bankrobber, donant continuïtat als àlbums “L’epicentre del fangar” (2018), “Terra cuita” (2019), “Sota, cavall i rei” (2021) i “La Serra dels Perduts” (2022).

PROPERS CONCERTS
5/7 Premià de Mar
7/7 Vic
9/7 Viladamat
15/7 Cantonigròs
19/7 Medinyà
20/7 Reus
22/7 Marata
27/7 La Seu d’Urgell
29/7 Navàs
21/12 Barcelona Apolo [2]

Novetats discogràfiques

ADDENDA, el power-trio conegut pel seu esperit agut i enèrgic, torna amb el seu últim EP, “Faunari”

Published

on

By

Després del mig LP anterior, Oròdic (DP014, 2022), el grup s’ha enfrontat a diverses reaccions durant els seus directes: des de ser acusats d’haver publicat un “Black Album” en una petita gira al País Basc, fins a ser titllats d'”ex-fastcore” durant la seva gira a República Txeca, però malgrat les acusacions, el grup s’ha sabut reapropiar amb orgull i sense complexos d’aquestes etiquetes.

Faunari és tota «obra en què es descriuen els trets representatius d’animals reals o fantàstics amb una finalitat didàctica o moral». Una segona accepció, però, parla d’un «conjunt de figures, capgrossos, etc. que representen bèsties, en especial, les utilitzades en les festes populars». Tal conjunt és el que fa que ambdues accepcions se’ls adeqüin, i és que, al cap i a la fi, Addenda vol del públic una atenció per tal que entri al seu univers líric, alhora que els seus directes són celebració i gaudi, ho sap tota persona que els hagi vist, com també ho va saber veure Nando Cruz, nostrat periodista musical, escrivint en un article que “Addenda estan més de festa que de concert, i destapen una ampolla de cava”

Líricament, a “Faunari” hi trobem un homenatge als palestins Gazians tot referenciant a Refaat Alareer, poeta assassinat, reivindicat a la cançó “Harpia”, que envia un missatge punyent i contundent amb relació al genocidi Palestí. Al tall que la precedeix, “Drac”, hi exploren temes més introspectius, fusionant el personatge més conegut d’Akira Toriyama i dels mons fantàstics d’Ursula K Le Guin. Tanquen aquesta entrega amb “Cargol”, on presenten relats esperançadors sobre el camí que prenem i s’obren preguntes i reflexions futuribles.

Sent fidels a la seva trajectòria, Addenda presenten doncs un EP que no arriba a la dotzena de minuts i que va sortir editat digitalment el 23 de febrer del 2024. El disc ha estat editat per Pinya Records, enregistrat i produït al Colmado per Vidal Soler durant el calorós gener del 2024 i el disseny és d’en Cristian Úbeda, amic de la banda que ja havia il·lustrat treballs anteriors.

Continuar llegint

El més vist

underground.cat # Espai de reflexió permanent sobre el putu underground i les seves conseqüències.