Imperdible
Mercat de Nadal i Flamenc al Konvent de Berga
ART EN VENDA
Dissabte 22 Desembre 2018 – a partir de les 17h
Konvent.0 (Berga)
MERCAT D’ART I FLAMENC
Un dels pals de paller de Konvent és donar visibilitat a artistes i cultura. Són molt conscients de la dificultat que tenen els artistes a l’hora de generar recursos monetaris. Si el desembre de l’any passat és preguntaven quin era el PREU DE L’ART, aquest any al Konvent generen un espai on podreu adquirir pintures, escultures, dibuixos, etc… directament dels artistes.
NIT DE FLAMENC
Especial concert tablao de flamenc. El 2018 ha portat cada últim dissabte de final de mes, un concert de flamenc de la personal curatòria d’Alba Mondéjar. I volen tancar-ho amb ni més ni menys que un grapat de músics, bailaores, cantantes, palmerus i el que faci falta. Junts, tots, passi el que passi, serà gran i irrepetible.
EL PREU DE L’ART
L’art, la cultura de terra endins, és aquella que s’acosta més a nosaltres mateixos. Ens mimetitza. Té tants matisos com cares, i la percepció que tenim d’ell mateix, d’aquesta cosa abstracta, es converteix en un fenomen preciós, gairebé sobrenatural i força màgic. Tant és així, que fer-ne una definició seria, com a mínim, un pur intent de pedanteria. I tampoc és el nostre objectiu. El debat, però, encara que sigui absolutament laberíntic, enriqueix. Sempre. I ho fa, encara més, si la crítica de la vivència l’acompanya.
L’art, com la poesia de dir les coses, moltes vegades no es pot explicar i, de la mateixa manera, sovint no té preu. Pot ser etern, valdre la vida, i alhora, tan eteri com material. L’art és un quadre, però també una paraula. L’art és una escena, però també un bon plat a taula. L’art és l’altra mirada, però també la quotidianitat.
L’artista té dret a viure de la seva creació, o aquest és un dels paràmetres. Però gairebé sempre, la realitat és una altra. L’art és tan pur, que es converteix en una de les coses més fàcils de pervertir. Galeries, mecenes, obres revaloritzades, frivolitat, peces d’espectacle, la sort o, simplement, la pura necessitat per viure. Quantes vegades una obra no ha valgut res i, poc després, ha passat a tenir un preu inaccessible ? Qui aplica aquests barems? Quin és el preu de l’art? Konvent no deixa de plantejar-s’ho cada dia.
L’art, ha de ser ART en majúscules. Ha de parlar i ha de créixer. Els seus mestres, les persones que el viuen i el senten, l’han de defensar, han de fer cultura i, en la seva base, també han d’educar. La nova exposició de Konvent vol tractar tots aquests aspectes, i ho vol fer des de dins, convertint casa nostra en Hiroshima. Una bomba nuclear. Un punt i apart en la manera que fins ara s’havia treballat. Una taronja exprimida fins a la pell. Bonic, valent i autodestructiu. Volem que l’art ens faci renéixer, tensem la corda i ens llancem al mar.
Des del 25 de novembre i fins a final d’any, Konvent prepara la seva última exposició de l’any. Un debat en veu alta entre artistes i persones dedicades a l’art, que hi aportaran la seva particular visió i experiència. I tot això, amb un punt de mira on disparar: el preu de l’art. Són casos particulars reproduïts mundialment. Víctimes, botxins, vagabunds, multimilionaris i l’IBEX 35. Merda que es converteix en or, i or que es valora menys que una merda. Un fenomen digne d’analitzar i, encara més, d’explicar. Artistes que són cambrers. Ets artista? I de què treballes? O aquell tan habitual: Vine a tocar, que et pagaré el sopar. Cremem-ho tot per pujar muntanyes. Però siguem conscients; quan gires la moneda, també hi ha l’altra cara. I els tòpics tornen: Els diners no són felicitat i l’art és, per a l’autèntic artista, molt més que el seu preu material.
Així doncs, quin és el camí? Quin és l’error dels gestors culturals i dels mateixos artistes? El problema és una societat de pocs valors? Hi ha algun camí per aprendre a valorar l’art? Nascuts entre patrimoni, natura i hostilitat, i com l’engranatge que no s’atura, Konvent ho té clar: ferms, cal sacsejar des de dins.
Bolos
FERMIN MUGURUZA anuncia una gira internacional per celebrar els 40 anys de trajectòria musical
Després d’11 anys sense fer gires internacionals, i després de trencar totes les previsions venent 16.000 entrades en uns minuts per als dos concerts de desembre d’aquest any a Bilbao, Fermin Muguruza es va comprometre a buscar noves propostes per al proper any i acaba d’anunciar per al 2025 una gran gira internacional per celebrar el 40è aniversari de trajectòria musical des de la formació de la seva primera banda Kortatu.
Aquesta gira, en què repassarà tota la seva trajectòria musical de més de 40 anys, i que arribarà a diferents ciutats d’Europa, Amèrica i Àsia, servirà per celebrar el recorregut vital des dels inicis de Kortatu i Negu Gorriak fins als treballs més recents a solitari. Aquesta gira tindrà quatre parades a la península ibèrica:
• 24 de gener – Barcelona (Palau Sant Jordi)
• 15 de febrer – Madrid (Wizink Center)
• 15 de març – Santiago de Compostel·la (Fontes do Sar)
• 14 de juny – Donostia (Estadi Anoeta – Reale Arena)
Censura contra la cultura dissident
Aquest 40è aniversari arriba en un moment especial, ja que la dreta mediàtica i judicial espanyola ha tornat a llançar la seva ofensiva contra Muguruza. Davant d’això, el músic i realitzador de cinema ja va advertir a les seves xarxes socials que respondria amb més cultura, reivindicant la seva trajectòria i llegat.
L’artista destaca que aquests esdeveniments seran més que un simple concert, ja que serviran per utilitzar la música com a eina d’expressió i canvi social. El públic podrà gaudir de diferents cançons que han esdevingut icones de la música basca i internacional.
Amb l’objectiu de presentar aquesta gira, Muguruza s’ha envoltat de grans amics en un vídeo on participen, entre altres, actrius basques com Itziar Ituño, Maria Cruickshank, Aitziber Garmendia o Jon Plazaola, a més de músics com HOFE i gent del sector musical.
Estadi Anoeta (Reale Arena), l’èuscar als estadis de futbol
Un dels punts àlgids de la gira serà el concert que el cantant d’Irun oferirà a l’Estadi Anoeta de Donostia, a 15 minuts escassos de la seva ciutat natal. Es tracta del repte més ambiciós mai realitzat per l’artista, sota la premissa que també cantant en eusquera, es pot actuar a grans estadis.
Entrades a la venda Les entrades per a l’Estadi de Futbol Anoeta de Donostia sortiran a la venda aquest diumenge 23 de juny a les 9:00 a través del web www.muguruzafm.eus
Les entrades per a la resta de les ciutats es posaran a la venda el 25 de juny a les 9:00 també a través del web www.muguruzafm.eus
L´artista irundarra recorda que “serà una victòria de la independència musical, l´autogestió i la llibertat d´expressió, poder celebrar aquest recorregut de 40 anys sobre un escenari, sabent-me pertanyent a una generació molt copejada. Espero que aquests concerts siguin especials per a tots, a través de la música, el ball i la reivindicació, un exercici de memòria col·lectiva, una celebració de la vida i rebuig al feixisme, una cerimònia de les abraçades”.
CONCERTS
2024
20 de desembre: Bilbao – Miribilla (Sold out) 21 de desembre: Bilbao – Miribilla (Sold out)
2025
18 de gener: Tenerife – EC Aguere
24 de gener: Barcelona – Palau Sant Jordi
15 de febrer: Madrid – Wizink Center
15 de març: Santiago de Compostel·la – Fontes do Sar
21 de març: Paris – La Cigale
22 de març: Bordeaux – Salle du Grand Parc
28 de març: Tolosa – Le Bikini
29 de març: Marseille – Espace Julien
12 d’abril: Zurich – Rote Fabrik
16 d’abril: Berlín – SO36
20 de maig: Santiago de Xile – Teatre Cariola
24 de maig: Buenos Aires – Estadi Obres
28 de maig: Bogotà – Carrer 13
31 de maig: Mèxic – Skatex (Texcoco)
07 de juny: Roma – TBC
14 de juny: Donostia – Anoeta Estadioa / Reale Arena
23 de juliol: Tòquio – Radical Music Network
4 d’octubre: Últim concert
Un cop coneguda la gira internacional de Muguruza per celebrar el 40è aniversari sobre els escenaris, l’actriu Itziar Ituño (La Casa de Papel) ha volgut posar en valor el seu llegat: “Gràcies, Fermín! Per la teva prolífica carrera, per agitar i despertar les nostres consciències, per fer-nos ballar, per ser part de la banda sonora de la vida d’algunes de nosaltres. Tan orgullós com humil, tan afectuós com ferm, ets història d’Euskal Herria, el present, el futur. T’has enfrontat a totes les galernes amb una mirada severa, amb aquest riure tan ampli. Lleó, apatxe, maputxe, autèntic pioner basc! És un honor caminar al teu costat. Un petó. Itzi”.
-
Festival5 anys ago
El Salt Mortal sacseja les bases de l’underground amb el cartell de la seva quarta edició
-
Novetats discogràfiques6 anys ago
El Petit de Cal Eril publica el nou disc “Energia fosca”
-
Novetats discogràfiques6 anys ago
Les Cruet anuncien el llançament del nou disc “Cérvols, astres” pel 22 de febrer
-
Festival5 anys ago
El Katatonik Fest arriba a la tercera edició amb un cartellam encapçalat pels britànics Discharge