Novetats discogràfiques
La banda valenciana Zener treuen el K7 “Live Final” amb temes inèdits

Els inicis dels Zener, corria l’any 1999 quan obsessionats amb els primers discos de Sonic Youth, el “Young Team” de Mogwai i el “Spiderland” de Slint entre d’altres, en José guitarra dels Zener (Betunizer, Jupiter Lion, Cuello…), es trobava començant seus estudis universitaris i coneixent gent que també estava obsessionada amb la música. “En un moment donat decideixo intentar muntar la que seria la meva primera banda i per això parlo amb un noi molt tímid que acabava de conèixer al pis d’un altre mentre escoltàvem a Tortoise. Aquest noi era Nick Perry i era tan tímid que més que parlar el primer que vam fer junts va ser tocar. Jo em vaig posar amb la bateria sense tenir ni puta idea, i ell amb el baix i la guitarra. S’acabava de formar Zener”.
Amb el poc equip que tenien però amb moltes ganes vam començar a endinsar-se en la composició instantània, la improvisació lliure, el soroll i els bucles infinits. Més tard altres amics es van unir a la moguda i després d’alguns canvis en la formació la banda es va quedar amb Julián Sánchez a la guitarra, Jordi Jiménez a la bateria, Nick a el baix i José a la guitarra.
Gravàven al local milers d’improvisacions, algunes d’aquestes idees les treballàven per armar i estructurar cançons, van arribar a gravar en estudi el seu EP “Hotel Perry Palace” i el seu LP “Apruébate de raucar”, els dos amb el seu amic Pei. També publiquen discos amb improvisacions gravades al local on es podia escoltar l’essència pura del que era Zener, gravat amb un so lo-fi.
“Vam tocar en directe tot el que vam poder i molta gent ens va ajudar a les seves ciutats perquè passéssim per allà, Yiye (Francis Trps Threshold) a Don Benito, Balty a Benicarló, Arni a Barcelona, Alfonso a Múrcia … i fins i tot vam arribar a fer unes dates per França on ens va acompanyar amb la seva furgoneta el “màquina”, Miguel Carratalá”.
Van fer l’últim concert el 3 de novembre de 2008 a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània de València improvisant al costat de Marcos Junquera, Rubén García i Damo Suzuki dels seus admirats CAN. Uns mesos abans, el 12 de Juny de 2008, Zener havien tocat al mateix lloc presentant algunes cançons noves. Aquestes cançons mai van ser gravades en estudis ni editades en cap format, i l’únic registre sonor que existeix d’elles va ser un enregistrament casolà d’aquest concert amb un sol micro d’ambient.
“Com no té sentit que aquestes cançons es quedin aquí mortes de fàstic sense que ningú les pugui escoltar, Zenr a publicat un casset que conté en la Cara A tres d’aquestes cançons noves, més una de les cançons antigues que vam tocar aquest dia, i en la Cara B una improvisació de 28 minuts amb tota la potència que vam donar, també juntament amb Marc Junquera a la bateria extra, en un altre concert d’aquest mateix any a la sala Red Shoe de València”.
S’ha intentat treure-li una mica de bon so dins de les limitacions de la mateixa gravació, i potser algun d’aquests temes no estava del tot acabat, però és igual, no hi ha raó perquè es quedin a l’oblit.
Com a guinda, han comptat de nou amb el meravellós art de Francisco Berná que ja va col·laborar amb la banda en edicions passades, aquest cop la portada i contraportada torna a ser part d’aquest projecte.
Ja es pot escoltar al complet al bandcamp de Mascarpone Discos i reservar en pre-order l’edició limitada de 50 còpies que estarà disponible d’aquí a un mes.
Imatge principal // Zener 2008. Foto: Miguel Carratalá de la Fuente

Novetats discogràfiques
MINIBÚS INTERGALÀCTIC, fes de la psicodèlia el refugi de la teva ment

Entre l’edició d’un disc i un altre, molts artistes aprofiten per tocar en directe, per compondre nova música o, senzillament, per viure. Minibús Intergalàctic, a més de tot això, també s’han proposat publicar un nou EP. Música Humana: Thalassa, que així es diu, és l’interstici que separarà Meditacions des dels Miratges Mercúrics, el seu àlbum de debut publicat fa menys d’un any, a l’abril del 2024, de la que serà la seva continuació, un segon disc que arribarà a finals del 2025 o principis del 2026, de nou sota el segell NEU!.
El quintet català, format a principis d’aquesta dècada a la ciutat de Girona, va aprofitar el premi del concurs Salt a la Fama que van guanyar el 2023, que consistia a gravar a l’estudi Soundclub de Salt amb el productor Lluís Costa, per rescatar idees musicals que, per un motiu o un altre, havien quedat excloses del seu acabat de publicar primer llarg. El resultat són quatre talls ben diferents entre si, però que destil·len i delimiten de manera succinta les seves coordenades estilístiques.
“Música Humana: Thalassa(NEU!) és un treball compost per quatre temes que destil·len les coordenades i referències estilístiques de la banda: pop 60s, acid folk i rock 70s sobre vernís psicodèlic“
Vam conèixer i ens vam enamorar de Minibús Intergalàctic per la seva explosiva barreja de rock psicodèlic, acid folk i pop seixanter; i això és, en essència, el que trobem a Música Humana: Thalassa. Partint del fet que el seu terreny de joc és la psicodèlia, toquen diferents pals acostant-se a les seves influències per amarar-se’n. Al jangle pop de The Byrds, a “There She Goes Again“ de la Velvet i al pop clàssic d’harmonies lluminoses a “No tinc temps“, per començar. Una cançó autoversionada que obria el seu primer EP, per cert. O al space rock psicodèlic de Spacemen 3 a “Tots els llocs són lluny (caminant amb Clopixol)“, aquella llarga i creixent cançó concebuda gairebé com un viatge que comença tranquil i acaba sorollós.
El tercer camp d’exploració estilística de Minibús Intergalàctic, el de l’acid folk, queda brillantment representat a Música Humana: Thalassa amb “Senyor artiller“, una peça amb arrels en el folk setanter britànic i en Led Zeppelin, però que es va desenvolupant amb ramificacions que treuen el cap en el protoheavy, en les balades metal o en la influència de bandes com Graveyard. Finalment, “Thalassa“ tanca l’EP oferint-nos un espai segur, oníric i psicodèlic on flotar i balancejar-nos al marge del món; un paisatge sonor que fins i tot podria recordar-nos al post-rock shoegaze de Mogwai.
Aquest últim fragment, totalment instrumental, resulta a més una materialització perfecta de la temàtica que subjau a l’EP: la construcció, gestió i utilització d’aquells espais mentals alternatius que ens allunyen de la realitat, tant per bé com per mal. Pot ser per fugir del buit existencial, per protegir-te d’un món que et sobrepassa, per enfrontar-te als teus propis dimonis o, senzillament, per procrastinar. Al final, parlem d’una forma d’evasió per a la qual, sens dubte, la psicodèlia és el millor combustible. Així doncs, puja a Música Humana: Thalassa i gaudeix dels llocs de la teva ment on et portarà!
Imatge x Jordi Paredes.

Concerts,
Divendres 21 de març > Salt @ La Mirona
Sábado 22 de marzo > Igualada @ La Bastida
Divendres 28 de març > Girona @ Festival Strenes
Dissabte 29 de març > El Prat de Llobregat @ La Capsa
Dissabte 26 d’abril > La Cellera de Ter
Dissabte 10 de maig > Vila-seca @ FiM
Diumenge 11 de maig > Granollers @ Festival MiniBeat
Dissabte 11 de juliol > Barcelona @ Festival Cruïlla
-
Festival6 anys ago
El Salt Mortal sacseja les bases de l’underground amb el cartell de la seva quarta edició
-
Novetats discogràfiques6 anys ago
El Petit de Cal Eril publica el nou disc “Energia fosca”
-
Novetats discogràfiques6 anys ago
Les Cruet anuncien el llançament del nou disc “Cérvols, astres” pel 22 de febrer
-
Imperdible6 anys ago
Mercat de Nadal i Flamenc al Konvent de Berga