Connect with us

Novetats discogràfiques

Els transgressors iou3R treuen el seu primer disc, “SostreterrA”

Publicat fa

el

Sé l’evolució sònica dels (lo: muêso) ja és sinònim de risc i qualitat. Poques bandes hem vist clavar-la tant en directe. Si a sobre, aquesta evolució tira cap als sorolls atmosfèrics, foscos i contundents, el resultat no et deixa gents indiferent. Actitud difícil de trobar a l’escena actual i que des de l’underground.cat ens traiem la barretina d’avant d’aquesta formació, que amb el primer disc, ja ens ha deixat fascinats i embadalits.

Després de posar punt i final a la seva anterior projecte, (lo: muêso), Juanma Medina i Raül de los Rios van decidir emprendre un projecte en el qual abocar tota l’energia acumulada i experimentar amb noves sonoritats. Així neix iou3R, un concepte més que una banda a l’ús.

Després de la incorporació de Karlos Navarro a la formació iou3R ha anat evolucionant de l’electrònica a formats més propers a el rock, noise, spacerock, krautrock, drone o postrock. Al juny va veure la llum «La Serp EP» en el seu propi segell Lapena Distel, treball que recentment van presentar a AMFest.

Ara és el torn de presentar “SostreterrA”. L’expressió “un salt al buit” cobra més sentit que mai amb l’arriscada però adrenalínica proposta del trio del Maresme. Les atmosferes es tornen més tenebroses, les agulles del vinil tremolen com mai amb les freqüències greus i les veus (en català i euskera) cobren un protagonisme que abans no tenien. Són aquestes veus, escrites per Raúl de los Rios i narrades majoritàriament per actrius de teatre, les que guien l’oient de la foscor cap a l’esperança sense perdre un gram de tensió. El desassossec de “Neved”, la lluita interna de “Me’l Duré”, la catarsi hipnòtica de “La Serp”, els pianos inquiets de “El caos”, la brillantor inesperada de “Inspiri, expiri” i el final apoteòsic de “Arima Ito Duzu” formen un conjunt incòmode que rebutja les primeres escoltes i que demana uns cascos, un ambient tranquil i una predisposició de l’oient superior a l’habitual. De debò, val la pena.

A la recentment esmentada última cançó, una veu ens resulta familiar. Karlos Osinaga, Txap, cantant de Lisabö, signa la lletra i la seva passió queda impregnada en cada segon del tema. No és pecat acceptar que, a l’escoltar-la, mirem enrere amb cert orgull i que el passat de tots els participants en aquest tema queda imprès en una cançó demolidora: Alimentando el alma has ahogado el alma. Pero yo, te amo todo el tiempo.

“SostreterrA” ha estat gravat pels iou3R entre el seu local i els estudis Siete Barbas (Poblenou, Barcelona), on ha estat mesclat i masteritzat per Sergio Picón i la pròpia banda. L’edició va a càrrec del segell Synth Vicious, de Barcelona, especialitzat en sons modulars i agitadors (al costat de la gent de BefacoSynth) absoluts de l’escena amb propostes meravelloses com el Modular Day o el ODD (One Drone Day). Aloud Music participa de l’edició amb 50 còpies que pots aconseguir a la botiga en línia del segell.

Novetats discogràfiques

MARAGDA avançen el doble senzill “Skirmish” i “My only link”

Published

on

By

El segon treball de la banda vallesana Maragda portarà per títol ‘Tyrants’ i veurà la llum el proper 8 de maig del 2024 via Spinda Records.

Si el mes passat avançaven la pista que dóna nom a l’àlbum, avui presenten un doble senzill que conformen les cançons “Skirmish” i “My only link”, i ho tornen a fer mostrant-les en les seves versions d’estudi i de directe, extretes aquestes últimes de la live session que recentment van gravar als Siete Barbas Estudios.

Melòdies, atmosferes, composicions de gran complexitat i actitud garatge són els components principals de ‘Tyrants’.

D’aquesta manera, Maragda, continuen desgranant aquest esperat treball que suposa la continuació al seu exitós debut homònim (2021, Spinda Records) i l’EP en directe ‘The Reckless/Evils Seed’ (2022, Spinda Records). En aquesta nova entrega discogràfica la banda ens submergeix en un viatge introspectiu a través d’una amalgama de temes que abasten des de les limitacions autoimposades fins a la lluita pels valors, l’amor, l’esperança i els comiats. Tot plegat es desenvolupa en un hipotètic univers de fantasia, on la psicodèlia i el rock progressiu es fonen constantment afegint matisos d’altres estils com ara el garatge.

Per a la creació de l’àlbum “Tyrants”, Maragda es va embarcar en un viatge creatiu que els va portar als Big Snuff Studios de Berlín, on van col·laborar amb l’enginyer Richard Behrens, conegut pel seu treball amb bandes com Kadavar i Elder. Posteriorment, la masterització va anar a càrrec de l’aclamat enginyer Peter Deimel (habitual de bandes com Motorpsycho) als Black Box Studios de França, consolidant així una col·laboració reeixida que va començar amb el seu àlbum debut.

A l’apartat visual, la banda s’ha tornat a associar amb l’estudi Error! Design (Explosions In The Sky, Russian Circles, Mastodon) per al disseny gràfic de l’àlbum, assegurant una experiència estètica cohesiva i captivadora per als seguidors.

Continuar llegint

El més vist

underground.cat # Espai de reflexió permanent sobre el putu underground i les seves conseqüències.