Connect with us

Festival

El Festival Fusiònica arriba a la 24 edició reivindicant l’underground com a manera de ser

Publicat fa

el

Després de les tempestes pandèmiques que hem passat, recuperar una mica de normalitat ja toca. Tot i no tenir gaire clar si és el final del maleït virus, la veritat és que s’ha d’aprofitar l’escletxa de llibertat que et dona el destí. I l’escletxa es diu Festival Fusiònica, que organitzat per l’associació l’Arcada Koncerts, arriba a la seva 24 edició. Si, si, 24 edicions non stop d’un projecte que va començar al 1997 a un petit poble vallesà com Lliçà d’Amunt.

“Després de no poder realitzar el Fusiònica l’any 2020 per culpa del coi de virus, portàvem 23 anys seguits sense faltar a la cita, aquest any hem volgut apostar per propostes molt interessants de la comarca, juntament amb les millors novetats que tenim al nostre entorn, un homenatge als nostres inicis, rascar la base per extreure kriptonita”, comenta l’Arni, un dels organitzadors del festival.

En un altre escrit ja repassarem la trajectòria del festival per veure com s’ho fan per mantenir encesa la flama. Ara, centrem-nos en el cartell d’aquesta edició, que se celebrarà durant dos dies de finals d’octubre, 29 i 30, al Parc Firal de Granollers, un espai gegant que adaptaran al petit format. Els preus van dels 10€ el divendres als 12€ del dissabte; l’abonament dels dos dies surt per 18€, preus més que populars per l’arsenal de 15 bandes del Fusiònica. Es poden adquirir a través de la seva pàgina web www.fusionica.org, on també trobaràs tota la informació relacionada amb bandes, horaris i demés informació.

La Pirata, cervesa oficial del Festival Fusiònica 22.0

El divendres 29 comptarà amb sis bandes, bàsicament de punk rock i post hardcore, bona mescla per començar el Fusiònica. Repassem una mica les bandes: Los Re-Sonators, que surten de les cendres de mítiques bandes, com Motorzombis o The Amphetamine Eaters, facturen un punk rock a tot drap que juntament l’espectacle visual, segur que no deixa indiferent a ningú. Flamsteed vindran a presentar el seu nou EP “Some Tears Allowed“, consolidats com una banda de Punk Rock Emo 90s. La seva música se centra en ritmes mitjos, melodies i crits, mentre les seves lletres són combatives, emocionals i viscerals. Gürtel Club surt de l’essència de Masferrer, dels activistes que mai en tenen prou i sempre lluiten contra les adversitats del món real. Formació sorgida de Montornès del Vallès, organitzadors de saraus varis, la Gürtel Club és una crítica social a ritme del millor punk rock, de la música que han mamat i amb l’actitud dels inconformistes. Presentaran nou disc titulat igual que la banda “Gürtel Club”, editat l’octubre del 2020 amb diferents segells i col·laboradors. 10 temes de punk rock a pinyó que faran les delícies dels més corruptes i punkarres del barri. Continuem amb els Coherence, hereus de l’emocore dels 90 amb un discurs contemporani, aquest any han gravat el que serà el seu segon LP, tancant l’etapa de “Estímuls Nocius” (2018), el seu primer disc i de l’EP “Un quart i deu de vuit” (2020) que els han portat una multitud de concerts a les esquenes. Muntant Clan, un dels descobriments del cartell, rap core a lo “Rage Against de Machine” però amb empremta personal, destaquem una frase de la seva bio “Nascuts dels residus viscosos de les clavegueres del vallès, el Clan Mutant busca adeptes lletjos com tu, per unir-se a la tropa de la armada mutant…”. Acabarem les bandes del divendres amb la nova formació vallesana que ho petarà aviat, 800Mil Pepas, banda de punk rock, amb referències molt amplies, des del blues punk dels Bellrays fins al rock dels Motörhead, passant de puntetes pel punk hardcore més primitiu. Les lletres són d’urgència social i en defensa d’una escena cultural més underground.

“SEGUIM SOMIANT, SEGUIM LLUITANT, SEGUIM BEVENT”

Festival Fusiònica

De cara al dissabte 30, la proposta és impressionant. S’inicia amb dues bandes a la tarda, Zesc, un dels descobriments de la temporada, una banda del baix Vallès que està entre el garatge de muntanya i el pop de guitarres esmolades, teclats sintetitzats, balenes siderals i reverberació sorollosa. Shoegaze? Noise pop?. No es podria saber. I tot seguit, els Tilde, que ens sorprendran amb les dinàmiques i l’amor per les ombres i les llums, la poesia i el so sense artificis. El grup s’inspira en el postrock, el jazz, el flamenc, la psicodèlia i el pop. Presentaran al Fusiònica el seu darrer LP “Algae“. I continuem amb la resta de bandes pel vespre/nit del dissabte. Comencem amb els Assac!, que tornen als escenaris després de sis anys de silenci. Ho fan amb guitarra nou (Andreu de A Tomba Oberta) i tocant els clàssics de hardcore bèstia, ràpid i llenyataire. Againsters, quartet format per en Dr Tonyina (guitarra de E150), Unclu Garrot (baixista de Zombi Pujol, Buellam…), Bolo (batería dels SubterraneanKids) i Macky (cantant de Mostros); els quatre s’han ajuntat per buscar alguna excusa per fer alguna cosa després d’esmorzar. L’excusa sona a punk rock. Dalla és hardcore punk ple d’energia, velocitat i contundència, amb una clara influència melòdica. Des de l’amistat i el compromís et faran cridar i saltar a parts iguals, amb influències de bandes com Propagandhi, RKL, Snfu, AWS i Berri Txarrak. Bonestorm trenca el sostre creatiu del hardcore per posar-se a buscar una cosa que sona pròpia: unes guitarres, unes melodies, unes històries i una manera d’explicar-les. Els taradellencs presentaran el seu darrer treball “L’escala circular”, un disc que parla de fugir d’un mateix per acabar tornant al punt d’origen. Tansumica facturen post-hardcore cristal·litzat en una implosió de veterania, frescor i foscor a parts iguals, amb lletres demolidorament autoreflexives i riffs críticament urgents. S’emmirallen tant en Refused​ com en Engine Down,​ tant en Hot Water Music​ com en Randy​. I per acabar, la cirereta del pastís, VLACK, amb Marc Teichenné al capdavant d’aquest nou projecte continuista dels irrepetibles Rippers, ens il·lumina amb un nou disc “Mental Diaspora” editat per BCore Disc el passat maig del 2020 i acompanyat pel seu germà Joan Teichenné a la bateria. La resta, tot seu: guitarres, veu, baixos, composicions com a punta del penell que després de més de 20 anys donant a llum música sota la sigles dels Skull Boys, Rippers, Pudor Crònica o Tesseire, on el seu talent continua descobrint nous camins; Marc neix i reneix amb una força descomunal i una energia de difícil compressió. Si sempre trobem un límit, aquí no n’hi ha; la música és descomunal, Punk, Rock, Hardcore, Metall… no hi ha cap bastió que defineixi a VLACK, tot és un frec, un xoc amb tot aquest ordre estilístic que literalment veu forçada la seva aproximació a cada un d’ells sense que una orientació clara pugui etiquetar VLACK ni calmar la nostra ansietat en la recerca d’un per què de tot això. És música. És essència.

Festival

LAVS, el festival d’art i música avançada de Mataró celebra la seva edició més ambiciosa i virtual

Published

on

By

LAVS / Laboratori d’Art Visual i Sonor, projecte resident del M|A|C Mataró Art Contemporani, celebrarà la tercera edició entre els dies 1 i 10 d’abril a Mataró. El festival, que s’ubicarà a l’antiga presó de la ciutat, la nova seu del M|A|C, té com a fil conductor la relació entre la imatge i el so des de diferents corrents artístics: projeccions, vídeo mapping, vídeo creacions, instal·lacions, obres interactives o performances, barrejades amb experimentació sonora realitzada de manera sintètica. LAVS també aprofundeix en les noves tecnologies com a forma d’art contemporani, com ara els videojocs, la programació, la realitat virtual o la robòtica.

Les exposicions i art en directe són els grans protagonistes del LAVS. El públic pot assistir a sessions de creació d’obres artístiques en temps real, com ara vídeo mapping o directes d’electrònica, on els artistes proposen peces úniques i irrepetibles. També podeu visitar exposicions de videoart i obres interactives a les instal·lacions del festival.

Art immersiu, reactiu i generatiu
Les peces immersives, reactives i generatives d’artistes nacionals i internacionals ompliran les sales de la Presó de Mataró, tot explorant la relació entre les noves tecnologies i l’art interactiu. Joves creadors locals formats al Tecnocampus, el parc tecnològic de la ciutat, compartiran espai amb artistes internacionals com Mohsen Hazrati, que presentarà un projecte artístic interactiu creat a l’institut d’art i cultura Espronceda i NUBIA (NFT Universe in Blockchain for International Artists) .

Un altre dels objectius del festival és reforçar la interacció entre els artistes, les obres i el públic. Per això es programaran tallers, taules rodones i conferències per a qualsevol persona interessada en disciplines artístiques relacionades amb el món visual i sonor.

El festival també celebrarà LAVS Kids, una jornada pensada com a espai familiar perquè grans i petits puguin gaudir de la cultura d’una manera diferent, a través de tallers i instal·lacions reactives, videojocs, realitat virtual, vídeo o música. Per exemple, Mónica Rikic, artista electrònica i programadora creativa guardonada amb el Premi Nacional de Cultura de Catalunya 2021, dirigirà un taller infantil per a la creació col·laborativa d’una escultura sonora.

De la presó de Mataró al metavers
La tercera edició del LAVS es podrà seguir en streaming en obert a través de Twitch, i també tindrà la seva rèplica al metavers. Així, es podrà assistir al LAVS i participar a les seves activitats des de Sansar, la xarxa social de realitat virtual desenvolupada per Second Life. L´espai de VR del festival ha estat dissenyat per l´estudi d´arquitectura digital Post-Norm de Nova York, en conveni amb l´’empresa de realitat virtual VRNRG. Aquesta experiència de realitat virtual també es podrà visitar a la botiga Goufone de Mataró des del 25 de març.

La música electrònica més experimental
Fins a catorze artistes del circuit electrònic nacional i internacional presentaran les seves propostes de música experimental al festival LAVS, en concerts en directe que es programaran al llarg de les diferents jornades: Miguel Souto, Iou3r, Balago, Bambooh, Marc Nürel, Linalab, Turbulent , QBRNTHSS, Surolla, The Sickbeat, Dj Sher, iLLRa musiqein, Dune Ëden i Cine Núria.

Tecnologia, cultura, gastronomia i comerç
Mataró s’està posicionant entre les principals destinacions turístiques de proximitat gràcies a una oferta comercial i gastronòmica a l’alça i una aposta per la promoció de les noves tecnologies a través de la cultura i la formació. En aquest context, el festival LAVS havia d’ubicar-se en un edifici històric protegit com a bé cultural d’interès nacional, La Presó de Mataró, l’antiga presó de la ciutat. Projectada per Elies Rogent Amat i d’estil historicista, va ser el primer edifici civil d’Espanya que va utilitzar un sistema panòptic. Actualment, és la seu del M|A|C, Mataró Art Contemporani.

LAVS és una iniciativa de promotors i artistes locals de Mataró i està produïda per M|A|C Mataró Art Contemporani. A la seva organització també hi col·laboren altres institucions públiques i empreses privades: Cultura Mataró, Visit Mataró Promoció Turística i Comerç de Mataró, entitat que promociona la ciutat, la Casa de la Música, el parc tecnològic Tecnocampus, l’operadora de telecomunicacions Goufone, l’Hotel Atenea Port, NEM Negoci Empresa Mataró, Virtual Reality Energy, Institut d’Art & Culture Espronceda, la productora VIbbra, Kombutxa, Tenbei Concept i Aiguamoll Música.

Continuar llegint

El més vist

underground.cat # Espai de reflexió permanent sobre el putu underground i les seves conseqüències.