Connect with us

Festival

El Festival Fusiònica arriba a la 24 edició reivindicant l’underground com a manera de ser

Publicat fa

el

Després de les tempestes pandèmiques que hem passat, recuperar una mica de normalitat ja toca. Tot i no tenir gaire clar si és el final del maleït virus, la veritat és que s’ha d’aprofitar l’escletxa de llibertat que et dona el destí. I l’escletxa es diu Festival Fusiònica, que organitzat per l’associació l’Arcada Koncerts, arriba a la seva 24 edició. Si, si, 24 edicions non stop d’un projecte que va començar al 1997 a un petit poble vallesà com Lliçà d’Amunt.

“Després de no poder realitzar el Fusiònica l’any 2020 per culpa del coi de virus, portàvem 23 anys seguits sense faltar a la cita, aquest any hem volgut apostar per propostes molt interessants de la comarca, juntament amb les millors novetats que tenim al nostre entorn, un homenatge als nostres inicis, rascar la base per extreure kriptonita”, comenta l’Arni, un dels organitzadors del festival.

En un altre escrit ja repassarem la trajectòria del festival per veure com s’ho fan per mantenir encesa la flama. Ara, centrem-nos en el cartell d’aquesta edició, que se celebrarà durant dos dies de finals d’octubre, 29 i 30, al Parc Firal de Granollers, un espai gegant que adaptaran al petit format. Els preus van dels 10€ el divendres als 12€ del dissabte; l’abonament dels dos dies surt per 18€, preus més que populars per l’arsenal de 15 bandes del Fusiònica. Es poden adquirir a través de la seva pàgina web www.fusionica.org, on també trobaràs tota la informació relacionada amb bandes, horaris i demés informació.

La Pirata, cervesa oficial del Festival Fusiònica 22.0

El divendres 29 comptarà amb sis bandes, bàsicament de punk rock i post hardcore, bona mescla per començar el Fusiònica. Repassem una mica les bandes: Los Re-Sonators, que surten de les cendres de mítiques bandes, com Motorzombis o The Amphetamine Eaters, facturen un punk rock a tot drap que juntament l’espectacle visual, segur que no deixa indiferent a ningú. Flamsteed vindran a presentar el seu nou EP “Some Tears Allowed“, consolidats com una banda de Punk Rock Emo 90s. La seva música se centra en ritmes mitjos, melodies i crits, mentre les seves lletres són combatives, emocionals i viscerals. Gürtel Club surt de l’essència de Masferrer, dels activistes que mai en tenen prou i sempre lluiten contra les adversitats del món real. Formació sorgida de Montornès del Vallès, organitzadors de saraus varis, la Gürtel Club és una crítica social a ritme del millor punk rock, de la música que han mamat i amb l’actitud dels inconformistes. Presentaran nou disc titulat igual que la banda “Gürtel Club”, editat l’octubre del 2020 amb diferents segells i col·laboradors. 10 temes de punk rock a pinyó que faran les delícies dels més corruptes i punkarres del barri. Continuem amb els Coherence, hereus de l’emocore dels 90 amb un discurs contemporani, aquest any han gravat el que serà el seu segon LP, tancant l’etapa de “Estímuls Nocius” (2018), el seu primer disc i de l’EP “Un quart i deu de vuit” (2020) que els han portat una multitud de concerts a les esquenes. Muntant Clan, un dels descobriments del cartell, rap core a lo “Rage Against de Machine” però amb empremta personal, destaquem una frase de la seva bio “Nascuts dels residus viscosos de les clavegueres del vallès, el Clan Mutant busca adeptes lletjos com tu, per unir-se a la tropa de la armada mutant…”. Acabarem les bandes del divendres amb la nova formació vallesana que ho petarà aviat, 800Mil Pepas, banda de punk rock, amb referències molt amplies, des del blues punk dels Bellrays fins al rock dels Motörhead, passant de puntetes pel punk hardcore més primitiu. Les lletres són d’urgència social i en defensa d’una escena cultural més underground.

“SEGUIM SOMIANT, SEGUIM LLUITANT, SEGUIM BEVENT”

Festival Fusiònica

De cara al dissabte 30, la proposta és impressionant. S’inicia amb dues bandes a la tarda, Zesc, un dels descobriments de la temporada, una banda del baix Vallès que està entre el garatge de muntanya i el pop de guitarres esmolades, teclats sintetitzats, balenes siderals i reverberació sorollosa. Shoegaze? Noise pop?. No es podria saber. I tot seguit, els Tilde, que ens sorprendran amb les dinàmiques i l’amor per les ombres i les llums, la poesia i el so sense artificis. El grup s’inspira en el postrock, el jazz, el flamenc, la psicodèlia i el pop. Presentaran al Fusiònica el seu darrer LP “Algae“. I continuem amb la resta de bandes pel vespre/nit del dissabte. Comencem amb els Assac!, que tornen als escenaris després de sis anys de silenci. Ho fan amb guitarra nou (Andreu de A Tomba Oberta) i tocant els clàssics de hardcore bèstia, ràpid i llenyataire. Againsters, quartet format per en Dr Tonyina (guitarra de E150), Unclu Garrot (baixista de Zombi Pujol, Buellam…), Bolo (batería dels SubterraneanKids) i Macky (cantant de Mostros); els quatre s’han ajuntat per buscar alguna excusa per fer alguna cosa després d’esmorzar. L’excusa sona a punk rock. Dalla és hardcore punk ple d’energia, velocitat i contundència, amb una clara influència melòdica. Des de l’amistat i el compromís et faran cridar i saltar a parts iguals, amb influències de bandes com Propagandhi, RKL, Snfu, AWS i Berri Txarrak. Bonestorm trenca el sostre creatiu del hardcore per posar-se a buscar una cosa que sona pròpia: unes guitarres, unes melodies, unes històries i una manera d’explicar-les. Els taradellencs presentaran el seu darrer treball “L’escala circular”, un disc que parla de fugir d’un mateix per acabar tornant al punt d’origen. Tansumica facturen post-hardcore cristal·litzat en una implosió de veterania, frescor i foscor a parts iguals, amb lletres demolidorament autoreflexives i riffs críticament urgents. S’emmirallen tant en Refused​ com en Engine Down,​ tant en Hot Water Music​ com en Randy​. I per acabar, la cirereta del pastís, VLACK, amb Marc Teichenné al capdavant d’aquest nou projecte continuista dels irrepetibles Rippers, ens il·lumina amb un nou disc “Mental Diaspora” editat per BCore Disc el passat maig del 2020 i acompanyat pel seu germà Joan Teichenné a la bateria. La resta, tot seu: guitarres, veu, baixos, composicions com a punta del penell que després de més de 20 anys donant a llum música sota la sigles dels Skull Boys, Rippers, Pudor Crònica o Tesseire, on el seu talent continua descobrint nous camins; Marc neix i reneix amb una força descomunal i una energia de difícil compressió. Si sempre trobem un límit, aquí no n’hi ha; la música és descomunal, Punk, Rock, Hardcore, Metall… no hi ha cap bastió que defineixi a VLACK, tot és un frec, un xoc amb tot aquest ordre estilístic que literalment veu forçada la seva aproximació a cada un d’ells sense que una orientació clara pugui etiquetar VLACK ni calmar la nostra ansietat en la recerca d’un per què de tot això. És música. És essència.

Festival

Ombra Festival anuncia canvi d’ubicació, horaris i espectacle inaugural per a l’edició 2022

Published

on

By

Ombra Festival, l’esdeveniment dedicat a la part més fosca i intrínseca de la música electrònica, anuncia el canvi d’ubicació per a l’edició d’aquest 2022, que té lloc a partir d’aquest divendres 25 i fins diumenge 27 a diferents espais de la ciutat: la sala Paral·lel 62, Input i Upload al Poble Espanyol, Human i Lolita a Razzmatazz. A més, revela el seu programa de conferències, que tindran lloc el divendres 25 a la parròquia de Sant Pau del Camp i l’espectacle inaugural a càrrec de Metalhammer, una obra de teatre documental que es podrà veure el mateix dia a les 15.30h a Paral ·lel 62.

La proposta musical de l’Ombra Festival 2022 aporta un balanç entre figures llegendàries i assentades a la història de l’electrònica més combativa normalment fora de la carta dels festivals a l’ús, amb propostes noves i sorprenents que són difícils de veure en un escenari en els temps que corren. És per això que el lineup el componen artistes nacionals i internacionals, ja siguin veterans o altres de més emergents.

Ombra Festival donarà el tret de sortida el divendres 25 amb una sèrie de conferències que ocuparan el matí i que tractaran des del present i el futur del mercat de vinil (11:30h), passant pels festivals multidisciplinaris a càrrec de Gamma i Grauzone (13.15h) o la xerrada de Freqüències Ancestrals (14.45h). Tot i això, l’espectacle inaugural tindrà lloc al final de les mateixes, amb la proposta teatral de Metalhammer, dirigida per Xavier Quero, ens proposa un viatge a finals del segle XX a Berlín occidental, durant els últims dies abans de la caiguda del mur de Berlín. Tot i viure sota l’abric de la República Federal Alemanya a l’altra banda del mur, s’amaguen històries marginals de personatges que han estat exclosos de la societat. Una obra teatral que ens recorda la duresa de l’altra Alemanya i la vida de cinc joves rebels i solitaris davant la situació històrica del país.

El cartell d’aquesta edició amb Max Durant, Orphx, Twilight Ritual o Unit Moebus, noms que se sumen als ja confirmats Agent Side Grinder, Daniel Miller (DJ set), Days of Sorrow, Crash Course in Science, Curses, D’Ambassade, Robert Gorl (DAF), Sunroof i Xeno & Oaklander. Tots ells es donaran cita del 25 al 27 de novembre a les diferents localitzacions del festival, en una quarta edició que comptarà amb el showcase del llegendari segell MUTE, conegut per editar els treballs de llegendes com Depeche Mode o Fad Gadget.

Creador d’una fusió única de ritme i de soroll durant gairebé trenta anys, Orphx sempre ha sabut combinar la propulsió del techno amb les tècniques experimentals i els temes crítics de la música industrial. Un altre dels nous noms és l’aclamat duet belga Twilight Ritual, integrants també en paral·lel de les bandes Autumn i A Split Second; així com el mític grup Unit Moebius de Bunker Records, nascut als 90s a Holanda com l’única resposta veritable del ‘Underground Resistance’ a Europa; o el carismàtic Max Durante, precursor del dark techno als 90s i clau del desenvolupament de la cultura rave a Itàlia, i molt actiu a l’escena actual berlinesa.

El lineup destaca també per comptar amb altres noms ja confirmats tan excel·lents com el de Daniel Miller DJ, fundador del segell discogràfic protagonista d’aquesta edició, MUTE, conegut tant per la seva música com pel treball de producció d’una increïble varietat d’artistes. Aquest també és l’any d’artistes de la talla de l’Agent Side Grinder, la banda electrònica sueca amb un so, en aquesta nova etapa, més electrònic i ballable però mantenint intactes tots els elements pels quals són coneguts: ritmes metàl·lics, línies de baix infeccioses, melodies de sintetitzador i temes contundents ben acabats. Els acompanyaran la formació alemanya de post punk Days of Sorrow que des dels 80 estan més actuals que mai i que actuaran per primera vegada a Espanya; Crash Course in Science LIVE, la banda post-punk americana que va començar fent servir instruments de joguina i electrodomèstics de cuina per experimentar amb la música i així evitar els sons de la instrumentació convencional; i Curses, les produccions de les quals són una barreja entre el new wave, post-punk i psychedelic synth vibes que presentarà a Ombra amb el seu nou LP. També actuaran en aquesta quarta edició, la cold wave del duet minimalista d’electrònica Xeno & Oaklander (Liz Wendelbo i Sean McBride aka Martial Canterel), entre d’altres.

Després de tres edicions exitoses, el festival s’ha convertit en un referent de l’escena en el panorama nacional i internacional.

Ombra Festival 2022
Dates: 25, 26 i 27 de novembre
Localizació: Diferents loalitzacions
Webwww.ombrafestival.com
Entrades: disponibles a  Dice

Continuar llegint

El més vist

underground.cat # Espai de reflexió permanent sobre el putu underground i les seves conseqüències.