Connect with us

Veus del punk

Ramones “un, dos, tres, quatre!”

Publicat fa

el

LA COLUMNA DE L’UNCLU

Si hi va haver-hi un moment en què al món de la música no hi havia res definit i tot estava permès, aquest va ser a mitjans dels anys 70. Amb els Ramones això es va convertir en un repertori de negació. “I don’t care! Don’t it make you feel sick?”

(No m’importa! No estàs fart ja?), cantaven. El grup es va formar amb quatre suburbanites de Forest Hill que van adoptar el cognom “Ramone” en homenatge al primer pseudònim que va fer servir Paul McCartney, i encara que els Ramones coneixien a fons la història del pop, feien veure que no. “Un, dos, tres, quatre!!” cridava el baixista Dee Dee Ramone al principi de cada tema, com si el grup no fos gairebé capaç de seguir el ritme. A la llarga, això es va convertir en ritual.

Els Ramones van aprendre sobre l’escenari, en una constant pugna cap a una lenta perfecció. En va resultar, a principis de 1975, una reducció a la mínima expressió de la història sencera de la música pop coneguda fins aleshores: els Beatles, grups de noies, els Beach Boys, els Stooges, tot plegat resumit a cançons tan breus que reflectien la fragmentada capacitat de concentració de la primera generació de televidents. Sense cap melodia, era tot distorsió i velocitat brutal i desenfrenada. Segons expliquen alguns, la primera vegada que van actuar al Bottom Line, un garito de Manhattan on Lou Reed va gravar el seu directe “Take No Prisoners”, el públic s’agafava al que tingués més a mà, com si estigués en una muntanya russa.

Aquella nova filiació encara sense nom va proclamar, tal com ha de fer tot moviment pop, la seva diferència amb el passat: la cruesa de l’interior de la ciutat havia rellevat la purpurina de la perifèria. Hi havia un nou llinatge musical que era la seva versió autoritzada: el punk dels anys seixanta, aparellat amb menyspreats grups de música enganxosa, però hi havia una simplicitat intencionada, una sofisticada ingenuïtat. Tot i que al CBGB grups nous com Blondie o Talking Heads toquessin el que ells consideraven pop, estaven a molta distància de les expectatives de la indústria, encara que no van trigar tots ells, Ramones inclosos, a passar a l’altra banda, però el que està clar és que aquesta època Nova York va presenciar el desenvolupament d’una subcultura musical generada sense ajuda exterior, solidària, potencialment comercial, que irradiava intel·ligència, agilitat i connectava amb el seu temps.

Gràcies en part a tots ells, fa gairebé 50 anys que gaudeixo de la música, ja sigui a sobre de l’escenari tocant les nostres cançons de merda, comprant discos o la majoria de vegades de públic, com aquest cap de setmana llarg, per al que tingui pont, que m’esperen els GBH dissabte a l’Estraperlo i els MEANIES dilluns a Barcelona. I així sóc feliç, espero que vosaltres també. Que tingueu un bon cap de setmana cabronets.


UNCLU GARROT
Rascacordes a Zombi Pujol, Budellam, Againsters, Afganistan Yeyes i Culandra. Diu tonteries al Maximum Clatellot de Radio Pica. DJ Estraperlià.

Veus del punk

Bon viatge Raül aka Cloroxboy!

Published

on

By

Pels qui éreu amistat amb en Raül aka Cloroxboy, sabeu que li apassionava la música, sobretot la música alternativa, independent, underground.

Bé, jo fa dies que volia fer un post amb tota la correlació de programes que en Raül havia vingut convidat al El Frenopàtic RadioShow. Que no en són pocs, però la feina, la mainada i el temps se m’en va volant que dóna gust. Així que aquest post l’escric per recordar la nostra passió per un grup que vam descobrir cadascú pel seu propi peu, en Raül possiblement abans que jo, com no, jeje!! Estic parlant dels nordamericans de Chicago PEGBOY. Una formació amb components molt mítics, i que encara que donàvem per perduda la possibilitat de tornar-los a veure, resulta que fa uns anyets que van fer alguna tornada i l’any passat el senyor Maurici, els va poder veure al Rebellion Punk Music Festival de Blackpool, UK. No sabeu pas les ganes que en Raül i servidor teníem de veure’ls, potser tingui la sort del veure’ls, però no podré gaudir-ho amb algú que li flipaven. Quina llàstima.

Bé, les dues samarretes que veieu, tenen una història molt xula i molt “do it yourself”, tant com en Raül, es dedicava a fer-ne per molta gent a qui admirava i apreciava. Una bon dia, va venir al pis del meus avis a SAlt disposat a fer samarretes fetes per un/a mateix/a i aquell dia, va ser genial, vam acabar fent-ne 3, una de les quals veieu. Recordo com li deia, “Raül, vols dir que amb 2 capes el groc agafarà bé sobre el negre??” i no content amb dues capes, n’hi vam fotre 2 més, 4 en total, podeu veure la diferència amb la meva i la seva, però contents com nens petits amb una piruleta, ja teníem les nostres samarretes de Pegboy fetes per nosaltres mateixos amb una plantilla. Aquell dia se m’ha quedat gravat per sempre més.

Aquesta foto, és del sisè Actitud FEST de Vidreres. Ara no recordo si la foto ens la va fer l’Anna o en Gerard, però com podeu veure, estàvem a ful de felicitat per una nova edició d’aquest petit i genial festival.

Com que m’agradaria que puguéssiu tornar a aquest post sovint, a sota els comentaris, us aniré linkant els programes que havia vingut a fer-me a n’el El Frenopàtic RadioShow de Ràdio Celrà. Així, serà una manera que els i les que vulgueu tornar-li a escoltar la veu, ho pugueu fer. En són una bona pila, alguns en solitari, d’altres els vam fer conjuntament. Però sempre amb aquella il·lusió de venir a la Ràdio a donar cultura musical i ha passar-s’ho d’àllò més bé. Així doncs us deixo amb el 1r especial que va venir a fer, com us dic, aniré posant el flyer i l’enllaç perquè pugueu escoltar-lo, ja que ara mateix es feina buscar-los tots de cop!! Salut i per molts anys puguem anar recordant aquesta gran persona que ens ha emplenat les nostres vides d’una manera o altre!! Bon viatge company!!

per Jordi Comas (en Crusty)

Continuar llegint

El més vist

underground.cat # Espai de reflexió permanent sobre el putu underground i les seves conseqüències.