Novetats discogràfiques
Ja és aquí “Nuevo Punk” l’àlbum debut de La Élite

La Élite va aparèixer com una glopada d’aire fresc a mitjans de l’any passat amb dues cançons impecables i elèctriques: “Bailando” i “Nuit Folle”. La segona fins i tot es va colar a la banda sonora de la sèrie Cardo (Atresmedia). Aquest 2022, la banda s’ha fet fort sota l’etiqueta de “grup del moment” publicant cançons com “Contento de Ser Feo” o “Todos Me Miran Mal”, multiplicant contínuament els assistents als seus concerts.
Enmig d’aquest ascens, Diosito i Nil han tingut temps per gravar “Nuevo Punk”, el disc que publica Montgrí i que serveix com a primera pedra per apuntalar un discurs propi, àcid, perillós, desenfrenat i juganer. La seva música té tantes cares com cares té la nostra societat i, encara que no han inventat res, es mouen amb un divertit incivisme que els allunya del que és habitual. Al disc, a banda dels quatre hits ja esmentats, podem trobar col·laboracions amb Ben Yart i Kiliki de Chill Mafia, amb The Parrotso amb Mainline Magic Orchestra. I és que “Nuevo Punk” és un disc que ens mostra la capacitat de jugar a diferents coses que té el duet de Tàrrega. La música, com totes les arts, sempre ha estat lligada a la seva contemporaneïtat. És precisament quan aconsegueix connectar amb la realitat del seu temps que pot esdevenir més lúcida i rellevant.
La Élite són dos amics de tota la vida de Tàrrega que, malgrat seguir camins vitals diferents, mai no han deixat de ser amics. Diosito i Nil porten jugant a ser La Élite de manera intermitent des del 2017, sense gaires pretensions més enllà de la desinhibició entre col·legues. Però la història de vegades té altres plans i la realitat postpandèmia ha significat i amplificat de manera natural un projecte que estava més a prop d’un calaix que no pas d’un escenari.
Després de l’impacte que va suposar estar tancats i desconnectats socialment, La Élite suposa un bàlsam inigualable per a diverses línies generacionals que es pleguen al “Nuevo Punk”. Però en què consisteix exactament aquest “Nuevo Punk”? Espontaneïtat, ràbia, perill, irreverència, electricitat, distracció, cruesa. Un camí recte per fer a tota velocitat i sense fre i que, probablement, acabi contra una paret. Però no només això, el “Nuevo Punk” és més melòdic, més corejable i més ballable. Música enllaunada en llaunes de cervesa. Un karaoke ple d’incivisme sònic pur que mobilitza a cridar frases que van des de l’autocrítica més ferotge “Per què no busques una feina? Tothom en té un. Per què no deixes aquest grup? No saps cantar”, fins a la implosió més absoluta “con 28 he gastado 6 vidas, un gato negro con zapatos adidas”.
Popers concerts,
06 de maig – Benidorm – Beach Riot Fest
22 de juny – Madrid – Festival Tomavistas
05-08 de juliol – Barcelona – Festival Cruïlla
06-08 de juliol – Bilbao – BBK Live

Novetats discogràfiques
MINIBÚS INTERGALÀCTIC, fes de la psicodèlia el refugi de la teva ment

Entre l’edició d’un disc i un altre, molts artistes aprofiten per tocar en directe, per compondre nova música o, senzillament, per viure. Minibús Intergalàctic, a més de tot això, també s’han proposat publicar un nou EP. Música Humana: Thalassa, que així es diu, és l’interstici que separarà Meditacions des dels Miratges Mercúrics, el seu àlbum de debut publicat fa menys d’un any, a l’abril del 2024, de la que serà la seva continuació, un segon disc que arribarà a finals del 2025 o principis del 2026, de nou sota el segell NEU!.
El quintet català, format a principis d’aquesta dècada a la ciutat de Girona, va aprofitar el premi del concurs Salt a la Fama que van guanyar el 2023, que consistia a gravar a l’estudi Soundclub de Salt amb el productor Lluís Costa, per rescatar idees musicals que, per un motiu o un altre, havien quedat excloses del seu acabat de publicar primer llarg. El resultat són quatre talls ben diferents entre si, però que destil·len i delimiten de manera succinta les seves coordenades estilístiques.
“Música Humana: Thalassa(NEU!) és un treball compost per quatre temes que destil·len les coordenades i referències estilístiques de la banda: pop 60s, acid folk i rock 70s sobre vernís psicodèlic“
Vam conèixer i ens vam enamorar de Minibús Intergalàctic per la seva explosiva barreja de rock psicodèlic, acid folk i pop seixanter; i això és, en essència, el que trobem a Música Humana: Thalassa. Partint del fet que el seu terreny de joc és la psicodèlia, toquen diferents pals acostant-se a les seves influències per amarar-se’n. Al jangle pop de The Byrds, a “There She Goes Again“ de la Velvet i al pop clàssic d’harmonies lluminoses a “No tinc temps“, per començar. Una cançó autoversionada que obria el seu primer EP, per cert. O al space rock psicodèlic de Spacemen 3 a “Tots els llocs són lluny (caminant amb Clopixol)“, aquella llarga i creixent cançó concebuda gairebé com un viatge que comença tranquil i acaba sorollós.
El tercer camp d’exploració estilística de Minibús Intergalàctic, el de l’acid folk, queda brillantment representat a Música Humana: Thalassa amb “Senyor artiller“, una peça amb arrels en el folk setanter britànic i en Led Zeppelin, però que es va desenvolupant amb ramificacions que treuen el cap en el protoheavy, en les balades metal o en la influència de bandes com Graveyard. Finalment, “Thalassa“ tanca l’EP oferint-nos un espai segur, oníric i psicodèlic on flotar i balancejar-nos al marge del món; un paisatge sonor que fins i tot podria recordar-nos al post-rock shoegaze de Mogwai.
Aquest últim fragment, totalment instrumental, resulta a més una materialització perfecta de la temàtica que subjau a l’EP: la construcció, gestió i utilització d’aquells espais mentals alternatius que ens allunyen de la realitat, tant per bé com per mal. Pot ser per fugir del buit existencial, per protegir-te d’un món que et sobrepassa, per enfrontar-te als teus propis dimonis o, senzillament, per procrastinar. Al final, parlem d’una forma d’evasió per a la qual, sens dubte, la psicodèlia és el millor combustible. Així doncs, puja a Música Humana: Thalassa i gaudeix dels llocs de la teva ment on et portarà!
Imatge x Jordi Paredes.

Concerts,
Divendres 21 de març > Salt @ La Mirona
Sábado 22 de marzo > Igualada @ La Bastida
Divendres 28 de març > Girona @ Festival Strenes
Dissabte 29 de març > El Prat de Llobregat @ La Capsa
Dissabte 26 d’abril > La Cellera de Ter
Dissabte 10 de maig > Vila-seca @ FiM
Diumenge 11 de maig > Granollers @ Festival MiniBeat
Dissabte 11 de juliol > Barcelona @ Festival Cruïlla
-
Festival6 anys ago
El Salt Mortal sacseja les bases de l’underground amb el cartell de la seva quarta edició
-
Novetats discogràfiques6 anys ago
El Petit de Cal Eril publica el nou disc “Energia fosca”
-
Novetats discogràfiques6 anys ago
Les Cruet anuncien el llançament del nou disc “Cérvols, astres” pel 22 de febrer
-
Imperdible6 anys ago
Mercat de Nadal i Flamenc al Konvent de Berga