Novetats discogràfiques
Monteperdido presenten “AÑO 2K”, el primer avançament del seu nou disc

El quintet madrileny Monteperdido presenten a través de Sonido Muchacho el primer avançament del que serà el seu nou disc, “AÑO 2K”, cançó en què segueixen demostrant que les melodies pop que s’obren pas entre murs de guitarres són definitivament el seu fort. Un himne de puny enlaire i suor sobre l’anhel, la gana i els somnis a l’abast de la mà.
En aquesta nova entrega seguim sentint una cançó eminentment pop amb influències punk i hardcore, segell d’identitat que diferencia el grup, que aconsegueix que qualsevol caigui de la cadira, s’aixequi (no volem ensurts) i es posi a saltar com cal.
La mateixa Bego, cantant i lletrista de Monteperdido, descriu sobre què tracta “AÑO 2K”: “¿Los chicos? Una puta broma al costat del rock aka el veritable amor de la meva vida. Tot va començar el 1999 amb una cançó de Dover a la ràdio Mai ningú em va fer patir així, ni voler alguna cosa amb tantes ganes… Realment el rock havia de ser per a les noies, però pot ser una vall de llàgrimes fins que tot comença a sortir una mica bé… i quan comença a rodar , quina angoixa joder!!”
“AÑO 2K” ve acompanyada d’un vídeo, ideat, gravat i editat pels infal·libles i ja habituals Del Higo Films: “Empatxo de ganxets i pastís, pinyates i cors trencats. Beneïda nostàlgia. El vídeo de “AÑO 2K” es va gravar la última tarda d’estiu (que el 2022 va ser a l’octubre) i és la prova de com va passar de bé Monteperdido “fingint” una estona que tornaven als temps de mamarracheo dossmiler.”
Aquest primer avançament del seu nou disc va ser produït, gravat (Cal Pau Recordings, juny 2022) i barrejat per Borja Pérez, i masteritzat per Víctor García (Ultramarinos Mastering).
“El millor del món: el DIY, dormir amb una manta en una nau de polígon i els bons amics que et recolzen i t’estimen encara que siguis loser”, explicaven Monteperdido a Noé R. Rivas en una entrevista fa tan sols uns mesos. La sentència, a més d’apel·lar als orígens del grup, es converteix en la millor definició possible per a aquest quintet format per cinc amics, Bego (veu), Dani (bateria), Diego (guitarra), Tomás (guitarra) i Willo (baix ), en què allò merament musical importa tant com l’ètica associada a tot allò que envolta el grup.
Amb aquests vímets naixia Monteperdido, autoeditant un àlbum homònim del qual no s’ha deixat de parlar des de la seva publicació el desembre de 2020. Cançons que reflecteixen la urgència i l’ansietat que constrenya una generació que creix enmig del conflicte molt a pesar seu. Però a diferència d’altres bandes de hardcore, a Monteperdido els defineix la musicalitat de les seves cançons, himnes de pop que creixen entre murals imparables de guitarres.
Després d’un single doble, Cosas Rotas, editat el 2021, aquest 2022 tornen a la càrrega amb un nou treball, editat també a través del segell Sonido Muchacho, en què la força melòdica, les guitarres afilades i la capacitat de Monteperdido per a crear himnes segueix refermant-se. Sonen urgents però sabent imprimir diferents velocitats, segueixen sorollosos però sense deixar de sonar pop, com si Hüsker Dü haguessin estat liderats per una dona.

Novetats discogràfiques
MINIBÚS INTERGALÀCTIC, fes de la psicodèlia el refugi de la teva ment

Entre l’edició d’un disc i un altre, molts artistes aprofiten per tocar en directe, per compondre nova música o, senzillament, per viure. Minibús Intergalàctic, a més de tot això, també s’han proposat publicar un nou EP. Música Humana: Thalassa, que així es diu, és l’interstici que separarà Meditacions des dels Miratges Mercúrics, el seu àlbum de debut publicat fa menys d’un any, a l’abril del 2024, de la que serà la seva continuació, un segon disc que arribarà a finals del 2025 o principis del 2026, de nou sota el segell NEU!.
El quintet català, format a principis d’aquesta dècada a la ciutat de Girona, va aprofitar el premi del concurs Salt a la Fama que van guanyar el 2023, que consistia a gravar a l’estudi Soundclub de Salt amb el productor Lluís Costa, per rescatar idees musicals que, per un motiu o un altre, havien quedat excloses del seu acabat de publicar primer llarg. El resultat són quatre talls ben diferents entre si, però que destil·len i delimiten de manera succinta les seves coordenades estilístiques.
“Música Humana: Thalassa(NEU!) és un treball compost per quatre temes que destil·len les coordenades i referències estilístiques de la banda: pop 60s, acid folk i rock 70s sobre vernís psicodèlic“
Vam conèixer i ens vam enamorar de Minibús Intergalàctic per la seva explosiva barreja de rock psicodèlic, acid folk i pop seixanter; i això és, en essència, el que trobem a Música Humana: Thalassa. Partint del fet que el seu terreny de joc és la psicodèlia, toquen diferents pals acostant-se a les seves influències per amarar-se’n. Al jangle pop de The Byrds, a “There She Goes Again“ de la Velvet i al pop clàssic d’harmonies lluminoses a “No tinc temps“, per començar. Una cançó autoversionada que obria el seu primer EP, per cert. O al space rock psicodèlic de Spacemen 3 a “Tots els llocs són lluny (caminant amb Clopixol)“, aquella llarga i creixent cançó concebuda gairebé com un viatge que comença tranquil i acaba sorollós.
El tercer camp d’exploració estilística de Minibús Intergalàctic, el de l’acid folk, queda brillantment representat a Música Humana: Thalassa amb “Senyor artiller“, una peça amb arrels en el folk setanter britànic i en Led Zeppelin, però que es va desenvolupant amb ramificacions que treuen el cap en el protoheavy, en les balades metal o en la influència de bandes com Graveyard. Finalment, “Thalassa“ tanca l’EP oferint-nos un espai segur, oníric i psicodèlic on flotar i balancejar-nos al marge del món; un paisatge sonor que fins i tot podria recordar-nos al post-rock shoegaze de Mogwai.
Aquest últim fragment, totalment instrumental, resulta a més una materialització perfecta de la temàtica que subjau a l’EP: la construcció, gestió i utilització d’aquells espais mentals alternatius que ens allunyen de la realitat, tant per bé com per mal. Pot ser per fugir del buit existencial, per protegir-te d’un món que et sobrepassa, per enfrontar-te als teus propis dimonis o, senzillament, per procrastinar. Al final, parlem d’una forma d’evasió per a la qual, sens dubte, la psicodèlia és el millor combustible. Així doncs, puja a Música Humana: Thalassa i gaudeix dels llocs de la teva ment on et portarà!
Imatge x Jordi Paredes.

Concerts,
Divendres 21 de març > Salt @ La Mirona
Sábado 22 de marzo > Igualada @ La Bastida
Divendres 28 de març > Girona @ Festival Strenes
Dissabte 29 de març > El Prat de Llobregat @ La Capsa
Dissabte 26 d’abril > La Cellera de Ter
Dissabte 10 de maig > Vila-seca @ FiM
Diumenge 11 de maig > Granollers @ Festival MiniBeat
Dissabte 11 de juliol > Barcelona @ Festival Cruïlla
-
Festival6 anys ago
El Salt Mortal sacseja les bases de l’underground amb el cartell de la seva quarta edició
-
Novetats discogràfiques6 anys ago
El Petit de Cal Eril publica el nou disc “Energia fosca”
-
Novetats discogràfiques6 anys ago
Les Cruet anuncien el llançament del nou disc “Cérvols, astres” pel 22 de febrer
-
Imperdible6 anys ago
Mercat de Nadal i Flamenc al Konvent de Berga