Veus del punk
10.000 discos, la col·lecció repassa uns 50 anys de música rock

LA COLUMNA DE L’UNCLU
Ara que he arribat als 10.000 discos, puc dir-vos que aquesta col·lecció repassa uns 50 anys de música rock, any amunt, any a baix, però no pretén convertir-se, ni ser, ni erigir-se en una recopilació de cap mena. Es tracta simplement d’una col·lecció personal i segurament seria just dir que es queda curta. No vull, ni puc, afirmar que aquests discos van ser el millor que va passar en aquelles èpoques concretes, però sí que se li acosta des del meu punt de vista. Jo no en tinc cap culpa que la majoria de gent tingui gustos musicals de merda.
Tampoc vull dir que no hi hagi cançons el valor de les quals com a contribucions a la música del segle XX estaria disposat a defensar fins a arribar a les mans. L’únic que passa és que, segons la meva experiència, qualsevol col·lecció de discos està subjecta a forces força arbitràries. Inclou aquell disc que vaig comprar perquè un amic me va recomanar, o perquè pensava que m’agradaria i no va ser així o fins i tot perquè pensava que era un altre disc i en escoltar-lo a casa em va agradar de totes maneres o perquè resulta que estava sonant quan va passar alguna cosa, així que l’afecte que l’hi tens està relacionat amb la música només de manera secundària. A la meva col·lecció hi ha buits en què hi hauria d’haver Lps fantàstics i fonamentals i hi ha LPs on m’agradaria que hi hagués buits, coses que em fan posar vermell quan algú ve a casa i comença a mirar i em diu alguna cosa del tipus: “De veritat has comprat això? o “Cagu’m la puta, tens tots els LPs de La Trinca?”.
També he tingut els meus triomfs, la meva petita quota de moment àlgids quan els meus gustos coincideixen amb el consens general sobre allò que té valor i val la pena. Tot i això, la major part de les relacions amb el rock són circumstancials, fruit de l’atzar i discorren en contra del sentit comú. De fet, crec que una de les grans gràcies del rock és la seva capacitat d’enviar el sentit comú a prendre per cul.
Així doncs, em sembla just advertir-vos que la meva col·lecció conté discos de música realment aberrant i, juntament amb aquests, alguns Lps de justificació de naturalesa clarament deplorable, però que m’encanten.
També inclou les edicions dels grups en què vaig tocar o toco, Budellam, Afganistan Yeyes, Orgy of One, Zombi Pujol, Culandra i Againsters, 17 edicions, sense comptar recopilatoris, que no està gens malament per a un aficionat com jo. Mai he pensat que alguns podrien arribar a “triomfar”, però sí que alguna vegada he pensat en llocs de La Roca on penjaria una placa per recordar els meus inicis, una època en què ni Déu sabia en què em convertiria. La meva habitació a casa dels avis, on em vaig traslladar a viure amb 12 anys perquè al pis de casa ja no hi cabíem tants germans i on vaig instal·lar el meu primer tocata, podria ser un dels millors candidats. Com rockejava entre aquelles quatre parets, amb la meva raqueta de tennis convertida en Gibson SG, saltant com un posseït damunt del llit. També podria ser a l’entrada de la sala d’actes de l’Institut de Cardedeu, on vaig pujar per primera vegada a un escenari amb Desertores del Arado. O a la cort de la masia de Can Llei, on vivia en Sisa, que va ser el nostre primer local d’assaig, cosa ara mateix impossible, ja que va ser enderrocada i ara hi ha uns blocs de pisos.
Bé, millor no. El millor lloc seria a la paret de l’habitació de la música de casa del meu examic Fenfi, on el seu germà em va fer escoltar per primera vegada el “Sweet Jane” del “Rock’n’roll Animal” de Lou Reed, que és on tot va començar i on, en realitat, si hagués sabut la que em venia a sobre els propers anys, segurament tot hauria estat diferent. Ni millor, ni pitjor, però sí diferent. Veure-les venir ajuda molt en aquesta vida.
UNCLU GARROT
Rascacordes a Zombi Pujol, Budellam, Againsters, Afganistan Yeyes i Culandra. Diu tonteries al Maximum Clatellot de Radio Pica. DJ Estraperlià.

Veus del punk
L’Unclu i en Ferran dels Anti/Dogmatikss

Ahir, revisant cartells de concerts dels darrers anys que vam fer a l’Estraperlo, em vaig trobar amb el de l’homenatge al Ferran, guitarra d’Anti/Dogmatikss i fundador de Tralla Records, coincidint amb el 20è aniversari de la seva mort. Ara aviat, al maig, ja farà 29 anys que ens va deixar. Una mort injusta, fora de lloc, que mai no hauria dhaver succeït. Ningú no ha de morir amb 30 anys i amb tota una vida al davant, i encara menys a dos mesos vista que neixi la teva primera filla. Això no hauria de passar. Perdre un amic sempre és un xoc important, jo fins al dia que va morir en Ferran no havia perdut cap amic pel camí. Amb el temps, per desgràcia, si m’ha anat passant (Aranya, David, Bruno, Uri, Ferran, Pepe, etc. us recordem) però la primera vegada que reps una notícia d’aquest tipus et quedes paralitzat. És gairebé impossible assumir-ho. La ràbia et corroeix el cos de dalt a baix i la frustració de no poder fer res encara et deixa més tocat. Diuen que la gent no mor mentre estigui en el pensament de les persones que l’han estimat, així que el bo de Ferran ha estat present entre nosaltres durant aquests darrers 29 anys, perquè ningú dels que el coneixíem l’hem oblidat, per això vull tornar-lo a recordar avui públicament.

Segurament en Ferran va ser dels primers “punks” que vaig conèixer a Barcelona, va ser a través d’en Sisa, quan van muntar Epidèmia (grup anterior a Anti/Dogmatikss) i he de reconèixer que era de les persones que ja et guanyava de bones a primeres, per la seva personalitat, per la seva manera de veure i fer les coses, pel seu ímpetu i il·lusió per tirar endavant projectes i, el més important, per lo bona gent que era, perquè si una cosa tenia en Ferran era ser bona persona. I crec que així el recordem tots els que el vam conèixer. Ja després de la seva mort, des de Tralla Records es va editar un recopilatori homenatge amb tots els temes d’Anti/Dogmatikss (1000 x 1000 recomanable, encara que crec que no en queden còpies) i em van demanar que escrivís alguna cosa, com ho va fer altra gent afí i que acompanya amb un llibret aquest disc. Per motius que ara no vénen a tomb, al final el meu escrit no va arribar a publicar-se sencer. Com que sóc dels que ho guardo tot, no m’ha estat difícil trobar-lo, i m’he dit, què collons Unclu, el posarem a la columna. Aquí el teniu:
“Recordo que a principis dels vuitanta, gràcies a les ganes de ser diferent i a la visió aperturista de la vida que tenia de jove el meu amic Sisa, vàrem entrar en contacte amb el món del Punk barceloní. A vegades la vida té situacions curioses, i pels altres companys del poble, això de relacionar-se amb barcelonins, per molt punks que fossin, no ho acabaven de veure gens clar. Podia més la ràbia que ens feien els pijos merdejants barcelonins amb els que ens barallàvem els caps de setmana al poble. Per això, arrel d’aquesta nova relació amb els pixapunks, a nosaltres ens veien com uns putos “intelectuals-setciències” de la música i ens havíem de sentir aquella bonica frase de “molt punk ets tu”.

En canvi a l’altra banda, sempre tant concienciada i oberta de cervell, t’havies de sentir a vegades, “mira els garrulos de La Roca” (així ens anomenaven certs VIP’S – Very Important Punk’s de Barcelona) en veuren’s arribar amb samarretes de Motorhead o Ramones, quan l’univers Crass copava les llistes d’èxits de l’època. I el que és cert és que a La Roca, el que és diu “punks” no ho hem estat mai gaire de punks, com tampoc no hem estat mai gaire “hardcores”, ni “grindcores”, ni “popcores”, ni “trashcores”, ni “brutalcores”, ni “straisnosequé”, ni res, perquè és difícil fins i tot veure aquí al poble alguns texans d’aquests escagassats de la talla XXXL que porta la canalla motxilera d’avui en dia. No hem estat mai gaire de res, hi hem estat i prou. A la nostra manera hi continuem sent, “na fent”, perquè La Roca no és New York, ni Frisco, ni Londres, i penso que amb aquest esperit roquerol i les idees tan clares que tenia el bo d’En Ferran va néixer i créixer Anti/Dogmatikss, segurament la banda de l’estat espanyol més de tot i menys de res. Podria recordar assaigs al local del carrer de les Mosques de la primera època a Barcelona o els que darrerament es feien els diumenges a la tarda a “Can Trampis” de La Roca, concerts brutals, els Kangrena, Shit SA, Tervet Kaadet, Blut Eisen, BGK, gent com en Poli, en Manel, en Joni, la Mercè, en Pepe, el Turronero o la gira per Itàlia fent de furgonetero, però prefereixo resumir-vos aquesta ja mítica banda amb una bonica frase de l’insigne filòsof roquerol Mingu Cacauet “Quantes coses que podríeu haver après i que poc us hi heu fixat nanos!!”. Un petonàs ben fort Ferran.
-
Festival6 anys ago
El Salt Mortal sacseja les bases de l’underground amb el cartell de la seva quarta edició
-
Novetats discogràfiques6 anys ago
El Petit de Cal Eril publica el nou disc “Energia fosca”
-
Novetats discogràfiques6 anys ago
Les Cruet anuncien el llançament del nou disc “Cérvols, astres” pel 22 de febrer
-
Imperdible6 anys ago
Mercat de Nadal i Flamenc al Konvent de Berga