Novetats discogràfiques
Medalla publica “Banderas a media asta”, primer single d’avançament del seu quart àlbum
“Banderas a media asta” és la primera cançó que comparteix el quartet barceloní Medalla del que serà el proper disc. Un single que arriba tan sols un any i mig després de la publicació de “Arista Rota”, el seu tercer àlbum aclamat per la crítica i amb què han girat —i continuen girant— per tota la geografia espanyola del 2021 al 2023.
Aquesta tardor es publicarà la que serà el quart àlbum de la banda barcelonina, un disc més fosc i introspectiu, com es pot intuir en aquest primer avançament.
Les seves senyes d’identitat segueixen intactes, però el ventall sonor continua ampliant-se en aquesta nova entrega del grup. En paraules de la pròpia banda: “Banderas a media asta” és la primera cançó que vam compondre junts després de gravar ‘Arista Rota’. Va ser la pedra angular sobre la qual vam construir el so que buscàvem per al nou LP. Volíem fer un disc amb una narrativa constant, centrada en sentiments com la solitud, la tristesa o el buit existencial, sense deixar de banda l’èpica.”
El disc ha estat produït novament per Sergio Pérez García (SVPER), productor d’artistes com Mujeres, Joe Crepúsculo, Baiuca, La Bien Querida i que ha treballat també amb Los Punsetes, María Rodés & La Estrella de David o Lucía Tacchetti.
Aixecar el peu de l’accelerador mai no ha estat una opció per a Medalla. Aquesta és l’única regla imperant i la raó de ser d’una banda que només en els primers 4 anys de vida han publicat 3 discos, diversos singles i no han deixat de girar de llarg a llarg de la Península.
En actiu des del 2017, el grup format per Eric Sueiro (veu, guitarra, sintetitzadors), Marc López (bateria, percussions, cors), Joan Morera (guitarra, cors, sintetitzadors) i Josep Peris (baix, trompeta) esgrimeix amb soltesa una proposta que beu de sons propers al rock progressiu, el heavy metall, la psicodèlia, el pop i el post-punk.
Una màquina perfectament engranada on la crítica i el neguit s’abracen en un univers ple de referències a l’edat mitjana. Una muralla de distorsió on la melodia i l’èpica emergeixen per empènyer-te a cantar a ple pulmó els seus himnes de puny alçat, com demostren a Leviatán, Velázquez o Guardián.
Frases lapidàries, gravades a foc i escrites amb verí. Una mirada crítica contra l’opressor que no fa concessions, ni s’espera que les faci, i que no per això anul·la la possibilitat de trobar llum a la distòpia a què ens enfrontem cada dia. O almenys intentar-ho.
Els seus incendiaris directes i els seus 3 àlbums donen fe del seu bon fer a l’art de la contundència. «Emblema y Poder» (2017, Primavera Labels), «Medalla» (2019, Primavera Labels) i «Arista Rota» (2021, Limbo Starr – Cinquè Millor Àlbum Nacional de 2021 per a Mondo Sonoro) són només una petita mostra del que pot arribar a fer la bèstia de 4 caps que és Medalla.
A la tardor de 2023 arribarà la quarta entrega, un disc que suposarà un pas endavant per a la banda en diversos aspectes. El primer és que serà el seu primer disc autoeditat —sota l’àlies de Estudio Mazmorra, segell discogràfic DIY fundat per Eric Sueiro— i el segon, que serà el seu primer àlbum conceptual.
Un nou disc més introspectiu i fosc, que emergeix entre les ombres per ser, una vegada més, una invitació per unir-se a la causa de l’estendard del ratpenat: la causa del rock.
Novetats discogràfiques
DELOBOS rendeixen tribut a l’escena underground amb “En venta”
Delobos continuen desgranant “Cabal”, el seu nou treball d’estudi, que veurà la llum el proper 17 de gener del 2025. I si fa un parell de mesos presentaven el tema Il·lús, avui publiquen el senzill “En venta”.
En aquest nou avançament de Delobos, Raul, Luis, Nacho i Kantz ens mostren la seva versió més enèrgica i expansiva a nivell sonor, amb una lletra que serveix d’homenatge a l’escena underground estatal de la qual formen part dels seus membres des de fa ja tres dècades. Per al corresponent videoclip han tirat imatges d’arxiu, per així cedir el protagonisme a totes les persones responsables de teixir dia rere dia noves costures de manera que l’escena resisteixi el pas del temps: des de sales emblemàtiques que van servir de primer escenari per a tants artistes, com multitud de bandes amb què es van creuar a la carretera i multitud d’amistats que van fer pel camí, moltes de les quins van acabar formant part d’aquest nucli que avui és la família Delobos.
En el seu afany per buscar noves sonoritats i textures amb què abraçar la foscor en la seva plenitud, aprofundint en la introspecció i la salut mental, Delobos han tornat a comptar amb la producció de Juan Blas, que també va estar després de l’enregistrament i la barreja abans que Martin T. s’encarregués del mastering als Tide Studios de Londres. L’àlbum compta, a més, amb les col·laboracions de Santiago Rosales als vents, i Elsa Muñoz (Le Mur), Sidney Gámez (Sobrinus) i Tina Sánchez (Dreyma) a les veus.
A “Cabal”, l’artwork del qual és obra de The Braves Church, estarà disponible el proper 17 de gener de 2025 a totes les plataformes de streaming (incloent els bonus tracks “Ex-profeso” i “Malavenida”). També ho estarà en una edició en vinil limitada a tan sols 200 còpies, i que arriba de la mà de la col·laboració de segells discogràfics underground com Spinda Records, Nooirax Produccions, Quebranta Records i Odio Sonoro.
Fotografía: Miguel Capelli
-
Festival5 anys ago
El Salt Mortal sacseja les bases de l’underground amb el cartell de la seva quarta edició
-
Novetats discogràfiques6 anys ago
El Petit de Cal Eril publica el nou disc “Energia fosca”
-
Novetats discogràfiques6 anys ago
Les Cruet anuncien el llançament del nou disc “Cérvols, astres” pel 22 de febrer
-
Imperdible6 anys ago
Mercat de Nadal i Flamenc al Konvent de Berga