Connect with us

Festival

El Festival NEU! presenta el cartell de la novena edició

Publicat fa

el

La gira de Carolina Durante, el concert especial de Nadal de Mishima, Tarta Relena, la presentació del primer disc en solitari d’Ernest Crusats (líder de La Iaia), el primer concert de Rufus T. Firefly a Girona, o el darrer concert de la gira de Ferran Palau es troba entre les propostes artístiques més destacades d’aquesta novena edició del Festival NEU!. Aquests esdeveniments suposen una tempesta musical de dos mesos –del 26 de novembre al 28 de gener del 2023–, amb una trentena de propostes culturals –vint-i-dos concerts i una desena d’activitats paral·leles– dins de l’edició que ofereix una programació més àmplia i diversificada a les ciutats de Girona i Salt.

La principal novetat aquest any serà la primera edició del NEU! PRO, un espai de trobada per a la indústria musical que tindrà lloc els dies 27 i 28 de gener al Centre Cultural la Mercè de Girona. La programació, que l’organització revelarà properament, inclourà ponències, taules rodones, showcases o retransmissions de podcast en directe, a més dels concerts ja anunciats al C. La Mercè. El NEU! PRO, que es vol centrar en el perfil musical del festival, pretén ser un punt de reunió tant per a la indústria com per a creadors musicals, atès que “sense artistes no hi ha indústria”, segons afirmen els organitzadors.

El NEU! torna a les sales
Després de dues edicions amb les sales de concert tancades a causa de la pandèmia, el festival torna a les sales de Girona per programar tres nits a La Mirona de Salt, tres nits a la Sala YEAH! de Girona i incorpora també, per primera vegada, el Sunset Jazz Club. Entre les actuacions que es duran a terme, destaca la del 28 de gener, que servirà de tancament del festival a la Mirona, recuperant les actuacions que es van haver de cancel·lar l’any anterior a causa de la Covid19, amb una intensa nit musical que comptarà amb la participació de Rufus T. Firefly, Ferran Palau, Chaqueta de Chandal, B1N0, XEBI SF, Gàldrick o Iris Deco.

Al YEAH! tindran lloc les actuacions dels músics gironins Aliment i el duet de Manlleu L’Hereu Escampa. La sala també acollirà la proposta de Xicu, sobre nom escollit per Cesc Valverde, bateria i productor de Ginestà, que presenta el primer treball discogràfic en solitari. Al Sunset Jazz Club, tindrà lloc l’actuació de la formació Monodrama.

Creació, talent emergent i Km0
Mantenint l´esperit d´impulsors de la cultura alternativa a Girona, el NEU! continua apostant per la creació i talent emergent en combinació amb propostes destacades de l’escena musical nacional. Així, s’ha programat el documental La O, que relata el procés creatiu del debut del tàndem de Jordi Fornells (Hermano Loco) i el guitarrista Mario Mas, que, a més, estrenaran aquest treball en un esperat concert el 13 de gener a la sala La Planeta. També s’ha programat la presentació de l’espectacle familiar de teatre sonor El lloc del desig, premiat amb les beques KREAS de l’Ajuntament de Girona en col·laboració amb el Teatre Municipal de Girona, el proper 15 de gener.

Gáldrick, del segell discogràfic NEU!, Selva Nua, la nova aposta de Bankrobber, Remei de Ca la Fresca, Eli Rodríguez o Maria Hein, són alguns dels artistes emergents –molts de Girona– que tindran un lloc al cartell del festival juntament amb altres propostes més consolidades.

NEU! sostenible
Més enllà de la programació artística, el festival confirma el seu compromís esdeveniment compromès a nivell ecològic i de mínim impacte mediambiental, atès que el NEU! no genera cap impressió en paper ni residus plàstics per a la difusió, reduint al màxim la presència del carboni.

Segell discogràfic NEU!
El segell discogràfic sorgit a partir del festival amplia el nombre dels seus projectes i actualment treballa en la producció del primer senzill del grup de Banyoles Eli Rodríguez, després de la recent publicació dels treballs de Gáldrick i XEBI SF. Eli Rodríguez actuaran com a artistes convidats de Carolina Durante el proper 2 de desembre, a La Mirona.

Xarxa NEU!
El festival continua apostant per treballar en xarxa i crear sinèrgies amb altres agents culturals. En aquesta darrera edició col·labora amb onze equipaments o esdeveniments de les ciutats de Girona i Salt: Mostrart de l’Espai Jove, el Mercat de la Volta, l’Auditori de Girona, el Teatre de Salt, el Teatre Municipal de Girona, la Planeta, la Marfà , el Centre Cultural La Mercè, el Sunset Jazz Club, La Mirona, YEAH! o el festival Temporada Alta, entre d’altres.

www.neuhome.org

Festival

#4Raons Primavera, 4 col·lectius i un destí

Published

on

By

L’art no és una mercaderia. Per això han optat per experimentar i innovar una mica en la forma de programar. Habitualment els músics giren pel món amb el seu repertori i el vinculen a les persones que estan davant quan pugen a l’escenari. Al #4Raons proven de modificar les relacions amb els artistes. “Els convidem a venir i conèixer El Prat abans dels concerts per veure com això es veu reflectit a l’escenari. Volem que en aquell moment sonin i es sentin com si estiguessin tocant a casa”.

Enguany el #4Raons torna a mutar de cara (i ulls i orelles) i és que com en lloc de col·laborar amb bandes de música ho fem amb col·lectius (que porten bandes de música). Follia Ojalá Estë mi Bici son dos col·lectius de l’escena underground de Barcelona i rodalia que tenen en comú l’autogestió i una visió no-capitalista de la música.

Follia és PUNK i és CLÀSSICA, Follia és una trobada clàssica underground que, liderada per Mar Medinyà ha recorregut Catalunya qüestionant les lògiques dels recitals de la música més canònica. Això sí, cada intèrpret ha de portar el seu instrument. A més, la Mar és la creadora de L’orella furtiva, un pòdcast punki sobre clàssica per les oïdes més agosarades.

Ojalà Estë Mi Bici és PUNK i és AMOR, per la música tocada per qui li agrada fer-la. Aquesta bona gent fa més de 15 anys que organitzen concerts als antípodes del model mercantilista de la gran majoria de sales de concerts. La seva filosofia és la de cobrir les despeses de les artistes, sense mirar-se amb lupa ni el gènere ni la “fama” de les propostes, per a mantenir una escena viva i lliure d’agendes externes a les creadores. 

I què es courà en aquest #4Raons de primavera?

Follia, juntament amb el col·lectiu Free’t i els alumnes de l’Escola d’Arts en Viu, faran un taller de soundpainting, un procés de composició multidisciplinària en viu i en directe on ningú sap exactament què acabarà succeint. Els seus aprenentatges sobre improvisació culminaran la nit del #4Raons amb una sessió de soundpainting oberta a tothom qui vulgui llençar-se a participar.

Entre instruments de vent i de corda, Ojalá Estë Mi Bici ha convidat quatre grups a sumar-se a la vetllada: Have fun (Màlaga), Rat Penat (Montreal), Los Nitxos (Vitoria) i Charnego (Madrid), que mostraran l’essència d’aquest col·lectiu.  

Abans que comenci el soroll, “ens trobarem a la terrassa del Bar de La Capsa per parlar de música i autogestió amb OËMB i el CSA Las Vegas de Màlaga”. No sense abans haver-nos trobat amb músiques i músics del Prat amb projectes propis que estan a punt de començar a sonar als escenaris per xerrar sobre circuits musicals alternatius.

I per si no n’hi hagués prou, Javugo tancarà la nit amb una mica de patxangueo.

Tot aquest procés el podreu seguir gràcies als dibuixos de la Joana i la Jana, que ens acompanyaran per relatar aquesta edició. I no ens oblidem del cartellàs que ens ha dibuixat en Ferran Roig.

Xerrada (gratuiïta): 19:00h
Concerts: 21:00h >> ENTRADES

Continuar llegint

El més vist

underground.cat # Espai de reflexió permanent sobre el putu underground i les seves conseqüències.