Novetats discogràfiques
Medalla publica “Banderas a media asta”, primer single d’avançament del seu quart àlbum

“Banderas a media asta” és la primera cançó que comparteix el quartet barceloní Medalla del que serà el proper disc. Un single que arriba tan sols un any i mig després de la publicació de “Arista Rota”, el seu tercer àlbum aclamat per la crítica i amb què han girat —i continuen girant— per tota la geografia espanyola del 2021 al 2023.
Aquesta tardor es publicarà la que serà el quart àlbum de la banda barcelonina, un disc més fosc i introspectiu, com es pot intuir en aquest primer avançament.
Les seves senyes d’identitat segueixen intactes, però el ventall sonor continua ampliant-se en aquesta nova entrega del grup. En paraules de la pròpia banda: “Banderas a media asta” és la primera cançó que vam compondre junts després de gravar ‘Arista Rota’. Va ser la pedra angular sobre la qual vam construir el so que buscàvem per al nou LP. Volíem fer un disc amb una narrativa constant, centrada en sentiments com la solitud, la tristesa o el buit existencial, sense deixar de banda l’èpica.”
El disc ha estat produït novament per Sergio Pérez García (SVPER), productor d’artistes com Mujeres, Joe Crepúsculo, Baiuca, La Bien Querida i que ha treballat també amb Los Punsetes, María Rodés & La Estrella de David o Lucía Tacchetti.
Aixecar el peu de l’accelerador mai no ha estat una opció per a Medalla. Aquesta és l’única regla imperant i la raó de ser d’una banda que només en els primers 4 anys de vida han publicat 3 discos, diversos singles i no han deixat de girar de llarg a llarg de la Península.
En actiu des del 2017, el grup format per Eric Sueiro (veu, guitarra, sintetitzadors), Marc López (bateria, percussions, cors), Joan Morera (guitarra, cors, sintetitzadors) i Josep Peris (baix, trompeta) esgrimeix amb soltesa una proposta que beu de sons propers al rock progressiu, el heavy metall, la psicodèlia, el pop i el post-punk.
Una màquina perfectament engranada on la crítica i el neguit s’abracen en un univers ple de referències a l’edat mitjana. Una muralla de distorsió on la melodia i l’èpica emergeixen per empènyer-te a cantar a ple pulmó els seus himnes de puny alçat, com demostren a Leviatán, Velázquez o Guardián.
Frases lapidàries, gravades a foc i escrites amb verí. Una mirada crítica contra l’opressor que no fa concessions, ni s’espera que les faci, i que no per això anul·la la possibilitat de trobar llum a la distòpia a què ens enfrontem cada dia. O almenys intentar-ho.
Els seus incendiaris directes i els seus 3 àlbums donen fe del seu bon fer a l’art de la contundència. «Emblema y Poder» (2017, Primavera Labels), «Medalla» (2019, Primavera Labels) i «Arista Rota» (2021, Limbo Starr – Cinquè Millor Àlbum Nacional de 2021 per a Mondo Sonoro) són només una petita mostra del que pot arribar a fer la bèstia de 4 caps que és Medalla.
A la tardor de 2023 arribarà la quarta entrega, un disc que suposarà un pas endavant per a la banda en diversos aspectes. El primer és que serà el seu primer disc autoeditat —sota l’àlies de Estudio Mazmorra, segell discogràfic DIY fundat per Eric Sueiro— i el segon, que serà el seu primer àlbum conceptual.
Un nou disc més introspectiu i fosc, que emergeix entre les ombres per ser, una vegada més, una invitació per unir-se a la causa de l’estendard del ratpenat: la causa del rock.

Novetats discogràfiques
MINIBÚS INTERGALÀCTIC, fes de la psicodèlia el refugi de la teva ment

Entre l’edició d’un disc i un altre, molts artistes aprofiten per tocar en directe, per compondre nova música o, senzillament, per viure. Minibús Intergalàctic, a més de tot això, també s’han proposat publicar un nou EP. Música Humana: Thalassa, que així es diu, és l’interstici que separarà Meditacions des dels Miratges Mercúrics, el seu àlbum de debut publicat fa menys d’un any, a l’abril del 2024, de la que serà la seva continuació, un segon disc que arribarà a finals del 2025 o principis del 2026, de nou sota el segell NEU!.
El quintet català, format a principis d’aquesta dècada a la ciutat de Girona, va aprofitar el premi del concurs Salt a la Fama que van guanyar el 2023, que consistia a gravar a l’estudi Soundclub de Salt amb el productor Lluís Costa, per rescatar idees musicals que, per un motiu o un altre, havien quedat excloses del seu acabat de publicar primer llarg. El resultat són quatre talls ben diferents entre si, però que destil·len i delimiten de manera succinta les seves coordenades estilístiques.
“Música Humana: Thalassa(NEU!) és un treball compost per quatre temes que destil·len les coordenades i referències estilístiques de la banda: pop 60s, acid folk i rock 70s sobre vernís psicodèlic“
Vam conèixer i ens vam enamorar de Minibús Intergalàctic per la seva explosiva barreja de rock psicodèlic, acid folk i pop seixanter; i això és, en essència, el que trobem a Música Humana: Thalassa. Partint del fet que el seu terreny de joc és la psicodèlia, toquen diferents pals acostant-se a les seves influències per amarar-se’n. Al jangle pop de The Byrds, a “There She Goes Again“ de la Velvet i al pop clàssic d’harmonies lluminoses a “No tinc temps“, per començar. Una cançó autoversionada que obria el seu primer EP, per cert. O al space rock psicodèlic de Spacemen 3 a “Tots els llocs són lluny (caminant amb Clopixol)“, aquella llarga i creixent cançó concebuda gairebé com un viatge que comença tranquil i acaba sorollós.
El tercer camp d’exploració estilística de Minibús Intergalàctic, el de l’acid folk, queda brillantment representat a Música Humana: Thalassa amb “Senyor artiller“, una peça amb arrels en el folk setanter britànic i en Led Zeppelin, però que es va desenvolupant amb ramificacions que treuen el cap en el protoheavy, en les balades metal o en la influència de bandes com Graveyard. Finalment, “Thalassa“ tanca l’EP oferint-nos un espai segur, oníric i psicodèlic on flotar i balancejar-nos al marge del món; un paisatge sonor que fins i tot podria recordar-nos al post-rock shoegaze de Mogwai.
Aquest últim fragment, totalment instrumental, resulta a més una materialització perfecta de la temàtica que subjau a l’EP: la construcció, gestió i utilització d’aquells espais mentals alternatius que ens allunyen de la realitat, tant per bé com per mal. Pot ser per fugir del buit existencial, per protegir-te d’un món que et sobrepassa, per enfrontar-te als teus propis dimonis o, senzillament, per procrastinar. Al final, parlem d’una forma d’evasió per a la qual, sens dubte, la psicodèlia és el millor combustible. Així doncs, puja a Música Humana: Thalassa i gaudeix dels llocs de la teva ment on et portarà!
Imatge x Jordi Paredes.

Concerts,
Divendres 21 de març > Salt @ La Mirona
Sábado 22 de marzo > Igualada @ La Bastida
Divendres 28 de març > Girona @ Festival Strenes
Dissabte 29 de març > El Prat de Llobregat @ La Capsa
Dissabte 26 d’abril > La Cellera de Ter
Dissabte 10 de maig > Vila-seca @ FiM
Diumenge 11 de maig > Granollers @ Festival MiniBeat
Dissabte 11 de juliol > Barcelona @ Festival Cruïlla
-
Festival6 anys ago
El Salt Mortal sacseja les bases de l’underground amb el cartell de la seva quarta edició
-
Novetats discogràfiques6 anys ago
El Petit de Cal Eril publica el nou disc “Energia fosca”
-
Novetats discogràfiques6 anys ago
Les Cruet anuncien el llançament del nou disc “Cérvols, astres” pel 22 de febrer
-
Imperdible6 anys ago
Mercat de Nadal i Flamenc al Konvent de Berga