Connect with us

Novetats discogràfiques

Belda & Sanjosex reediten “Càntut” en vinil i anuncien una gira de retrobada

Publicat fa

el

Aquesta tardor, Sanjosex i Carles Belda es retroben per commemorar l’edició en vinil del disc “Càntut”, el primer de la col·lecció discogràfica del projecte de recuperació de cançons de tradició oral. El disc, que compta amb diversos continguts extra, es posarà a la venda aquest divendres 22 de setembre, i durant la tardor, el grup oferirà sis únics concerts a Barcelona, Perpinyà, Vic, Cassà de la Selva, Porrera Porreres (Mallorca).

L’any 2016, Carles Belda Carles SanjoséSanjosex, publicaven el disc “Càntut”, el primer de la col·lecció discogràfica del projecte de recuperació de cançons de tradició oral, de la mà de Bankrobber. Els dos Carles van submergir-se de ple en el cançoner en línia Càntut. Cançons de tradició oral, que llavors aplegava un miler d’enregistraments -ara ja en són més de 1.700-, i entre tots van escollir les quinze cançons que acabarien configurant el disc que, en clau d’homenatge, van batejar amb el mateix nom que el projecte. Dos músics osonencs, la violinista Coloma Bertran i el multiinstrumentista Jordi Casadesús, es van sumar a l’aventura per tal de transportar aquest cançoner a una nova dimensió, sempre amb un peu aferrat a la tradició i l’altre jugant amb l’avantguarda.

El vinil arriba a les botigues demà divendres, 22 de setembre

El disc i l’espectacle van tenir una rebuda excel·lent. Va guanyar de la primera edició del Premi Teresa Rebull a la producció musical en cultura popular i tradicional i, posteriorment, va rebre el Premi Enderrock al millor disc folk de l’any. I van protagonitzar una extensa gira de 50 concerts, el darrer dels quals al Hong Kong Arts Festival.

Ara, gairebé set anys després d’aquella aventura, el grup es retroba per reviure l’espectacle als escenaris per commemorar la reedició, per primer cop en vinil, del disc original de Belda & Sanjosex. Una reedició que s’acompanya de continguts extra, com ara una entrevista retrospectiva del projecte amb Carles Belda i Carles Sanjosé, i també una entrevista realitzada l’any 2016 per els dos artistes a Lluís Carbó Sacot de la Colla dels Tranquils d’Esclet (Cassà de la Selva).

Gira de tardor
D’octubre a desembre, s’han confirmat sis únics concerts de Belda & Sanjosex, que actuaran acompanyats de Coloma Bertran al violí i cors, i de Jordi Casadesús al baix, la guitarra, els teclats i les bases. Es tracta de l’Auditori de Barcelona (sala 2) el divendres 20 d’octubre; La Casa Musical de Perpinyà el 4 de novembre; el Teatre l’Atlàntida de Vic, el divendres 10 de novembre; el Festival Càntut Cassà de la Selva, el 17 de novembre; el Festival Terrer de Porrera, el 2 de desembre; i Porreres, a Mallorca, el 16 de desembre dins el festival Tardoral. Les entrades ja estan a la venda aquí.

Novetats discogràfiques

ADDENDA, el power-trio conegut pel seu esperit agut i enèrgic, torna amb el seu últim EP, “Faunari”

Published

on

By

Després del mig LP anterior, Oròdic (DP014, 2022), el grup s’ha enfrontat a diverses reaccions durant els seus directes: des de ser acusats d’haver publicat un “Black Album” en una petita gira al País Basc, fins a ser titllats d'”ex-fastcore” durant la seva gira a República Txeca, però malgrat les acusacions, el grup s’ha sabut reapropiar amb orgull i sense complexos d’aquestes etiquetes.

Faunari és tota «obra en què es descriuen els trets representatius d’animals reals o fantàstics amb una finalitat didàctica o moral». Una segona accepció, però, parla d’un «conjunt de figures, capgrossos, etc. que representen bèsties, en especial, les utilitzades en les festes populars». Tal conjunt és el que fa que ambdues accepcions se’ls adeqüin, i és que, al cap i a la fi, Addenda vol del públic una atenció per tal que entri al seu univers líric, alhora que els seus directes són celebració i gaudi, ho sap tota persona que els hagi vist, com també ho va saber veure Nando Cruz, nostrat periodista musical, escrivint en un article que “Addenda estan més de festa que de concert, i destapen una ampolla de cava”

Líricament, a “Faunari” hi trobem un homenatge als palestins Gazians tot referenciant a Refaat Alareer, poeta assassinat, reivindicat a la cançó “Harpia”, que envia un missatge punyent i contundent amb relació al genocidi Palestí. Al tall que la precedeix, “Drac”, hi exploren temes més introspectius, fusionant el personatge més conegut d’Akira Toriyama i dels mons fantàstics d’Ursula K Le Guin. Tanquen aquesta entrega amb “Cargol”, on presenten relats esperançadors sobre el camí que prenem i s’obren preguntes i reflexions futuribles.

Sent fidels a la seva trajectòria, Addenda presenten doncs un EP que no arriba a la dotzena de minuts i que va sortir editat digitalment el 23 de febrer del 2024. El disc ha estat editat per Pinya Records, enregistrat i produït al Colmado per Vidal Soler durant el calorós gener del 2024 i el disseny és d’en Cristian Úbeda, amic de la banda que ja havia il·lustrat treballs anteriors.

Continuar llegint

El més vist

underground.cat # Espai de reflexió permanent sobre el putu underground i les seves conseqüències.