Connect with us

Novetats discogràfiques

La Castanya edita en vinil “Gran Sur” dels Hello Cuca

Publicat fa

el

Aquest 2021 es compleixen 25 anys del naixement de Hello Cuca, grup favorit al mateix temps que referent vital per la disogràfica La Castanya. Han unit forces amb Lídia, Mabel i Alfonso per editar per primera vegada en vinil el seu únic disc llarg, “Gran Sur”. Per difondre la paraula mentre es llança el pre-order de el disc, han demanat a Manolo Martínez dels Astrud que posi en context tant als seguidors del trio com als que encara ho han de descobrir.

Hay dos tipos de artistas (hablo solo de artistas buenísimos; y seguramente hay más de dos tipos pero ahora me vienen bien estos dos): los primeros hacen muy, muy bien algo que ya sabíamos o nos figurábamos que se podía hacer. Muchos de mis artistas favoritos son así: Juliana HatfieldThe Divine Comedy o Renaldo & Clara. El segundo tipo de artistas, Hello Cuca entre ellos, llega a la música desde no se sabe dónde. Aparentemente no están intentando tirar de ningún hilo ni dialogar con nadie. Nada de “he visto lo que haces, y se me ocurre que se puede hacer mejor o diferente o más gracioso así y asá”. Lo que hacen ellas también sale de alguna parte, por supuesto, pero dan más la impresión de que desde que nacieron hasta que se presentaron en público solo les dio tiempo de llegar a *conclusiones*, de *convencerse* de cosas sin contrastar mucho nada con nadie; y luego presentarnos esa especie de teoría-sueño como hechos consumados: “las cosas son así y así, que nosotras lo sabemos”. Y el caso es que a nosotros también nos suena todo eso. No habríamos caído nunca; lo habríamos olvidado como hemos olvidado una casa con zócalos de pizarra en medio de la infancia; habríamos confundido una cosa con otra, hubiéramos sido incapaces de separar esas cosas, las que presentimos sin recordar o medio creemos sin acabar ni muchísimo menos de entender; pero nos suena todo *un montón*, justo aquí al lado, que casi lo tocas si alargas la mano o te vuelves a poner el disco.

TOTAL, a lo que iba: Hello Cuca sacaron un puñado de EPs de vinilo entre finales de los noventa y los primeros dos mil (Austrohúngaro los recopiló en un CD en 2009), y un solo CD, “Gran Sur”, que estaba descatalogadísimo hasta ahora que La Castanya lo edita en vinilo por primera vez. En “Gran Sur” Lidia Damunt (la misma Lidia Damunt que ahora triunfa en solitario), acompañada de su hermana Mabel Damunt al bajo y de Alfonso Melero (el mismo Alfonso Melero de la añoradísima aristocracia indie de Villarrobledo) a la batería, canta las letras de Mabel sobre un sitio que es un poco el levante español y un poco la costa oeste de Estados Unidos, pero más que nada es el espacio de las teorías-sueño de Mabel sobre el amor y la sororidad y cómo nos hacemos personas al toparnos con las demás, cuando nos dan un nombre, cuando hacemos cosas y les dejamos verlo. Allí estaban, allí siguen, Lidia gritando aquella locura de letras y tocando la guitarra al unísono, y Mabel y Alfonso haciendo badaBUM-badaBUM por detrás. Era increíble de ver, es irresistible, son las mejores sin discusión. Pienso muchísimo en Hello Cuca.

Amb data de publicació marcada pel 28 de maig, ja pots fer el pre-order de l’edició limitada en vinil de color o vinil negre, pack amb samarreta commemorativa inclosa.

Novetats discogràfiques

MINIBÚS INTERGALÀCTIC, fes de la psicodèlia el refugi de la teva ment

Published

on

By

Entre l’edició d’un disc i un altre, molts artistes aprofiten per tocar en directe, per compondre nova música o, senzillament, per viure. Minibús Intergalàctic, a més de tot això, també s’han proposat publicar un nou EP. Música Humana: Thalassa, que així es diu, és l’interstici que separarà Meditacions des dels Miratges Mercúrics, el seu àlbum de debut publicat fa menys d’un any, a l’abril del 2024, de la que serà la seva continuació, un segon disc que arribarà a finals del 2025 o principis del 2026, de nou sota el segell NEU!.

El quintet català, format a principis d’aquesta dècada a la ciutat de Girona, va aprofitar el premi del concurs Salt a la Fama que van guanyar el 2023, que consistia a gravar a l’estudi Soundclub de Salt amb el productor Lluís Costa, per rescatar idees musicals que, per un motiu o un altre, havien quedat excloses del seu acabat de publicar primer llarg. El resultat són quatre talls ben diferents entre si, però que destil·len i delimiten de manera succinta les seves coordenades estilístiques.

Música Humana: Thalassa(NEU!) és un treball compost per quatre temes que destil·len les coordenades i referències estilístiques de la banda: pop 60s, acid folk i rock 70s sobre vernís psicodèlic

Vam conèixer i ens vam enamorar de Minibús Intergalàctic per la seva explosiva barreja de rock psicodèlic, acid folk i pop seixanter; i això és, en essència, el que trobem a Música Humana: Thalassa. Partint del fet que el seu terreny de joc és la psicodèlia, toquen diferents pals acostant-se a les seves influències per amarar-se’n. Al jangle pop de The Byrds, a “There She Goes Again de la Velvet i al pop clàssic d’harmonies lluminoses a “No tinc temps, per començar. Una cançó autoversionada que obria el seu primer EP, per cert. O al space rock psicodèlic de Spacemen 3 a “Tots els llocs són lluny (caminant amb Clopixol), aquella llarga i creixent cançó concebuda gairebé com un viatge que comença tranquil i acaba sorollós.

El tercer camp d’exploració estilística de Minibús Intergalàctic, el de l’acid folk, queda brillantment representat a Música Humana: Thalassa amb “Senyor artiller, una peça amb arrels en el folk setanter britànic i en Led Zeppelin, però que es va desenvolupant amb ramificacions que treuen el cap en el protoheavy, en les balades metal o en la influència de bandes com Graveyard. Finalment, “Thalassa tanca l’EP oferint-nos un espai segur, oníric i psicodèlic on flotar i balancejar-nos al marge del món; un paisatge sonor que fins i tot podria recordar-nos al post-rock shoegaze de Mogwai.

Aquest últim fragment, totalment instrumental, resulta a més una materialització perfecta de la temàtica que subjau a l’EP: la construcció, gestió i utilització d’aquells espais mentals alternatius que ens allunyen de la realitat, tant per bé com per mal. Pot ser per fugir del buit existencial, per protegir-te d’un món que et sobrepassa, per enfrontar-te als teus propis dimonis o, senzillament, per procrastinar. Al final, parlem d’una forma d’evasió per a la qual, sens dubte, la psicodèlia és el millor combustible. Així doncs, puja a Música Humana: Thalassa i gaudeix dels llocs de la teva ment on et portarà!

Imatge x Jordi Paredes.

Concerts,
Divendres 21 de març > Salt @ La Mirona 
Sábado 22 de marzo > Igualada @ La Bastida 
Divendres 28 de març > Girona @ Festival Strenes 
Dissabte 29 de març > El Prat de Llobregat @ La Capsa 
Dissabte 26 d’abril > La Cellera de Ter 
Dissabte 10 de maig > Vila-seca @ FiM 
Diumenge 11 de maig > Granollers @ Festival MiniBeat 
Dissabte 11 de juliol > Barcelona @ Festival Cruïlla 

Continuar llegint

El més vist

underground.cat # Espai de reflexió permanent sobre el putu underground i les seves conseqüències.