Connect with us

Bandes

“Quan era fosc”, nou video-clip de la banda del Maresme Lád Cúig

Publicat fa

el

Quan Era Fosc” és el primer single que serveix d’avançament al  nou àlbum de Làd Cúig, amb data d’estrena prevista per a aquesta tardor del 2021. Es tracta d’una de les cançons més dures i frenètiques del nou disc, amb un punk/rock que s’acosta, per la seva contundència, al hardcore o al metal, tot i estar igualment regat de melodies perfectament corejables. 

La nit del 26 de Maig de l’any 2014, quatre joves que participaven a les mobilitzacions contra el desallotjament del CSOA Can Vies al barri de Sants de Barcelona, van ser perseguits, apallissats i detinguts per la Brigada Mòbil dels Mossos d’Esquadra. Una experiència que els membres de la banda van viure de molt a prop i que marca ecaràcter fosc de la cançó i del seu videoclip. Una foscor que, aquelles nits de fum i foc, de sang, suor i corredisses, ens agermana i ens protegeix.

Elsorígens de Lád Cúig es remunten a l’any 2005 a Arenys de Munt (el Maresme), però no és fins a la publicació de l’àlbum “Poemes de Destrucció” (2016) que la banda adquireix una formació estable i acaba la cerca d’una sonoritat pròpia definint-se pel punk/rock celta, amb una clara influència de Dropkick Murphys, combinant un so contundent amb les melodies d’arrel folk. Des de llavors, varies gires porten la banda per Catalunya, alguns punts de l’Estat espanyol i, inclús, a l’illa de Sardenya. Durant aquest temps, també estrenen l’EP “Nosaltres Sols” (2017) i el single “Columnes al Cel” (2020). Actualment, Lád Cúig es troba a punt d’estrenar un ambiciós treball discogràfic gestat durant la pandèmia i que veurà la llum els pròxims mesos de la mà del segell Tropical Riot Music.

Fotografía: Igna G. Molnar

Bandes

“Frenetic Outlaws” és el nou single del trio català Groove Nazar, que anticipa el que serà el seu segon àlbum

Published

on

By

En quatre minuts, el temps que sol durar de mitjana una cançó poden passar moltes coses. Pot explotar la nau Starship d’Elon Musk després de ser llançada a l’espai, es pot assolir un orgasme, remuntar una final de Champions o fer una tanda de HIIT. El que no és normal és la quantitat de coses que ocorren a “Frenetic Outlaws”, la nova cançó de la banda catalana Groove Nazar, que funciona com a single d’avançament del que serà el seu segon àlbum, a la venda el 9 de juny.

A nivell líric “Frenetic Outlaws” planteja una història que podria servir com a esborrany per a un guió de cinema: parla de dues ànimes bessones que cometen un desafortunat acte de robatori que, altrament, hauria estat el seu bitllet d’anada a la llibertat. Però el contratemps fa que la protagonista abandoni la seva parella i s’endinsi en un camí encara més fosc que el que havien decidit seguir junts. Només amb això Jim Jarmusch ja en té prou per esbossar la seva propera pel·lícula.

Encara que és sobretot a nivell musical en què més coses passen durant els gairebé quatre minuts de “Frenetic Outlaws”. En un exercici difícil de classificar, però increïblement estimulant, el trio català evoca sabors antics sovint associats a bandes com The Black Keys, Dead Weather o Fantastic Negrito, duts a terme amb una actitud incisiva i directa similar a la de Royal Blood o Paramore . Però aquest rock, diguem-ne, brut, de carretera, amb aires del sud i de stoner, és només la punta de l’iceberg. Sota la superfície, poblant estrofes i tornades que semblen canviar a cada escolta, podem apreciar traces de blues i soul rock, pistes que ens condueixen al costat més funkarró i, per descomptat, groove, molt groove.

Fent de la base rockera un camp adobat per a l’experimentació, Groove Nazar busquen per sobre de tot això, el groove: l’element fonamental de la música que ens fa moure el cap; que no es mesura ni es teoritza, simplement se sent. Ara bé, l’altre element fonamental al conjunt barceloní és el terme turc natzar, proporcionat per un dels seus components, del mateix origen. Parlem d’un concepte tipus “mal d’ull” que et condueix pel mal camí, que et fa estar alerta perquè a la cantonada tot es pot torçar cap al costat que menys t’imaginaves. Imagina’t: tota una vida conduint-te pel bon camí perquè, de sobte, en quatre minuts…tot es posi potes enlaire.

Groove Nazar és un projecte eclèctic i transversal format per Osman Konuray, Alex Albalà i Jacin Castrillo que pren el “groove” com a denominador comú de totes les seves creacions, aquest element fonamental en la música que ens fa moure el cap. Romàntic, però diabòlic; de vegades malenconiós, però sobretot enèrgic. Amb un element sorpresa a les seves composicions, la banda està alimentada pel desig d’explorar territoris desconeguts. Riffs devastadors de compàs partit acompanyats d’una percussió poderosa o de dolces harmonies vocals, segurament trobaràs un gir fosc, el natzar turc per mal d’ull que et farà sentir còmodament inquiet. Preparant-se per publicar el seu segon àlbum a la primavera de 2023, la banda continua perfeccionant la seva màgia negra i està destinada a atrapar més ànimes aquest any.

Continuar llegint

El més vist

underground.cat # Espai de reflexió permanent sobre el putu underground i les seves conseqüències.