Connect with us

Festival

Ombra Festival inaugura la tercera edició amb La Fura dels Baus a La Model de Barcelona

Publicat fa

el

Per primera vegada a la seva història, l’antiga presó acollirà un espectacle de la Fura dels Baus al costat del concert de Juan Manuel Cidrón, un talent ja veterà de l’electrònica espanyola des dels 80s.

Ombra Festival, el festival dedicat a la part més fosca i intrínseca de la música electrònica, està de tornada amb una nova edició que se celebrarà del 25 al 28 de novembre a diferents localitzacions de Barcelona. Per celebrar el retorn amb magnificència, Ombra s’inaugurarà amb un esdeveniment tan impressionant com limitat: un espectacle* de La Fura dels Baus a l’antic centre penitenciari La Model.

*L’accés al recinte serà gratuït i es farà per ordre d’arribada fins a completar l’aforament (limitat a 400 persones).

La proposta musical de l’Ombra Festival 2021 aporta un balanç entre figures llegendàries i assentades a la història de l’electrònica més combativa normalment fora de la carta dels festivals a l’ús, amb propostes noves i sorprenents que són difícils de veure en un escenari en els temps que corren. És per això que el lineup el componen artistes nacionals i internacionals, ja siguin veterans o altres emergents. Així doncs, a dalt del cartell trobem noms de culte com Esplendor GeométricoAbsolute Body Control, Clock DVA Angel Molina; juntament amb propostes més noves com la que ens presenten Alicia Carrera o Aus Tears, per citar-ne algunes. Pots consultar el lineup complet aquí.

La tercera edició del festival multidisciplinar Ombra comptarà amb diverses actuacions visuals i performances que es duran a terme a diferents localitzacions de Barcelona, sent el principal Utopia 126, l’entorn del qual post industrial i decadent encaixa a la perfecció amb l’estètica del festival.

La jornada inaugural* a La Model
Aquest any, i per primer cop, les portes de l’antiga presó La Model s’obren perquè Ombra celebri la jornada inaugural. Aquest lloc icònic acollirà el concert de Juan Manuel Cidrón, un talent ja veterà de l’electrònica espanyola des de principis dels vuitanta, el so del qual se centra en els sintetitzadors i els instruments analògics. L’acompanyaran la iconoclasta formació La Fura dels Baus, que farà una de les seves espectaculars intervencions artístiques després dels barrots d’aquesta antiga presó. Amb ells, també hi haurà l’artista local Tutu, que s’encarregarà de l’ambientació musical, amb un delicat paisatge sonor a disposició dels assistents. Per part seva, LiveSoundtracks i Erika Lust firmen una proposta visual amb una selecció dels curts més eròtics i artístics d’Else Cinema, musicalitzats en directe per She’s on Tape (aka Mimik).

La jornada inaugural també comptarà amb diferents propostes artístiques -des de tallers musicals per a nens, fins a la construcció de sintetitzadors- que se celebraran entre les 12:00 hi les 21:30 h.

*Més informació sobre l’Opening Day, tallers i altres activitats a La Model aquí.

Tres nits d’after shows a la ciutat
Durant les nits que ocupi el festival, se celebraran diversos after shows a tres dels clubs més icònics de la ciutat, que han volgut unir-se a Ombra Festival per complementar la programació. La sala Moog acollirà dijous a la primera nit, just després d’acabar l’opening inaugural, amb L.F.T. i Rubén Seoane. Divendres a la nit se celebrarà a la sala Wolf amb REKA, la madrilenya establerta a Berlín que traurà tot el seu arsenal electro, EBM i berliner sound a ballar, juntament amb Fractions, Pablo Bozzi i una de les últimes incorporacions de luxe, com són Fran Lenaers i Rafa Pastor, responsables d´una de les mítiques sales de València de la Ruta Destroy, Spook Factory. La jornada nocturna de dissabte discorrerà a Razzmatazz, on Broken English Club i December estaran presentant els seus nous treballs en directe juntament amb Fase, Soj, Nöle, David Lost, i, des de Berlin ia manera de tribut, els fills bastards de DAF, 89st & Petra Flurr.

ENTRADES

Festival

LAVS, el festival d’art i música avançada de Mataró celebra la seva edició més ambiciosa i virtual

Published

on

By

LAVS / Laboratori d’Art Visual i Sonor, projecte resident del M|A|C Mataró Art Contemporani, celebrarà la tercera edició entre els dies 1 i 10 d’abril a Mataró. El festival, que s’ubicarà a l’antiga presó de la ciutat, la nova seu del M|A|C, té com a fil conductor la relació entre la imatge i el so des de diferents corrents artístics: projeccions, vídeo mapping, vídeo creacions, instal·lacions, obres interactives o performances, barrejades amb experimentació sonora realitzada de manera sintètica. LAVS també aprofundeix en les noves tecnologies com a forma d’art contemporani, com ara els videojocs, la programació, la realitat virtual o la robòtica.

Les exposicions i art en directe són els grans protagonistes del LAVS. El públic pot assistir a sessions de creació d’obres artístiques en temps real, com ara vídeo mapping o directes d’electrònica, on els artistes proposen peces úniques i irrepetibles. També podeu visitar exposicions de videoart i obres interactives a les instal·lacions del festival.

Art immersiu, reactiu i generatiu
Les peces immersives, reactives i generatives d’artistes nacionals i internacionals ompliran les sales de la Presó de Mataró, tot explorant la relació entre les noves tecnologies i l’art interactiu. Joves creadors locals formats al Tecnocampus, el parc tecnològic de la ciutat, compartiran espai amb artistes internacionals com Mohsen Hazrati, que presentarà un projecte artístic interactiu creat a l’institut d’art i cultura Espronceda i NUBIA (NFT Universe in Blockchain for International Artists) .

Un altre dels objectius del festival és reforçar la interacció entre els artistes, les obres i el públic. Per això es programaran tallers, taules rodones i conferències per a qualsevol persona interessada en disciplines artístiques relacionades amb el món visual i sonor.

El festival també celebrarà LAVS Kids, una jornada pensada com a espai familiar perquè grans i petits puguin gaudir de la cultura d’una manera diferent, a través de tallers i instal·lacions reactives, videojocs, realitat virtual, vídeo o música. Per exemple, Mónica Rikic, artista electrònica i programadora creativa guardonada amb el Premi Nacional de Cultura de Catalunya 2021, dirigirà un taller infantil per a la creació col·laborativa d’una escultura sonora.

De la presó de Mataró al metavers
La tercera edició del LAVS es podrà seguir en streaming en obert a través de Twitch, i també tindrà la seva rèplica al metavers. Així, es podrà assistir al LAVS i participar a les seves activitats des de Sansar, la xarxa social de realitat virtual desenvolupada per Second Life. L´espai de VR del festival ha estat dissenyat per l´estudi d´arquitectura digital Post-Norm de Nova York, en conveni amb l´’empresa de realitat virtual VRNRG. Aquesta experiència de realitat virtual també es podrà visitar a la botiga Goufone de Mataró des del 25 de març.

La música electrònica més experimental
Fins a catorze artistes del circuit electrònic nacional i internacional presentaran les seves propostes de música experimental al festival LAVS, en concerts en directe que es programaran al llarg de les diferents jornades: Miguel Souto, Iou3r, Balago, Bambooh, Marc Nürel, Linalab, Turbulent , QBRNTHSS, Surolla, The Sickbeat, Dj Sher, iLLRa musiqein, Dune Ëden i Cine Núria.

Tecnologia, cultura, gastronomia i comerç
Mataró s’està posicionant entre les principals destinacions turístiques de proximitat gràcies a una oferta comercial i gastronòmica a l’alça i una aposta per la promoció de les noves tecnologies a través de la cultura i la formació. En aquest context, el festival LAVS havia d’ubicar-se en un edifici històric protegit com a bé cultural d’interès nacional, La Presó de Mataró, l’antiga presó de la ciutat. Projectada per Elies Rogent Amat i d’estil historicista, va ser el primer edifici civil d’Espanya que va utilitzar un sistema panòptic. Actualment, és la seu del M|A|C, Mataró Art Contemporani.

LAVS és una iniciativa de promotors i artistes locals de Mataró i està produïda per M|A|C Mataró Art Contemporani. A la seva organització també hi col·laboren altres institucions públiques i empreses privades: Cultura Mataró, Visit Mataró Promoció Turística i Comerç de Mataró, entitat que promociona la ciutat, la Casa de la Música, el parc tecnològic Tecnocampus, l’operadora de telecomunicacions Goufone, l’Hotel Atenea Port, NEM Negoci Empresa Mataró, Virtual Reality Energy, Institut d’Art & Culture Espronceda, la productora VIbbra, Kombutxa, Tenbei Concept i Aiguamoll Música.

Continuar llegint

El més vist

underground.cat # Espai de reflexió permanent sobre el putu underground i les seves conseqüències.