Connect with us

Novetats discogràfiques

“Recuerda”, primer single del nou disc dels valencians Tercer Sol

Publicat fa

el

El primer single d’avançament del nou disc dels Tercer Sol, “Recuerda”, és un tema pop amb reminiscències post-punk que emparenta amb altres bandes valencianes com La Plata o Antiguo Régimen i en què s’escolten ecos dels The Cure més pop o d’uns primers R.E.M. Un tema evocador però amb una base rítmica aclaparadora que bé pot servir per enganxar-te uns balls, o per recordar que aquest gat que ja no hi és.

En molts moments de “Presentimiento” gairebé pots escoltar com cremen les vàlvules dels amplificadors, igual que en cançons de Primal Scream, The Jesus & Mary Chain, Spiritualized, Yo La Tengo, The Velvet Underground o Black Rebel Motorcycle Club que porten al teu cap mitja vida. València no és Manchester, però les 10 cançons que formen part d’aquest segon disc dels llevantins tenen més en comú amb les nits plujoses i fosques del Northern Quarter que amb el sol de maig de Ruzafa. Ni tan sols un miracle podria relacionar els gairebé 40 minuts que dura el nou disc “Presentimiento” amb res que recordi el Mediterrani.

Han canviat algunes coses des del seu anterior treball, Lejos (2019), María Inglés (Típex, Smmrsl) ha substituït Adrián Polo al baix; Santi García s’ha encarregat de l’enregistrament i les barreges –aconseguint una profunditat en alguns passatges propera als moments més densos de Ride o The Cure–; ha aparegut per primer cop el color en una de les seves portades (la il·lustració és de Joel González Salgado); i, potser el més important: Tercer Sol ara tenen el més semblant a un single. Es diu “Recuerda” i pot funcionar com aquesta empenta inesperada que atregui els milers de fanàtics del pop fosc, sentimental, nostàlgic i underground, a l’univers que tanca aquest excel·lent segon disc dels Tercer Sol. I, una vegada allà, es donaran de cara amb el ritme hipnòtic i viscós de “Presentimiento”, amb la melodia famolenca del tema “A la Valle de la Piedra” o amb la tensió suspesa i borrosa de “Inseparables”, on Almirall xiuxiueja: “Abrázame, no te separes de mí/ que yo quiero sentir el calor pegado a ti”.

Tercer Sol estan llestos per a aventures més importants i “Presentimiento”, editat a BCore, hauria de ser el disc que els porti a aconseguir-les.

Texte: Pepo Márquez
Foto: Laura Amado

TERCER SOL “Presentimiento” LP
Sortida: 3/2/2023

Novetats discogràfiques

El Ferrari de Cala Vento

Published

on

By

Cala Vento publica el tercer avançament del seu nou disc. Ferrari és una cançó total que uneix els tres pilars de la música: energia, emoció i missatge.

Són molts els punts de trobada entre la cultura automobilística i la cultura musical, atès que els vehicles motoritzats amb rodes han tingut i tenen un gran impacte a la nostra cultura popular. Al nostre imaginari col·lectiu els cotxes, els camions, les motos, adopten un simbolisme concret, una aura que dota d’una identitat singular tot allò relacionat amb ells. És precisament per això que Rosalia s’ha acostat a les motos, que Nina Personn de The Cardigans va pujar a un descapotable o que Los Inhumanos li van dedicar una cançó al Simca 1000.

Cala Vento també ha volgut dedicar un moment al món de l’automòbil, en concret a la marca Ferrari. Amb un simbolisme molt arrelat a la nostra mentalitat col·lectiva que uneix exclusivitat, luxe, èxit, velocitat, etc…, un Ferrari suposa tota una icona de la qual el Joan i l’Aleix han volgut apropiar-se en la seva nova cançó. Hi exploren les dificultats que tenim a l’hora d’enfrontar-nos a les nostres temptacions ia la figura de l’èxit.

Ferrari ha estat produïda per YOUTH (Killing Joke, The Fireman), productor de grups com The Verve, Pink Floyd, The Jesus And Mary Chain, Dido… Amb ell han treballat Ferrari, Equilibri i una altra cançó que encara ha de veure la llum. També va ser la persona darrere de Teletecho i El Acecho, el doble single que va publicar Cala Vento el 2021 al costat d’Amaral.

Al videoclip que l’acompanya, podem veure una representació dels set pecats capitals, segurament, algunes de les temptacions amb què ens creuem més sovint. Ha estat realitzat per la productora L’Upuntvuit amb l’equip següent: Direcció: Manel Serrat / Ajudant de direcció: Norbert Palazón / Producció: Atzar Vilanova / Direcció de fotografia: Martí Palazón / Operador de càmera: Albert Ramírez / Foquista: Bernat Compte / Elèctrics: Cristina Ramón, Jaume Segòvia / Direcció d’art: Sandra Prat / Foto fixa: Gin Torrado / Crèdits: Joan / Cala Vent: Aleix i Joan / Talent: Iñigo Saenz, Abril Martí, Cèlia Corvillo, Daura Mangara, Nansa Macalou, Aleix , Joan, Gin Torrado, Agraïments: Ramon Magriña, Ginesta, Sara Ferran, Montgrí.

Foto principal de @gin_tc

Continuar llegint

El més vist

underground.cat # Espai de reflexió permanent sobre el putu underground i les seves conseqüències.