Connect with us

Novetats discogràfiques

Jamie 4 President, després de tres anys, treu un nou single, “It Bites”

Publicat fa

el

Tres anys i mig després, la collita musical cultivada durant la pandèmia continua donant fruits. Va ser, potser, el moment de més reflexió personal i comunitària mai registrat. Qui no va analitzar i fins i tot va sobreanalitzar la vida? Molts músics, a més, van traduir les seves reflexions i sensacions en cançons: un bàlsam, un remei, un calmant; una mena de cura i medicament emocional molt útil. Però, com passa a la mare de Brian a La vida de Brian, la seva utilitat pot resultar confusa. “Un bàlsam? El bàlsam és una bestiola… a veure si el mossegarà!”, reacciona alarmada. I és cert per a Jamie 4 President, que titula “It Bites” el seu nou disc i el seu single Perquè reflexionar sobre els errors comesos, encara que pot alleujar, curar i regenerar, també cou, fa mal i mossega.

Al capdavant de la banda hi ha el músic anglo-andalús Jamie R. Green, que va compondre “It Bites” durant el seu confinament sol i aïllat en un petit estudi de 30 m2 a Madrid. La nostàlgia, la reflexió contínua i el penediment, tot i mantenir la consciència de poder fer-ho millor la propera vegada, donen com a resultat una mena de malenconia triomfant. Cosa que es respira en el mig temps del tema i en la seva atmosfera encoixinada per sintes: el principal, que podria sortir de la BSO de Twin Peaks, i el de la tornada, de Stranger Things. “It Bites” va acabar de cuinar-se a les sessions d’enregistrament amb Santi García a Ultramarinos, on va adquirir aquest acabat que sembla habitar entre mitges d’un tema dels Toto dels 80, The Cars i The Postal Service o The Flaming Lips. El gong de l’última tornada i el solo de guitarra hair metall a l’estil Top Gun com a cirereta, també van néixer aquí.

Després de “Cobwebs” i “My Lucky Token”, “It Bites” és el tercer i darrer avançament del quart àlbum de Jamie 4 President, que veurà la llum el 20 d’octubre a través del segell barceloní BCore. Una feina que, tot i assumir nous reptes sonors, segueix els preceptes estilístics de la banda i que, per tant, vessarà pop, indie rock amb melodies suaus i emocionants, guitarres envoltants amb delais i arpegis marca de la casa i unes lletres personals, sinceres i reals.

Concerts,
10 de novembre – Barcelona (Heliogabal)
24 de novembre – Oviedo (La Salvaje)
25 de novembre – Grau (tbc)
8 de diciembre – San Sebastián (Dabadaba)
13 de gener – Madrid (Moby Dick)
6 d’abril – Ferrol (sala Ruido)
5 d’abril – A Coruña (sala Filomatic)
6 d’abril – Ferrol (sala Ruido)
19 d’abril – Castellón (Because)
20 d’abril – Murcia (La Yeseria)

Novetats discogràfiques

Caja de ordenación número 4 publica “Pla especial”, el nou àlbum del duet de post tot

Published

on

By

Caja de ordenación número 4 està format per Dèlia (Meconio, Ratpenat) i Dadavid (Tiznao, Decurs, N.I.T, Ratpenat), talents clau per entendre el DIY ibèric des de fa més d’una dècada. Formen part d’un dels col·lectius fonamentals a Barcelona, Ojalá estë mi bici, així com del segell SubPost. Ara, amb dos àlbums publicats (l’últim ‘Terra negra’ de 2022) i innombrables gires i quilòmetres d’escenari al darrere, el duet de Fogars de La Selva presenta el seu tercer treball d’estudi, el títol del qual fa referència al silenci administratiu amb el que es va aprovar al pla d’ordenació del Montnegre-Corredor, el 1989. Operació gràcies a la qual avui dia l’administració pública continua expropiant habitatges a zones forestals, dibuixant amb això un setge hostil a llocs en plena naturalesa, com és el cas de la Serra de l’Esquirol, on habiten la Dèlia i en Dadavid: benvinguts a “Pla especial“.

Per primera vegada el disc ha estat enregistrat, produït i mesdclat pel mateix duet a casa seva, i bona part dels temes es van acabar durant les sessions d’estudi. Sessions que han aconseguit capturar una distribució dels plànols acústics que amplifica la contundència de l’àlbum, així com ajuda a gaudir encara més de la gestió del tempo, dels silencis lírics i de la tensió narrativa que el duet manega magistralment a les cançons. Treball pel qual, a més d’incorporar instrumentació inèdita fins ara (baix, oscil·ladors i sintetitzadors), van comptar amb la participació de músics de la talla d’Stef Ketteringham (Shield your eyes, Reciprocate, Price Attack), Balty Albiol (KLS, Trompeta i responsable del disseny de l’àlbum) o Robert Martínez (Usnea, Muzak, Mutan Monkey).

Amb homenatge al mític programa de ràdio alternativa ‘Maximum clatellot’ inclòs, odes a la literatura com “Llegir ens farà lliures” o “La libreta”, i viscerals peces com ‘2021’ o l’emocionant ‘Re-estàrter’… ‘Pla especial ‘ consolida Caja de ordenación número 4 com una de les bandes més transgressores de l’actualitat. Un combo intransigentment personal, la música del qual no només és capaç de projectar un emocionant i idiosincràsic imaginari poètic, sinó que directament escapa a comparacions d’estil estanques. La Dèlia i en David transcendeixen el gènere musical per adoptar atributs de les arts escèniques, de l’spoken word i fins i tot de l’art contemporani. La seva música -i els seus imponents directes- suposen una experiència impactant, inexplicable, crua i intimidant però alhora sofisticada. Una proposta que és política alhora de filosòfica i que menta allò artístic en estat pur.

Ens trobem davant d’una de les poques bandes de rock veritablement personals de l’actualitat. Un duet que imprimeix veritat i bellesa esmolada a les seves cançons i que és capaç d’assolir allò que pràcticament ningú no aconsegueix entreveure en l’escena d’oci cultural actual. És a dir, induir la nostra sublimació. Canviar-nos.

EL REPETIDOR

Continuar llegint

El més vist

underground.cat # Espai de reflexió permanent sobre el putu underground i les seves conseqüències.