Connect with us

Diari de gira

Mini-Gira dels Tanø! Febrer 2024

Publicat fa

el

Mini-Gira del 22 al 24 febrer 2024
Benicarló – Don Benito – Vallecas

Aquesta foto, resumiria aquests meravellosos 4 dies que he passat amb aquestes dues persones. Un cop més, hi ja en van uns quants, en Crusty s’ha embarcat en una petita mini gira amb aquest duet de sons musicals de guitarrota pedaloopera i bateria indestructible. Ells són en Victor aka’Pelusa i l’Oskar Garcia.

Aquesta vegada no m’he currat cada dia del tour, dels 3 dies de concerts, a mode de crònica, he volgut gaudir tant com he pogut aquests 4 dies amb aquests 2 vailets, conduint per diferents comunitats autònomes (Catalunya, Comunitat Valenciana, Castella-La Manxa, Castella i Lleó, Extremadura, Comunitat de Madrid i Aragó), fent quilòmetres, com uns 2.300 o així han sigut, compartint anècdotes i vivències, bevent i menjant, veien els directes de les formacions, retrobant amistats musicals, coneixent gent i els llocs on hem estat (Plug In The Gear a Benicarló, The Rincón Pío Sound a Don Benito i a Vallecas a la Sala Trinchera), etc.

Donar les gràcies a tothom que ho ha fet possible, a tothom que ens ha donat de menjar i beure, que ens han donat sostre per dormir, que ens ha cuidat i ha compartit estones amb nosaltres.

L’Underground musical té això, aquesta característica única que uneix a certes persones per poder crear aquests lligams a través de la música i que són vitals per teixir xarxa entre elles. Llarga vida a aquesta manera de fer i viure, llarga vida a agafar un vehicle i anar a tocar “por ahí”.

Gràcies TANO!, per deixar-me formar-ne part!

per Jordi Comas (en Crusty)

Foto: A fora al patí amb l’autobús del The Rincón Pío Sound a Don Benito.

Diari de gira

Mini-Gira dels Tanø! amb Tooth per Euskal Herria

Published

on

By

Mini-Gira del 21 al 24 setembre 2023
Bilbo – Beasain – Larrabetzu – Abadiño

Al Maig del 2018 amb en Victor aka’Pelusa i l’ Oskar Garcia dels TANO! ens en vam anar a Euskal Herria a passar 4 dies fantàstics amb el trio de Gernika Tooth. 4 dies que es van convertir en una amistat musical genial. A l’Abril/Maig del 2019 Tano! va repetir l’aventura amb Tooth girant per la península ibèrica, en aquella ocasió eren masses dies i no vaig poder-los acompanyar, acabava de néixer com qui diu en Vidal i no era plan marxar. L’any següent ja va entrar la pandèmia i tot es va parar. Al Juny del 2022, altre cop amb Tano! ens vam escapar un dia a Gernika a celebrar els 20 anys de l’associació Iparragirre. Sempre ens han cuidat lo que no esta escrit, sempre ens han tractat com un més de la seva família. Avui comencem altre cop, una mini-gira de 4 dies per Bizkaia i Gipuzkoa, compartint 3 dates amb Tooth. Eskerrik Asko Edorta, Mirri Noise i Pello Arzanegi. Ens veiem en breu!! Aquí us deixo els 4 pòsters dels concerts, si algun mortal és per allà de casualitat, benvingut/da serà!!

Tanø! Mini-Tour E. H. Tardor 2023 (dia 1)
1r dia finiquitat pel País Basc. Ahir ens vam petajar carretera a muerte. L’anècdota del dia, parem a Alfajarrín, mítica parada a l’Aragó per papejar i mentres dinàvem amb en Victor, passa pel nostre costat, que estava dinant allà, en Jordi Évole… A quarts de 7 de la tarda arribem a Bilbo, aparquem al barri de San Francisco on hi ha Sarean, el garito on tocarà Tanø!. Aprofitem per anar a la no menys mítica botiga de llibres/música alternativa DDT Banaketak, ens firem material (per cert molt de material de grups de Catalunya) i tornem cap a Sarean a descarregar l’equip. Cap a 2 de 9 comencen Lodor, un duo local de sludge/noise. Els veig els últims temes, ja que m’arribo a l’estació de tren a buscar una comanda de discos a l’ Alberto de In My Heart Empire, aprofitant que pujàvem a Bilbo. Volta al concert. Tanø! Li foten Gardella a l’assumpte. Concert finiquitat i papagem un bon cuscús amb verdures i un caldo brutal. Es ven prou “merch” i recollim i enfilem camí cap a Bermeo a casa d’en Mirri. Aparquem al port i enfilem cap al bloc, un 7è pis, amb unes vistes acollonants del port pesquer. (la foto d’ahir era a la 1h de la nit, la d’avui a les 10h). Fot bon prou temps per la previsió plujosa tant d’ahir com d’avui. Ara sortirem a fotre un vol per Bermeo.

Tanø! Mini-Tour E. H. Tardor 2023 (dia 2)
Segon dia per Euskal Herria i dia intens de bon dematí. La pluja ens acompanya durant tota la estona amb petites treves intermitents. A mig matí sortim amb en Mirri de “Poteo” pel port i el casc antic de Bermeo. Un divendres de currantes i déu ni do la vidilla del tapeo i el “bebercio” que hi ha sempre a Euskadi. Acabem fent 7 bars/tavernes, sobretot de avis i una mítica de pescadors… L’anècdota del dia va ser un turista anglès que li va fer gràcia l’espaldera dels Estricalla que porto a la texana i em va demanar per fer-li foto. Cap a les 3 tornem al pis d’en Mirri a papejar uns Udons enormes amb verduretes per agafar forces de tot el “bebercio” anterior. Si voleu un bon amfitrió del tapeo/bebercio el baixista de Tooth es l’elecció. Per la tarda ens arribem a Iparragirre, a Gernika on els Tooth, tenen el local d”assaig, carreguem els trastos i cap al Gaztetxe de Beasain. Papagem al soterrani del local truites, humus, formatges… I amb l’estómac ple al cap d’una estona comença la Jarana. Comencen els Ezta Ilen un trio de Zaldivar de Post Punk així canyero. Continuen Tooth, descarregant la seva mala llet. Possiblement no sigui el millor concert que hagi vist d’ells, però ahí están. I per últim Tanø! Que també foten un bolo prou correcte, però raro. Seran que m’he posat taps a les orelles i no hi estic acostumat. Durant els intermitjos i post concert tenim un Dj punxant vinils de rock, punk, HC, heavy… Acabem marxant a les tantes del Gaztetxe i anant a dormir al pis d’en Metalillo que s’ha currat tota la feinada del concert i fer de tècnic. Avui dissabte serà un altre dia…

Tanø! Mini-Tour E. H. Tardor 2023 (dia 3)
Desprès d’anar a dormir a les tantes a Beasain a casa d’en Metalillo, ens aixequem al migdia per anar a fer unes tapes i unes birres artesanes pel seu barri. La fem petar i cap a les 6 i pico posem rumb al Gaztetxe més antic de tot Euskal Herria, el de Larrabetzu, un Poblet molt xulo a les afores de Bilbo d’uns 2000 habitants, que va començar funcionant al 1965 com a centre cultural pel jovent i que a l’època dels 80s es va convertir en squat. Està enganxat a l’església del poble, una edificació de pedra i fusta molt xula. Ahir era el concert gran del mini tour, 4 bandes. Muntem i cap a les 9:30h obren Tanø per les 100 persones que s’acaben congregant a l’espai. Desprès li foten Tooth, que aquest cop me’ls perdo paliquejant a dalt tot sopant amb els Ezta Ilen. Acabats Tooth, els hi toca al quartet de Vitora-Gasteiz, Bayou La Batre, un grup rollo Cancer Bats, amb un cantant que no para quiet i que dóna molt de joc en directe. Per últim el trio de post punk canyero Ezta Ilen, que pel poc temps que porten, tenen un Lp de 9 temes i que defensen molt bé en directe. El so se’l curra un noi jove que fa que soni molt bé. El bolo l’ha montat el col·lectiu Garratza Booking, que tenen unes “pegatas” que són el logo de Gorilla Biscuits. L’anècdota de la nit/matinada aquest cop és per en Victor aka’Pelusa, que surt a fotre una pixarada i s’ortiga en una cama i la reacció immediata és demanar-li en un basc que estava també pixant que li pixi a la cama per calmar la cuisor. Dit i fet, el paio se li pixa a la cama. És el tema de catxondeo de tota la nit a la furgo camí de casa l’Edorta a Gernika. Avui toca concert/vermut de migdia a Amaraun Arte Fabrika al poble d’Abadiño al costat de Durango, encara a Bizkaia. Últim bolo del mini tour per Euskal Herria.

Tanø! Mini-Tour E. H. Tardor 2023 (dia 4)
Ahir va ser l’últim dia de la mini-gira Euskalduna. Aquest escrit és d’avui, però fent un petit resum de lo viscut fa menys de 24 hores.Ens despertem al pis de l’Edorta a Gernika, i després d’esmorzar i fer una dutxa, ens dirigim cap a Iparragirre a buscar les dues furgonetes, la dels Tooth i la de Tano! per dirigir-nos cap a la població d’Abadiño, al costat de Durango. Arribem a Amaraun ARTE Fabrika, una espai per a la creació i formació artística, punt de trobada i exposició. Al entrar em trobo amb en Txapo, que era el noi que estava currant a la botiga DDT de Bilbo on vam anar a mirar discos el dijous. M’ensenya la nau i m’explica el que s’hi fa. A dalt tenen un estudi de gravació, abaix la nau on s’hi fan concerts i altres activitats, així com un espai per guardar material de sonorització i taller per reparar, així com un backstage i demés. L’espai pels concerts perquè us en feu una idea, hi poden encabir 120 persones, és similar a una Atzavara Club per posar un exemple. A fora tenen un pati on tenen el bar i la terrassa.Descarreguem el material dels 2 grups i preparem les coses per les actuacions. (Val a dir que normalment sols toca una sola banda, perquè així la recaptació va íntegre pel grup, però en aquest cas, tot i que en el cartell sols sortien els Tooth, Tano! comparteix directe). Les proves de so, ja ens deixen com si ens haguéssin fet la permanent, la sonoritat del lloc és brutal, a més els tècnics que hi ha avui, tenen una empresa d’això. Comencen Tooth, pels qui encara no els coneguin dir que veuen de bandes fonamentals com els Helmet i els DUT, així com d’influències post-hardcore de coordenades DISCHORDianes, també de bandes com Unsane, Converge, Hot Snakes i guitarres de METZ, entre d’altres. Un trio que no deixa indiferent en directe!Canviem quatre coses i toca el torn a Tano! que fan les delícies del públic assistent amb la seva galàxia sonora particular de guitarres amb pedaleres infinites, ritmes frenètics i potents de bateria, vaja, la barreja perfecte del Caos intergalàctic InTANOstellar, el noise, el rock i l’screamo es donen de la mà, o el que alguns anomenen les matemàtiques del rock, el “mathcore”. El power duo gironí que sembla una banda de 3 o 4 tot i ser només 2. S’acaba tardet el concert, però hi ha prou ambient, cap a unes 40 persones han entrat pagant, més tot el personal d’allà i grups, fot goig de veure. Dinem de muerte, gentilesa de la Leire, la cuinera que ens omple els estomacs amb delícies culinàries, tant veggies com carnaques. Mentrestant hi ha dj que amenitza la trobada durant vàries hores, en aquest cas, el baixista cantant del grup que ha tocat el divendres i el dissabte amb Tooth i Tano!, els Ezta Ilen.Toca l’hora dels àdeus, i és que sap greu marxar, havent creat aquesta fantàstica família musical basca que són els Tooth i tota la gent que els ajuda i monta concerts. Però així són els finals de gira, acomiadaments que no voldries mai que fossin reals…Un cop fetes totes les abraçades pertinents (Oihana Alberdi Elorriaga inclosa, jefa!) emprenem camí cap a Catalunya, en un viatge que se’ns fa un xic més llarg de l’esperat degut a algunes errades de conducció. Finalment arribem sans i estalvis però cansats i contents d’haver viscut i compartit 4 dies de vivències increïbles al País Basc (Bizkaia i Guipuzkoa).Eskerrik Asko família!! (Tooth: Edorta, Mirri Noise i Pello Arzanegi) Moltes Gràcies per deixar-me compartir aquesta aventura musical Tano! (Oskar Garcia i Victor aka’Pelusa). Us deixo amb uns links de llocs on s’ha tocat/visitat, col·lectius que ho han muntat i bandes amb qui s’ha compartit escenari,
Amaraun Arte Fabrika (Abadiño)
Tooth (Gernika)
Ezta Ilen (Zaldivar)
Bayou la Batre (Vitoria-Gasteiz)
Lodor (Bilbo)
After Post (Bilbo)
DDT Banaketak (Bilbo)
Sarean (Bilbo)
Larretzu Gaztetxea
Beasaingo Gaztetxea – Melmak

per Jordi Comas (en Crusty)

Continuar llegint

El més vist

underground.cat # Espai de reflexió permanent sobre el putu underground i les seves conseqüències.