Connect with us

Festival

El BIS Festival torna amb quatre dates a la Deskomunal

Publicat fa

el

En els darrers anys, tothom ha parlat (i encara parla) de crisi general que afecta com és lògic també a la cultura, això és un fet, i entre d’altres també ha afectat i afecta (molt) a l’àmbit que ens interesa, és a dir al nostre col·lectiu, el relacionat amb la música. Això sí, pràcticament tot el món afirma convençut que aquesta no afecta la creativitat. També és un fet. Només hem de veure la quantitat de propostes musicals de qualitat que es multipliquen al nostre país. Aquesta creativitat amb salut de ferro necessita però per expandir-se minimament unes estructures que la crisi impideix desenvolupar, i les perspectives no son gaire bones pels propers anys.

Potser és el moment propici per a que la iniciativa la prenguin actors lleugers, cervells inquiets, gent amb ganes de que els actes creatius es multipliquin. Com? Amb estructures petites, amor pel que fas, confiança en el teu criteri, voluntat de compartir i necessitat de cercar en d’altres que pensen com tu. La paràlisi ha afectat (i afecta) molts sectors culturals que no acaben de poder equilibrar oferta i demanda. Els temps complicats obliguen a fer un treball d’ingeni i apostar per la unió amb els semblants.  La unió fa la força, i cal força per tirar endavant. Per aquest motiu anys enrere neixia el BIS, el festival Barcelona Independent Sessions. Perquè malgrat la crisi, alguna cosa es tenia que fer i la música no podia parar.

Música independent, gestionada de manera independent, que dona forma a un important col·lectiu de discogràfiques, empreses de gestió, músics inquiets, plataformes de comunicació… La intenció del BIS ha estat sempre la d’agrupar al voltant d’una fira discogràfica tots aquests agents culturals, i especialment alguns dels segells més actius, interessants i reputats de Barcelona, molts d’ells amb petites estructures sensa gaire capacitat de creixement. Segells de vegades amb amplis catàlegs, amb inqüestionables encerts artístics i amb una bona base de fidels seguidors que confien en ells a l’hora de triar ràpid quina serà la seva pròxima referència. No només parlem de segells, sino que també hauriem de afeixir als inquiets responsables de plataformes d’agitació musical de la ciutat des de diferents bassants, que també tenen cabuda. A més tot acompanyat per música en directe (no podía faltar), amb una cuidada selecció musical. El BIS neixia l’any 2013 amb intenció de continüitat, i des de la primera edició, al març d’aquell any, i després de vàries ediciones, aquí estem i volem seguir.

Gran part dels segells i col·lectius que participen en aquesta proposta són independents i establerts a Barcelona. Uns des de fa més temps que d’altres, però tots amb les mateixes ganes de continuar endavant, o tan sols començar, alimentats per una passió comuna: l’amor a la música. Tots són petites empreses o, en la seva gran majoria, estan gestionades per autònoms i no poden disposar d’una gran plantilla. Parlem d’una a màxim quatre o cinc persones, en el cas que a més es dediquin a fer produccions o qualsevol tipus d’activitat complementària, que els ajudi a obrir el vano de possibilitats per a poder aconseguir beneficis. I per això la majoria acaba sent discogràfica, empresa de booking, management i agència de comunicació, per oferir un ‘tot en un’ a l’artista. Amb diferents estils de música, amb grups locals, de fora de Catalunya i fins i tot internacionals, tots destaquen pel seu tracte personal i proper amb les bandes.  Sense un gran pressupost per fer promoció i sovint basant la seva comunicació en el boca a orella i en canals molt específics (abans eren fanzines i programes de ràdio, avui continua la ràdio i triomfa internet i les xarxes socials). Pels segells independents és vital el cercle de col·laboradors i per això cada un s’ha nodrit, i es nodreix, d’una petita xarxa de dissenyadors gràfics, organitzadors de concerts, periodistes musicals, fotògrafs, etc. que se’ls permetia i permet que el control de tot el procés de creació d’un disc fora / sigui total.

A la manera que es coneix internacionalment com DIY (do it yourself), és a dir, independència creativa i productiva pel que fa als canals habituals comercials. Molts dels segells independents venen els seus discos a través de la seva pròpia web; però necessiten també d’un altre element fonamental com és la botiga a peu de carrer. Les grans superfícies i macro botigues no donen suport a les referències independents. Els seus prestatges i aparadors estan ocupats per la música dels artistes més comercials i els que destaquen en vendes. Els petits segells es troben a més amb l’obligació d’arribar a aquestes grans botigues a través d’un distribuïdor. Això significa una minva encara més gran del seu marge de benefici. Les petites botigues sí que aposten pels segells independents; però també ho tenen difícil per sobreviure. La raó: el canvi d’hàbit dels consumidors. Per què pagar per una cosa que pots sentir o descarregar on line? Per aquestes raons, i potser no tant per la crisi econòmica existent, i per poder acabar amb el tancament de segells i botigues que viuen de la música (o pretenen fer-ho) és essencial que sorgeixin iniciatives que ajudin a canviar o millorar aquesta realitat. És absolutament necessari fer crides. S’ha de continuar insistint en educar (a totes les edats i potser més a les noves generacions) en l’amor a la cultura i a la música en particular. I s’ha de fer comprendre, que la indústria musical es compon d’una cadena que no es pot trencar, si es vol que continuï funcionant.

AGENDA BIS FESTIVAL
19/3 COMANDO SUZIE + CENTAUROS
20/3 DIAMANTE NEGRO + LA CLARIDAD
26/3 ALBERTO MONTERO + FLAMARADAS
27/3 FRANCISCO NIXON + MARIALLUÏSA

Barcelona Independent Sessions, el BIS, neix de la necessitat d’ajuntar esforços per part de segells discogràfics independents de Barcelona. Neix com una proposta per dinamitzar la indústria musical actual a la ciutat, i potenciar la venda de discos, recolzada per concerts. En uns moments en els quals la cultura en general i el món de la música en particular passen per un dels seus pitjors moments, el BIS vol esdevenir un aparador efectiu i útil pels petits segells independents de la ciutat o aquí establerts. Aquest esdeveniment és una proposta perquè cap d’ells es quedi esperant agònicament al moment de baixar la persiana (molts ja ho han hagut de fer). El BIS  sorgeix de voler posar en comú esforços, aprofitant i constatant que tots caminem en la mateixa direcció i compartim el mateix interès: la passió per la música i el desig que aquesta arribi al major nombre de gent possible a través del major nombre de vies.  Tot i la crisi generalitzada, el BIS aposta per oferir un mercat discogràfic que aporti referències (incloent-hi les darreres novetats) a un preu molt reduït per animar públic de totes les edats (i sobretot al més jove) a comprar música en format físic. Que aprenguin a combinar el format físic i l’on-line i que entenguin que així estan ajudant a segells i a grups a continuar endavant. Aquest és un projecte que vol generar una trobada musical, que perduri en el temps i tingui continuïtat.

Festival

Aquest octubre arriba la 27 edició del FESTIVAL FUSIÒNICA amb l’underground com a manera de viure

Published

on

By

El Festival Fusiònica 25.0, organitzat per l’Arcada Koncerts i La Kinki Records, arriba aquest octubre amb la 27 edició com a cita ineludible pels amants de la música alternativa i el DIY “do it yourself”. El 25 i 26 d’octubre serà la part central d’un festival únic pels amants de cultura underground.

El Fusiònica s’inicia el dimecres 16 d’octubre amb la festa de presentació a la sala Nau B1 de Granollers amb la presència de dues bandes molt interessants. Els japonesos GREEN MILK FROM THE PLANET ORANGE, una banda de Tokyo formada l’any 2001. La seva música combina elements de rock psicodèlic, prog-rock i punk. La banda va rebre una atenció considerable per una banda experimental amb un petit, però devot seguiment de culte fora del Japó. Estaran acompanyats pels sabadellencs ZARZA, un ‘power duo’ format per Ivan Ruiz (Moksha, Greus) i Marta Moreno (Your Grace, Falç de Metzinera). Tot i compartir gustos i referències pel que fa a música, en aquesta ocasió, ha estat el contacte amb el món subtil i espiritual el que els ha portat a unir energies per donar vida a aquest projecte. L’astròleg i la locutora els guien en un viatge pel cosmos freqüencial, per després estampart contra la Terra d’una forma brutal amb ritmes pesants i riffs greus i distorsionats.

La segona data del Fusiònica serà el 19 d’octubre amb la banda DALTABAIX, que actuarà en format acústic al Dràstik de Granollers. Els seus components, en Xavi Garcia i en Ramon Mas (Matagalls, Les Cruet, FP, Surfing Sirles, Zeidun…) portaven anys donant voltes a fer un duet que els permetés anar de gira en cotxe i dormir al seient del darrere. DALTABAIX és una banda de folkpunk que va a l’arrel de les cançons, guitarra acústica i dues veus plorant a crits, sense floritures, sense solos ni estribillos que es repeteixin fins a l’avorriment.

El Fusiònica continua el 25 i 26 d’octubre, amb cinc bandes per dia i amb una barreja molt eclèctica que deixarà als fanàtics de la cultura alternativa ven despentinats. Anem a pams amb les cinc bandes del divendres: TH’ BOOTY HUNTERS, una banda amb un directe aclaparador, quan els vam veure, ens vam quedar a quadros. Són com un animal ferit en una emboscada, intentant sobreviure, és com fan aquests músics d’extra-ràdio que facturen Bluegrass Punk, Roots Metall, Anticountry…. O potser és tot una broma, d’aquelles que acaben al pati d’una presó amb un ganivet als budells i sagnant fins i tot pel cul. Sigui el que sigui, esperem que hagis fet les paus amb el Satan. THE WAX, una de les bandes de hardcore de la Catalunya central més importants sorgides en els darrers anys i un nom important a l’escena alternativa estatal. LEAVS comença a gestar-se anys enrere per Adrià Cabrerizo (Blak, Tröpical Ice Land) amb la premissa de voler expressar la superació de les inclemències psicològiques, tot i que no és fins al 2021 que decideix donar-li forma i començar a compondre els temes. Adrià recorre al seu cercle d’amistats per formar la banda: Gerard Serrano (Hurricäde, Llacuna), Jaume Casals (Anchord, C.A.L.M), Jonay Mora (Efiura) y Nina Montesó (Illinioise), els quals consoliden el grup i aporten la seva essència a les cançons. Els estils de referència, entre d’altres, són el shoegaze, el dreampop, passant pel trip hop i el blackgaze. Tots ells sense voler deixar a un costat la sensació d’immediatesa del punk.  Una de les essències del Fusiònica és donar veu a bandes emergents, i amb les JANE DOE ens fa la pinta de què veurem un directe espectacular. Punk rock per la vena. La darrera banda del divendres son els HUMMM, una banda de midwest, emo/math rock/screamo, formada a Barcelona l’any 2023. Una de les troablles de la temporada segons l’organització.

Anem pel dissabte: SANDRÉ, una banda amb un directe explosiu, davant d’aquesta tensió del cos vigilat, de les esquerdes de l’underground barceloní van emergir el 2018 Rosa, Carles, Stefi i Marc. Els seus concerts pengen el cartell de ‘no hi ha entrades’ i el seu periple presentant el seu nou disc els a fet girar per mig planeta. Un espectacle!!. TIGER MENJA ZEBRA el retorn més esperat pels Fusiònics, i tornen amb el nou disc “Admirables” on mostren una obra compacta de 8 temes sense concessions, a 140bpm de manera ininterrompuda. En aquesta ocasió, avançant un pas més en la seva particular evolució, la formació de Granollers es presenta amb 4 components: 2 bateries i 2 baixos, que donen suport a l’electrònica, veus i crits incessants. STUFFED FOXES, s’ha descrit que els francesos s’endinsen en els àmbits de la psiquiatria, fins i tot el shoegaze. Guardant les distàncies, son una barreja entre Lisabö i Viva Belgrado. Els barcelonins BAIT fan un hardcore punk polític entremaliat i de vegades més íntim, i per acabar el repàs, CHIEN FLIC, una banda de hardcore del nor-oest de França. Toquen amb un somriure a la cara, punk ràpid y boig… fastcore vs power non-violence!! Un espectacle en directe que només podràs veure al Fusiònica.

ENTRADES

www.fusionica.org

Continuar llegint

El més vist

underground.cat # Espai de reflexió permanent sobre el putu underground i les seves conseqüències.