Novetats discogràfiques
“Eternity Mingled With The Sea” és l’esperat retorn discogràfic dels Madee

Han hagut de passar catorze anys de silenci musical des del seu anterior disc “L’Antarctica” (BCore, 2007) per que Madee ens sorprengui amb “Eternity Mingled With The Sea” (Bcore Disc, 2021). El seu nou àlbum, el cinquè junts, produït per Santi Garcia.
“Eternity Mingled With The Sea” és una col·lecció de dotze temes amb el material del recent EP “Under the sun” i alguns temes addicionals. El repertori segueix la línia de “Age of Ruin”, és a dir, és una mica el que podríem anomenar “emo de mitjana edat” o “emo madur”. Com Joan Of Arc, American Football o Jeremy Enigk, Madee són fidels a la seva identitat sense menysprear la clarividència i la serenitat que poden donar els anys.
Entre les cançons, destaquen sorpreses com “Blanchard Avenue Blues”, composició de Pep Masiques amb teclats new wave dels vuitanta, o “Night of the new moon”, amb una interessant tensió continguda. A nivell líric, les lletres al·ludeixen també a la maduresa, com ja ho feia “The wayhome”. Segons les sàvies paraules de Mark Swanson, el seu lletrista des de “Age of ruin”, la maduresa és entendre que “cal viure el millor que es pugui i fer les coses amb afecte i evitar tot el que et causi dolor i tristesa”.
«És una clàssica cançó de ruptura. Vaig sortir amb una noia que vivia a Blanchard Avenue, al centre de Seattle. Ella era una estudiant de belles arts i jo era un desastre. Era perfecta per a mi. La estimava de debò, però a causa de circumstàncies fora del nostre control, vaig necessitar deixar la relació. Vaig trencar amb ella a Blanchard Avenue. Va ser una freda nit de tardor, ella va plorar i jo vaig morir per dins. La sort ximple et derrota. Vaig decidir escriure una trista cançó sobre el fet d’estar dret a Blanchard Avenue després de trencar amb ella» Mark Swanson (autor de la lletra).
«Per al vídeo de Blachard Avenue Blues recuperem imatges d’un gran metratge de cintes de Super8 que va filmar el meu pare durant els llargs estius de la nostra infantesa, en multitud de festes i celebracions familiars. Records que ens evoquen moments de felicitat barrejats amb nostàlgia; records que mai desapareixeran » Pep Masiques (guitarrista de Madee).
Amb el pas dels anys, Madee, s’han convertit en un grup de culte, sempre han tingut talent, el que fa que un músic sàpiga quina nota cal tocar i quin ritme cal aplicar en cada moment, i saber no endinsar-se en terrenys que no porten enlloc, aquells per on malauradament es perden massa. Un treball artesanal que només alguns poden fer amb la delicadesa, la sensibilitat i l’energia de Ramon, Adam, Capi, Pep, Marc, Antonio i Mark.

Novetats discogràfiques
MINIBÚS INTERGALÀCTIC, fes de la psicodèlia el refugi de la teva ment

Entre l’edició d’un disc i un altre, molts artistes aprofiten per tocar en directe, per compondre nova música o, senzillament, per viure. Minibús Intergalàctic, a més de tot això, també s’han proposat publicar un nou EP. Música Humana: Thalassa, que així es diu, és l’interstici que separarà Meditacions des dels Miratges Mercúrics, el seu àlbum de debut publicat fa menys d’un any, a l’abril del 2024, de la que serà la seva continuació, un segon disc que arribarà a finals del 2025 o principis del 2026, de nou sota el segell NEU!.
El quintet català, format a principis d’aquesta dècada a la ciutat de Girona, va aprofitar el premi del concurs Salt a la Fama que van guanyar el 2023, que consistia a gravar a l’estudi Soundclub de Salt amb el productor Lluís Costa, per rescatar idees musicals que, per un motiu o un altre, havien quedat excloses del seu acabat de publicar primer llarg. El resultat són quatre talls ben diferents entre si, però que destil·len i delimiten de manera succinta les seves coordenades estilístiques.
“Música Humana: Thalassa(NEU!) és un treball compost per quatre temes que destil·len les coordenades i referències estilístiques de la banda: pop 60s, acid folk i rock 70s sobre vernís psicodèlic“
Vam conèixer i ens vam enamorar de Minibús Intergalàctic per la seva explosiva barreja de rock psicodèlic, acid folk i pop seixanter; i això és, en essència, el que trobem a Música Humana: Thalassa. Partint del fet que el seu terreny de joc és la psicodèlia, toquen diferents pals acostant-se a les seves influències per amarar-se’n. Al jangle pop de The Byrds, a “There She Goes Again“ de la Velvet i al pop clàssic d’harmonies lluminoses a “No tinc temps“, per començar. Una cançó autoversionada que obria el seu primer EP, per cert. O al space rock psicodèlic de Spacemen 3 a “Tots els llocs són lluny (caminant amb Clopixol)“, aquella llarga i creixent cançó concebuda gairebé com un viatge que comença tranquil i acaba sorollós.
El tercer camp d’exploració estilística de Minibús Intergalàctic, el de l’acid folk, queda brillantment representat a Música Humana: Thalassa amb “Senyor artiller“, una peça amb arrels en el folk setanter britànic i en Led Zeppelin, però que es va desenvolupant amb ramificacions que treuen el cap en el protoheavy, en les balades metal o en la influència de bandes com Graveyard. Finalment, “Thalassa“ tanca l’EP oferint-nos un espai segur, oníric i psicodèlic on flotar i balancejar-nos al marge del món; un paisatge sonor que fins i tot podria recordar-nos al post-rock shoegaze de Mogwai.
Aquest últim fragment, totalment instrumental, resulta a més una materialització perfecta de la temàtica que subjau a l’EP: la construcció, gestió i utilització d’aquells espais mentals alternatius que ens allunyen de la realitat, tant per bé com per mal. Pot ser per fugir del buit existencial, per protegir-te d’un món que et sobrepassa, per enfrontar-te als teus propis dimonis o, senzillament, per procrastinar. Al final, parlem d’una forma d’evasió per a la qual, sens dubte, la psicodèlia és el millor combustible. Així doncs, puja a Música Humana: Thalassa i gaudeix dels llocs de la teva ment on et portarà!
Imatge x Jordi Paredes.

Concerts,
Divendres 21 de març > Salt @ La Mirona
Sábado 22 de marzo > Igualada @ La Bastida
Divendres 28 de març > Girona @ Festival Strenes
Dissabte 29 de març > El Prat de Llobregat @ La Capsa
Dissabte 26 d’abril > La Cellera de Ter
Dissabte 10 de maig > Vila-seca @ FiM
Diumenge 11 de maig > Granollers @ Festival MiniBeat
Dissabte 11 de juliol > Barcelona @ Festival Cruïlla
-
Festival6 anys ago
El Salt Mortal sacseja les bases de l’underground amb el cartell de la seva quarta edició
-
Novetats discogràfiques6 anys ago
El Petit de Cal Eril publica el nou disc “Energia fosca”
-
Novetats discogràfiques6 anys ago
Les Cruet anuncien el llançament del nou disc “Cérvols, astres” pel 22 de febrer
-
Imperdible6 anys ago
Mercat de Nadal i Flamenc al Konvent de Berga