Connect with us

Bolos

Ètica i estètica del rock independent: Shellac giraran al juny de 2021

Publicat fa

el

Disc-gira. Disc-gira. Disc-gira… Els mecanismes de la indústria musical han creat el miratge que aquests dos conceptes van lligats, com si l’un fos l’extensió de l’altre. Però aquesta fórmula no funciona en el cas de Shellac. Parafrasejant Bartleby, ells preferirien no fer-ho (així). Han editat la música que han cregut convenient (la seva última referència, un recull de les Peel Sessions que van gravar en 1994 i 2004) i de la forma que els ha vingut de gust (ja sigui un directe exclusiu per al mercat japonès, o un àlbum instrumental distribuït entre els seus amics). De la mateixa manera, donen concerts i es tiren a la carretera només quan els ho demana el cos, atenent a un únic compromís: posar cara i nom als seus lleials fans, cridar amb ells. Donar-los veu, en definitiva.

Les seves maneres poden semblar excèntriques, però només si les contemplem des d’un vidre intoxicat pel lucre a qualsevol preu. Steve Albini (guitarra, veu), Bob Weston (baix) i Todd Trainer (bateria) van formar Shellac a principis dels noranta, quan la vampirització de l’indie per part de les grans discogràfiques havia arribat al col·lapse, i des de llavors s’han dedicat a predicar amb l’exemple tot allò que hauria de ser natural en una banda de rock independent. Una guia ètica i estètica forjada en l’underground que el trio va conèixer als vuitanta, convertida en composicions afilades a partir d’un os melòdic post-hardcore. Per això, els que els han vist en alguna ocasió saben que els seus concerts són una forma de resetejar el comptador i recordar què és l’essencial en la música en directe: tres persones en un escenari, l’espai que hi ha entre el soroll que generen els seus instruments i la respiració expectant del públic.

Al juny, immediatament després de la seva catorzena actuació al Primavera Sound Barcelona, festival al que han trobat una segona casa amb vistes a la Mediterrània, Shellac d’Amèrica del Nord (com els agrada presentar-se en societat) realitzaran una gira per la peninsula, que començarà a Barcelona (6 de juny, La Nau) i seguirà per Zaragoza (7 de juny, Las Armas), Donostia (8 de juny, Dabadaba) i Oviedo (9 de juny , La Salvaje), culminant la ruta a Porto, on tocaran al ENS Primavera Sound Porto 2021.

Aquestes cites són una ocasió excepcional per trobar a Shellac en la distància curta que és la seva raó de ser. En totes les dates, el grup estarà acompanyat pel trio francès Decibelles, els qui obriran la nit fent petar l’energia sònica del seu últim LP, Rock Français, gravat per Albini i masteritzat per Weston.

6 juny 2021 BARCELONA (LA NAU)
7 juny 2021 ZARAGOZA (LAS ARMAS)
8 juny 2021 DONOSTIA (DABADABA)
9 juny 2021 OVIEDO (LA SALVAJE)

Entrades per Barcelona ja a la venda al preu de 18€.

Bolos

Chilemúsica participarà al Mercat de Música Viva de Vic

Published

on

By

Chilemúsica estarà present al Mercat de Música Viva de Vic (MMVV) que reunirà representants de tots els sectors de la indústria musical, entre el 15 i 18 de setembre a Catalunya. Aquest any l’esdeveniment ha hagut de reinventar-se per rebre a assistents de manera presencial prenent tots els protocols de cura, després de tants mesos de confinament. Comptarà, novament, amb concerts en directe, showcases, speed meetings, pitchings i jornades de treball. Realitzat per primera vegada el 1989, actualment, MMVV té xarxes internacionals de professionals i genera nous espais de creació fomentant la col·laboració entre artistes de tot el món.

A la versió 2021, Chilemúsica participarà al MMVV a través de dos fronts: des de la indústria i de la música en viu. Francisca Sandoval, gerent general de la marca sectorial, viatjarà a Espanya per integrar el panell Global Music Match 2021: l’experiència Catalano – Xilena el divendres 17 de setembre a les 16:00 hores al Plató Carpa Atlàntida, Vic. Aquesta iniciativa busca millorar i desenvolupar les bases de fans internacionals dels artistes, com també fomentar intercanvis, la connexió i generació de xarxes i aliances a llarg termini entre els seus participants. A més participarà en les rodes de negocis.

“Després d’un llarg període on només hem tingut presència digital –Chilemúsica va començar la seva gestió al 2020, any de la pandemia-, ens emociona moltíssim tornar a connectar presencialment en esdeveniments i instàncies de participació musical. Esperem que el format híbrid sigui el primer esglaó per tornar a el tracte i el vincle que dóna l’experiència de el tu a tu, aviat. És esperançador per a la música i els espectacles que això comenci a donar els primers senyals de retrobament entre el públic i la indústria completa“, indica Francisca Sandoval a dies de marxar cap al Mercat.

MÚSICA XILENA EN VIU

Una tornada als escenaris i una reunió cerimonial entre el públic i els artistes. Dos músics que han posat el nom de Xile al mapa, donaran concerts en viu en escenaris de Mercat. Es tracta de Manuel García i Ana Tijoux.

Manuel García ha reprès la seva gira a Espanya després de el llançament del seu àlbum “Compañera de este viaje” (Témpera Producciones, 2021). Al marc de MMVV, actuarà de forma gratuïta el 18 de setembre a les 20:00 hores a l’escenari Teatre R. Montanyà – L’Atlàntida amb un aforament de 800 persones.

Manuel García és un dels cantautors xilens més destacats de l’última dècada. Guanyador de el Premi Nacional de la Música el 2008, compta amb set àlbums d’estudi com a solista. Aquest cop, torna a Catalunya per presentar el seu recentment publicat disc a veu i guitarra solista.

A part de la seva presentació a MMVV, setembre serà un mes important en l’agenda del músic. La seva primera data serà a La Salà de València el diumenge 12 de setembre, seguida pel Centre Artesà Tradicionàrius de Gràcia de Barcelona, ​​el divendres 17 de setembre. Després donarà un concert a la Sala Galileu Galilei de Madrid el dimarts, 21 de setembre. En tots els concerts s’esperen convidats que seran anunciats en breu.

Recentment, García i el cantautor espanyol Juan Gómez Canca, El Kanka, es van unir per fer una versió de “La Aguja” en un àlbum homenatge a Silvio Rodríguez anomenat Caminant. La producció musical ha estat a càrrec de Bruno Esteban i ha comptat amb la participació de diversos músics d’Espanya, Mèxic i Xile. El single serà part, a més, del seu pròxim disc antològic en un recorregut antològic a través de la seva pròpia història musical.

Una mica més tard, en MMVV, Ana Tijoux es presentarà el mateix dia 18 de setembre a les 22:30 hores, però en un altre escenari: Carpa Atlàntida, l’aforament és de 1000 persones.

Fa pocs mesos va estrenar una cançó al costat de el projecte electrònic The Bloody Beetroots de Tom Morello. “Lightning Over Mexico” inclòs en el disc The Catastrophist.

Tijoux desborda les fronteres gràcies a la poderosa trajectòria com a solista que va iniciar a finals dels 2000 i que l’ha convertit en la figura xilena de més rellevància internacional de la seva generació. El seu primer àlbum de l’any 2007, “Kaos“, va ser aclamat per la premsa i el públic local immediatament i, a més, va rebre una nominació de MTV llatí, el que la va portar a publicar també aquest treball en el segell nord-americà National Records. Va ser creixent la seva fama internacional amb el disc 1977 que li va permetre obtenir una nominació el 2011 a el premi Grammy per Millor Àlbum Rock / Alternatiu Llatí i a ser inclosa a la banda sonora de la reconeguda sèrie nord-americana, Breaking Bad. Així mateix, als Premis Grammy Llatins, ha estat nominada amb “La Bala” a “Millor àlbum de música urbana” (2012) i amb “Sacar la voz” (2013). Al 2014, va aconseguir un premi Grammy Llatí amb “Universos Paralelos” al costat de Jorge Drexler a la Categoria “Cançó de l’any” i, l’any 2014, va ser nominada amb “Vengo”, en la categoria “Millor cançó urbana”.

Per aquests dies, l’artista es troba aprofitant les obertures en aquest període de pandèmia, reprenent compromisos i presentant-se en diferents instàncies com el Festival Anti Xenofòbia de Sax el 25 setembre; Stroika (Fira Mediterrània) a Manresa el 16 d’octubre i BIME LIVE a Bilbao el 30 d’aquest mateix mes.

Continuar llegint

El més vist

underground.cat # Espai de reflexió permanent sobre el putu underground i les seves conseqüències.