Connect with us

Bolos

Ètica i estètica del rock independent: Shellac giraran al juny de 2021

Publicat fa

el

Disc-gira. Disc-gira. Disc-gira… Els mecanismes de la indústria musical han creat el miratge que aquests dos conceptes van lligats, com si l’un fos l’extensió de l’altre. Però aquesta fórmula no funciona en el cas de Shellac. Parafrasejant Bartleby, ells preferirien no fer-ho (així). Han editat la música que han cregut convenient (la seva última referència, un recull de les Peel Sessions que van gravar en 1994 i 2004) i de la forma que els ha vingut de gust (ja sigui un directe exclusiu per al mercat japonès, o un àlbum instrumental distribuït entre els seus amics). De la mateixa manera, donen concerts i es tiren a la carretera només quan els ho demana el cos, atenent a un únic compromís: posar cara i nom als seus lleials fans, cridar amb ells. Donar-los veu, en definitiva.

Les seves maneres poden semblar excèntriques, però només si les contemplem des d’un vidre intoxicat pel lucre a qualsevol preu. Steve Albini (guitarra, veu), Bob Weston (baix) i Todd Trainer (bateria) van formar Shellac a principis dels noranta, quan la vampirització de l’indie per part de les grans discogràfiques havia arribat al col·lapse, i des de llavors s’han dedicat a predicar amb l’exemple tot allò que hauria de ser natural en una banda de rock independent. Una guia ètica i estètica forjada en l’underground que el trio va conèixer als vuitanta, convertida en composicions afilades a partir d’un os melòdic post-hardcore. Per això, els que els han vist en alguna ocasió saben que els seus concerts són una forma de resetejar el comptador i recordar què és l’essencial en la música en directe: tres persones en un escenari, l’espai que hi ha entre el soroll que generen els seus instruments i la respiració expectant del públic.

Al juny, immediatament després de la seva catorzena actuació al Primavera Sound Barcelona, festival al que han trobat una segona casa amb vistes a la Mediterrània, Shellac d’Amèrica del Nord (com els agrada presentar-se en societat) realitzaran una gira per la peninsula, que començarà a Barcelona (6 de juny, La Nau) i seguirà per Zaragoza (7 de juny, Las Armas), Donostia (8 de juny, Dabadaba) i Oviedo (9 de juny , La Salvaje), culminant la ruta a Porto, on tocaran al ENS Primavera Sound Porto 2021.

Aquestes cites són una ocasió excepcional per trobar a Shellac en la distància curta que és la seva raó de ser. En totes les dates, el grup estarà acompanyat pel trio francès Decibelles, els qui obriran la nit fent petar l’energia sònica del seu últim LP, Rock Français, gravat per Albini i masteritzat per Weston.

6 juny 2021 BARCELONA (LA NAU)
7 juny 2021 ZARAGOZA (LAS ARMAS)
8 juny 2021 DONOSTIA (DABADABA)
9 juny 2021 OVIEDO (LA SALVAJE)

Entrades per Barcelona ja a la venda al preu de 18€.

Bolos

El 3er Cicle Segells Residents de l’Heliogàbal està dedicat a The Indian Runners

Published

on

By

El projecte Segells Residents és un cicle de concerts creat per Heliogàbal en format monogràfic a on els diferents segells, les diferents realitats i entitats musicals són convidades a presentar les seves propostes. Cada cicle estarà dedicat a un segell “resident” que podrà proposar una programació de 4 o 5 dates de bandes vinculades al segell, a diferents espais del barri de Gràcia de Barcelona.

El tercer cicle Segells Residents està dedicat a The Indian Runners, un segell de música independent de l’Associació cultural Indian Runners, que promou l’activisme musical, l’autogestió i la igualtat de gènere en l’escena. Els responsables es defineixen així “Muntem concerts, editem discs, publiquem en altres formats i ens organitzem per afavorir el suport entre bandes. Creiem que el camí cap a una major independència i força de l’escena local passa per funcionaments més horitzontals, una participació el més inclusiva possible i, en definitiva, una manera de fer que s’allunyi dels dictats del mercat. Per tant, tot i que no tenim ànim de lucre, tenim ganes de créixer i guanyar aliats per avançar cap aquest horitzó.”

Programació
Divendres 9 de maig // VALIUS
Divendres 21 de maig // NEUS BORREL I BRU FERRI
Divendres 28 de maig // POLSEGUERA
Diumenge 30 de maig // LA LUDWIG BAND
Diumenge 30 de maig // LA SENTINA

Entrades a la venda a www.heliogabal.com

Continuar llegint

El més vist

underground.cat # Espai de reflexió permanent sobre el putu underground i les seves conseqüències.