Connect with us

Festival

Torna la 5a edició del Soterrània amb un cartell de luxe

Publicat fa

el

5a edició de Soterrània, (Girona, del 4 de setembre al 16 d’octubre 2021), la mostra de la música underground de Catalunya, torna després que l’any passat no es pogués celebrar per culpa de la pandèmia. Una mostra que permet conèixer aquella música, autors i autores que no tenen difusió als canals comercials i que es passegen per altres viaranys mig soterrats del panorama cultural. 

Hem parlat amb l’Albert Mestres Portavella, director artistic de la mostra, “M’han demanat que escrigui quelcom sobre la mostra Soterrània. Em costarà perquè parlar de la mostra és parlar de mi. Jo em dedico habitualment a treballar amb artistes internacionals, però també tinc molts amics musics nacionals i és gràcies a ells que sorgeix la idea de la mostra. Perquè molts d’aquests amics m’enviaven missatges demanant-me per tocar a Girona, però a Girona, ciutat de festivals, no hi ha pràcticament ni una sala de concerts i el poc que hi ha no està gairebé mai disponible per ningú ni hi ha la més mínima disponibilitat per part dels qui les gestionen. Va ser llavors quan després de muntar alguns concerts de darrera hora a l’Ateneu 24 de juny amb uns quants artistes internacionals va arribar la idea. De fet quan els amics de l’Ateneu 24 de juny van canviar de seu el primer que em vaig anar a mirar del nou local va ser el soterrani, perquè porto anys i panys buscant un soterrani a la ciutat a on poder programar propostes sorolloses sense molestar a ningú. L’espai però és excessivament petit i malgrat que hi hem fet alguns dels concerts de la mostra la gran majoria han anat a la planta de dalt o principal i ara, per motius pandèmics, anirem al carrer.

La Soterrània és una mostra que neix en la confiança, entre un servidor i la colla de l’Ateneu 24 de juny que m’han deixat fer i desfer des de la primera edició. La mostra neix per mostrar a Girona ciutat en un parell de mesos el que no es veu durant la resta de l’any: grups de fora, o d’aquí, tocant a la ciutat. A manca de circuit i de sales de concerts l’opció del nou local de l’Ateneu 24 de juny és molt més que vàlida. Serveix de sobres per una ciutat petita com Girona. És una mostra modesta. És només una part del tot del frondós underground català. És una mostra autogestionada i demostra que amb ben poc es pot fer bastant. Aquest any tenim una bona representació nord-catalana i de la Plana de Vic. Procuro programar bandes que no han tocat mai a la ciutat. No és gaire difícil, la veritat, perquè com ja he dit abans, malgrat l’etiqueta ciutat de festivals a Girona ciutat la música en directe és cara de veure i amb prou feines existeixen les opcions. L’any passat estava gairebé enllestida la programació, però no va poder ser. Aquest any he recuperat alguns dels artistes que estaven previstos i altres han quedat en espera per les properes edicions. De moment el balanç de quatre edicions passades és més que positiu. Bones vibracions amb els artistes i amb el públic. Mentre segueixi la confiança mútua tindrem Soterrània cada any. Normalment anem els divendres de maig i juny. Aquest any pandèmic però, ens hem hagut d’esperar al setembre i octubre, i hem triat els dissabtes. Del 4 de setembre al 16 d’octubre descobrirem com sonen en directe les cançons de Páramo, Bonestorm, Le Pink Tzigane, Fuckboy, TaTa!, Power Burkas i Capità Pilgrim, els únics repetidors de la mostra d’aquest any. Tota la resta de bandes tocaran per primer cop a Girona. Aquesta és la idea. Quan escric a les bandes seleccionades normalment la resposta és “No hem tocat mai a Girona!”, i consti que no m’estranya gens ni mica. Gràcies de tot cor a les bandes per la confiança i a la colla de l’Ateneu 24 de juny un any més. Veniu, que ens divertirem”.

Bandes molt interessants participen en aquesta cinquena edició del Soterrània. A continuació desgranem una mica banda per banda el cartell d’aquest interessant projecte que dinamitza la precària vida cultural gironina.

04/09/2021 PARAMO
Páramo és Saúl Ibáñez, sevillà de naixement, viu a Barcelona des de fa molts anys. Poeta, escriptor i músic, els seus antecedents musicals passen per ser l’ànima del trio de rock elèctric Lullavy. Ara porta la seva música cap a camps molt més intimistes, desolats i acústics però continua amb la cruesa i la senzillesa com a bandera. Tot i ser un projecte personal ha estat gravant el que será el seu disc de debut amb l’ajuda d’altres músics amics seus. De moment a les xarxes es poden escoltar només un parell de cançons seves. Una preciosa adaptació al castellà del It’s Easier Now del malaurat Jason Molina que s’inclou en una compilació que ha editat en format casset el segell californià Thank U 4 Caring Tapes. I Madenoiselle Char inclosa en la compilació Home Taping Is Music Vol. 4 que ha publicat el segell alemany Woodlands Recordings.


12/09/2021 BONESTORM
Bonestorm trenca el sostre creatiu del hardcore per posar-se a buscar una cosa que sona pròpia, unes guitarres, unes melodies, unes històries i una manera d’explicar-les. Això ja és molt més rar i sorprenent, i és exactament el punt on es troben els Bonestorm. O més ben dit: és el lloc que ha habitat, a la seva manera tràgica i dispersa, durant els últims dos anys.
Bonestorm han trencat amb les fórmules que ells mateixos s’havien imposat per fer unes cançons que sonin com sonen les seves vides, a moments tristes, a moments èpiques, tontorrones, atabalades, reflexives o ingènues. Per això escoltar el seu últim disc, L’escala circular, posa la pell de gallina, perquè les emocions que transmet són reals, són veritats personals expressades amb tota l’honestedat sonora i literària que els seus autors són capaços de reunir. Poder gaudir d’un disc així en un entorn com l’underground català, poblat d’imitadors que aspiren a ser la versió autòctona del seu grup guiri preferit, és un autèntic regal.
Així, per resumir i ordenar la cosa:
-L’escala circular és haver estat adolescent a la plana de Vic i haver sobreviscut.
-L’escala circular és haver-se deixat enlluernar pel guaiisme barceloní (i gracienc!) i haver entès que no n’hi havia per tant.
-L’escala circular és haver deixat enrere la secta del hardcore sense oblidar, ni per un moment, totes les coses meravelloses que t’ha donat.
-L’escala circular és tenir el valor i la fermesa de fer el disc que sempre has volgut fer i que ningú es pensava que series capaç de fer.
Adaptació del text de Ramon Mas al bandcamp de Bonestorm


18/09/2021 LE PINK TZIGANE
Nascuts al final del 2016 i criats com a conjunt als passadissos del metro de Barcelona, joglars de carrer de vocació, Le Pink Tzigane és un grup de personatges pintoresc que entén de maneres diferents la música com a forma de vida. La banda procedeix d’estils diferents i uneix el seu llenguatge en el gypsy swing per fer un espectacle festiu i d’un optimisme palpable. Amants del jazz manouche, la música de Django Reindhart, el klezmer, el balkan i el swing, interpreten un repertori d’estàndards, amb arranjaments i variacions que, juntament amb les improvisacions de guitarra gypsy, ukelele, scat i altres instruments solistes, ofereix un so personal i recognoscible, i que procura respectar l’estil al màxim.


24/09/2021 FUCKBOY
Fuckboy són un duet format a Perpinyà el 2021 per la Sara Maskine i el Martin Daccord. Viatgen pels camins del rock’n’roll, inspirats en les bandes de garage dels primers anys 60 i l’escena underground de Nova York. Un clàssic so psicodèlic, unes cançons salvatges, i unes dolces melodies amb veus embruixades conformen el misteriós so de Fuckboy. De moment només han publicat una cançó, Oh sun, en format videoclip i gravat en directe a l’estudi de gravació. La Sara anteriorment havia tocat amb la banda riot grrrl Kreatures de Kontrast, i amb Joy Rage. Amb totes dues bandes va publicar un parell de discos. El Martin ha tocat amb Personal Charly O, els reconegudíssims internacionalment The Limiñanas, amb els Weird Omen, i acompanyant al Pascal Comelade. Són en definitiva la nova promesa de la sempre excitant i sorprenent escena garage de la capital de la Catalunya del Nord.


02/10/2021 TATA!
TaTa!, és sobretot una història d’amistat, afinitat musical i cafè… La perfecta harmonia entre dos universos oposats. TaTa! fa escalfar la cafetera per explicar històries desinhibides sobre incisives pulsacions electro. Barreja de rock, hip-hop i chanson en un fil acústic amb un equilibri distorsionant, TaTa! es diverteix i hi entra. De vegades, el cor de la qüestió és àcid, però sempre ho fa amb alegria. Una mostra de l’escena Unerground de Perpinyà!


09/10/2021 POWER BURKAS
Fills predilectes de l’escena de Vic, Power Burkas no tenen inconvenient en beure de totes les fonts que puguin apagar la seva set, des de Fugazi a The Velvet Underground, des de Minutemen a The Beatles, des de Sonics a Jawbox. Reivindicant també a les bandes locals amb les que han crescut, como Els Surfing Sirles, Tröpical Ice Land o FP. Així aconsegueixen reunir el garatge, el punk 80’s, el power pop i el post-hardcore en un so lliure de complexes i perfectament compacte, sense còpies ni impostures. A la Soterrània presentaran el seu tercer disc “Naïf, potser”.


16/10/2021 CAPITÀ PILGRIM
Capità Pilgrim, trio de indie rock de Barcelona, divaga entre la cançó protesta, les progressions instrumentals i certa dosi de punk. Canta poc però quan ho fa és per crear un estat d’ànim positiu, però de cap manera resignat, entre els seus oients. El 2016 va editar “Coloms”, ple de grunge i l’emo bo del 90s, amb certa tendència cap al post-rock i sempre amanit amb girs més folk. Al 2018 torna amb més ocells, “Corbs”, afegint capes de mala llet però també de psicodèlia que ha resultat en un enfosquiment general del so, del qual ha estat bastant responsable en Ferran Giralt a la gravació i la mescla. En definitiva, Capità Pilgrim és el resultat de molts anys de vagarejar en moltes bandes, assajant en caus infectes, dormint poc, menjant pitjor, sempre envoltat de sonats nihilistes. Cançons que semblen que no diguin res, però que sonaran al teu cap molt temps després d’haver-les escoltat. Ara mateix estan preparant nous temes que tendeixen cap a un so més particular, fortament influït per Fugazi i bandes de math rock.


Tots els concerts a les 19.30h amb taquilla inversa a
ATENEU 24 DE JUNY
C/. Ferreries Velles, 11. Girona
www.ateneu24dejuny.cat

Festival

Arriba la 7a edició del FESTIVAL MINIBEAT, música i cultura alternativa per crear nous adeptes al fascinant món de la cultura underground

Published

on

By

El pròxim 5 de maig arriba la 7a edició del Festival MiniBeat, organitzat per l’associació l’Arcada Koncerts amb el suport de Roca Umbert Fàbrica de les Arts. El Festival MiniBeat és un espai ideal per gaudir en família i amics de la millor música alternativa del moment, en horari diürn, de 10.30 h a 19 h.

Com cada any, el festival ret homenatge a un personatge/banda que han marcat la història de la música, Ramones, The Cure, David Bowie, l’Elvis Presley, Sex Pistols i les Pussy Riot han estat les bandes escollides en anteriors edicions, i aquest any la protagonista és la carismàtica i lluitadora Tina Turner.

7 ESCENARIS PER GAUDIR DE TOT UN DIA DEDICAT A LA MÚSICA ALTERNATIVA
Aquest any 2024 hi haurà un total de 7 escenaris distribuïts per tot el recinte de Roca Umbert Fàbrica de les Arts. Gran part de les activitats es faran a l’exterior. Hi comptarem amb bandes tan espectaculars com:

JOAN COLOMO, no hi ha gaire lloc per l’optimisme a “Tecno Realista”, el vuitè disc de Joan Colomo, que ens presentarà al MiniBeat. Un recull de melodies amables que contrasten amb un missatge incòmode i de vegades fins i tot desesperançador. Els mítics G.A.S DRUMNERS, en plena gira pels seus 25 anys a la carretera i amb un directe espectacular. THE BLACK WIZARDS, considerada per la crítica especialitzada com la millor banda de psicodèlia d’Europa. Vam venir al Festival Fusiònica de fa 2 edicions, i reafirmem al 100% que ho són! Amb dues paraules BRU-TALS. Els del Baix Montseny REMEI DE CA LA FRESCA ho peten allà on van amb un directe dinàmic i especial; no podien faltar a la cita!. Enamorats dels PERRO PACHINGO i de la seva RumbaCore! Són una banda única que, a més, ens presentarà el seu nou disc “Volem pa amb odi”. No podia faltar al MiniBeat una bona dosi de punk rock melòdic. Els PAÜRA són directes i contundents, el seu missatge cala molt endins. Els australians SUNFRUITS, que passen per les nostres contrades, i faran parada a Granollers, amb la seva psicodèlia en forma d’himne indie-pop. Després de trencar molts amplificadors al llarg de la seva dilatada carrera, ara els ZEPHYR LAKE es “calmen” i vénen al MiniBeat a celebrar la vida amb uns riffs espaterrants. FUINHA. Contents de veure el retorn als escenaris d’una banda que fa vint anys hauria d’haver marcat tendència. VICKY L’ARRÒS. És un projecte molt especial, del qual no trobem paraules per definir-lo. Simplement heu de venir i veure el seu directe!. Els SEVERIAN conduiran l’Escola del Rock i ens oferiran una selecció del seu millor repertori de rock alternatiu. Aquest any, el MiniBeat dedica una especial atenció a les bandes granollerines emergents d’aquest any: THE CRÜX, amb el seu rock fosc i positiu, i les BURXA, un duo quasi instrumental, amb un so que recorda tant al grunge i al punk dels ’90 com al stoner i al doom actual.

La vessant electrànica d’aquesta edició, l’ELECTROBEAT s’emplaçarà entre l’escenari de la Tèrmica i l’escenari Escurçó Negre. Comptarem amb:

IOU3R. Trio que després de posar punt final al seu anterior projecte (lo:muêso), van decidir emprendre un nou projecte on abocar tota l’energia acumulada i experimentar amb noves sonoritats. BEE BOYS que, amb una clara influència del Krautrock alemany dels ’70, ens farà ballar sense parar. TROMPETA és Balty Albiol, també conegut per ser el cantant i baixista de KLS, la brutal banda de hardcore extrem i experimental que ens ha destrossat els cervells innombrables vegades amb els seus directes aclaparadors.  ZÓNULA és en Rober, membre del col·lectiu agermanat Ojala este mi bisi, que ens portarà un directe amb artefactes analògics, girant potenciòmetres, suant circularies o inventant xaladures que produeixin o que facin mutar el so. CRIA CUERVOSla banda de “RAP Bastardo” ens vindrà a presentar el seu nou àlbum “Flow Cósmico”, on el rap, el rock, el dnb i el punk es donen de la mà per fer de vehicle de la seva poesia underground. VICTOR SEGUNDOens presentarà la nova maqueta “TODO VA BIEN”, el seu novè treball en solitari. Ritmes de rap clàssic i reggae, alegres, que contrasten amb lletres depressives i carregades de contingut polític, ironia i mala llet. Per acabar la llarga llista d’actuacions, MC’S EN ESTAT SALVATGE, hip hop des de Les Guilleries/Montseny i Guinarbronx/Alicompton. Bona barreja i bones mètriques per lluitar contra el sistema.

ACTIVITATS PARAL·LELES
En la programació d’activitats paral·leles d’aquest any, el MiniBeat comptarà amb els clàssics del festival, el taller de pintura i dibuix “do it yourself”. Com cada any, continua la col·laboració amb l’escola MIMÈTIC, que pintarà i pentinarà als més petits. BOX FOR KIDS és una de les novetats d’aquest any, un taller audiovisual interactiu que conjuga les projeccions amb càmera endoscòpica i la música electrònica. Seguint amb les novetats, l’artista ZÓNULA, que actuarà a la Tèrmica, organitzarà una JAM SESION amb instruments analògics i digitals. Una altra novetat molt interessant, seran les rampes d’SKATE que tindrem per als més petits, a càrrec de l’associació de Montornés MOSKA 08170. Així que si tens un skate, no dubtis a portar-lo. AUSA, associació responsable dels bucks d’assaig de la Roca Umbert, farà un taller d’enregistrament molt interessant. La companyia de clown CIRC VOLARE presentarà un espectacle per als més petits. El col·lectiu A PARTS IGUALS farà els ja clàssics i emocionants tallers de circ. Per segon any, les TELES aniran a càrrec de la SENYORETA BARROSO. El PUZZLE GEGANT que com cada any tothom pot fer i desfer tantes vegades com es vulgui, estarà ubicat entre els pasadisos de la Roca Umbert FA. L’ESCOLA DEL ROCK, un clàssic del MiniBeat tornarà a oferir un espai per iniciar-se en la pràctica d’un instrument. Aquest any l’escola estarà conduïda per la banda de Granollers SEVERIAN, que a part de l’escola, ens oferiran un tast dels seus millors temes. Taller d’estampació d’un mocador, a càrrec de la CRISTINA MORTE. Aquest any també s’organitza la fira discogràfica gestionada per la KINKI RECORDS, amb una pila de vinils i roba alternativa. Després de l’èxit de l’any passat, es repeteix el taller CREA LA TEVA TAULA DE MESCLES. Finalment, i per segon any es crearà un nou espai anomenat ELS ENCANTS DEL MINIBEAT, un lloc per intercanviar joguines en desús que tingueu per casa.
Com en edicions anteriors, el festival també comptarà amb barres i foodtrucks a preus populars.

La programació s’anirà ampliant a mesura que s’acosti la data del Festival. La podeu trobar actualitzada a la web www.minibeat.cat

Continuar llegint

El més vist

underground.cat # Espai de reflexió permanent sobre el putu underground i les seves conseqüències.