Novetats discogràfiques
Fetus anuncia el llançament del nou EP “Històries de la carn i de la sang”
Fetus celebra l’arribada de l’estiu amb un nou EP, un vinil de set polzades amb cinc noves cançons: “Històries de la carn i de la sang” es podria considerar la continuació o l’epíleg del seu darrer i aclamat àlbum “La Serra dels Perduts”. El llançament del nou EP serà divendres 7 de juliol, i ja s’ha obert el preorder en vinil 7 polzades d’edició limitada.
Fetus eren un grup de punk-rock fins que van descobrir els romanços de Jaume Arnella. Després de dedicar-li un revolucionat homenatge al disc “Sota, cavall i rei”, des de llavors s’han dedicat a expandir en primera persona els camins assenyalats pel mestre. D’una banda, incorporant instruments folk a la seva sonoritat. De l’altra, amb cançons de collita pròpia que parteixen de l’imaginari popular, amb històries de quilòmetre zero.
Cinc d’aquestes històries, cinc noves cançons, són el material que trobem ara en aquest nou EP. D’una banda, els darrers singles que havia avançat darrerament el grup, començant per la revolucionada “Rabassa morta”, píndola de punk de garatge que entronca amb els orígens sonors del grup. I també és clar “La gran xefla”, l’himne composat per l’esdeveniment homònim que van organitzar recentment al Festival Ítaca i que va reunir una colla d’amics a l’escenari.
Però encara queden tres temes inèdits. Obre el disc “Senglar Atropellat Scooter Club”, oda en clau power-pop a les lambrettes que patrullen per les carreteres de les Gavarres. “Snack i mat” és la recreació d’un crim no resolt perpetrat fa tres dècades al Baix Empordà (Carles Porta, ens reps?). I finalment “Numeraris del tendrum”, un cant a la bona taula i la gent que l’envolta.
En el terreny musical, el punk-rock i la cançó de taverna marca de la casa s’endinsen de nou en el folk nostrat. La tríada guitarra/baix/bateria conviu ara amb els sons tradicionals de l’acordió diatònic, el sac de gemecs o el flabiol. Els empordanesos consoliden aliats de luxe com Carles Belda (acordió diatònic), Ricard Ros (sac de gemecs, whistles, bouzouki) o Guillem Caballero (Els Surfing Sirles, Chaqueta de Chándal, als teclats), al costat del trio bàsic format per Adrià Cortadellas (veu i guitarra), Telm Terradas (baix) i Adrià Jiménez (bateria). Joan Colomo reincideix com a productor musical i el disseny gràfic el signa Branca Studio.
“Històries de la carn i de la sang” pren el nom del recull de contes curts i tèrbols d’Agustí Esclasans, publicat per primera vegada l’any 1928. Aquest nou EP de Fetus apareix l’estiu de 2023 sota el segell musical Bankrobber, donant continuïtat als àlbums “L’epicentre del fangar” (2018), “Terra cuita” (2019), “Sota, cavall i rei” (2021) i “La Serra dels Perduts” (2022).
PROPERS CONCERTS
5/7 Premià de Mar
7/7 Vic
9/7 Viladamat
15/7 Cantonigròs
19/7 Medinyà
20/7 Reus
22/7 Marata
27/7 La Seu d’Urgell
29/7 Navàs
21/12 Barcelona Apolo [2]
Novetats discogràfiques
RAMPER treu el nou LP “Solo postres”, post rock des de Granada
Ramper van néixer a Granada el 2017 amb una ambició comuna: la de quatre universitaris que volien fer una música preciosista, profunda, d’una emocionalitat pura. Amb aquestes premisses Joserto, Antonio, Ángel i Álvaro van llançar el 2020 “Nuestros mejores deseos”, en què canalitzaven magníficament la profunda admiració que sentien pels pops del shoegaze, el slowcore i el post-metall. El disc va aconseguir, des de l’autogestió, obrir-se un lloc a nivell nacional i internacional. Han passat quatre anys, i en aquests quatre anys Ramper s’han fet grans. Han matat el pare. “Solo postres”, publicat el 18 de setembre, a través de Humo Internacional, és la confirmació que Ramper ja són una banda enorme, capaç de articular el seu propi llenguatge sense ser deutors de ningú.
A “Solo postres” tot és enorme. Començant per la durada, un doble LP de més d’una hora. No s’espanten davant del minutatge: en aquests set temes no hi ha cap moment de complaença; l’ornamentació i el preciosisme estan totalment a mercè d’unes cançons profundes i emotivíssimes. També ha estat enorme el seu procés de creació, amb una fase de composició que va ocupar tres anys, pensant sempre a fer un pas endavant, a anar més enllà de les seves influències. Gravat el 2023 entre Granada, Dúrcal i Madrid, “Solo postres” és la cristal·lització d’una visió artística infrangible. Ramper es va plantejar l’àlbum com la creació d’un món propi, tan humà com místic. I és que és allà on resideix bona part de la paradoxa de les cançons de Ramper, en què la delicada vulnerabilitat de les lletres es troba amb un embolcall musical que remet al que és sobrenatural, a una orfebreria textural on els elements electrònics i orquestrals es van conjugant per crear paisatges de terror i esperança.
És temptador emmarcar Ramper dins d’aquesta complexa etiqueta que és post-rock, donat el seu gust per allò atmosfèric i pels desenvolupaments llargs, però si encaixen en el gènere és per coincidir en esperit amb les bandes de la primera fornada, amb una recerca més enllà de qualsevol cànon o qualsevol exercici destil. Un pas de Setmana Santa, una nadala o una melodia popular són tan vàlids al seu llibre d’estil com una textura que pugui evocar Xiu Xiu, Jesu o Black Country, New Road. “Solo postres” és, sobretot, un univers tan personal com el que apareix retratat a la seva bellíssima portada, obra d’Ana de la Cuadra, i expandit en l’art del disc, creat per Tumulus Design. Allò infantil, allò oníric i allò terrorífic es creuen per convertir-se en una metàfora del créixer (com a persones i com a banda) i parlar de la por i de com la superem a cops. De com ens fem grans. Enormes.
“Solo postres” ja està disponible en doble LP de vinil negre, doble LP de vinil blau i… cartutx de Game Boy Advance. També han tret una tirada limitada d’adhesius, i hi ha uns packs amb preus especials combinant diversos d’aquests productes o el seu anterior LP, “Nuestros mejores deseos”. Tot això, com sempre, a la botiga de la web de Humo Internacional.
Ramper estaran presentant Solo postres a Aracena, Sevilla, Barcelona i Madrid.
-
Festival5 anys ago
El Salt Mortal sacseja les bases de l’underground amb el cartell de la seva quarta edició
-
Novetats discogràfiques5 anys ago
El Petit de Cal Eril publica el nou disc “Energia fosca”
-
Novetats discogràfiques6 anys ago
Les Cruet anuncien el llançament del nou disc “Cérvols, astres” pel 22 de febrer
-
Imperdible6 anys ago
Mercat de Nadal i Flamenc al Konvent de Berga