Connect with us

Imperdible

BCore reedita el llibre “HARTO DE TODO · Historia oral del punk en la ciudad de Barcelona 1979-1987” escrit per Jordi Llansamà

Publicat fa

el

Fruit de la col·laboració de l’editorial Males Herbes i BCore Disc, es reedita el llibre “Harto de todo”, descatalogat des de fa més de 10 anys i amb nou pròleg de Kiko Amat.

Sinopsi
“Harto de todo” és una història oral de l’erupció del punk a la ciutat de Barcelona durant els anys 1979 i 1987, i recull l’experiència personal d’una sèrie de pioners que van viure el gèrmen i l’evolució d’aquesta comunitat. A “Harto de todo” abunden les confessions dels primers grups de punk i hardcore comtal, però també dels implicats en fanzines, ràdios lliures, primeres botigues o locals autogestionats o, senzillament, els herois de carrer que van fer el pas pas de declarar-se punks a la grisenca Espanya del 1979. A través del testimoniatge honest i apassionat de tots aquests exploradors descobrim els seus descobriments: el seu primer contacte amb el punk rock; com es van fusionar la ràbia autòctona amb els preceptes d’un moviment juvenil anglès, adaptant-ne l’estètica i la ideologia al sentir quotidià dels nostres protagonistes; el naixement del Do It Yourself (o autogestió); la connexió amb altres franctiradors similars de tot el món i la creació duna xarxa dinformació a nivell internacional; el paper de les drogues (heroïna i speed); les primeres ocupacions dedificis; la progressiva conscienciació política dels punks i la seva evolució músical, estètica i ideològica cap al hardcore (i el paper que va representar la visita dels americans MDC en aquesta mutació), l’aparició dels skinheads i la posterior bifurcació en dues branques polítiques oposades, i un llarg etcètera. I, per sobre de tot això, la música: fera, veloç, intensa, rabiosa, feta per ells i per a ells.

“Harto de todo”, per tot això, un document vital que registra per primera vegada de manera seriosa i veraç l’eclosió i la història del punk i hardcore català. Realitzat amb patent amor i ple de detall, ple d’espectacular material visual d’arxiu i escrit amb sinceritat arrabassadora, aquest és un treball d’importància equiparable a zenits forans del gènere com “Por favor mátame” (una història oral del punk), Banned in DC, From the Velvets to the Voidoids o Hardcore Califòrnia, i no pot faltar a la bibliografia de cap estudiós/aficionat al gènere.

Inclou material inèdit Último Resorte, Frenopaticss, Attak, Shit S.A., Kangrena, Decibelios, Sentido Común, GRB, L’Odi Social, Subterranean Kids, Anti/Dogmatikss, Skatalà, HHH, Monstruación, Informe, Radio Pica, Kafe Volter, fanzines , retallades de premsa, fotos, cartells, flyers, entrades, discografia, etc.

PRE-ORDER

Autor
Jordi Llansamà (Barcelona, 1967) va començar a involucrar-se a l’escena punk de Barcelona com a adolescent. Des de llavors, la seva activitat dins l’àmbit musical no ha cessat. Des de l’edició de fanzins (Lo Kurkó de les Korts, Reptil Zine, Absolut Zine) a la seva col·laboració a la ràdio (Atac de Core, Ràdio Pica). També destaca l’organització a Barcelona dels primers concerts d’algunes bandes internacionals quan encara eren uns autèntics desconeguts (Green Day, At the Drive In, June of 44, Hot Water Music, Less Savy Fav, The Locust, Karate, etc.).

El 1990 va fundar el segell BCore Disc, ja amb més de trenta anys d’activitat. Sota aquesta etiqueta han editat els seus treballs bandes com Corn Flakes, Aina, Standstill, Unfinished Sympathy, Toquio Sex Destruction, New Raemon, Brighton 64, Delorean, Nueva Vulcano, Madee, Cala Vento, etc. Algunes referents del panorama independent musical actual.

També és destacable la seva tasca com a arqueòleg musical reeditant i rescatant de l’oblit enregistraments de la primera fornada punk i hardcore de la Barcelona dels ’80.

Bolos

FERMIN MUGURUZA anuncia una gira internacional per celebrar els 40 anys de trajectòria musical

Published

on

By

Després d’11 anys sense fer gires internacionals, i després de trencar totes les previsions venent 16.000 entrades en uns minuts per als dos concerts de desembre d’aquest any a Bilbao, Fermin Muguruza es va comprometre a buscar noves propostes per al proper any i acaba d’anunciar per al 2025 una gran gira internacional per celebrar el 40è aniversari de trajectòria musical des de la formació de la seva primera banda Kortatu.

Aquesta gira, en què repassarà tota la seva trajectòria musical de més de 40 anys, i que arribarà a diferents ciutats d’Europa, Amèrica i Àsia, servirà per celebrar el recorregut vital des dels inicis de Kortatu i Negu Gorriak fins als treballs més recents a solitari. Aquesta gira tindrà quatre parades a la península ibèrica:
• 24 de gener – Barcelona (Palau Sant Jordi)
• 15 de febrer – Madrid (Wizink Center)
• 15 de març – Santiago de Compostel·la (Fontes do Sar)
• 14 de juny – Donostia (Estadi Anoeta – Reale Arena)

Censura contra la cultura dissident
Aquest 40è aniversari arriba en un moment especial, ja que la dreta mediàtica i judicial espanyola ha tornat a llançar la seva ofensiva contra Muguruza. Davant d’això, el músic i realitzador de cinema ja va advertir a les seves xarxes socials que respondria amb més cultura, reivindicant la seva trajectòria i llegat.

L’artista destaca que aquests esdeveniments seran més que un simple concert, ja que serviran per utilitzar la música com a eina d’expressió i canvi social. El públic podrà gaudir de diferents cançons que han esdevingut icones de la música basca i internacional.

Amb l’objectiu de presentar aquesta gira, Muguruza s’ha envoltat de grans amics en un vídeo on participen, entre altres, actrius basques com Itziar Ituño, Maria Cruickshank, Aitziber Garmendia o Jon Plazaola, a més de músics com HOFE i gent del sector musical.

Estadi Anoeta (Reale Arena), l’èuscar als estadis de futbol
Un dels punts àlgids de la gira serà el concert que el cantant d’Irun oferirà a l’Estadi Anoeta de Donostia, a 15 minuts escassos de la seva ciutat natal. Es tracta del repte més ambiciós mai realitzat per l’artista, sota la premissa que també cantant en eusquera, es pot actuar a grans estadis.

Entrades a la venda Les entrades per a l’Estadi de Futbol Anoeta de Donostia sortiran a la venda aquest diumenge 23 de juny a les 9:00 a través del web www.muguruzafm.eus

Les entrades per a la resta de les ciutats es posaran a la venda el 25 de juny a les 9:00 també a través del web www.muguruzafm.eus

L´artista irundarra recorda que “serà una victòria de la independència musical, l´autogestió i la llibertat d´expressió, poder celebrar aquest recorregut de 40 anys sobre un escenari, sabent-me pertanyent a una generació molt copejada. Espero que aquests concerts siguin especials per a tots, a través de la música, el ball i la reivindicació, un exercici de memòria col·lectiva, una celebració de la vida i rebuig al feixisme, una cerimònia de les abraçades”.

CONCERTS
2024
20 de desembre: Bilbao – Miribilla (Sold out) 21 de desembre: Bilbao – Miribilla (Sold out)

2025
18 de gener: Tenerife – EC Aguere
24 de gener: Barcelona – Palau Sant Jordi
15 de febrer: Madrid – Wizink Center
15 de març: Santiago de Compostel·la – Fontes do Sar
21 de març: Paris – La Cigale
22 de març: Bordeaux – Salle du Grand Parc
28 de març: Tolosa – Le Bikini
29 de març: Marseille – Espace Julien
12 d’abril: Zurich – Rote Fabrik
16 d’abril: Berlín – SO36
20 de maig: Santiago de Xile – Teatre Cariola
24 de maig: Buenos Aires – Estadi Obres
28 de maig: Bogotà – Carrer 13
31 de maig: Mèxic – Skatex (Texcoco)
07 de juny: Roma – TBC
14 de juny: Donostia – Anoeta Estadioa / Reale Arena
23 de juliol: Tòquio – Radical Music Network
4 d’octubre: Últim concert

Un cop coneguda la gira internacional de Muguruza per celebrar el 40è aniversari sobre els escenaris, l’actriu Itziar Ituño (La Casa de Papel) ha volgut posar en valor el seu llegat: “Gràcies, Fermín! Per la teva prolífica carrera, per agitar i despertar les nostres consciències, per fer-nos ballar, per ser part de la banda sonora de la vida d’algunes de nosaltres. Tan orgullós com humil, tan afectuós com ferm, ets història d’Euskal Herria, el present, el futur. T’has enfrontat a totes les galernes amb una mirada severa, amb aquest riure tan ampli. Lleó, apatxe, maputxe, autèntic pioner basc! És un honor caminar al teu costat. Un petó. Itzi”.

Continuar llegint

El més vist

underground.cat # Espai de reflexió permanent sobre el putu underground i les seves conseqüències.