Novetats discogràfiques
ENRIKE HURTADO i TZESNE publiquen nou EP el 16 de febrer
Quinze anys després de la seva última aventura compartida, (Rekalde, 2008) Enrike Hurtado i Tzesne tornen a unir forces en aquest nou EP, titulat «Cartografias».
Visionaris de la música d’avantguarda, les arts sonores i l’electrònica experimental a la península ibèrica; així com referents de l’industrial i de l’ambient; Tzesne ha publicat dotze treballs d’estudi fins ara, ha protagonitzat accions d’activisme i de manipulació audiovisual juntament amb Paralux, col·laborat en bandes tan oposades com Gutural i guZural, té treballs amb el pseudònim de KKOPU i fins i tot amenaça amb sortir-se’n de tot amb una nova proposta, que portarà per nom WIIZRAD… Seva és una incessant reguera de llançaments i col·laboracions que ha vist la llum en segells propis (SeriesNegras) i aliens, com Abgurd, Drone, TIBProd, Mystery Sea o Eclectic Reactions (l’últim d’ells «Segmentos», Repetidor 2022). Per part seva Enrike Hurtado, a més de col·laborar amb Miguel A. García, Ibon RG, Thor Magnusson o el cineasta experimental Jorge Núñez, ha realitzat un doctorat per la Universitat del País Basc sobre la relació entre la música experimental i l’antiga tradició percussiva basca de la txalaparta, ha publicat diverses obres amb el seu propi nom, així com sota els pseudònims Bazterrak i Azunak en segells com Crystalmine, Eclectic Reactions, Pa i roses, Antena Br, Larraskito i Ixi-Audio. El seu darrer treball, «20.20», va sortir amb Repetidor el 2023.
Ara, el cos sonor de l’obra electrònica que ens ocupa suposa un exemple magistral d’estructuralisme conceptual. Doncs l’elegància i la dicció tan austera amb què el duo dóna forma a cadascuna de les cartografies aquí incloses no amaga ni molt menys cap de les estimulants textures que sobresurten de la seva forma minimal. És així, segurament, com aconsegueixen condensar l’enorme magnetisme que ostenten cadascuna d’elles, en collages que es completen amb captures i text apropiat que es projecten contra el llenç de la semàntica postindustrial (llenguatge que ambdós artistes dominen a la perfecció). Aquesta música és enigmàtica i, com un pàlpit, els seus polsos ressonen punxants però reverberen indefinits… excitant amb això la nostra elucubració des dels confins de la interpretació. Sota el seu influx reproduïm associacions en cadena que concatenen ficció i realitat i (com si d’un orbe híbrid es tractés) el seu so ens recorda la inconsciència del somni, quan la percepció alterada desdibuixa els límits entre allò tangible i allò potencial (allò teòric i allò possible), alliberant d’una vegada la nostra intuïció. Gaudiu-ne.
Novetats discogràfiques
DELOBOS rendeixen tribut a l’escena underground amb “En venta”
Delobos continuen desgranant “Cabal”, el seu nou treball d’estudi, que veurà la llum el proper 17 de gener del 2025. I si fa un parell de mesos presentaven el tema Il·lús, avui publiquen el senzill “En venta”.
En aquest nou avançament de Delobos, Raul, Luis, Nacho i Kantz ens mostren la seva versió més enèrgica i expansiva a nivell sonor, amb una lletra que serveix d’homenatge a l’escena underground estatal de la qual formen part dels seus membres des de fa ja tres dècades. Per al corresponent videoclip han tirat imatges d’arxiu, per així cedir el protagonisme a totes les persones responsables de teixir dia rere dia noves costures de manera que l’escena resisteixi el pas del temps: des de sales emblemàtiques que van servir de primer escenari per a tants artistes, com multitud de bandes amb què es van creuar a la carretera i multitud d’amistats que van fer pel camí, moltes de les quins van acabar formant part d’aquest nucli que avui és la família Delobos.
En el seu afany per buscar noves sonoritats i textures amb què abraçar la foscor en la seva plenitud, aprofundint en la introspecció i la salut mental, Delobos han tornat a comptar amb la producció de Juan Blas, que també va estar després de l’enregistrament i la barreja abans que Martin T. s’encarregués del mastering als Tide Studios de Londres. L’àlbum compta, a més, amb les col·laboracions de Santiago Rosales als vents, i Elsa Muñoz (Le Mur), Sidney Gámez (Sobrinus) i Tina Sánchez (Dreyma) a les veus.
A “Cabal”, l’artwork del qual és obra de The Braves Church, estarà disponible el proper 17 de gener de 2025 a totes les plataformes de streaming (incloent els bonus tracks “Ex-profeso” i “Malavenida”). També ho estarà en una edició en vinil limitada a tan sols 200 còpies, i que arriba de la mà de la col·laboració de segells discogràfics underground com Spinda Records, Nooirax Produccions, Quebranta Records i Odio Sonoro.
Fotografía: Miguel Capelli
-
Festival5 anys ago
El Salt Mortal sacseja les bases de l’underground amb el cartell de la seva quarta edició
-
Novetats discogràfiques6 anys ago
El Petit de Cal Eril publica el nou disc “Energia fosca”
-
Novetats discogràfiques6 anys ago
Les Cruet anuncien el llançament del nou disc “Cérvols, astres” pel 22 de febrer
-
Imperdible6 anys ago
Mercat de Nadal i Flamenc al Konvent de Berga